Παρά την κλιμάκωση των γερμανό-τουρκικών σχέσεων, η γερμανική ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έδωσε προσφάτως την έγκρισή της για εξαγωγές εξοπλιστικών συστημάτων στην Τουρκία, ως  χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ,

Συγκεκριμένα, στο χρονικό διάστημα μεταξύ 1 Αυγούστου και 8 Οκτωβρίου, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε 10 αιτήματα για εξοπλιστικά συστήματα προς την Τουρκία, συνολικής αξίας 4 εκατομ. ευρώ.

Το παραπάνω προκύπτει από απάντηση της γερμανικής ομοσπονδιακής Κυβέρνησης σε επερώτηση που κατέθεσε στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο η παράταξη της Αριστεράς DIE LINKE και έχει στη διάθεσή του το γερμανικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο DPA.

Σε σύγκριση, ωστόσο, με το έτος 2016, το ποσό των 4 εκατομ. ευρώ είναι κατά πολύ μικρότερο από το ποσό των συνολικά 83,9 εκατομ. ευρώ, που αφορά στην αξία των εξοπλιστικών συστημάτων που είχε προμηθευθεί τότε η Τουρκία από τη Γερμανία.

Η γερμανική ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι πρόκειται να εφαρμόσει μία πιο σκληρή στάση έναντι του συμμάχου της, Τουρκία, λόγω της σύλληψης Γερμανών υπηκόων στη χώρα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ, S. Gabriel, όλες οι μεγάλες προμήθειες σε εξοπλιστικά τις οποίες έχει ζητήσει η Τουρκία, έχουν «παγώσει».

Από τον περασμένο Αύγουστο, τέτοιου είδους «μεγάλες προμήθειες» δεν έχουν πάρει έγκριση.

Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι της γερμανικής Αριστεράς επισημαίνουν όμως ότι παρά το γεγονός μείωσης των εξοπλιστικών προμηθειών στην Τουρκία, το θέμα αποτελεί σκάνδαλο, καθώς Γερμανοί πολίτες παραμένουν κρατούμενοι σε τουρκικές φυλακές.