Το πρώτο από τα τρία (3) συνολικά αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης πολλαπλού ρόλου GlobalEye, της σουηδικής Saab, αναμένεται να παραδοθεί, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), τον Απρίλιο του 2020. Στο μεταξύ, το δεύτερο αεροσκάφος του προγράμματος πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ το τρίτο αεροσκάφος βρίσκεται σε φάση κατασκευής.

Υπενθυμίζουμε ότι το Νοέμβριο του 2015 τα ΗΑΕ υπέγραψαν συμβόλαιο ύψους $ 1,27 δισεκατομμυρίων για την προμήθεια τριών (3) συστημάτων GlobalEye επί αεροσκάφους Global-6000 της Bombardier ($ 423 εκατομμύρια να αεροσκάφος). Καρδιά του συστήματος GlobalEye είναι το ραντάρ EriEye ER (Extended Range), εξέλιξη του EriEye, που διατηρεί σε υπηρεσία και η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ).

Το GlobalEye είναι ένα σύστημα πολλαπλού ρόλου, το οποίο μπορεί να εντοπίσει στόχους στον αέρα, τη θάλασσα και το έδαφος και προσφέρεται τόσο ως νέο σύστημα, όσο και ως πακέτο αναβάθμισης, κάτι που πιστεύουμε ότι θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή για την ΠΑ. Μια πιθανή αναβάθμιση των ελληνικών EriEye στο επίπεδο GlobalEye η Ελλάδα θα έχει στη διάθεση της ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, ικανό να εντοπίσει με ακρίβεια στόχους στον αέρα, τη θάλασσα και την ξηρά.