Μια εκ των βασικών συντελεστών μαχητικής ισχύος ενός στρατεύματος είναι το προσωπικό του και η άρτια εκπαίδευση αυτού. Υπόλοιπες παράμετροι εκτός από το αριθμό του προσωπικού και την εκπαίδευση είναι η τεχνολογία των διατιθέμενων οπλικών συστημάτων, το δόγμα, το φρόνημα, το ηθικό, η πειθαρχία, η εμπειρία καθώς και οι τακτικές που εφαρμόζονται επί του πεδίου. 

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν δει το φως τις δημοσιότητες αρκετές αναφορές περί αύξησης της θητείας ή στράτευσης στα 18 ως αποτέλεσμα της τελευταίας ελληνοτουρκικής κρίσης. Ήδη τη σήμερον ημέρα οι οροφές προσωπικού του Ελληνικού Στρατού βρίσκονται σε εξαιρετικά οριακό επίπεδο από πλευράς επάνδρωσης και στελέχωσης.

Οι κύριοι σχηματισμοί του Ελληνικού Στρατού και συγκεκριμένα το Δ’ Σώμα Στρατού με Περιοχή Ευθύνης την Θράκη και ακολούθως η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων με Περιοχή Ευθύνης όλο το Αιγαίο βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο απόρροια της μερικής επάνδρωσης. 

Πρώτα απ’ όλα οφείλουμε να τονίσουμε πως θητεία των εννιά μηνών συνεπάγεται πρακτικά θητεία των 6-7 μηνών εάν αφαιρέσουμε τη χρονική περίοδο που ο στρατεύσιμος βρίσκεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων ή στα Σημεία Υποδοχής (ΣΗΠΟ) καθώς και το διάστημα που θα λάβει τις απαραίτητες άδειες. Συνεπώς, ο στρατεύσιμος σε 6-7 μήνες δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει καν ένα βασικό κύκλο εκπαίδευσε που χωρίζεται σε δύο εκπαιδευτικά εξάμηνα. Ως εκ τούτων, το κύριο βάρος δίνεται στο επαγγελματικό προσωπικό και οι στρατεύσιμοι καταντούν αγγαρειομάχοι κάνοντας πάρεργο και όχι πραγματική και ουσιαστική εκπαίδευση. Σήμερα, αυτό που λείπει από την εκπαίδευση είναι η ένταση και ο ρεαλισμός. 

Η εκπαίδευση σήμερα λόγω χρονικής διάρκειας και χαλαρής αντιμετώπισης περιορίζει τους εφέδρους σε καθήκοντα φύλαξης και εκπλήρωσης άλλων αναγκών τις λεγόμενες αγγαρείες.

Δυστυχώς οι εκάστοτε στρατιωτικές ηγεσίες συνηγορούν στις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας περί μειώσεων της θητείας ενώ γνωρίζουν ποια είναι η πραγματική κατάσταση. Η γνωστή κλισέ έκφραση των Γενικών Επιτελείων έπειτα από κάθε μείωση θητείας πως «δεν επηρεάζεται το αξιόμαχο» προφανώς και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το αξιόμαχο προφανώς και επηρεάζεται αλλά επειδή πραγματικές επιχειρήσεις δεν γίνονται αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί πως είναι λάθος. Βέβαια, όλες οι αδυναμίες κάποια στιγμή βγαίνουν στην επιφάνεια όσο και εάν προσπαθούμε να τις κρύψουμε. Εκτός και εάν είσαι τόσο σίγουροι οι πολιτικοί ταγοί και ιθύνοντας ευελπιστώντας πως μια σημειακή κρίση σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο δεν μπορεί να επεκταθεί σε ευρύτερη σύρραξη υψηλής έντασης και ειδικά σήμερα σε συνθήκες περιφερειακής και διεθνούς αστάθειας. 

Η Νέα Δομή Δυνάμεων που τόσο ευαγγελίζονται ορισμένοι προκειμένου να εξοικονομηθεί προσωπικό και πόροι προς τους κύριους σχηματισμούς του Ε.Σ όπως αυτοί που αναφέραμε λίγο έχει αλλάξει τα πράγματα. Ελάχιστα στρατόπεδα έχουν κλείσει ενώ εξακολουθούν να υφίστανται Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων σε περιοχές της Πελοποννήσου ή της Δυτικής Μακεδονίας αντί οι στρατεύσιμοι να παρουσιάζονται κατευθείαν στον σχηματισμό που θα υπηρετήσουν και αμέσως μετά να τοποθετούνται ανάλογα με το Όπλο και Σώμα σε Μονάδα Εκστρατείας. 

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που καλλιεργήθηκε τα προηγούμενα έτη είναι πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να στηριχθούν σε έναν αμιγώς επαγγελματικό Στρατό. Μύθος που βασίστηκε σε μοντέλα Στρατών κρατών της Κεντρικής Ευρώπης που δεν αντιμετωπίζουν συμβατικής φύσεως απειλή λόγω πτώσης του Συμφώνου της Βαρσοβίας αλλά καλούνται να επιχειρήσουν σε αποστολές ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ ή αστυνομικά καθήκοντα. 

Επομένως, φτάσαμε εν έτη 2017 να βλέπουμε έναν γερασμένο στρατό όπου ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 40+ χρόνια. Έναν στρατό που τίναξε στον αέρα τους προϋπολογισμούς του με τόσους επαγγελματίες οπλίτες τους οποίους μάλιστα ενώ τους είχε ως συμβασιούχους πενταετούς υποχρέωσης, τους μονιμοποίησε.

Ο επαγγελματικός στρατός δεν μπορεί να υλοποιηθεί κυρίως για δύο λόγους: αφενός επειδή είναι πολύ δαπανηρός και αφετέρου διότι ούτε και αποδοτικό από επιχειρησιακής απόψεως είναι. Με εξαίρεση πολύ τεχνικά αντικείμενα στα σύγχρονα οπλικά συστήματα που απαιτούν μεγάλο βαθμό εξειδίκευσης είναι απαράδεκτο να συναντάμε επαγγελματίες οπλίτες ως καμαρότους σε πλοία του Στόλου ή σε μονάδες Πεζικού όντας απλοί τυφεκιοφόροι ή ακόμα και οδηγοί ΤΟΜΠ.

Για να τεκμηριώσουμε την παραπάνω άποψη μας περί μη αποδοτικότητας όταν ένας επαγγελματίας οπλίτης μονιμοποιείται και γερνά φθίνει και η απόδοση του. Έχει τις ίδιες φυσικές αντοχές ένας επαγγελματίας οπλίτης των 35 ή 40 ετών και τις ίδιες ένας εικοσάχρονος; 

Η μαζική και ανεξέλεγκτη μονιμοποίηση των ΕΠ.ΟΠ έχει λειτουργήσει με αρνητικές συνέπειες και έχει γίνει καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους και πελατειακές σχέσεις. Οι ΕΠ.ΟΠ είναι αναγκαίοι αλλά με μέτρο και όριο εκεί όπου πραγματικά χρειάζονται σε κρίσιμες ειδικότητες και όχι μαζικά. Δυστυχώς, η ευθυνοφοβία, η έλλειψη εμπιστοσύνης, η χαμηλή εκπαίδευση και η γενικότερη αντιμετώπιση των οπλιτών θητείας έχει δημιουργήσει την κακή εντύπωση πως ένας έφεδρος οπλίτης δεν μπορεί να είναι οδηγός ενός άρματος ή ενός αυτοκινούμενου πυροβόλου. Ομοίως, ένας έφεδρος λοχίας δεν μπορεί να διοικήσει μια ομάδα τυφεκιοφόρων πεζικού αλλά «πρέπει» να είναι ένα στέλεχος όπως οι ΕΠ.ΟΠ.

Ανακεφαλαιώνοντας, άποψη μας είναι πως η θητεία πρέπει να αυξηθεί στους 14 μήνες για τον Ε.Σ και στους 18 για Π.Α και Π.Ν. Εκ των οποίων οι δύο μήνες θα είναι στο Κέντρο Εκπαίδευσης ολοκληρώνοντας τη Βασική Εκπαίδευση και το ΣΠΕΝ ενω οι υπόλοιποι 12 σε μονάδα εκστρατείας. Γιατί 12 μήνες; Γιατί είναι το λιγότερο διάστημα ώστε να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα δύο βασικοί κύκλοι ετήσιας εκπαίδευσης.

Γιατί οδηγός ΤΟΜΠ πρέπει να είναι ΕΠ.ΟΠ; Η απάντηση συνοψίζεται στην ευθυνοφοβία, την έλλειψη εμπιστοσύνης, τη χαμηλή εκπαίδευση και τη γενικότερη αντιμετώπιση των οπλιτών θητείας έχει δημιουργήσει την κακή εντύπωση ότι ένας οπλίτης είναι ανίκανος να οδηγήσει ένα ερπυστριφόρο λες και είναι επιστήμη…

Εξαίρεση των 14 μηνών θα πρέπει να αποτελούν οι Ειδικές Δυνάμεις (Καταδρομείς-Αλεξιπτωτιστές-Πεζοναύτες) των οποίων η θητεία λόγω ιδιαίτερου αντικειμένου πρέπει να είναι 18 μήνες με συνεχή και εντατική εκπαίδευση. Παράλληλα, θα πρέπει να δίνονται κίνητρα όπως μια καλύτερη αμοιβή και μοριοδότηση για θέσεις στα Σώματα Ασφαλείας (κίνητρα που ήδη δίνονται).

Ομοίως, μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες του Ε.Σ είναι η έλλειψη ηγητόρων μικρών κλιμακίων. Η λύση είναι η επέκταση του θεσμού των Δόκιμων Εφέδρων Αξιωματικών και των εφέδρων λοχιών με μεγαλύτερη διάρκεια τουλάχιστον 18 μηνών καθώς και η ποιοτικότερη παρεχόμενη εκπαίδευση.

Ένα άλλο ζήτημα που θέλουμε να θίξουμε είναι η εκμετάλλευση της εφεδρείας. Δυστυχώς, οι στρατεύσιμοι μετά την απόλυση τους απαξιώνονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ασκήσεις ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ στις οποίες η κλήση εφέδρων δεν ξεπερνά τις μερικές εκατοντάδες άτομα.

Το σύστημα επιστράτευσης παραμένει παρωχημένο ενώ η εκπαίδευση της εφεδρείας φαντάζει ως κάτι το ιδιαίτερο ενώ είναι κάτι το απολύτως αυτονόητο και αναγκαίο.

Ο Ε.Σ είναι ένας Στρατός που βασίζεται στην επιστράτευση του εν πολλοίς προκειμένου να διεξάγει επιχειρήσεις. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται πως οι σχηματισμοί του (Μεραρχίες, Ταξιαρχίες) θέλουν προσωπικό μέσω της επιστράτευσης για να συμπληρώσουν πολεμική σύνθεση. 

Comments

 1. @ΣΖΕΦ μια χαρά επράγματα λέγονται εκεί. Δυστυχώς όμως προυποθέτει εκ βάθρων αλλαγή του στρατεύματος.

  Στο Μηχανικό, Τεχνικό και Υγειονομικό, όπως και σε όλα τα γραφεία των μονάδων θα υπάρξει πολύ κλάμα αν γίνει η στράτευση στα 18… Οι 18άρηδες μόνο για instagram και likes είναι, τα περισσότερα στελέχη είναι για μόνιμο καφέ και μένουν μόνο λίγοι να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Ποια εκπαίδευση, οπλικά συστήματα και άλλα (ουτοπικά) για την Ελλάδα πράγματα. Να βγαίνουν τα νούμερα στις σκοπιές και το γοππινγκ…

 2. Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία των «μονιμαδων» και 2 χρονια να γίνει η θητεία δεν σώζεται η κατάσταση!

  Ο Έλληνος Στρατός θέλει γκρέμισμα και κτίσιμο εκ βάθρων με νέα νοοτροπία και μυαλά

  Αλλα δεν υπάρχει η θέληση να ταράξουμε τα κατεστημένα!
  Η δημοσια καρεκλα πάνω από όλα!

  1. Πολύ σωστά! Στην χώρα της αναξιοκρατίας και της αφισοκόλλησης η σαπίλα του πεμπτοφαλαγγίτικου βαθέος κράτους δεν σώζεται με τέτοια μέτρα.

  2. @CK

   Ποια «νοοτροπια των μονιμαδων» ρε @CK.
   Δηλαδη εμεις οι κωλοφάνταροι ειμεθα υποδειγματα «πιστου και φιλοτιμου στρατιωτη» ;

   Οοοοοοχιιι, δεν βαζουμε βυσματα, δεν ειμαστε παντελώς απροθυμοι να μαθουμε, δεν κρυβομαστε πισω απο το ΚΨΜ οοταν γινεται εκπαιδευση ή οταν ο ΛΥΛ ψαχνει ατομα για τις διαφορες εργασιες, δεν χασκογελαμε και δεν πιανουμε κουβεντούλα οταν μας διδασκουν πώς να εκτελουμε σωστη βολη, , δεν «χωνουμε» αλλους συναδελφους, δεν αδιαφορουμε για τη φροντιδα του υλικου που μας εμπιστευτηκαν, δεν αρχιζουμε τις κλαψες, ενίοτε και τις φωνες, οταν ο Λοχίας μας λεει να κανουμε κατι, δεν ειμαστε γενικως φυγοπονα και αφιλοτιμα γαϊδουρια……. Οοοχι, ο Ελλην Στρατιωτης ποτε τετοιο πραγμα………..
   Ολα τελεια τα κανουμε, εμεις, οι «μονιμαδες» φταινε που βαριουνται να εκπαιδευσουν.
   Αντε μην αρχισω να τα λεω τωρα. Πηγαμε και εμεις στρατιωτες και ξερουμε, δεν πεσαμε απο τον ‘Αρη……………..

   1. @NF

    Ας στο θεσω διαφορετικα για το θεμα βυσμα: εχεις πολεοδομια που λαδωνεται. Εχεις πολιτες που λαδωνουν την πολεοδομια. Προφανως κανεις δεν ειναι αθωος.

    Αλλαζεις αυτους που λαδωνονται και δεν κανουν τη δουλεια τους ή αλλαζεις τους πολιτες της χωρας; Αντιμετωπιζεις τη διαφθορα με καποιου ειδους γενικης και αοριστης ηθικης διαπαιδαγωγησης ή αναμορφωνεις τις βαθεια διεφθαρμενες δημοσιες υπηρεσιες;

    Επομενη φορα που καποιος δημοσιος υπαλληλος δικαζεται, ας πει: Δεν φταιω εγω κυριε δικαστα, φταιει το ηθος που διδασκει η ελληνικη οικογενεια στα τεκνα της.

    Μεταξυ μας, τα στελεχη ειναι οι πρωτοι που βαρυγκομουν σε ο,τι εχει να κανει με εκπαιδευση. Πριν καμποσα χρονια, εκανα πρακτικη σε εταιρια. Εαν ο οροφος με τους interns πηγαινε κατα διαολου και δεν εβγαιναν τα προτζεκτ, εφταιγε το μανατζμεντ ή οι φοιτητες που αραζαν στην κουζινα; ή εφταιγαν οι καθαριστριες που ερχονταν πρωι πρωι ;

    1. phormio

     Όπως λέει η γνωστή έκφραση όποιος δεν μπορεί να χτυπήσει / δείρει τον γάιδαρο δέρνει το σαμάρι, διαχρονικά δεδομένη πρακτική.

     Οι γονείς φταίνε «λογικά» που στέλνουν τα «ακοινώνητα, ανεπρόκοπα και χωρίς ίχνος πειθαρχείας παιδιά» τους στον στρατό που δεν πληρούν τις απαιτήσεις των ένστολων ΔΥ, δεν φταίει η νοοτροπία του επαγγελματικού προσωπικού και η ασχετοσύνη του στα κρίσιμα θέματα και σημεία. 🙂

  3. @CK
   πράγματι. ουλάχισον για πάρα πολλούς απ τους μονιμάδες.
   Ελπίζω με όλες αυτές τις τουρκικές απειλές να συνειδητοποιούν πλέον πως δεν είναι στο «δημόσιο» και πως αν γίνει κάτι….. . … δεν θέλω να το συνεχίσω..

  4. Αν περιμένουμε τις μανάδες σωθηκαμε. Να εφαρμοστει ο νόμος. Πρέπει να καταργηθούν άχρηστα στρατόπεδα καταρχήν. Είναι δυνατόν να έχουν στρατόπεδα περιοχές που η τελευταία φορά που εμφανίστηκε Τούρκος ήταν την εποχή του Κολοκοτρώνη; Ο στρατός πρέπει να βρίσκεται ανατολικά της νοητής γραμμής Θεσσαλονίκη- Κρητη. Στην Αττική είναι γεμάτο βυσματικα στρατόπεδα. Όλοι ανεξαιρέτως να υπηρετούν στα νησιά και στον Εβρο. Και παραδειγματική τιμωρία στους χιλιάδες ανυπότακτους με αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων υψηλά πρόστιμα κυρώσεις και άλλα διοικητικά μέτρα. Εχω συναντήσει τόσους πολλούς ανυπότακτους που καταντάει γελοίο. Και ο έλεγχος στα πιστοποιητικά γιατρών που καθιστούν πολλούς φαντάρους άοπλους πρέπει να ενταθεί. Αυτή είναι μια επιπλέον φαιδροτητα της σημερινής κατάστασης.

 3. «; Η απάντηση συνοψίζεται στην ευθυνοφοβία, την έλλειψη εμπιστοσύνης, τη χαμηλή εκπαίδευση και τη γενικότερη αντιμετώπιση των οπλιτών θητείας έχει δημιουργήσει την κακή εντύπωση ότι ένας οπλίτης είναι ανίκανος να οδηγήσει ένα ερπυστριφόρο λες και είναι επιστήμη»

  Ευγε!

  Τα παντα αρχιζουν και τελειωνουν στα στελεχη.

  Δειτε παρακαλω εδω για φινλανδικο στρατο
  https://intti.fi/documents/1948673/2258487/Conscript%2BGuide%2B2018/08f3c6e6-6fae-4305-b765-
  53d4847a7893/Conscript%2BGuide%2B2018.pdf&ved=2ahUKEwiZwfmNv_LrAhUJqaQKHfWYBUgQFjAVegQICBAB&usg=AOvVaw0VlPSuPz_m_ZCo1gWAfs0i

  Ο στρατιωτης πρεπει να βγαζει 2900 μετρα σε 12 λεπτα.

  Ποσοι Ελληνες αξιωματικοι και υπαξιωματικοι εχουν φυσικη κατασταση και μπορουν να βγαλουν 2,9χμ σε 12 λεπτα; Δεν μ απασχολουν τα επισημα νουμερα γιατι εχω δει υπερβαρους επιλοχιες να τους περνανε τα τεστ.

  Ο αξιωματικος πρεπει να απαιτει φυσικη κατασταση απο το στρατιωτη. Αλλα πρωτα πρεπει να ηγειται ο ιδιος. Να μην βαριεται. Να μην παραγγελνει σουβλακια οταν ειναι σε σκηνακια.

  Οι Φινλανδοι υπηρετουν μαξιμουμ 347 μερες. Αυτες τις 347 μερες ειτε εκπαιδευονται ειτε ειναι σπιτια τους για ξεκουραση. Οταν ομως βρισκονται σε μοναδα μεσα, περνανε τη μερα με εκπαιδευση. 20% του χρονου τους καθε εβδομαδα τον αφιερωνουν για φυσικη ασκηση. Οταν δεν ειναι εξω για εκπαιδευση, καθονται στη ταξη για θεωρητικη εκπαιδευση και παρουσιασεις. Μια εργασιμη μερα περναει με εκπαιδευση, θεωρητικη ή πρακτικη.

  Ο Φινλανδος στρατιωτης ειναι καλα ντυμενος, κοιμαται σε καλες εγκαταστασεις, , παιρνει 5 με 12 ευρω τη μερα μισθο. Του φερονται σαν στρατιωτη: ουτε σαν καθαριστρια ουτε σαν χρυσο βυσμα. Και τον προσεχουν και τον βγαζουν στα χιονια για να μαθει να στηνει ενεδρες στα δαση.

  1. Ο Φινλανδός στρατιωτης δεν καθαριζει καμπινεδες και δεν σκουπιζει θαλαμους; Του τα κανουν οι καμαριερες;

   Δε μου λες, οταν τίνες κωλοφάνταροι αρχιζουν να κουβεντιαζουν, να χασκογελουν και να θορυβουν την ωρα που ο Επιλοχίας διδασκει τεχνικη βολης στο εκπαιδευτικο συνεργειο, τι πρεπει να γινει; Τον παλιο καλο καιρο, ηταν 5 μερες φυλακη, δηλαδη 5 μερες στο Πειθαρχείο, και ο παραβατης τις υπηρετουσε ολες, ως προσθετη θητεια………………………….

   1. Προφανως ειμαι υπερ να υπηρετεις καθε μερα φυλακης. Εχω δει φανταρους με 50φ να μην τους καιγεται καρφι.

    Ο Φινλανδος φανταρος κανει καθαριοτητα. Καθε στρατιωτης στον κοσμο κανει. Αλλα δεν εχει εκατονταδες στρατοπεδα με 20 φανταρους το καθενα να αγωνιζονται να βγουν οι υπηρεσιες και να κοιμουνται ορθιοι απο αυπνια.

    Και πρωτη του υποχρεωση ειναι η εκπαιδευση.

    1. Σε αυτο θα συμφωνησουμε.
     Αυξηση θητειας ναι, αλλα και δραστικοτατη μειωση του γεωγραφικου αποτυπωματος του Στρατου.
     Λιγοτερα στρατοπεδα=λιγοτερες υπηρεσιες= περισσοτερες εξοδοι, και βεβαιως περισσοτερη εκπαιδευση.

     Aλλα δυστυχως εδω εμπλεκονται οι «τοπικες κοινωνιες»………..

     1. «Τοπικες κοινωνιες», υπαξιωματικοι και αξιωματικοι που θελου να υπηρετουν στις ιδιαιτερες πατριδες τους και φυσικα καριεριστες αξιωματικοι που χρειαζονται την υπαρξη ΠΟΛΛΩΝ μοναδων για την ανελιξη τους.

      Απο τους 3 ανω παραγοντες προσωπικα θεωρω τους καριεριστες ως τον πιο σημαντικο παραγοντα.

      Παραδειγμα: ο νυν ΥΠΑΜ εκλεγεται στην Καβαλα. Τον νοιαζει η υπαρξη στρατοπεδων στην Αχαια; Ειναι οι 3 Νεοδημοκρατες βουλευτες τοσο ισχυροι ; Αντιθετα οι νεοδημοκρατες βουλευτες Εβρου, Λεσβου, Χιου, Σαμου Δωδεκανησου θελουν παραπανω στρατο καθως ειναι μονιμος τουρισμος.

      Εαν υπηρχε θεληση στην στρατιωτικη ηγεσια για να σταλθει στρατος στα συνορα, υπαρχουν ΠΟΛΛΟΙ βουλευτες που θα βοηθουσαν, καθως το δικο τους συμφερον ειναι παραπανω στρατος στους ανω νομους.

     2. Σειρά μου να πω εγώ συγχαρητήρια για την παρακάτω επισήμανση φίλε phormio.

      Jackpot!

      «υπαξιωματικοι και αξιωματικοι που θελου να υπηρετουν στις ιδιαιτερες πατριδες τους και φυσικα καριεριστες αξιωματικοι που χρειαζονται την υπαρξη ΠΟΛΛΩΝ μοναδων για την ανελιξη τους.»

