Όπως δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, τα πρώτα τρία αναβαθμισμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα T-155 Firtina-2 θα παραδοθούν στον Τουρκικό Στρατό τον Ιανουάριο του 2021. Συνολικά θα αναβαθμιστούν 140 πυροβόλα το διάστημα μέχρι τα μέσα του 2025, με ρυθμό αναβάθμισης-παράδοσης 30 πυροβόλο το έτος.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης αφορά στην ενσωμάτωση νέου Συστήματος Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ), νέου, πλήρως ηλεκτρικού συστήματος κίνησης του πύργου και του πυροβόλου με σερβομηχανισμό ελέγχου, νέου, πλήρως ανασχεδιασμένου μηχανισμού αυτόματης γέμισης και την εγκατάσταση του τηλεχειριζόμενου πύργου SHARP της Aselsan για αυτοπροστασία.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Τουρκικός Στρατός διατηρεί σε υπηρεσία 336 T-155 Firtina, το οποίο είναι η τουρκική έκδοση του νοτιοκορεατικού K-9 Thunder. Η σύμβαση, ύψους $ 1 δισεκατομμυρίου, για τη συμπαραγωγή 300 πυροβόλων υπογράφηκε το 2001.

Τα πρώτα πυροβόλα παραδόθηκαν στα τέλη του 2003, ενώ η παραγωγή των 300 πυροβόλων θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως το 2010. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, το πρόγραμμα αναθεωρήθηκε και αποφασίστηκε η παραγωγή 36 επιπλέον πυροβόλων, με αποτέλεσμα ο χρόνος περάτωσης του προγράμματος να επιμηκυνθεί κατά τρία χρόνια.

Στο μεταξύ η Προεδρία της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) προκήρυξε διαγωνισμό για τη ναυπήγηση δύο πλοίων γενικής υποστήριξης με δικαίωμα προαίρεσης για τη ναυπήγηση άλλων δύο πλοίων.