Ένα αδιανόητο συμβάν έλαβε χώρα μεταξύ Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Υπουργείου Οικονομικών. Κατά το προγενέστερο χρονικό διάστημα, το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) αιτήθηκε ενός επιπλέον κονδυλίου της τάξης των επτά εκατομμυρίων ευρώ για τη κάλυψη συντήρησης των μονάδων κρούσης δεδομένου πως τα διατιθέμενα κονδύλια είχαν δαπανηθεί.

Το σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών, προωθήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης (ΓΔΟΣΥ) με βάση την εισήγηση και αιτιολόγηση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) με γνώμονα πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης του εξαιρετικά γερασμένου ελληνικού στόλου.

Το ανεκδιήγητο είναι πως το Υπουργείο Οικονομικών απέρριψε τη σχετική ανάγκη του ΠΝ με πρόσχημα πως δεν υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση των επιχειρησιακών αναγκών του Στόλου. Τη σχετική απάντηση υπογράφει ο Υφυπουργός Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς. Εκτιμούμε πως ο αξιότιμος κ. Αθανάσιος Πετραλιάς πρέπει να πραγματοποιήσει μια σχετική επίσκεψη στο Αρχηγείο Στόλου για να αντιληφθεί τις αυξημένες ανάγκες της συντήρησης που υφίστανται.

Άραγε, πόσο δύσκολο είναι να αντιληφθούν οι κυβερνητικοί ιθύνοντες τις τεράστιες ανάγκες συντήρησης φρεγατών 40 ετών;

Πρόκειται για ένα τραγελαφικό συμβάν τη στιγμή που το ΠΝ λόγω παλαιότητας του στόλου και κυρίως των μονάδων κρούσης, έρχεται αντιμέτωπο με εξαιρετικά αυξημένες ανάγκες συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης ώστε το σύνολο των μονάδων να είναι επιχειρησιακές, άμεσα διαθέσιμες και λειτουργικές.

Το φιλότιμο των στελεχών του ΠΝ δυστυχώς δεν αρκεί πάντα. Οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του ΠΝ που καθημερινά δίνουν έναν υπεράνθρωπο αγώνα να κρατήσουν λειτουργικά τα πλοία δεν μπορούν να υποκαταστήσουν όσο φιλότιμο και εάν έχουν, την απρόσκοπτη ροή ανταλλακτικών και γενικότερα υλικών τεχνικής υποστήριξης.

Δυστυχώς, ο εμπαιγμός στο ΠΝ συνεχίζεται ακάθεκτος. Μετά τη περικοπή της έκτακτης δαπάνης για τα λεγόμενα «πλεύσιμα» ώστε να δοθεί ένα οικονομικό κίνητρο στα στελέχη του ΠΝ, τώρα ήρθε η απόρριψη μιας έκτακτης δαπάνης συντήρησης για το ΠΝ.

Ευελπιστούμε πως το θέμα θα διευθετηθεί άμεσα μεταξύ των αρμοδίων Υπουργών, Νίκου Δένδια και Κωστή Χατζηδάκη. Είναι πραγματικά αδιανόητο, ολόκληρη κυβέρνηση να αρνείται να διαθέσει εκτάκτως μόλις 7 εκατομμύρια ευρώ στο ΠΝ και σε έναν εξαιρετικά γερασμένο στόλο.

Είναι δυνατόν ένα ολόκληρο κράτος να απορρίπτει μια δαπάνη μόλις 7 εκατομμυρίων ευρώ τη στιγμή που δαπανά σε άλλες περιπτώσεις πολύ παραπάνω χρήματα;