      Ποιος είπε ότι ο στρατος δεν είναι μπίζνες για μερικούς εκλεκτούς; 🙂

 4. Εχουμε τοσους εξαιρετικα μορφωμενους και καταρτισμενους στρατιωτες και δεν τους αξιοποιουμε.

  Πριν 7 χρονια, υπηρετουσε στο ταγμα υγειονομικου του νησιου μου ενα παλικαρι με διδακτορικο στη βιοτεχνολογια που μετα τη θητεια του επιασε δουλεια ως λεκτορας στο Δουβλινο. Το παλικαρι εκεινο δεν ειχε βυσμα. Μηπως τον εβαλαν σε μοναδα βιολογικου πολεμου; Αξιοποιησαν τις γνωσεις του; Οχι. Τον εστειλαν σε ταγμα υγειονομικου στην ΑΣΔΕΝ και τον εκαναν γραφια. Τον πετυχαινα στις εξοδους του και τον ρωταγα «ρε φιλε, τι σε βαζουν να κανεις;» «Αντιγραφω απο το ενα τετραδιο στο αλλο, καθηκοντα φωτοτυπικου » απαντουσε ειρωνικα.

  Εχουμε εκατονταδες παιδια με διδακτορικα στην πληροφορικη. Πως τους αξιοποιει ο ΕΣ οσον αφορα τον κυβερνοπολεμο;

  Εχουμε χιλιαδες χημικους, βιολογους και χημικους μηχανικους στρατιωτες. Απο αυτους μια μεινοτητα εχει ακομη και μικρη εργασιακη εμπειρια. Ποσοι απο αυτους αξιοποιουνται στη 441 ΑΒΥΥ ;

  Ποσοι μηχανολογοι μηχανικοι του ΕΜΠ αξιοποιουνται και πως ;

  Τα παραδειγματα ειναι απειρα. Εαν καποιος ειναι ερευνητης και εχει τεχνικες γνωσεις, στην καλυτερη περιπτωση γινεται «χειριστης microsoft office» γιατι ο ΕΠΟΠ δεν κατεχει τετοιο rocket science. Στη χειροτερη βρισκεται καποιος κομπλεξικος υπαξιωματικος που του κανει τη ζωη μαυρη.

  1. Αγαπητέ μου φίλε Φορμιωνα, μου δίνεις εξαιρετική πάσα.
   Προβληματίστηκε ποτέ η ηγεσια γιατι οταν προκηρύσσει θεσεις επ.ο.πκανεις από τους χιλιάδες πτυχιούχους ΑΕΙ,ΤΕΙ,δεν ενδιαφέρεται?Γιατί βλέπεις πτυχιούχους να εργάζονται ως διανομείς πίτσας,ή ως λαντζεριδες με αποδοχές πολύ μικρότερες από ό,τι οι εποπ ?για ένσημα δεν μιλάω γιατί τα έχουν ξεγράψει και οι ίδιοι.αντιθετα εποπ πηγαίνουν άτομα με απολυτηριο λυκείου, αν δε δεις το βαθμό του απολυτηρίου θα κλαις.πως είναι δυνατόν αυτοί να χειριστούν σύγχρονα οπλικά συστήματα?θυμάμαι στην δική μου εποχή Ε.π.υ. και Ε.μ.θ,να ανοίγουν το κλειστό του πυροβόλου του Μ47 και να προσπαθούν να στοχεύουν. Επίσης πως μπορεί στέλεχος να πλησιάσει ένα κληρωτο και να συζητήσει μαζί του τα προβλήματα του,όταν δεν έχει επίπεδο.πρεπει κάποτε να εστιάσουμε και στην παρουσία των γυναικών μέσα στο στράτευμα.οπως είναι σήμερα δημιουργούν περισσοτερα προβλήματα από αυτά που λύνουν.
   Το έχω ξαναγράψει:είναι χρυσή ευκαιρία οι πολύ καλές μας σχέσεις μα το Ισραήλ. Πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια τους σε θέματα εκπαίδευσης, οργάνωσης,επιστράτευσης. Ταιριάζουν γάντι οι συνθήκες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.
   Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα γεγονός που με προβληματίζει πάρα πολύ.τα τελευταία χρόνια παρά πολλοί μουσαφιριδες μουσουλμάνοι περνούν την ελληνική ιθαγένεια, υπηκοότητα, με αφρονα από μέρους μας τρόπο.σε μερικά χρόνια αυτοί θα αρχίζουν να στρατεύονται. Τι θα γίνει όταν ο σκοπός της υπερυψωμένη στο ποτάμι,θα είναι ο χασαν,ο Δεκανέας αλλαγής ο αμπταλα και η αλλαγή του ο αμπτουραχμαν?μπορούμε να το διαχειριστούμε?

   1. Ανοίγανε το κλείστρο του πυροβόλου για να κάνουν σύγκληση των οπτικών του άρματος με το πυροβόλο …………..η διαδικασία αυτή προβλέπεται ………..

  2. Έχουν πέραση φαίνεται αυτοί οι κομπλεξικοί φίλε phormio, συνάντησα αρκετούς απο αυτούς στο σώμα των αξιωματικών. Οπότε δεν μπορεί να είναι σπάνιο φαινόμενο η σύμπτωση.

   1. Δεν ειναι συμπτωση. Ειναι αρκετοι και συγνωμη που θα το πω, πολλοι μαζεμενοι στον ΕΣ και ειδικα στο Πεζικο. Η Αεροπορια εχει ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ και τους βγαζω το καπελο.

    Βεβαια οφειλω να πω οτι πιστευω οτι οι κομπλεξικοι εχουν μειωθει σε συγκριση με 30 χρονια πριν. Τη μεγαλυτερη διαφορα την εχω δει στους αποφοιτους ΣΜΥ, οπου εχω γνωρισει πολλους καλους επαγγελματιες. Το επιπεδο υπαξιωματικων του 1980 και του 2020 ειναι τελειως διαφορετικο.

    1. Προφανώς φίλε phormio.
     Η πλάκα είναι, ότι στην δικιά μου περίπτωση, η πλειοψηφία των κομπλεξικών ήταν αξιοματικοί όσο παράξενο και να φαίνεται.
     Στους υπαξιωματικούς που γνώρισα συνάντησα περισσότερη λογική και λιγότερα παράξενα που θύμιζαν ταινίες Χόλιγουντ.

     1. Στο στρατό ξηράς στην δυτική Μακεδονία στον Πελαργό και στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα κοντά στο ποτάμι.

     1. Είχαν και παλιά καλύτερο επίπεδο οι μόνιμοι υπαξιωματικοί, εγώ συνάντησα μόνο 2 περιπτώσεις που ήταν για τα μπάζα η για μπάτσες, έναν στην αρχή και έναν στην συνέχεια.

 5. Διαβαζω γκρινιες για «κακη εκπαιδευση».
  Φοβουμαι οτι εγω θα ειμαι αυτος που θα πει την πικρη αληθεια.

  Κυριοι, κατ’ αρχην εκπαιδευση δεν μπορει να γινει αν δεν σκληρύνει η ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ. Το Πειθαρχείο πρεπει να επανελθει, οι ποινες φυλακισης να εκτίονται και να υπηρετουνται ολες, ως προσθετη θητεια. Και τα στρατιωτικα εγκληματα πρεπει να δικαζονται και να τιμωρουνται οπως προβλεπεται. Αντιστοιχως, αυτοι που αποδιδουν καλα στην εκπαιδευση και ειναι φιλοτιμοι και πιθαρχημενοι, πρεπει να τυγχανουν υλικων και ηθικων αμοιβων.

  Δευτερον, αν γινει πραγματικα ρεαλιστικη εκπαιδευση οπως πρεπει, τοτε πολλοι απο αυτους που τωρα γκρινιαζουν για «κακη εκπαιδευση» θα κλαιγονται περισσοτερο απο ποτε.

  Εκπαιδευση σημαινει κατ΄αρχην πολυ περισσοτερες βολες, με καθε λογης οπλο, απο τουφεκι, μεχρι πυροβολο 155 mm. Δυστυχως, μετα τις βολες, τα ολα πρεπει να ΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΙ. Και η διαδικασια, δεν ειναι ποτε ευχαριστη,και σε κανεναν δεν αρεσει, ειτε μιλαμε για τουφεκι G3, ειτε για ολμο, ειτε για πυροβολο.

  Ας παρουμε τωρα την πιο απλη περιπτωση. Βολες ελαφρων οπλων.
  Ο Κανονισμος περι βολων λεει οτι «κανενας οπλιτης δε φευγει απο το πεδιο βολης, αν δε φερει παραδεκτο αποτελεσμα.», δηλαδη 40 % τουλαχιστον. Οπερ σημαινει, οι «απαραδεκτοι» ξαναπερνουν απο ολα τα εκπαιδευτικα συνεργεια, και επαναλαμβανουν τη βολη, εστω και αν αυτο σημαινει οτι θα μεινουν στο Πεδιο Βολης μεχρι το βραδυ.
  Σε ποιον θα αρεσει αυτο; Σε κανεναν…………

   1. Αγαπητέ φίλε συμφωνώ μαζί σου.οταν όμως αυτοί που σε ελέγχουν είναι τυπολατρες γυάλινα,ξύρισμα,σιδέρωμα τους ενδιαφέρει. Τα αλλά είναι ψιλά γράμματα.οσο για την πειθαρχία που αναφέρει πολύ σωστά ο αγαπητός φίλος NF,αυτό πιστεύω έχει να κάνει με το γενικότερο κλίμα περί πειθαρχίας που επικρατεί στην κοινωνία.αλλη η πειθαρχία που έβλεπες πριν 30 χρόνια σε όλη την κοινωνία και άλλη σήμερα.για να είμαστε και όμως και δίκαιοι,πως περιμένουμε από τον δ/Κ μιας μονάδας να εφαρμόσει πειθαρχία, όταν θα τον βάλουν σε διάφορες στήλες εφημερίδων τα γνωστά δυκτια φαντάρων με αρνητική επίπτωση στην καριέρα του.ειναι σύνθετο το όλο θέμα.

   2. @Ασβος

    Εξαρταται τι εννοεις «σοβαρα πραγματα». Κανει εφοδο ο Αρχιλοχιας στη σκοπια, βλεπει τον σκοπο να εχει παρατησει στην ακρη το οπλο και το κρανος , να φοραει το τζόκεϋ, και να εχει αραξει παραδιπλα. Μην μου πεις οτι δεν το εχεις δει……….
    Τι ποινη να επιβαλει ο Λοχαγος;

    Απο εκει και περα οι ποινες κλιμακωνονται αναλογα με τη σοβαροτητα της παραβασης.
    Αξυριστος στην αναφορα; Μια μερα κράτηση, ή απλη παρατηρηση, αν δεν εισαι υποτροπος.

    Αλλαααααα………….
    Χασκογελας και θορυβεις στην εκπαιδευση;
    Φορτωσες τη υπηρεσια σου σε αλλον συναδελφο στρατιωτη, και τον απειλησες οταν διαμαρτυρηθηκε;
    Φυλακη, πειθαρχειο, προσθετη θητεια.

    Εννοειται και το αντιστροφο. Οσοι ειναι σωστοι, να τυγχανουν της αναλογης ηθικης αναγνωρισης.

    1. Το να παρατας οπλο ειναι ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ και ισως το πιο σοβαρο παραπτωμα για εναν ενστολο μονιμο ή μη, οποταν εξαντληση αυστηροτητας. Τωρα γελακια, ξυρισματα, γυαλισματα αυτα τα θεωρω ανουσια και αναξια να ασχοληθει κανεις. Προσωπικα σε στρατευσιμο θα «εριχνα» 1 ωρα εξτρα βολες ή πυλη και σε μονιμο χρηματικο προστιμο ή 1 ωρα Σω.Βε. αν ηταν αγυμναστος.

     1. @Ασβος
      Δε μπορει να γινει εκπαιδευση, οταν καποιοι χασκογελανε, θορυβουν και πιανουν την κουβεντα στο εκπαιδευτικο συνεργειο, ενω ο Επιλοχιας προσπαθει να τους διδαξει.

      Τα γελακια ενωπιον των ανωτερων, και δη ενωπιον των εκπαιδευτων στο εκπαιδευτικο συνεργειο, δεν ειναι καθολου «ανουσια και αναξια να ασχοληθει κανεις.»
      Αν αυτα ειναι ανεκτα, τοτε δε μιλαμε για Στρατό, αλλα για παιδικη χαρα.

      Τωρα, προφανως δε χρειαζεται πολλη ενασχοληση με θεματα εμφανισης και παραστασης, μεχρι ενος σημειου ομως. Αλλο γενια μιας μερας αραια και που διοτι δεν προλαβε μια φορα να ξυριστει, και αλλο γενια 4 ημερων για να το παιξει «παλιος». ‘

      Αλλο ψιλοαγυαλιστη αρβυλα, και αλλο με 5 κιλα σκονη και χωμα απανω. Βεβαια εγω ειδα «ομογενεις» με σαγιοναρα στην αναφορα, οποτε δεν με εκπλησσει τιποτα.

 6. Επειδή και η αντίληψη ότι περισσότερη θητεία θα ανέβαζε αυτομάτως την ποιότητα στην εκπαίδευση και γενικά τις ικανότητες του στρατεύματος είναι ένας μεγάλος μύθος που προσπαθεί να παραπλανήσει ακόμα και το ίδιο το στράτευμα πέραν από την κοινή γνώμη, θα διαφωνήσω σε πολλά σημεία του άρθρου.

  Όσοι είναι παλιοί που θυμούνται πως ήταν πρίν 25 η παραπάνω χρόνια με μεγάλη διάρκεια θητείας τα πράγματα, ξέρουν ότι ήταν και με ολόκληρη θητεία τα ίδια σκ@τα και να με συγχωρείτε για την έκφραση.

  Οπότε δεν είναι θέμα ούτε διαρκείας ούτε στράτευσης σε μικρότερη ηλικία, όπως επεσήμαναν και μερικοί συνομιλητές παραπάνω.
  Είναι θέμα νοοτροπίας και ποιότητας των ηγεσιών που δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ πραγματικά να αναπτύξουν ένα μοντέλο εκπαίδευσης για αύξηση της αποδοτικότητας στο σύστημα εκπαίδευσης ακόμα και σε λιγότερο χρόνο που δεν είναι αδύνατο για όσους το θέλουν πράγματα.

  Με λίγα λόγια ψάχνουν πάλι για αριθμούς να καλύψουν ελλείψεις προσωπικού για εργασίες που είναι ανεπιθύμητες στους επαγγελματίες, επειδή τις θέτουν κάτω από το επίπεδο ενός επαγγελματία οπλίτη η υπαξιωματικό και αξιωματικό, και προσπαθούν να το επικοινωνούν ως αναγκαίο μέτρο εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ γνωρίζουν άριστα όπως και ο πρωθυπουργός ότι οι Τούρκοι ομόλογοι τους δεν θέλουν πόλεμο -όπως έχει επισημάνει και ο ναύαρχος αποστολικής σε συνέντευξη- για διάφορους λόγους.

  Έτσι εκμεταλλεύονται τις συγκυρίες και τα φετινά γεγονότα για να περάσουν αλλαγές η να επαναφέρουν πράγματα που δεν απέδωσαν και στο παρελθόν, όπως γνωρίζουν και οι παλιοί.

  Οποίος νομίζει ότι οι αλλαγές στα στρατιωτικά που συζητούνται σήμερα θα εντυπωσιάσουν τον Τούρκο η το δικαστήριο στην Γερμανία που είναι αρμόδιο για την ρύθμιση των θεμάτων που έχουν προκύψει στην Ανατολική Μεσόγειο και το ΔΔ πλανάται πλάνην οικτρά…

 7. Έναν στρατό που τίναξε στον αέρα τους προϋπολογισμούς του με τόσους επαγγελματίες οπλίτες τους οποίους μάλιστα ενώ τους είχε ως συμβασιούχους πενταετούς υποχρέωσης, τους μονιμοποίησε.

  Ακριβως. Στην Ελλαδα ΕΠΟΠ= δημοσιος υπαλληλος. Σε καμια αλλη σοβαρη χωρα δε συμβαινει αυτο.
  Οι ΕΠΟΠ/ΕΜΘ πρεπει να απολυονται των ταξεων του Στρατου μολις κλεισουν τα 40.
  Ο Στρατός μπορει να τους βοηθησει με διαφορα προγραμματα επαγγελματικης καταρτισης να βρουν αλλου εργασια στη συνεχεια.
  O πολεμος ειναι αθλημα για αντρες, και μαλλιστα για νεους αντρες. Δεν ειναι για 50χρονους παππουδες, και βεβαια δεν ειναι για ΓΥΝΑΙΚΕΣ.
  Υπ΄οψιν οτι απαιτειται και μια στοιχειωδης φυσικη κατασταση. Δε χρειαζεται να ειναι «φετες», αλλα δε γινεται να εχουν και μπυροκοίλια……………

  Ανακεφαλαιώνοντας, άποψη μας είναι πως η θητεία πρέπει να αυξηθεί στους 14 μήνες για τον Ε.Σ και στους 18 για Π.Α και Π.Ν.
  Λαθος αυτο. Η θητεια σε ΠΑ και ΠΝ πρεπει να καταργηθει εντελως, δεν ειναι παρα εκτροφειo βυσματων. ΟΛΟΙ οι κληρωτοι στον Στρατό Ξηρας, πλην πολυ ειδικων περιπτωσεων (πχ οι επαγγελματιες ναυτικοι στο Ναυτικο)

 8. Θα συμφωνησω με τον κ.Νικητα και τους phormio,C.p. και CK

  Χρειαζεται μια εκ βαθρων αλλαγη νοοτροπιας στον Ε.Σ.Η δικη μου εμπειρια βεβαια αφηνει καποιες αχτιδες ελπιδας.Και αυτο γιατι το μεγαλητερο μερος της θητειας μου το περασα σε περιοχη που ο χαρτης την ειχε/εχει σε υπομνημα.

  Εκει εξαιτιας των συνθηκων τα στελεχη αναγκαζονταν να αλλαξουν την νοοτροπια τους.Επρεπε να βρουν τροπους να χρησιμοποιησουν οτι ειχαν στην διαθεση τους.Και αυτο τους αναγκαζε να δωσουν πρωτοβουλιες στους λιγους στρατευσιμους.Η μοναδα ηταν απαλαγμενη απο την λογικη του «φαινεσθαι».Δεν μετρουσε η εικονα αλλα η ουσια.

  Διαφωνω ομως με την εννοια ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ και τον τροπο με τον οποιο χρησιμοποιειται η προκρινεται.Η πειθαρχια μπορει να επιτευχθει με πολλους τροπους και οχι αναγκαια με την Δαμοκλειο σπαθη των ποινων.Ο φοβος των ποινων αντιθετως δημιουργει ευθυνοφοβια αφου ολοι περιμενουν να κανουν οτι τους λενε οι «αποπανω».

  Επισης οι κανονισμοι θα πρεπει να εκσυγχρονιστουν.Αλλα ισχυαν πριν 40 χρονια αλλα τωρα.

  Η θητεια οντως πρεπει να αυξηθει.Και ναι να ειναι υποχρεωτικη στα 18.Οχι γιατι ειναι πιο μαχιμοι οι νεοι.Αλλα γιατι οι ανθρωποι αυτοι θα μπορουν μετα απροσκοπτα να κανουν τις σπουδες τους και να προχωρησουν και στην επαγγελματικη τους ζωη χωρις να εχουν το εμποδιο της θητειας το οποιο μπορει να τους στερησει πολυ μεγαλες ευκαιριες.

  Το παραδειγμα ειναι κοντα μας και λεγεται Ισραηλ.

  1. Q

   Όσον αφορά το παράδειγμα Ισραήλ ως πρότυπο, αν ακολουθήσουν εκείνο θα πρέπει να μειώσουν και σημαντικά θέσεις στο διοικητικό μέρος και προσωπικό και στα επιτελεία όπου υπηρετούν υψηλόβαθμοι αξιοματικοί. Εκεί είναι δείτε που η γκρίνια της ηγεσίας στο πεντάγωνο θα εξελιχθεί σε μοιρολόι, ίσως να προκαλέσει και σφοδρές αντιδράσεις των συνδικάτων που έχουν να προστατέψουν και καριέρες που είναι και σκαλοπάτι για ανώτερα πόστα σε επιτελικές θέσεις του ΝΑΤΟ και ΕΕ με υψηλότερες αποδοχές.

    1. phormio

     Η πλάκα είναι που η συζήτηση για το πρότυπο Ισραήλ είναι πολύ της μόδας, αλλά χωρίς να γίνεται και λόγος για τα απαραίτητα μέτρα μείωσης περιττών θέσεων που έχουν και μεγάλα έξοδα χωρίς να παράγεται ουσιαστικό έργο.

     Προσωπικά θα ήθελα πολύ να συμπεριληφθεί και αυτό στις σκέψεις για «μεταρρυθμίσεις» στο στράτευμα, για να σφίξουν λίγο οι κ.λοι αυτών που έχουν συνήθειο την γκρίνια για επάνδρωση και για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος, η πόσο εκσυγχρονισμό θέλουν πραγματικά να έχουν.

     Η αναφορά του Μητσοτάκης για προετοιμασία των παιδιών για την επαγγελματική τους ζωή όσο θα υπηρετούν είναι μια μπούρδα par excellence σε αυτό το χρονικό διάστημα, εκτός αν έχουν σκεφτεί «επαγγέλματα» που δεν θα πρόσφεραν και μισθό για να ζήσεις η να κάνεις οικογένεια. Παραμύθια στο φούλ για το πόπολο, που ονειρεύεται πράγματα που δεν γίνονται.

   1. Αγαπητε φιλε,κρατος στα ελληνικα σημαινει ισχυς,δυναμη.
    Αν λοιπόν υπάρχει κράτος προχωράει στο ισραηλινο μοντέλο,αγνοοντας όλους αυτούς που σωστά περιγράφεις.αν όχι τότε όλοι οι εκάστοτε κυβερνώντες, ας προετοιμαστούν να γίνουν υποτελείς του σουλτάνου.

    1. Όσον αφορά την σημασία της λέξης κράτος έχεις απόλυτο δίκαιο αγαπητέ φίλε. Αλλά στην Ελλάδα αυτό δεν υφίσταται στην πραγματικότητα, αφού ένα κράτος με τους μηχανισμούς που έχει, φροντίζει να μαγειρέψει πρίν πεινάσει, στην ελληνική περίπτωση όμως γίνεται το αντίθετο αφού το πολιτικό σύστημα ενθάρρυνε και συνεχίζει για πράγματα και συμπεριφορές που είναι αντιπαραγωγικές για το σύνολο και εν συνεχεία της χώρας.

     Όταν τα θεμέλια η τα βασικά στοιχεία και το υλικό είναι μάπα δεν μπορείς να φτιάξεις σωστό σπίτι ούτε κράτος ούτε εταιρία και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται γερά θεμέλια για να μπορεί να σταθεί και στις δύσκολες περιπτώσεις.

     Η απόδειξη είναι η κατάσταση που επικρατεί ακόμα και σήμερα μετά απο 10+ χρόνια σε μνημόνια που δεν έφεραν την άνοιξη αφού τα χρήματα πήγαν πάλι εκεί που πήγαιναν και στις 4 περασμένες δεκαετίες που μας έφεραν σε αυτό το σημείο. Ενώ οι άλλες χώρες που αντιμετώπισαν στην ίδια εποχή ανάλογα προβλήματα σημείωσαν ανάκαμψη στα οικονομικά.

   2. Φιλε Ndgi τα ειπες ολα.

