Τα πρώτα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών TOS-1A παρέλαβε η Σαουδική Αραβία, στις 10 Απριλίου, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Interfax». Σε σχέση με την προγενέστερη έκδοση, TOS-1, τα TOS-1A, τα οποία αποκαλούνται «φλογοβόλα» στον Ρωσικό Στρατό, έχουν αναβαθμιστεί ριζικά, τόσο σε επίπεδο οπλισμού όσο και σε επίπεδο ηλεκτρονικών συστημάτων. Σε επίπεδο οπλισμού τα TOS-1A ενσωματώνουν πλέον νέο εκτοξευτή, ενώ τα οχήματα ανεφοδιασμού φέρουν νέο γερανό ανύψωσης φορτίου.

Το TOS-1A χρησιμοποιείται σε επίπεδο παροχής τακτικών πυρών υποστήριξης. Η χρήση του δεν στηρίζεται στη χρήση κατευθυνόμενων βλημάτων, αλλά στην καταστροφική ισχύ των θερμοβαρικών ρουκετών. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύστημα παροχής πυρών σαρωτικού βομβαρδισμού («Carpet Bombing»), όχι στοχευμένων πυρών, αλλά μαζικών πυρών στο μέτωπο που εκτείνεται σε εμβαδόν 40.000 τετραγωνικών μέτρων και σε αποστάσεις έως τα 6 χιλιόμετρα, μπροστά από τη φίλια δύναμη, είτε αυτή αμύνεται είτε επιτίθεται.

Comments

 1. Να κάτι που έπρεπε να είχαμε πάρει από την Ρωσία όταν μπορούσαμε. Εβρος και νησιά, φανταστείτε σενάρια. Τώρα, υπάρχει πιθανότητα να το δούμε στο Τουρκικό ΠΒ.

  1. Αποτέλεσμα της αδιαφορίας της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας. Αν και αν κρίνω και απο αυτά που δεν γίνονται σε σχέση με τα MLRS (δικών μας και μεταχειρισμένων απο ΗΠΑ) κυρίως αλλά και RM-70 παίζει να μην έχουν καταλάβει και την αξία αυτών των συστημάτων!
   Και για Κύπρο θα ήταν ότι πρέπει αυτό το σύστημα!

   1. To όχημα αυτό δεν είναι κάτι που περιγράφεται στα Νατοϊκά ή στα κακομεταφρασμένα αμερικάνικα εγχειρίδια που συμβουλεύεται ο ΕΣ.

    Τα FAE όπλα έπρεπε να είναι μέρος του ελληνικού οπλοστασίου του ΕΣ και της ΠΑ εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια.

    1. Εδώ δεν έχουν στην ΑΣΔΕΝ πάμφθηνα συστήματα ρουκετών θραυσμάτων 128mm πάνω σε ένα 4×4… που να μπορεί ταχύτατα να μεταβαίνει στο πεδίο και να παρέχει αντιαποβατικά πυρά ή εξάλειψη προγεφυρωμάτων…
     Από που να το πιάσεις και που να το αφήσεις…

    2. Είχα την εντύπωση οτι πρόκειται για ένα ρουκετοβόλο του πυροβολικού αλλά τελικά είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και όντως απαραίτητο για Ε.Σ. και Π.Α. (οι κεφαλές)!
     Έχω την αίσθηση οτι στο Δυτικό οπλοστάσιο δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *