Συγκρουσιακή είναι η σχέση της Αμερικανικής Κυβέρνησης με το Κογκρέσο και τη Γερουσία σε σχέση με την παράδοση ή μη των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, αλλά και για τη συμμετοχή ή όχι της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στο όλο πρόγραμμα.

Το Νομοσχέδιο Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας (NDAA : United States National Defense Authorization Act) για το έτος 2019 εγκρίθηκε από το Κογκρέσο, κάτι που σημαίνει ότι Γερουσία και Κογκρέσο πλέον συμφωνούν στην μη παράδοση των F-35 στην Τουρκία, ενώ το νομοσχέδιο ενσωματώνει και πρόνοια ακύρωσης της συμμετοχής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα.

Στο νομοσχέδιο γίνεται λόγος για την συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού Πάστορα Andrew Brunson και καλεί την Τουρκία να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση του. Επίσης γίνεται αναφορά στην απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί τα ρωσικά αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά συστήματα S-400.

Επιπλέον, το Κογκρέσο ζήτησε από το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, εντός 90 ημερών, να καταθέσει στο Σώμα αιτιολογική έκθεση η οποία να τεκμηριώνει την απόφασή της προμήθειας των F-35 από την Τουρκία. Η αιτιολογική έκθεση θα πρέπει να δίνει απαντήσεις σχετικά με το καλό ή κακό επίπεδο των Αμερικανοτουρκικών σχέσεων, για τις επιπτώσεις που θα έχει στην αμερικανική ασφάλεια η προμήθεια των S-400 από την Τουρκία και για τις επιπτώσεις που θα έχει για την αμερικανική αμυντική βιομηχανία η απόσυρση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας από το πρόγραμμα F-35.

Ωστόσο, η Αμερικανική Κυβέρνηση, δια του Υπουργού Άμυνας, Jim Mattis, φαίνεται να έχει αποφασίσει την παράδοση των F-35 στην Τουρκία, με το αιτιολογικό ότι πιθανή απόσυρση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας από το πρόγραμμα F-35 θα οδηγούσε στη διαταραχή της αλυσίδα παραγωγής του αεροσκάφους, με πιθανότερο αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους ανά μονάδα και τη χρονική καθυστέρηση στις