    Δυστηχως οι Ε.Δ και κυριως ο Ε.Σ ειναι δημοσιο forever.Ολοι εχουμε εμπειριες απο θητεια.Το εχω ξαναρωτησει.Απο ολα τα στελεχη που ειχατε ποσους θα ακολουθουσατε στην μαχη; Αν ειναι λιγοτεροι απο 4 τοτε πρακτικα δεν εχεις στρατο αλλα κατασκηνωση δημοσιας τραπεζας.

    Το παραδειγμα του Ισραηλ παντως ειναι επιτυχημενο.Το Ελληνικο παραδειγμα πρεπει να αλλαξει πριν αποδειχθει αποτυχημενο σε μια συγκρουση.

    1. Προφανώς έχει εξαπλωθεί και εμπεδωθεί αυτή η αντίληψη στο στράτευμα, αλλά και για αυτό έχουν πρότυπο ένα ολόκληρο πεντάγωνο στην Αμερική που φιλοξενεί δυο ενισχυμένες μεραρχίες ένστολων γραφειοκρατών χωρίς τα εξωτερικά γραφεία που υπάγονται σε αυτό + μερικά συντάγματα πολιτικών υπαλλήλων που εργάζονται εκεί μέσα με σταθερή θέση. Αφού όσοι περνάνε απο σχολές πολέμου στην Αμερική δεν πήγαινουν μόνο για να πάρουν ένα σήμα Ranger η μια καρφίτσα de oppresso liber για την στολή εξόδου, αλλά και για να πάρουν μια ιδέα πως οργανώνεται το στρατιωτικό μπίζνες και πως χτίζονται καριέρες και σταδιοδρομίες.

     Έχω και εγώ αναμνήσεις απο συζητήσεις για εμπιστοσύνη απέναντι στα μόνιμα στελέχη και απο ότι θυμάμαι οι περισσότεροι δεν εμπιστευόταν τους ανώτερους και τις ηγεσίες, και αυτό σε εποχές όπου δεν υπήρχε η σημερινή «αναρχία» στους νέους ανθρώπους.

     Η πλάκα θα είναι να σκεφτούν και στην για πολιτικούς αξιοματικούς όπως οι Σοβιετικοί παλιά τους political commissar η political officer για να μην ξεφεύγουν απο την γραμμή όσοι δεν συμφωνούσαν με την ηγεσία και το σύστημα.

     Όσο για το Ισραήλ, έχει σημειώσει μεν επιτυχίες στο πεδίο μάχης, αλλά έχουν και οι IDF αδυναμίες και αδύνατα σημεία που απαιτούν οπωσδήποτε επιδιορθώσεις.

     Οι πιο σκληροπυρηνικοί εναντίον της θητείας στο Ισραήλ, είναι πάντως οι ορθόδοξοι Ιουδαίοι που είναι το ριζοσπαστικό μέρος του ιουδαϊσμού στην χώρα…😉

     Τουρίστες βρήκαν παρατημένα άρματα Merkava στα Υψώματα Γκολάν (βίντεο)

     https://www.proelasi.com/tourists-found-abandoned-merkava-tanks-in-golan-heights/

     1. Δεν χρειαζομαστε κομισαριους στον ΕΣ. Υπαρχουν αρκετοι ρουφιανοι. Οι οποιοι ρουφιανοι προφανως δεν ασχολουνται με στρατιωτες, αλλα με το να ρουφιανευουν στελεχη.

      Γενικα υπαρχει η λογικη του» favors go up, shit goes down »

      *παραφραση του money goes up, shit goes down

     2. Ασφαλώς δεν χρειάζονται αυτού του είδους στελέχη, αλλά χρειάζεται έλεγχος, αλλιώς θα γίνει περισσότερο μπάχαλο.
      Παλιότερα θυμάμαι ήταν στην αρμοδιότητα στελεχών της Κ.Υ.Π που ήταν αξιωματικοί, και έτυχε να γνωρίσω και έναν με το οποίο είχαμε μερικές ενδιαφέρουσες συζητήσεις όπου έμαθα μερικά πράγματα για το σύστημα, που δεν ήξερα ως μη στρατιωτικός.

   3. Οντως, οσοι μονιμοι θαυμαζουν το Ισραηλινο μοντελο καλο θα ηταν να ρωτησουν ποσους ανωτατους-ανωτερους εχουν οι ΕΔ αυτης της χωρας για στρατο μεγαλυτερο αριθμητικα απο τον Ελληνικο. Επισης καλο θα ηταν ενα case study του Αγγλικου μοντελου οργανωσεως του στρατου (ΝΑΤΟ’Ι’ΚΟΣ): https://en.m.wikipedia.org/wiki/Future_of_the_British_Army
    Μετραω 6 (Ε Ξ Ι ) Ανωτατους για ΟΛΟ τον στρατο, εσεις;

    1. Οι πολιτικοί στην Ελλάδα θα πρέπει να αναλογιστούν το ίδιο πρίν ανεβαίνουν στο βήμα στην ΔΕΘ η οπουδήποτε αλλού για να ανακοινώσουν ουτοπικά σχέδια και μέτρα με σηκωμένο το δάκτυλο για να δείξουν πόσο «σημαντικές» μεταρρυθμίσεις σκέπτονται να κάνουν, για να έχουν θετικά αποτελέσματα στις αμέσως μετά δημοσκοπήσεις που ανακοινώνονται στα κεντρικά δελτία ειδήσεων που ακολουθούν την θεατρική παράσταση στην έκθεση Θεσσαλονίκης, λες και απευθύνονται σε αγράμματους και αδιάβαστους πολίτες και ψηφοφόρους.

  2. Συμφωνώ για τη θητεία στα 18 αλλα με εξαιρεσεις για παιδια που περασαν σε συγκεκριμενες σχολες, με πρωτη φυσικα την ιατρικη.

   Τρεμω στην ιδεα του να μην υπαρχουν στρατιωτες ιατροι. Καθως οι περισσοτεροι αξιωματικοι ιατροι έχουν παραλληλα ιατρεια και οι στρατιωτες βγαζουν την περισσοτερη δουλεια, θα εχουμε τεραστιο προβλημα σε τετοια περιπτωση. Καθως τα προνομια των αξιωματικων και δη γιατρων δεν αλλαζουν, πιο ευκολα θα μεινουν ΤΥΓ που τις μισες μερες δεν θα υπαρχει καθολου γιατρος. Ακομα και να μην εχει εξωτερικο ιατρειο ο ΣΣΑΣίτης, θα περναει τον περισσοτερο χρονο του στα γραφεια ως γραφιας/ χειριστης microsoft office/ καταναλωτης fredo espresso. Μιλω φυσικα για μοναδες στα συνορα και οχι για νοσοκομεια σε Αττικη- Θεσσαλονικη οπου οι αξιωματικοι δουλευουν κανονικα.

   Το ιδιο και για νοσηλευτες, που σηκωνουν το βαρος στα ΣΤΕΠ και φυσικα στα φυλακια.

   Επισης εχουν γινει μεγαλες επενδυσεις για στρατιωτικα μικροβιολογικα και ακτινογραφικα κεντρα. Θα πεταχτει εξοπλισμος εκατομμυριων ή θα τα σκοτωσουν για λιγα χιλιαρικα σε ημετερους? Αυτα τα εργαστηρια τα δουλευουν στρατιωτες που βγαζουν δουλεια 8ωρου μεσα στη μερα και το βραδυ εκτελουν υπηρεσιες οπως ολοι. Ή περιμενει κανεις να δει ανθυπιατρους να κανουν αναλυσεις αιματος, κοπρανων και ουρων 40 ώρες την εβδομαδα?

   Παρομοιες ειναι οι περιπτωσεις για συγκεκριμενες σχολες Πολυτεχνειου και πληροφορικαριων.

   1. Εν μερη συμφωνω phormio αλλα υπαρχι ενα μεγαλο αλλα.

    Αν οι γιατροι αυτοι μετα την ολοκληρωση των σπουδων φυγουν για καποιο μεταπτυχιακο στο εξωτερικο τοτε κατα πασα πιθανοτητα θα μεινουν εκει.Δεν θα γυρισουν να κανουν θητεια.Θα ειναι παντλως ηλιθιοι αν επιστρεψουν.Το ιδιο και πολυ περισσοτερο ισχυει και για αλλες ειδικοτητες.Σου το λεω πως αν υπαρχει προοπτικη εργασιας μετα τις σπουδες κανεις δεν θα επιστρεψει για θητεια.Θα ειναι βλακας αν το κανει.

    Το λαθος της επιστροφης για θητεια το εκανα και το πληρωνω μεχρι σημερα.Οποτε καλητερα να τελειωνεις πριν για να εισαι ελευθερος μετα.Κλεινει πορτες ο στρατος.Αυτο πρεπει να σκεφτονται τα παιδια και να ξεμπερδευουν μαζι του οσο πιο νωρις μπορουν.

    1. Συμφωνω μεχρι κεραιας!

     Απλα στο θεμα των ιατρων, δεν ειναι τοσο ασχημη η θητεια: αποκτας καλη εμπειρια πανω στον τομεα σου, σε ενα επαγγελμα οπου η συχνη τριβη και εμπειρια ειναι το παν. Αν σκεφτεις οτι οι οπλιτες ιατροι βγαζουν συχνα διπλη δουλεια γιατι οι νεαροι ανθυπιατροι και υπιατροι προτιμουν να καθονται στα γραφεια της διοικησης, τοτε μερικοι μηνες σε ενα ΣΤΕΠ σε κανουν καλυτερο γιατρο.

 9. Μην κολλάτε στην εικόνα του τσολιά που κάνει έφοδο με εφ όπλου λόγχη. Όσο πάει και γίνεται πιο σπάνια.
  Υπάρχουν κάτι 35αρηδες με ΕΝΑΝ μόνο κοιλιακό, που χειρίζονται πανάκριβα οπλικά συστήματα πιο εύκολα από το να στέλνεις εσύ μήνυμα στον κινητό σου.
  Όποιος (και όποια) μπορεί να συνεισφέρει… καλοδεχούμενος.

 10. @NF

  Επειδη ανεφερες οτι δεν κλεινουν στρατοπεδα επειδη δεν το θελουν οι τοπικες κοινωνιες, θελω να επιχειρηματολογησω την διαφωνια μου.

  Τι νοιαζει πιο πολυ εναν πολιτη- ψηφοφορο? Τοσο η βιβλιογραφια οσο και η κοινη λογικη λενε: Τα οικονομικα του και η ασφαλεια της οικογενειας του.

  Ελλειψη ασφαλειας ενας πολιτης μπορει να νιωσει ειτε α) απο εξωτερικη απειλη, είτε β) απο εσωτερικη απειλη- εγκληματικοτητα. Η πλειοψηφια του ελληνικου λαου, ιδιαιτερα των μεγαλων αστικων κεντρων και δη Αττικη-Θεσσαλονικη νιωθει οτι τη ζωη του την απειλουν εγκληματιες και οχι ενα ξενο κρατος. Οι μονοι που νιωθουν απειλη απο ξενο κρατος ειναι οι συνορευοντες με την Τουρκια. Θυμομαστε πολυ καλα πως ηταν στα Ιμισια και στο Σισμικ οταν ο στρατος ειχε βγει απο τα στρατοπεδα και πως περιμεναμε τι θα ξημερωσει. Αρα, οι μονοι που υπαρχει πιθανοτητα να πιεσουν για παραμονη στρατου λογω ασφαλειας ειναι οι Θρακες και νησιωτες.

  Παμε στα οικονομικα που εκει ειναι το ζουμι. Για να μην τα βαζουμε ολα στο ιδιο σακι, ας χωρισουμε την Ελλαδα Εσωτερικου σε 2 κατηγοριες: Αττικη-Θεσσαλονικη και επαρχιακοι νομοι.

  Αθηνα δεν εχω ζησει, μονο Θεσσαλονικη. Πιστευω ομως οτι αμφοτερες περιοχες δεν νοιαζονται για παραμονη στρατου για οικονομικους λογους. Ο τζιρος που αφηνουν στελεχη και στρατιωτες ειναι πρακτικα μηδαμινος σε σχεση με το ΑΕΠ των 2 μητροπολιτικων περιοχων της χωρας. Δεν πιστευω επομενως, οτι οι ψηφοφοροι της Β Αθηνων ή του Υπολοιπου Αττικης θα κανουν σημαια τους την παραμονη στρατοπεδων. Δεν εχει γινει ποτε, γιατι το οικονομικο αποτυπωμα του στρατου ειναι ελαχιστο. Αλλα πραγματα τους καινε.

  Παμε στις επαρχιακες πολεις του εσωτερικου. Ας πιασουμε την Πατρα. Σε μια πολη 170,000 κατοικων τι ποσοστο των ενοικιαζομενων διαμερισματων νοικιαζεται σε στελεχη? Τι ποσοστο των χωρων εστιασης κανει σημαντικο τζιρο απο στρατιωτες και στελεχη? Μιλαμε για μια πολη 170,000 κατοικων με χιλιαδες φοιτητες. Επισης, τι ποσοστο των μαγαζιων (απο μαναβικα μεχρι μαγαζια με παπουτσια) κανει σημαντικο τζιρο απο οικογενειες στρατιωτικων? Πιστευω λοιπον, οτι στις μεσαιες ελληνικες πολεις το οικονομικο αποτυπωμα του στρατου ειναι μικρο, ωστε να φερει τοσο μεγαλες αντιδρασεις που να φτασουν σε βουλευτες/περιφερειαρχες και να τους αναγκασουν να παρουν τηλεφωνο στο ΓΕΣ. Οι μεσαιες ελληνικες πολεις δεν νοιαζονται για το στρατο. Ενα ψητοπωλειο μπορει να κανει 5 ή το πολυ 10% με στρατο. Στα κοινα μαγαζια, η οικονομικη παρουσια συζυγων στρατιωτικων ειναι αμελητεα. Τα σπιτια το ιδιο. Νοικιαζονται μερικες χιλιαδες σε μεσαιες πολεις και μολις μερικες δεκαδες σε στελεχη. Μην ξεχναμε οτι στις πολεις του εσωτερικου, πολλα στελεχη ειναι ντοπιοι. Επομενως μενουν σε ιδιοκτητα σπιτια ή μενουν μονιμα σε κοντινα χωρια ή κωμοπολεις και πηγαινοερχονται.

  Σε μικροτερο βαθμο, το ιδιο ισχυει στις περισσοτερες μικρομεσαιες πολεις του εσωτερικου. Τι ποσοστο τζιρου γινεται στο Ναυπλιο με στελεχη του ΚΕΜΧ και τι ποσοστο με τουριστες?

  Αντιθετα, στα νησια και στο Εβρο, μεγαλο ποσοστο του ΑΕΠ ειναι συνδεδεμενο με υπηρεσιες προς το στρατο. Το ψητοπωλειο στην Κω κανει τζιρο 95% με στρατο ολο το χρονο με εξαιρεση το καλοκαιρι. Στο Σουφλι, η συντριπτικη πλειοψηφια ενοικιαζομενων κατοικιων ειναι για στελεχη. Στη Λήμνο, τα μαγαζια με ρουχα και παπουτσια εξαρτωνται σε σημαντικο βαθμο απο την καταναλωση των οικογενειων των στελεχων. Επομενως, οι τοπικες κοινωνιες που καιγονται πραγματικα για την παρουσια του στρατου ως οικονομικη δραστηριοτητα ειναι οι ακριτικες.

  Για να το πω και αλλιως: εαν πχ ενας βουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ παει στη Λεσβο και πει οτι ειναι υπερ να φυγει ο στρατος, θα τον φανε ζωντανο οι ψηφοφοροι του. Στα ακριτικα μερη, ο στρατος ειναι τοσο σημαντικος στην οικονομικη ζωη που υπαρχει ευρεια συναινεση μεταξυ των κομματων για τη συμβολη του στην οικονομια. Δεν ειναι θεμα δεξιας, πασοκ, αριστερας εκει. Αντιθετα, εαν φυγει μοναδα απο Αττικη, δεν νομιζω να ξεσηκωθει κανεις βουλευτης.

  Η πλειοψηφια των πολεων του εσωτερικου και δη Αττικη-Θεσσαλονικη, δεν βλεπουν ουσιαστικη συμμετοχη στην οικονομικη δραστηριοτητα απο το στρατο.

  Επομενως, πιστευω οτι η αντιδραση των τοπικων κοινωνιων ειναι σανος που μοιραζει απλοχερα η στρατιωτικη ηγεσια, για να βγαινει καθαρη. Εχουμε τους καριεριστες που θελουν πολλες μοναδες προς διοικηση και τα πολλα στελεχη που θελουν να δουλευουν στις ιδιαιτερες πατριδες τους και να μην ταλαιπωρουνται με μπαναλ θεματα οπως την προστασια νησιων και Εβρου.

  1. Επίσης κάτι να πω για το θέμα των βυσμάτων:

   Είναι απλοϊκό να το βλέπουμε απλα ως εξυπηρέτηση που κανει ενας αξιωματικος σε πολιτη που για χ ή ψ λόγο δεν θελει να στειλει το γιο του στα συνορα ή αν το στειλει, να καλοπερνα με αδειες. Με εξαιρεση περιπτωσεων δεσμων φιλιας ή συγγενικων δεσμων, ειναι αλισβερισι.

   Υπάρχουν βυσματα και βυσματα: τα πιο αθωα ειναι «Κυριε Ταδε, προσεχετε το γιο μου στη μοναδα σας, να τον εχετε απλα κατα νου», μεχρι περιπτωσεις που απλα ο στρατιωτης ειναι «φαντασμα» και υπαρχει μονο στα χαρτια .

   Οταν γινονται εξυπηρετησεις σε πολιτικους ή οικονομικους παραγοντες, προωθειται η σταδιοδρομια του αξιωματικου. Υπαρχουν περιπτωσεις χρηματισμου. Θα πω και τα πιο ακραια και ευτυχως σπανια παραδειγματα, οπου ο αξιωματικος πρακτικα εκβιαζει τον γονιο: Επιατρος σε νησι δικαιοδοσιας ΑΣΔΕΝ υποχρεωνε τους ντοπιους γονεις στρατιωτων του να τον εχουν αυτον ως οικογενειακο γιατρο και τους χρεωνε υπερογκες επισκεψεις. Οποιος δεν το εκανε, ο γιος του ετρωγε χωσιμο.

   Επισης, βυσματα δεν βαζουν μονο οι στρατιωτες αλλα και τα στελεχη και μαλιστα κατα κορον. Αυτο γιατι δεν το αναφερουμε ποτε?

   Λογω της φυσης της πρακτικης του «βυσματος» ως αλισβερισι , θεωρω οτι διαβρωνει το στρατευμα και η ευθυνη βαραινει κατα κυριο λογο το σωμα των αξιωματικων.

   Εχουμε αναγαγει την ευθυνοφοβια σε επιστημη στον ΕΣ. Στο τελος οι παντες εχουν ευθυνη για τα εσωτερικα του στρατου, με εξαιρεση τη στρατιωτικη ηγεσια. Πραγματικά, η εμπειρια μου απο τον ΕΣ με κανει να πιστευω οτι ειναι ο πιο ευθυνοφοβος οργανισμος που υπαρχει.

  2. Αγαπητέ μου φίλε Φορμιωνα,εχεις απολυτο δικαιο .πλην των συνορων και νησιων η τοπικη οικονομια εξαρτάται ελάχιστα από το στρατό.αλλωστε μη ξεχναμαι ότι πλέον και αριθμητικά λογο μείωσης ο στρατός είναι πολύ λιγότερος από ο,τι στο παρελθόν.
   Το αθάνατο ελληνικό κράτος, έχει βρει άλλο τρόπο.εχει γεμίσει τις επαρχιακές πόλεις με σχολές ΤΕΙ η κάποιων ΑΕΙ,που εισάγονται νέοι με εξαιρετικές επιδόσεις στις πανελλήνιες. Γράφουν 4-5-6….αυτοί λοιπόν οι διψοντες για μάθηση νέοι παραμένουν καμμία δεκαετία στις περιοχές αυτές,άρα αυτοί είναι το χρήμα και όχι ο στρατός.
   Θέλω να σταθώ σε ένα γεγονός του οποίου η σημασία είναι υποτιμημένη.παρα πολλά στρατόπεδα στην επαρχία βρίσκονται σε περιοχές φιλέτα.αυτα κατά τεκμήριο τα περνούν δωρεάν οι δήμοι και τα κάνουν πάρκα,όπου συνεχώς τα αναπλαθουν και σπαταλάμε χρήματα .αντί αυτού πρέπει να βρεθεί τρόπος να πωλούνται, βάζοντας ασφαλιστικές δικλίδες.Τα έσοδα αυτά θα μπορούσαν οι Ε.Δ. να τα χρησιμοποιήσουν για εξοπλισμούς.

 11. Παιδιά πολλά πρέπει να αλλάξουν – απο πού να ξεκινήσει κανείς….θυμάμαι υπηρετούσα σε τάγμα εθνοφυλακής και μας είχαν στείλει για αποψίλωση σε όρυγμα/ οχυρό που «έβλεπε» παραλία μπας και μας κάνουν απόβαση οι Τούρκοι. Παραλία βέβαια άφαντη καθώς είχε γεμίσει βίλες και ξενοδοχεία….τι να την κάνω την αύξηση σε 12 μήνες όταν ο φαντάρος σπαταλιέται σε τέτοιες αγγαρίες….

  1. Κρητικε οπως καταλαβαινεις σας στελνανε στην αποψιλωση για να κανετε κατι, να μην ελθει ο Ταξιαρχος και σας βρει αραχτους στους θαλαμους στις 11:00 το πρωι και φωνάζει.
   Και δεν το λενε «αποψίλωση» , το λενε «εκπαιδευση επ’ εργω» 🙂

 12. Καλησπέρα σε όλους. Μήπως θα πρέπει να για αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων; Δηλαδή η πιθανή συγχώνευση μονάδων ανάλογα βέβαια με τις απαιτήσεις κι όχι με το τι ζητούν οι τοπικές κοινωνίες; Ίσως έτσι να εξοικονομηθεί και προσωπικό. Μόνιμο και στρατεύσιμοι. Υπάρχουν μονάδες παραμεθορίου χωρίς στρατεύσιμους και μονάδες σε μεγάλα αστικά κέντρα με αρκετούς. Δεν λέμε να μην υπάρχουν στρατεύσιμοι αλλά ίσως μια καλύτερη κατανομή. Είτε αφορά μονάδες του στρατού ξηράς είτε της αεροπορίας που βρίσκονται στην παραμεθόριο

 13. Η θητεία πρέπει να αυξηθεί και κατα προτιμηση οντως να γίνει στα 18. Επισης θα πρεπει να ειναι ουσιαστικη. Να βγαινει απο εκει κανεις, μαχητης. Οχι σκοπανθρωπος, οχι σκουπανθρωπος.

  Μαζι ομως με αυτά, εγω θα μιλήσω για μια άλλη πτυχη της θητείας. Απαιτώ… δεν ζητώ, απαιτω:

  1) Η διάρκεια της θητείας να συνοδεύεται απο ΕΝΣΗΜΑ οπως και σε οποιαδήποτε εργασία
  2) Η μηνιαια αποζημίωση να γίνει τουλάχιστον ενα κατοστάρικο τον μήνα
  3) Μετά την θητεία, δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας

  Αυτά ειναι στοιχειώδης υποχρέωση προς τους στρατεύσιμους και τις οικογένιες τους.

  Οπως μπορουμε και βρίσκουμε δις για την Lockheed Martin, ας βρουμε και μερικά ψιχουλα για την ψυχη του στρατεύματος.

