Μη-επανδρωμένα επίγεια οχήματα Tarantula για την Τουρκία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) το μη-επανδρωμένο επίγειο όχημα Tarantula (8 x 4), το οποίο αναπτύχθηκε από τις εταιρίες TEAS και Aselsan αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία από τον Τουρκικό Στρατό και τη Χωροφυλακή «τις επόμενες ημέρες», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. Το όχημα ενσωματώνει το τηλεχειριζόμενο πύργο SHARP της Aselsan με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών.

Το όχημα προορίζεται για αναγνωριστικό ρόλο, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αποστολές ανεφοδιασμού, δεδομένου ότι μπορεί να μεταφέρει μέγιστο βάρος 800 κιλών (το βάρος του οχήματος, χωρίς φορτίο, είναι 2.000 κιλά). Το Tarantula μπορεί να ελεγχθεί από μέγιστη απόσταση 3 χιλιομέτρων, ενώ διαθέτει μικρή αυτονομία (70 χιλιόμετρα) ή οκτώ ώρες λειτουργία, με την προϋπόθεση ότι κινείται με χαμηλή ταχύτητα (κάτω των 5 χιλιομέτρων την ώρα).

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμυντικής ιστοσελίδας «Army Recognition», η Aselsan αναπτύσσει μια νέα ελαφρά έκδοση του πύργου SHARP. Πρόκειται για την έκδοση SARP-L, βάρους 80 κιλών, η οποία προορίζεται για τον εξοπλισμό των υπό-ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων HISAR.