Η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) κατέθεσε αίτημα στην Λιβύη για να ξεκινήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές ευθύνης που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι έρευνες θα ξεκινήσουν άμεσα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, προανήγγειλε ο Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο. Όπως είναι φυσικό, μία τέτοια κίνηση θα ρίξει λάδι στη φωτιά της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία συστηματικά κλιμακώνει η Τουρκία, αψηφώντας τις αντιδράσεις Ελλάδας-Κύπρου και άλλων γειτονικών χωρών.

Μάλιστα, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας υποστήριξε πως «στην ανατολική Μεσόγειο πολλοί παίχτες προσπαθούσαν αν μας βγάλουν εκτός της εξίσωσης και τώρα έμειναν εκτός παιχνιδιού. Μάλλον επικαλέστηκαν την κρίση και αποσύρθηκαν από την περιοχή».

Πηγή: https://www.ant1news.gr/

Comments

 1. Δεν θα ακολουθήσουμε τον κατήφορο της Τουρκίας (Δένδιας) με την οποία θέλουμε συνεκμετάλλευση (Ντόκος) αλλά και δεν φοβόμαστε και κάτι από μέρους της (Ντόρα).

  Όσο οι Τούρκοι κατηφορίζουν στα πετρέλαια εμείς θα ανηφορίζουμε στο δρόμο των πρόωρων εκλογών;;

  1. Έτσι ακριβώς.

   Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στο παρασκήνιο με τους Τούρκους για ξεπούλημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

   Κατά τα άλλα ο Κούλης δήλωνε πως δεν συζητήθηκαν οι προκλήσεις της Τουρκίας στις τελευταίες συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν για να μην χαλάσει το κλίμα!!

   Παραμύθια για εσωτερική κατανάλωση των ιθαγενών.
   Φυσικά και συζητήθηκαν και εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως το ξεπούλημα είναι δεδομένο.
   Τώρα οι ψευτοδεξιοί-ψευτοπατριώτες τον δήθεν πατριωτισμό τους τον έβαλαν στην τσέπη.

 2. Για πιο λόγο δεν απειλήσαμε με casus belli την κυβέρνηση της Τρίπολης, η τέλος πάντων δεν ήραμε την αναγνώριση αυτής εφόσον μας καταπατούν την ΑΟΖ? Γνωρίζει κανείς?

  1. Η Λιβύη είναι το πρόβλημα ή η Τουρκία;
   Αν έχουν κότσια (που δεν έχουν) να απαντήσουν δυναμικά στην Τουρκία λύσεις υπάρχουν.
   Να ανακηρύξουν ΑΟΖ με την Κύπρο και με την Αίγυπτο.
   Όλα τα άλλα είναι υπεκφυγές εκ μέρους τους γιατί φοβούνται και είναι δειλοί.
   Έτσι κάνουν με όλα τα εθνικά θέματα τα αφήνουν κάτω από το χαλί για τον επόμενο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τετελεσμένα και στο τέλος να χάνει η Ελλάδα κατά κράτος.
   Τα ίδια έκαναν όλες οι κυβερνήσεις και με το Σκοπιανό με το να αφήνουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί με αποτέλεσμα με τα χρόνια να δημιουργηθούν τετελεσμένα και να σου κλέβουν το όνομα.
   Αν π.χ ο Σαμαράς ως υπουργός των Εξωτερικών είχε απειλήσει με βέτο στη διάλυση της τότε Γιουγκοσλαβίας αν τα Σκόπια χρησιμοποιούσαν το όνομα Μακεδονία θα είχε λυθεί το θέμα εξ αρχής.
   Άφησαν το πρόβλημα όλες οι κυβερνήσεις κάτω από το χαλί και με τα χρόνια δημιουργήθηκαν τετελεσμένα.
   Τα ίδια ακριβώς κάνουν και με την Τουρκία και με την ανακήρυξη της ΑΟΖ και με την επέκταση των χωρικών υδάτων και με όλα.
   Τόσο ανίκανο και ξενόδουλο πολιτικό προσωπικό μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες.

 3. Με μία μόνο κίνηση θα είχαν βγάλει άκυρο το ψευτομνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης αν ήθελε η κυβέρνηση.
  Άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ με Κύπρο που ακυρώνει στην πράξη τη «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης.
  Δεν το κάνουν ενώ γνωρίζουν τις προθέσεις των Τούρκων εδώ και καιρό.
  Πρόσφατα ο Δένδιας δήλωσε πως δεν σκέφτονται για ανακήρυξη της ΑΟΖ ούτε και επέκταση των χωρικών υδάτων!!
  Με άλλα λόγια δίνουν πάσα στην Τουρκία να κάνει ότι θέλει και να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
  Όταν οι Τούρκοι θα στείλουν τα ερευνητικά και τα γεωτρύπανα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα προσεχώς το πολύ πολύ ο Κουλός και ο Δένδιας να παρακαλάνε σας ικέτες τους «συμμάχους» για στήριξη τάχα μου τάχα μου και στην πράξη η Τουρκία θα προχωράει το σχέδιο της.

  «Μάλιστα, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας υποστήριξε πως «στην ανατολική Μεσόγειο πολλοί παίχτες προσπαθούσαν αν μας βγάλουν εκτός της εξίσωσης και τώρα έμειναν εκτός παιχνιδιού. Μάλλον επικαλέστηκαν την κρίση και αποσύρθηκαν από την περιοχή»

  «Μάλλον επικαλέστηκαν την κρίση και αποσύρθηκαν από την περιοχή»

  Μάλλον επικαλέστηκαν της κρίση και αποσύρθηκαν από την περιοχή δήλωσε ο Τούρκος υπουργός!!

  Τους πήραν χαμπάρι οι Τούρκοι τους εδώ μπουνταλάδες και κάνουν ότι θέλουν.

  Οι μόνοι που δεν τους έχουν πάρει χαμπάρι τους εδώ κυβερνώντες είναι τα χάπατα οι νεοελληναράδες.

  1. Η Τουρκία χρησιμοποιεί την υπόθεση των πετρελαίων μόνο για πολιτικούς λόγους και να ανακόψει την Ελλάδα. Βάζει θέμα ισχύος.
   Επί της ουσίας δεν μπορεί να κάνει γεωτρήσεις. Τα βάθη στην περιοχή που εξήγγειλε με την Λιβύη είναι πολύ μεγάλα. Οι μόνοι που έχουν νέας γενιάς γεωτρύπανα είναι η ExxonMobilκαι η Total γι’αυτό και κέρδισαν τον διαγωνισμό νοτίως της Κρήτης.
   Η ιταλική ENI αποσύρθηκε διότι δεν έχει τέτοια γεωτρύπανα.
   Οι Τούρκοι φυσικά ούτε για πλάκα έχουν. Παίζουν πολιτικό παιχνίδι.

 4. Και ενώ η κυβέρνηση που κοντεύει ένα χρόνο σχεδόν στα πράγματα τα γνώριζε όλα αυτά δεν έκανε απολύτως τίποτα για την ενίσχυση της Άμυνας.
  Δεν προχώρησαν ούτε καν ώριμα προγράμματα όπως οι νέες τορπίλες ο εκσυγχρονισμός των MEKO κτλ.
  Ενώ έδειξαν παντελή αδιαφορία για την άμεση ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού τόσο με τις δύο ολοκαίνουργιες Ιταλικές φρεγάτες FREMM που τελικά αγόρασε η Αίγυπτος όσο και με τις δύο Αυστραλιανές φρεγάτες που τελικά αγόρασε η Χιλή.
  Η κυβέρνηση υπέγραψε την νέα συμφωνία με τους Αμερικάνους για Σούδα-βάσεις χωρίς να πάρει ανταλλάγματα και με τυμπανοκρουσίες και επικοινωνιακές φανφάρες ανακοίνωσε πως τώρα μας προστατεύουν οι Αμερικάνοι.
  Επικοινωνιακά παραμύθια για να κρύψουν την ανικανότητα τους.

 5. Εδώ το παιχνίδι των Τούρκων πρέπει ΕΜΕΙΣ να το τελειώσουμε. Αν μπούνε στα νερά μας δε θέλω να δω φοβίες και δειλίες και θέλω να δω πολιτικούς όλλων των κομμάτων ενωμένους και στο ύψος των περιστάσεων.
  Λαός που μάχετε, μπορεί να χάσει αλλά ξαναγυρίζει, λαός που φοβάτε και παραδίδεται χωρίς να πολεμήσει, σβήνετε σπό τον χάρτη και την ιστορία.
  Οι Έλληνες όπου έχασαν, έχασαν κυρίως γιατί τρωγόντουσαν μεταξύ τους, δεν υπήρχε συνεννόηση, από δειλεία και προδοσία. Όπου υπήρχαν αποφασηστικοί ηγέτες, θάρρος, τόλμη και σχέδιο και ήμασταν ενωμένοι, δεν χάσαμε.