 14. Παρεπιπτοντως, δεν μ αρεσουν οι συγκρισεις με το Ισραηλ. Οι Ισραηλινοι μπορει να εχουν εξαιρετο στρατο, αλλα σαν λαος ειναι στρατιωτικοποιημενοι σε βαθμο που εμεις δεν ημασταν ΠΟΤΕ στην ιστορια μας. Ελαχιστα εθνη στον κοσμο ειναι τοσο στρατιωτικοποιημενα.

  Επισης οι Ισραηλινοι σαν λαος εχουν siege mentality . Ειναι της λογικης οτι απεχουν εναν χαμενο πολεμο απο το επομενο Ολοκαυτωμα. Για να μην πω για μεριδα πληθυσμου, σκληρων εθνικιστων εποικων στη Δυτικη Οχθη που ειναι στρατιωτικοποιημενοι οπως οι Κοζακοι της Ρωσικης Αυτοκρατοριας ή Αμερικανοι του Frontier.

  Γενικα οι Ισραηλινοι παιζουν σε αλλο επιπεδο. Αν θελουμε παραδειγματα κληρωτων προς μιμηση εχουμε Ελβετια και Φινλανδια.

  1. Ένα σύνδρομο υπερβολικής φοβίας το έχουν όντως οι Ισραηλινοί, ειδικά οι σκληροπυρηνικοί που έφαγαν και τον Γιτσάκ Ράμπιν.
   Αλλά θυμάμαι συνεντεύξεις διευθυντών υπηρεσιών ασφαλείας που έχουν ασκήσει κριτική στην επεκτατική πολιτική του Ισραήλ απέναντι στις αραβικές χώρες με τις οποίους συνορεύουν.

   Για όσους έχουν την δυνατότητα να το μελετήσουν θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα.
   Παρακάτω είναι η παραπομπή με το σχετικό ρεπορτάζ The Gatekeepers σχετικά με τον αντιτρομοκρατικό αγώνα των Ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας σε συνεργασία με τις IDF όπου γίνονται οι συνεντεύξεις.

   http://www.documentarymania.com/player.php?title=The%20Gatekeepers

    1. Με τα πρόσφατα γεγονότα στα κέντρα φιλοξενίας των ΜΚΟ στην Ελλάδα και λοιπή Ευρώπη είναι νομίζω και επίκαιρο θέμα, με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθούμε και ως πολίτες. Στο ATLAS network που συμμετέχει και η Ελλάδα με την ΕΚΑΜ είναι ήδη πραγματικότητα.

     https://digit.site36.net/2019/01/17/european-anti-terrorist-force-now-coordinated-at-europol/

  2. Αγαπητε μου φιλε Φορμιωνα, επίτρεψέ μου ,εδώ να βάλω κάποια πράγματα στη θέση τους.
   Και εμείς ως έθνος βρισκόμαστε σε μια κατάσταση πολιορκίας από τους γείτονες,οι οποίοι όλοι σχημάτισαν τα κράτη τους ,αποσπώντας ελληνικά έδαφοι. Οι Τούρκοι είναι γνωστό δεν θα αναφερθώ.οι αχάριστοι Αλβανοί, ασκούν εχθρικοτατη πολιτική και έχουν καταπατήσει τα δικαιώματα της Έλλη.εθνικης μειονότητας της Β.ηπειρου.θελουν δε και την ήπειρο ως την Άρτα.οι σκοπιανοί,καταπιέζουν τον ελληνισμό του μοναστηριου(200000 κατά δήλωσή Γκλιγκόροφ)Και ονειρεύονται τη θεσ/Νίκη.οι Βούλγαροι, η Ακαδημία τους δηλώνει ότι είναι ένα έθνος που συνορεύει με τον εαυτό του!όλοι περιμένουν τη στιγμή να μας ξεσκισουν
   Η διαφορά μας με τους ισραηλινούς είναι ότι αυτοί συνειδητοποιήσαν τι προθέσεις έχουν οι γείτονες τους και κάνουν ο,τι περνάει από το χέρι τους να θωρακίσουν τη χώρα τους.εμεις τι κάνουμε?
   Εμείς ζούμε στο ωραίο ροζ αριστερό συννεφάκι μας.ονειρευομαστε ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί,θα μας σώσουν μαζί με την Ε.Ε.(βέβαια τι σχέση έχει η αστική δημοκρατία με την αριστερά ποτε δεν κατάλαβα) .ειμαστε αντιμιλιταριστες, προοδευτικοί (μερικοί δε, θαυμαστές και απολογητές του πατερούλη Στάλιν,του Α.Βελουχιωτη,κ.α.) γενικά στρουθοκαμηλιζουμε. πλησιάζει η ώρα της Νέμεσις μας και εμείς δεν κάνουμε όχι απλά τίποτα αλλά κάνουμε τα πράγματα χειρότερα,προσθέτοντας σε όλους αυτούς χιλιάδες μουσουλμάνους μουσαφιριδες, που είναι βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας (ΜΙΤ).

 15. Διαβασα όλες τις παραπάνω απαντήσεις θα πω ότι δεν συμφωνώ με τις περισσότερες αλλά δεν πρόκειται να μπω σε διαδικασία αντιπαράθεσης με κανέναν όλοι λίγο πολύ έχουν διαμόρφωσει μια απόψη ανάλογα με τις παραστάσεις που βίωσαν. Το ότι ο στρατός είναι γερασμένος σίγουρα δεν φταίνε οι Υπαξιωματικοι που γεράσανε άλλωστε οι περισσότεροι είχαν εισέλθει στις Ένοπλες Δυνάμεις με άλλα κριτήρια και συμβάσεις που τροποποιήθηκαν λόγο της οικονομικής κρίσης. Το ότι η βάση και η ραχοκοκαλιά του Στρατού πρέπει να είναι επαγγελματική έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο, όταν έχεις να χειριστεις άρματα όπως τα Leo2 και πυροβόλα Pantser2000 mlrs πυραύλους stinger και πολλά άλλα μάλλον θα έβαζες επαγγελματίες. Επειδή όμως αυτό δεν είναι εφικτό πρέπει να αξιοποιήσουμε όλο το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Για την υποχρεωτική στράτευση στα 18 δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα βοηθήσει στον απόλυτο βαθμό γιατί είναι αρκετοί οι στρατεύσιμοι που αξιοποιούνται στην θητεία ανάλογα με το αντικείμενο που σπούδασαν πχ γιατροί μάγειρες και πολλές ειδικότητες. Η θητεία δεν πρέπει να ξεπερνά τους 12 μήνες γιατί μετά δεν θα είναι θητεία αλλά ταλαιπωρία και όπως λένε οι περισσότεροι και χάσιμο χρόνου. Μια θητεία 12μηνη η οποία θα είναι 6μηνες εκπαιδευτική και έξι μήνες η επιχειρησιακή αξιοποίηση τους πιστεύω θα ήταν το καλύτερο. Το σύστημα εκπαίδευσης πρέπει να επανέλθει στον εξάμηνο κύκλο γιατί δεν μπορεί μια μονάδα να κάνει σχολειο για κάθε ειδικότητα κάθε 2 μηνες που έρχονται καινούριοι στρατιώτες σε αριθμό όσα τα δάκτυλα του ενός χεριού. Εθελοντική στρατευση γυναικών και αξιοποίησης τους σε μονάδες μετόπισθεν , στα σώματα και σε βοηθητικές ειδικότητες. Η αξιοποιηση των Στρατιωτών πρέπει να είναι κατά βαση στο όπλο του Πεζικού και να εκπαιδεύονται σαν ομαδες διμοιρίες. Αλλά και όλα αυτά πρέπει να γίνουν και με αναβάθμιση του εξοπλισμού δεν γίνεται να έρχεται κάποιος να κάνει την θητεία του και να έχει τον ίδιο εξοπλισμό με τον πατέρα του. Διαθεσε του τα καλύτερα σύγχρονο τυφέκιο με διόπτρες και κτλπ μια αξιοπρεπή εξάρτηση αρβυλο κράνος και όταν έρθει να ξέρει ότι του παρέχεις τα καλύτερα βασιζεααι σε αυτόν και έχεις και απαιτήσεις. Συγνώμη άμα κούρασα με όσα έγραψα.

 16. @ndgi

  «Παλιότερα θυμάμαι ήταν στην αρμοδιότητα στελεχών της Κ.Υ.Π που ήταν αξιωματικοί, και έτυχε να γνωρίσω και έναν με το οποίο είχαμε μερικές ενδιαφέρουσες συζητήσεις όπου έμαθα μερικά πράγματα για το σύστημα, που δεν ήξερα ως μη στρατιωτικός.»

  Ειναι πραγματα που κανει να μοιραστεις δημοσια ή οχι; Αν ναι, τι ηταν ?

  1. phormio

   Για δημόσια συζήτηση δεν προσφέρονται, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι αξιωματικοί που ήταν σε διοικητικές θέσεις έτρεμαν ακόμα και στην ιδέα ότι θα πήγαινε για επιθεώρηση στις μονάδες που διοικούσαν, αφού δεν συγκρίνονταν με μια επιθεώρηση στρατηγού όπου υπήρχε προειδοποίηση και χρόνος για προετοιμασία ώστε να είναι όλα στην εντέλεια.

   1. Λογικο μ ακουγεται

    Μα ξεραμε απο μερες και σε μερικες περιπτωσεις απο εβδομαδες πριν ποτε θα περνουσε ο ΑΣΔΕΝαρχης και ηταν ολα στην εντελεια.

    Αντιθετα, θυμαμαι περιστατικο οπου δεν υπηρχε θαλαμοφυλακας και απλα κλειδωναμε το θαλαμο με τους οπλοβαστους. Αυτο γιατι ειχαμε μεινει 7 φανταροι εκ των οποιων ενας στη Λεσχη και αλλος ενας ΚΨΜτζης στην ταξιαρχια. Οι υπολοιποι 5 ετρεχαν σαν το Βεγγο να βγουν οι δουλειες. Ηταν η περιφημη περιοδος οπου αοπλοι εκαναν περιπολα. Αντιθετα κανεις δεν σκεφτηκε να εστελνε αοπλους να σερβιρουν τα στελεχη και τις οικογενειες τους. Ηταν προτιμοτερο να βγαινουν αοπλοι στο μοναδικο περιπολο που υποτιθεται οτι περιπολουσε στρατοπεδο εκτασης πολλων στρεμματων.

    Όμως όταν ήταν να ερθει ο ΑΣΔΕΝαρχης, ολα ηταν στην τσιτα. Ερχοταν ο ανθρωπος, ετρωγε τις ψαρουκλες του σε εστιατορια του νησιου – ολα κερασμενα, υποκρινοταν οτι εκανε ουσιαστικη επιθεωρηση, υποκρινομασταν εμεις οτι περνουσαμε ουσιαστικη επιθεωρηση και ολα μελι γαλα.

    1. phormio

     Η συνηθισμένη πρακτική αυτή είναι, για να μην χαλάνε και καριέρες αφού και ο στρατηγός δεν θέλει να χαλάσει την καριέρα του υφιστάμενου συναδέλφου με μια απρόοπτη εμφάνιση για επιθεώρηση. Έτσι στέλνει προειδοποίηση για να γίνουν οι προετοιμασίες.
     Αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση, απο αυτή που μου περιέγραψε το στέλεχος της Κ.Υ.Π, επειδή σε εκείνες τις επιθεωρήσεις υπήρχε και έλεγχος σε σημεία και πράγματα που δεν έχουν σχέση με την συντήρηση εγκαταστάσεων η την εξωτερική εμφάνιση του στρατιώτη που είναι σημεία για την παραδοσιακή επιθεώρηση στρατηγού, και εκεί έπεφταν καμπάνες απο πολύ ψηλά στους υπευθύνους.

