Στο παρασκήνιο της διεθνούς αεροπορικής έκθεσης Dubai Airshow 2017 η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προμηθευτεί έξι μη-επανδρωμένα εναέρια συστήματα (UAV) Anka από την Τουρκία, μαζί με δύο επίγειους σταθμούς ελέγχου.

Το Anka είναι ένα UAV κατηγορίας μέσου υψόμετρου, μεγάλης αυτονομίας (MALE : Medium-Altitude, Long-Endurance), σχεδίασης και ανάπτυξης της τουρκικής TAI (Turkish Aerospace Industry).

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της TAI και της Σαουδικής Αραβίας έχουν ξεκινήσει από το 2013, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν μετουσιωθεί σε σύμβαση.

Η πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να προμηθευτεί το Anka είναι δεδομένη, απλά θα πρέπει πρώτα να επιλυθούν ορισμένα τεχνικά θέματα σχετικά με τις ικανότητες αναγνώρισης των συστημάτων, ενώ θα πρέπει να οριοθετηθεί και η απαίτηση της Σαουδικής Αραβίας για μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

Τέσσερα Anka Block.B βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ενώ εντός του 2018 θα παραληφθούν και άλλα 10 οχήματα της έκδοσης Anka-S, ενώ εκτός από τη Σαουδική Αραβία, ενδιαφέρον για το Anka έχουν εκφράσει και τα ΗΑΕ.