 6. Πόσο προβλέψιμοι?? Ακριβώς στα προτυπα του ψευδοκρατους..όπως το ψευδοκρατος στην Κυπρο καλουν τις τουρκικες εταιρειες την ΤΡΑΟ να κανει για λογαριασμό τους γεωτρησεις νοτιως της Λεμεσου κ της Λαρνακας εντος κυπριακης ΑΟΖ ακριβως το ίδιο κανουν κ εδω. Εδω η διαφορα ειναι ότι βαζουν μια τριτη χωρα διεθνώς αναγνωρισμενη, ακομα κ απο μας, η οποια όχι μονο διεκδικει μεγαλο τμημα της ελληνικης ΑΟΖ με μεση γραμμη βασης τις ηπειρωτικες ακτες της Πελοποννήσου οπότε τα ορια πανε αρκετα βορεια σε κεινους, αλλά βαζει την κρατική εταιρεια της Τουρκιας ρην προσκαλει για έρευνες. Και να μη θες μλκα Δενδια κ Βαρβιτσιωτη στρατικοποίηση…σε πάνε θες δε θες…ή στην στρατικοποίηση κ υπερασπιση…μη μας πουν για επικληση του δ.δ ή της ευρ. Ένωσης….ή στην ξεφτιλα με τον πιο επισημο τροπο απωλειας εθνικης κυριαρχιας εθνικου θαλασσιου χωρου.
  Παλι καλα που εχουν προνοήσει κ αγορασαν τορπίλες κ εκσυγχρονισαν τις ΜΕΚΟ πήραν τις αδελαιδες κ αναμενουμε καραβια χαρη στη συμφωνια για Σουδα κ αμερικανικες βασεις

 7. Η στιγμη της αληθειας πλησιαζει,αν ο ερντογαν επιχειρησει να φερει ερευνητικα σκαφη και γεωτρυπανα σε Ελληνικες θαλασσιες ζωνες τοτε η Ελλαδα θα κληθει να παρει κρισιμες αποφασεις,ελπιζω να εχουμε σχεδιασει την απαντηση μας με αποτελεσματικο τροπο ενω για αλλη μια φορα αποδεικνυεται ποσο σημαντικο ειναι να διατηρουμε Ενοπλες Δυναμεις που να μπορουν να προσφερουν ισχυρη αποτροπη..τα βλεπουμε τι γινεται στην Κυπρο..παντως πριν λιγο καιρο επαιζε δυνατα το σεναριο το πραμα να οδηγηθει στο διεθνες δικαστηριο της Χαγης,αναμενουμε τη συνεχεια με ενδιαφερον..

 8. Το σενάριο για Χαγη έπαιζε δυνατά στα μυαλά των γνωστών δικών μας…
  όσο παίζει στα μυαλά των δικών μας και το φώναζαν και δυνατά, άλλο τόσο οι Τουρκοι μυριστηκαν υγρά ανάμεσα στα σκέλια γυναικών και είπαν να το ακουμπήσουν…λίγο…για αρχή.

 9. Η Τουρκία συνεχίζει να προσπαθεί να μας σύρει για μια διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων μας. Στο χερι μας ειναι πως διαχειριστούμε την κατάσταση.
  Εχει τη λογική της …να προσπαθεί αρχικά με υβριδικό τρόπο να μας επηρεάσει …ευτυχως οδηγήθηκε προς το παρον σε στρατηγική ήττα και βοήθησε την Ελλαδα να επαναφέρει την Frontex σε σημαντικά σημεία των συνόρων μας. Επισης, εξανάγκασε πολλες χώρες ακομη και τη Γερμανία να αναγκαστεί να στείλει στελέχη της Frontex και να υπαρχουν δηλώσεις για τα σύνορα της ΕΕ.
  Για το θεμα της ΑΟΖ υπαρχουν πολλα θεματα που σχετίζονται ακομα με το Ισραήλ, Αίγυπτο που δε συμφωνουμε στο χωρισμό. Αν και συμμαχεί διαφωνούμε γιατι τα οικονομικά συμφέροντα ειναι τεράστια.
  Τωρα αν ερθει η στιγμη να ερθουν να κάνουν γεωτρήσεις σε ελληνικο έδαφος και έδαφος της ΕΕ η σωςτη κλιμάκωση. Αρχικά προϋδοποιήσεις και ενημέρωση των μηχανισμών της ΕΕ και των αρχηγών κρατών για πιθανή εισβολή σε έδαφος ΕΕ και παρεμπόδιση των εταιρειών μας εξόρυξης βασικών ενεργειακών στοιχείων της ΕΕ.
  Μετά σε χαμηλό βαθμό …αντίστοιχα λιμενικό ακτοφυλακή για ελέγχους και Frontex για παρεμπόδιση παράνομης οικονομική δραστηριότητας. Ακολουθεί ή παράλληλα έκδοση νομικών μέτρων προς καθε εταιρεία που ασκεί παράνομη δραστηριότητα οπως πχ ειχε γινει με τη νορβηγική και αποχώρησαν άμεσος ολο το προσωπικό της απο τις εξορύξεις. Διεθνές ένταλμα σύλληψης όλων όσων συμμετέχουν. Υπαρχουν και αλλα μετρα. Ωστε να γίνουν σωστά χωρις τη χρήση στρατού οπως έγινε στα Ιμια και ειχε άνευ λόγου κλιμάκωση …που οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα.
  Φυσικα αν χρειαστεί στρατιωτική αναμέτρηση προφανώς θα γινει .,.αλλα ως τελευταία λυση.
  Οπως λεει η Τέχνη του Πολέμου….ο καλύτερος στρατηγός ειναι αυτος που δε θα πάρει κανενα παράσημο και θα πεθάνει στην αφάνεια …γιατι θα φροντίσει να μη χρειαστεί να γινει πόλεμος με όσα έχει κανει μεχρι τοτε.
  Ας μη ξεχνάμε δεν έγινε με τύχη τοσα χρόνια να ειμαστε ενα κράτος με Ειρήνη σε μια περιοχή που ειναι γεμάτη πολέμους … παντως χρειαζεται περισσοτερο να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις γιατι αποτελούν βασικο κομμάτι της διατήρησης της ειρήνης στην περιοχή μας.

  1. Οι Κυπριοι χρησιμοποιησαν οτι μεσα ειχαν-συμμαχιες,ΕΕ,νομικα μεσα κτλ-αλλα δεν καταφεραν να διωξουν τον ερντογαν γιατι εκτος απο τα προαναφερθεντα απαιτηται και στρατιωτικη ισχυς την οποια δυστηχως η Κυπρος δεν διαθετει..καλες και χρησιμες οι συμμαχιες ομως θα πρεπει παραλληλα να διαθετουμε και ισχυρες Ενοπλες Δυναμεις..

  2. Δηλαδη, μας λες πως ο πασιφισμος ειναι η ανωτερη μορφη ασκησης πολεμου ενος Αξωματικου των ΕΔ;;;;;

   Φιλε μου εσυ εχεις ξεπερασει κι το εργο του George Orwell, στην ασκηση διαλεκτικης στοχευμενης παρερμηνειας!

   WAR is PEACE
   IGNORANCE is STRENGTH
   FREEDOM is SLAVERY

   καλα τα παμε;;;

 10. @ KN

  Εσυ περιμενε να ελθει ο καραμαχιμος ευρωστρατος και το ευρωναυτικο να σε σωσει. Περιμενε μα σου στειλει φρεγατες ο μεσιέ Μακρόν Και περιμενε η ΕΕ να επιβαλλει σοβαρες οικονομικες κυρωσεις στην Τουρκια, περαν εκεινων κατα προσωπων και εταιρειων
  τριτων χωρων που εμπλεκονται αμεσα στις τουρκικες ερευνες και γεωτρησεις.

  Καμμια «στρατηγικη ηττα» δεν εχει υποστει η Τουρκια στον υβριδικο πολεμο που μας κανει.

  Η Frontex ειναι στην ουσια μια υπηρεσια υποδοχης λαθρομεταναστων. Δεν αποτρεπει ουτε εμποδιζει τις βαρκες. Συνεπως, εντελως αχρηστη.

  Ο «καλυτερος στρατηγος» φροντιζει να εχει κανει σοβαρη στρατιωτικη προπαρασκευη, δεν φαντασιώνεται να τον σωσουν ανυπαρκτοι «προστάτες».

 11. Μιας κι ανοιγουμε τον φακελο της Λιβυης, καλο θα ειναι να μαθευτει πως το ΝΑΤΟ, σας αγαπητοι μου λατρες κοκα-κολας κι μαρλμπορο, εβγαλε επισημη δηλωση με χειραψιες κι φωτορεπορτερ πως στηριζει τουρκια μαζι κι τον τουρκο – γενεαλογικα – πρωθυππουργο της Λιβυης φαεζ αλ-σαρραζ !

  Το ΝΑΤΟ στηριζει τους ΕΧΘΡΟΥΣ του Ελληνισμου. Τι δεν καταλαβαινεις ρε νεο ελληνακο;;;;;

  Εσεις τωρα λατρες της κοκα-κολας κι του μαρλμπορο, να δω τι δικαιολογιες θα σκαρφιστειτε για να βγαλετε λαδι τους συμμαχους ΣΑΣ……

 12. Είναι απίστευτο το πόσα λεφτά έχει κατασπαταλήσει ο Ερντογάν από τον λαό του, για να κάνει όλη αυτή την μπούρδα με τις γεωτρήσεις.

  Η ενοικίαση ή η αγορά ενός drillship είναι πανάκριβο άθλημα που κανονικά κοστίζει 100.000-500.000 την ημέρα, άντε πες τα τουρκικά να είναι στο Low end, τόσα λεφτά που εχουν χαθεί οι πολίτες της Τουρκίας πρέπει να τραβάνε τα μαλλιά τους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *