Σε απάντηση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ», Κυριάκου Βελόπουλου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε πως η γαλλική πρόταση της Naval Group περιλαμβάνει τη ναυπήγηση αριθμού επιπλέον κορβετών GOWIND εκτός αυτών που επρόκειτο να ναυπηγηθούν για το Πολεμικό Ναυτικό.

Πρόκειται για συγκριτικό πλεονέκτημα της γαλλικής πρότασης αφού διασφαλίζει πως εκτός των ελληνικών πλοίων θα ναυπηγηθούν περισσότερες κορβέτες στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά όπως αυτές για το Γαλλικό Ναυτικό προστίθοντας μεγαλύτερη ελληνική συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα.

Η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο διμερών συζητήσεων με την γαλλική πλευρά, εξετάζει πρόταση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα μελλοντικής κατασκευής κορβετών γαλλικής σχεδίασης από τα ελληνικά ναυπηγεία. Με τον τρόπο αυτόν, αποδεικνύονται οι ισχυροί διαχρονικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο Χώρες, η αλληλεγγύη, η συμπαράταξη, και αν απαιτηθεί, η αμοιβαία αμυντική συνδρομή για την αντιμετώπιση κάθε επίθεσης εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών. Συναφώς, απώτερος στόχος των ενεργειών της πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ αποτελεί η εξεύρεση των προσφορότερων λύσεων προς όφελος της αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων όλων των Κλάδων των ΕΔ, αλλά και η ανάπτυξη μιας ισχυρής και αξιόπιστης Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Η αρχική ερώτηση ήταν:

Προτίθεστε όπως μας ενημερώσετε, εάν πράγματι κατατέθηκε πρόταση από Γαλλία να χτιστούν στα ελληνικά ναυπηγεία γαλλικές κορβέτες κι αν ναι, πώς θα διαχειριστείτε την εν λόγω πρόταση προς όφελος του ΠΝ, ώστε η χώρα μας να αποκτήσει επιτέλους κορβέτες

Σημειώνεται πως το θέμα πρώτο το ανέδειξε το DefenceReview.gr και ο γράφων στις 10 Αυγούστου 2023 σε σχετικό άρθρο μας με τίτλο: «Νέα πρόταση αναμένεται να καταθέσει το Παρίσι για το πρόγραμμα πρόσκτησης νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού».

Όπως σημειώναμε στο άρθρο μας:

Νέα γαλλική πρόταση προετοιμάζει η Naval Group η οποία αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του DefenceReview.gr. Η νέα πρόταση θα έχει ως κεντρικό στόχο την ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Θα εδράζεται στις προοπτικές ναυπήγησης περισσότερων GOWIND σε περίπτωση που αποφασιστεί η προμήθεια τους από τρίτη χώρα – κράτος με τις ναυπηγικές εργασίες να εκτελούνται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Πρακτικώς αυτό σηματοδοτεί τη καίρια ανάληψη έργου από την ελληνική αμυντική βιομηχανία, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αλλά και όσες ελληνικές εταιρείες συνεργάζονται με τη Naval Group τροφοδοτώντας τη με πρώτες ύλες αλλά και κατασκευάζοντας τμήματα των FDI όπως τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας. Η ανάληψη ναυπηγήσεων από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, κορβετών GOWIND για ξένα ναυτικά εγγυάται πως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα εξασφαλίσουν βιώσιμες επιχειρηματικές προοπτικές σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Αναλυτικά στον παρακάτω σύνδεσμο: