Κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο η Αγκυρα, καθώς από χθες δέσμευσε περιοχή δυτικά της Κύπρου για την εκτέλεση γεωτρήσεων με το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» («Πορθητής»). Παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι είχαν προαναγγείλει γεωτρήσεις περί την Κύπρο, πριν από την έναρξη του θέρους, η τελική απόφαση για ενεργοποίηση του «Φατίχ» (NAVTEX 560/19), περίπου 60 χιλιόμετρα δυτικά της Πάφου, αναδεικνύει την ατζέντα της Αγκυρας και δη την αποφασιστικότητά της να θεμελιώσει εμφατικά τις απόψεις της για τη θαλάσσια περιοχή από τον 28ο έως τον 32ο μεσημβρινό, δηλαδή από τα νότια της Ρόδου έως τα ανοιχτά της Κύπρου. Εν ολίγοις, το «Φατίχ» θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, παραβιάζοντας έργω κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας. Η συγκεκριμένη κίνηση είναι σημαντική για έναν ακόμη λόγο. Πάγια, διεθνής άποψη Αθηνών και Λευκωσίας είναι ότι οι υφαλοκρηπίδες Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας εφάπτονται σε ένα σημείο νοτιοδυτικά του σημείου στο οποίο η Αγκυρα έχει αποστείλει το πλωτό γεωτρύπανο.
Το «Φατίχ» απέπλευσε από την Αττάλεια χθες στις 9 το πρωί, συνοδευόμενο από τρία πλοία υποστήριξης και μία φρεγάτα. Παρά το γεγονός ότι η Υδρογραφική Υπηρεσία Αττάλειας έχει δεσμεύσει συγκεκριμένη περιοχή στα δυτικά της Κύπρου, ακόμη και χθες δεν ήταν σαφές αν το «Φατίχ» θα πλεύσει εκεί ή θα μετακινηθεί σε άλλο σημείο. Στην Αθήνα αναμένεται με ενδιαφέρον και ο τρόπος με τον οποίο η Αγκυρα θα προχωρήσει στον σχεδιασμό της για έρευνες δυτικότερα και δη εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως αποκάλυψε η «Κ» την περασμένη εβδομάδα. Παράλληλα, η Αγκυρα μετακίνησε έτι δυτικότερα το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», το οποίο πραγματοποιεί πλέον έρευνες στα νότια της Λεμεσού.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ήδη σε πολλαπλά επίπεδα η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν προχωρήσει σε ενημέρωση των εταίρων στην Ε.Ε. (ύπατη εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι), αλλά και των ΗΠΑ, για τη νέα τουρκική κινητικότητα. Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος όσο και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης έχουν αναλάβει να επικοινωνήσουν με όσο περισσότερους αξιωματούχους είναι δυνατόν, προκειμένου να αναδείξουν το νέο προβληματικό σκηνικό που τείνει να διαμορφωθεί στην περιοχή. Ως προς αυτές καθαυτές τις γεωτρήσεις, έμπειροι παρατηρητές εκτιμούν ότι η απουσία ειδικών επιστημόνων αλλά και τεχνικών δυνατοτήτων, που φαίνεται να λείπουν από τα τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα, τις καθιστά άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος. Ωστόσο, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων που μπορεί να έχουν οι τουρκικές γεωτρήσεις, είναι απολύτως σαφές ότι η Αγκυρα με αργά, αλλά σταθερά βήματα ξεδιπλώνει το σύνολο των αξιώσεών της δοκιμάζοντας, παράλληλα, τις αντιδράσεις των άμεσα ενδιαφερομένων (Λευκωσία), αλλά και των δυνάμεων που έχουν συμφέροντα στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (Ουάσιγκτον, Παρίσι, Ρώμη).
Συνολικότερα, έχει αποφασιστεί να ακολουθηθεί τακτική νηφαλιότητας και ψυχραιμίας έναντι της Τουρκίας. Επίσης, να ενημερωθούν για όσα συμβαίνουν οι πολιτικές δυνάμεις. Για τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Κατρούγκαλος επικοινώνησε με τον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ. Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος επέστρεψε χθες από τη Νέα Υόρκη. Εκεί, ο κ. Κουμουτσάκος είχε την ευκαιρία να μιλήσει για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο με τη βοηθό γ.γ. του ΟΗΕ, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Ροζμαρί ντι Κάρλο, συνοδευόμενος μάλιστα από στέλεχος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον Οργανισμό.
Τέλος, χθες καταγράφηκε ένα ακόμη επεισόδιο, το οποίο αναδεικνύει τον τουρκικό εκνευρισμό. Στην τελετή παράδοσης – παραλαβής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Ευρώπης από τον στρατηγό Κέρτις Σκαπαρότι στον πτέραρχο Τοντ Γουόλτερς, που πραγματοποιήθηκε στη Μονς, παρόντος του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε κληθεί και αντιπροσωπεία αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συγκεκριμένη κίνηση προκάλεσε εκνευρισμό στους παρόντες Τούρκους αξιωματικούς και διπλωμάτες, οι οποίοι αποχώρησαν από την τελετή. Λίγο αργότερα, την πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην τελετή κατήγγειλε και ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι. Ζητάει από το Ανώτατο Συμμαχικό Στρατηγείο Ευρώπης (SHAPE) να πληροφορηθεί για ποιο λόγο προσκλήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία στην τελετή, αφήνοντας αιχμές και κατά της Ε.Ε.