Η Βελγική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι διαθέτει προς πώληση τα 29 αναβαθμισμένα αεροσκάφη προχωρημένης εκπαίδευσης Alpha Jet 1B+ που διαθέτει. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο κοινοποίησης της απόφασης και πρόσκλησης ενδιαφέροντος η πώληση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού.

Το πρόγραμμα πώλησης δεν αφορά μόνο τα αεροσκάφη αλλά και ολόκληρη την υποδομή τεχνικής υποστήριξης (υλικά, ανταλλακτικά, τεχνικά εγχειρίδια κ.ά.) και θα υλοποιηθεί σε τρείς (3) φάσεις: Το 2018, το Δεκέμβριο του 2019 και την άνοιξη του 2020. Κατά την τρίτη φάση του προγράμματος, την άνοιξη του 2020, θα παραχωρηθούν τα ανταλλακτικά, η υποδομή της τεχνικής υποστήριξης και το εκπαιδευτικό σύστημα εξομοιωτών AMST.

Ενδιαφέρον έχει ήδη εκφράσει, ανεπίσημα, η Γαλλία, η οποία χρησιμοποιεί αεροσκάφη του ίδιους τύπου, ενώ και το γαλλικό ακροβατικό σμήνος, «Patrouille de France», εξέφρασε ενδιαφέρον. Αν και τα γαλλικά Alpha Jet είναι εξίσου παλαιά με τα βέλγικα, αλλά είναι περισσότερο καταπονημένα.

Τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Alpha Jet, της γαλλικής Dassault, πέταξαν για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1973 και εντάχθηκαν σε υπηρεσία το Νοέμβριο του 1977. Το 1973 το Βέλγιο προχώρησε στην προμήθεια 33 αεροσκαφών τα οποία παραδόθηκαν την περίοδο 1978-1980. Σε υπηρεσία απομένουν 29, τα οποία, από το 2004, έχουν ενταχθεί στο κοινό Γάλλο-Βελγικό εκπαιδευτικό σχολείο AJeTS (Advanced Jet Training School) στην Αεροπορική Βάση Cazaux της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

Το 2000 τα βελγικά Alpha Jet 1B αναβαθμίστηκαν στον επίπεδο 1B+ με νέο σύστημα αδρανειακή πλοήγησης, σύστημα παγκόσμιου προσδιορισμού θέσης (GPS) και σύστημα HUD (Head-Up Display).

Κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος, το Δεκέμβριο του 2019, το Βέλγιο θα αποσύρει τα 29 Alpha Jets 1B+, καθώς και τη συμμετοχή του από το σχολείο AJeTS. Για οικονομικούς λόγους το Βέλγιο αποφάσισε να μην προμηθευτεί νέο αεροσκάφος προχωρημένης εκπαίδευσης. Οι νέοι Βέλγοι πιλότοι θα εκπαιδεύονται στην Αμερική, στην Αεροπορική Βάση Sheppard του Τέξας Air Base (Texas), στο σχολείο ENJJPT (Euro-NATO Joint Jet Pilot Training).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *