Οι πρόσφατες φωτογραφίες από την τουρκική έκθεση αμυντικού υλικού IDEF 2019 επιβεβαιώνουν την μεγάλη βαρύτητα που δίνει η τουρκική πλευρά στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Είναι όμως μόνον το σύστημα Koral; Όπως προκύπτει όχι. Η τουρκική ASELSAN παρουσίασε το σύστημα RAKAS καθώς και το σύστημα MUKAS. Αμφότερα τα δύο αυτά συστήματα είναι επιφορτισμένα με ρόλους παρεμβολών κατά επικοινωνιών και ραντάρ.  Επίσης, προσφέρουν περιβάλλον εκπαίδευσης στους χειριστές ραντάρ αφού δύναται να αξιοποιηθούν και ως εξομοιωτές εφαρμόζοντας τεχνικές ESM.

To σύστημα RAKAS. Προσφέρεται με τροποποιήσεις και σε ναυτική έκδοση.

Να τονιστεί επίσης πως η ASELSAN παρουσίασε και το ατρακτίδιο ηλεκτρονικού πολέμου και παρεμβολών MEHPOD το οποίο δύναται να φέρουν αεροσκάφη F-16.

Τέλος το κινητό σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ) Koral επιδείχθηκε σε φορτηγό όχημα της τουρκικής BMC. Το Koral αποτελείται από δύο αυτόνομες μονάδες τοποθετημένες επί τροχοφόρων οχημάτων 8 x 8. Η πρώτη μονάδα ενσωματώνει συστήματα συλλογής πληροφοριών (ELINT : Electronic Intelligence) και συστήματα Ηλεκτρονικών Μέσων Υποστήριξης (ESM : Electronic Support Measures), ενώ η δεύτερη μονάδα ενσωματώνει έναν ενεργό παρεμβολέα. Με άλλα λόγια η πρώτη μονάδα ευθύνεται για τον εντοπισμό του στόχου, ενώ η δεύτερη για την αντιμετώπιση και εξουδετέρωση του.

Το κινητό σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ) Koral επιδείχθηκε σε φορτηγό όχημα της τουρκικής BMC.

Σύμφωνα με ανοικτές πηγές από την IDEF 2019 η μέγιστη εμβέλεια του συστήματος είναι της τάξεως των 100+ χιλιομέτρων. Πρόκειται για ένα αυτόματο σύστημα, ικανό να εντοπίζει και να δρα κατά πολλαπλών στόχων, τόσο κατά συστημάτων ραντάρ όσο και κατά των συστήματα διεύθυνσης/καθοδήγησης των βλημάτων. Το σύστημα βρίσκεται σε υπηρεσία από το Φεβρουάριο του 2016 στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, πιθανότατα σε αποστολές καταστολής αεράμυνας, σε συνδυασμό με τα ισραηλινά αιωρούμενα πυρομαχικά αντί-ραντάρ Harpy.

Το Koral αποτελείται από δύο αυτόνομες μονάδες τοποθετημένες επί τροχοφόρων οχημάτων 8 x 8.

Tέλος, η Τουρκία όπως έχουμε αναφέρει έχει δρομολογήσει την απόκτηση τεσσάρων εξειδικευμένων αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου.

Καθίσταται σαφές πως τα παραπάνω πρέπει να συνεγείρουν την ελληνική πλευρά και κυρίως τον πολιτικό κόσμο της χώρας, ανεξαρτήτως κόμματος και παράταξης. Αφενός γιατί η Τουρκία αποτελεί κράτος που επένδυσε σοβαρά στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία και αφετέρου γιατί η διαρκής ποιοτική ισχυροποίηση του αντιπάλου δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού και αδράνειας στον τομέα των εξοπλιστικών. Εκτός και εάν έχει κυριαρχήσει σε τέτοιο βαθμό το Σύνδρομο της Στοκχόλμης και η Φιλανδοποίηση που αποτελούν πλέον το επίσημο στρατηγικό δόγμα της χώρας…