     Σε ένα σύστημα που μαντρώσει νέους πολίτες υποχρεωτικά σε στρατόπεδα, όπου το υπεύθυνο επαγγελματικό προσωπικό εμφανίζεται για μερικές ώρες απο το πρωί ως το μεσημέρι και μετά γίνεται Λούις και άφαντο για να αράζει στις καφετέριες και στα εστιατόρια αφήνοντας έναν μόλις αξιωματικό υπηρεσίας ως μαντρόσκυλο στην μονάδα που είναι συνήθως ένας χαμηλόβαθμος αξιωματικός, δεν μπορεί να υπάρχει απαίτηση για αποδοτικότητα και είναι εντελώς άστοχο και άκυρο να ρίχνουν συνέχεια το φταίξιμο στην επάνδρωση για την οποία λένε ότι ευθήνεται και ο πολίτης που πληρώνει στρατιωτική αποτροπή με επαγγελματίες στρατιωτικούς που έχουν ωράριο λειτουργίας γραφείου δικηγόρου η ΔΟΥ χωρίς να γίνεται πρώτο θέμα στην συζήτηση επάνδρωσης.

     Γνωρίζω νέους αστυνομικούς που έχουν συμπληρώσει περισσότερες ώρες εργασίας -μεταξύ αυτών πολλές απλήρωτες- απο έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό του στρατού ξηράς στην Ελλάδα.

     Όσοι θέλουν να ρίχνουν το φταίξιμο στους απλούς στρατιώτες και εκείνους που δεν μπορούν να υπηρετήσουν για διάφορους λόγους που πρέπει να άμα μοντάζ υπόψην απο την πολιτική, ας ρίξουν μια ματιά στο παρακάτω για να μη ρίχνουν μόνο ευθύνες στους πολίτες δίνοντας συγχωροχάρτια και λευκές επιταγές στους επαγγελματίες στρατιωτικούς.

     Η περίπτωση που περιγράφεται παρακάτω δεν ήταν ένα μοναδικό φαινόμενο ούτε συνέβει μόνο σε εκείνο το στρατόπεδο.

     Αν γινόταν στην εποχή του Α’ η Β’ΠΠ θα ήταν δικαιολογημένη, αλλά όχι στην εποχή της πληροφορίας, που υπάρχουν όλα τα μέσα.

     Ούτε φταίει το υδραγωγείο για την αδιαφορία του υπουργείου άμυνας και της στρατιωτικής ηγεσίας, που αφήνουν διαχρονικά οπλίτες και απλούς στρατιώτες χωρίς νερό, και ειδικά μέσα στη ζέστη περίοδο ενώ οι επαγγελματίες πηγαίνουν στα σπίτια τους όπου έχουν όλες τις ανέσεις με καθαρά αποχωρητήρια και πόσιμο νερό για μπάνια και για οτιδήποτε άλλο χρειάζεται.

     Αυτά είναι εντελώς απαράδεκτα πράγματα και θα έπρεπε να λυθούν παντού πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για επάνδρωση πηγές και υπόχρεους οπλίτες πολίτες.

     Παρακάτω παραθέτω την δημοσίευση για το απαράδεκτο γεγονός αυτούσια.

     «Καταγγελία φαντάρων: 15 μέρες χωρίς νερό σε στρατόπεδο του Εβρου

     Τις τεράστιες ελλείψεις στις απαραίτητες υποδομές, κατά τη διάρκεια της θητείας τους καταγγέλλουν φαντάροι στην «Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων», καθώς όπως αναφέρουν εδώ και 15 μέρες έχουν βρεθεί χωρίς νερό με αποτέλεσμα να μην πληρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής.

     Μια νέα καταγγελία που έφτασε στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ από δοκιμαζόμενους φαντάρους αποκαλύπτει τι σημαίνουν οι υποσχέσεις του ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλου για αξιοπρεπή θητεία.

     Οι συνάδελφοι στρατιώτες μας καταγγέλλουν ότι στο στρατόπεδο Χατζηπεντή στο Κουφό Βουνό εδώ και 15 μέρες δεν έχουν νερό για ξύρισμα, μπάνιο, καθαριότητες και τουαλέτα.

     Η κατάσταση είναι απελπιστική για τους λόγους που όλοι αντιλαμβάνονται καθώς εξαντλημένοι στρατιώτες στερούνται κάθε δυνατότητα προσωρινής υγιεινής και αντιλαμβάνονται ότι πλεόν η υγεια τους απειλείται.

     Όπως γράφουν χαρακτηριστικά είναι κατακαλόκαιρο και εμείς σiχαινόμαστε να κάτσουμε ο ένας δίπλα στον άλλο καθώς «βρωμάμε»!
     Απαιτούν την παρέμβαση του ΓΕΣ και την άμεση λύση των προβλημάτων της μονάδας.

     Όπως σημειώνουν «καλύτερα να πάρεις αναβολή παρά να ζεις σε τέτοιες συνθήκες».»

     https://www.alfavita.gr/koinonia/131602_kataggelia-fantaron-15-meres-horis-nero-se-stratopedo-toy-ebroy

     Μετά τους φαίνεται και παράξενο που ο κόσμος δεν θέλει ούτε να ακούσει για υποχρεώσεις στην άμυνα.

     Αν κάνουν την χαζομάρα με την θητεία για να ικανοποιήσουν καριερίστες στρατιωτικούς, σε 2,5 χρόνια θα ακολουθήσουν την προηγούμενη κυβέρνηση, για να μάθουν και αυτοί να κρατάνε και να τηρούνε τις υποσχέσεις που έδινε ο Παναγιωτόπουλος πρίν και μετά τις εκλογές.

     1. Αγαπητέ φίλε,μισο λεπτό.ολοι ξέρουμε το ρόλο όλων αυτών των επιτροπών αλληλεγγύης στρατευμένων. Περνούν την τρίχα και την κάνουν τροιχιά. Είναι γνωστό από ποιο πολιτικό χώρο προέρχονται, τι πιστεύουν.αυτοι θελουν να αποδομισουν τις Ε.Δ.,επειδη νομιζουν οτι ετσι θα ξαναζησουν τις εποχες της Οκτωβριανής επανάστασης.δεν τους δέχομαι ως αξιόπιστους συνομιλητές.επισης, δεν δέχομαι ότι κανένας ελλ.στρατιωτικος αντιμετωπίζει με τέτοιο τρόπο η` αδιαφορια τους υφιστάμενους του.
      Προ ενός έτους ολόκληρες περιοχές της θεσ/νίκης ταλαιπορουνταν από λειψυδρία για 10μερες.αυτες είναι παθογένειες των ο.τ.α.

     2. Α, καταλαβα, ο «Σπαρτακος». Πολυ αξιοπιστη πηγη. Δωσε μας και τις ανακοινωσεις της Νεολαιας του ΣΥΡΙΖΑ.

      Εννοειται οτι ολα αυτα ειναι παραμυθια. Οταν πηγα εγω Στρατό, τοσο το ΚΕΝ οσο και η μοναδα μου στην παραμεθοριο ηταν κατασκευης 40-50 ετων. Αλλα νερο ειχαμε. Τα περισσοτερα στρατοπεδα στον Εβρο κατασκευαστηκαν μετα το 1974, οταν ο κυριος ογκος του Στρατού μετακινηθηκε απο τα βορεια συνορα στα ανατολικα. Δυσκολο λοιπον να μην εχουν τα βασικα.

     3. C.p.

      Αγαπητέ φίλε C.p. δεν με απασχολούν αυτά πολύ λένε οποιεσδήποτε επιτροπές η συνδικάτα κ.α. με ενδιαφέρουν οι μαρτυρίες αυτών που αναγκάζονται να ζήσουν απαράδεκτες καταστάσεις που έχω συναντήσει και ο ίδιος αν και δεν ήταν σε αυτό το βαθμό που περιγράφεται στην περίπτωση που ανέφερα ως παράδειγμα, αφού αυτά δεν δημοσιεύονται πάντα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνουν.

      Όσο για την αξιοπιστία, είναι επιλογή του καθενός ποιούς θα πιστέψει και ποιούς δεν θα πιστέψει.

      NF

      Επειδή προφανώς ζεις σε μια φούσκα η ένα ροζ συννεφάκι στρατόγκαβλου πολεμιστή του πληκτρολογίου, θα σου απαντήσω όπως σου αξίζει, επειδή δεν είμαι πρώην φορά που πετάγεσαι έτσι και με αυτό το ύφος.

      Η ευκολότερα και χαλαρότητα με την οποία κολλάς κομματικές η πολιτικές ταμπέλες σε συνομιλητές με τους οποίους δεν συμφωνείς, σε χαρακτηρίζει όχι μόνο ως κομματόσκυλο αλλά και ως άνθρωπο και προσωπικότητα.

      Επειδή εσύ ως αρχιφύλακας στο ΚΨΜ η ως καφετζού στο διοικητήριο η σε ένα φυλάκιο περνούσες ζωή και κότα χώνοντας τους συναδέλφους σου και τους νέους στην μονάδα δεν σημαίνει ότι όλοι περνούσαν μια χαρά όπως εσύ και άλλοι σαν εσένα που το παίζουν στρατηγοί πίσω απο ένα πληκτρολόγιο.

      Σε προηγούμενο σου σχόλιο που έλεγες ανάλογες μπούρδες σχετικά με το θέμα, δεν ήξερες κάν για λειψανδρία στον Έβρο σε εποχές με ολόκληρη θητεία, και πετάγεσαι να μας πεις ότι γνωρίζεις τι γινόταν σε όλα τα στρατόπεδα στην παραμεθόριο;

      Είσαι σοβαρός, η νομίζεις ότι απευθύνεσαι σε άσχετους που δεν έχουν ιδέα τι γινόταν απο παλαιότερα με την επάνδρωση;

      Σύνελθε λοιπόν σύντομα, και προσπάθησε να πουλήσεις αλλού τα παραμύθια που λες χωρίς να ξέρεις τι γινόταν σε άλλες μονάδες, επειδή αποκλείεται να υπηρέτησες σε όλες.

      Αν έχεις πρόβλημα με πίκρες αληθείς είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το κοιτάξεις, αλλά την προπαγάνδα σου πουλά την εκεί που σε παίρνει. Εσύ δεν είσαι αυτός που θα αποφασίσει για άλλους ποιός έχει δίκιο και ποιος άδικο η ποιος λέει ψέματα και ποιος την αλήθεια. Ούτε σε διόρισε κανένας διαδικτυακό τροχονόμο στα σχόλια. Είσαι απλά άλλος ένας σχολιαστής με δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα χωρίς να τον κολλάνε κομματικές ταμπέλες, όπως το συνηθίζεις εσύ απέναντι σε άλλους σχολιαστές, αυτό να το εμπεδώσεις.

     4. @Ndgi

      «το υπεύθυνο επαγγελματικό προσωπικό εμφανίζεται για μερικές ώρες απο το πρωί ως το μεσημέρι και μετά γίνεται Λούις και άφαντο για να αράζει στις καφετέριες και στα εστιατόρια»

      Παιδια, ποσοι απο εδω μεσα δουλευουν στον ιδιωτικο τομεα? Σηκωστε χερια. Εγω πχ του ιδιωτικου ειμαι.

      Ποσες φορες χρειαστηκε να μεινετε παραπανω στη δουλεια?

      Σαν οπλιτης, οι μοναδικες φορες που ειδα στελεχος να μενει κανα μισαωρο παραπανω στο στρατοπεδο και δη αξιωματικο ανωτερο απο ανθυπολοχαγο, ηταν μια φορα που περιμεναμε την επομενη ΑΓΕΣ. Δεν μιλω φυσικα για επιφυλακες οπως εχουμε αυτο το καλοκαιρι.

      Μολις εφτανε 14,30 ξεκινουσε η εξοδος του Μεσολογγιου. Μεχρι 14,40 αδειαζε το στρατοπεδο. Και οι ανθρωποι καλα κανανε: η δουλεια του μεσου αξιωματικου κανονικα πρεπει να βγαινει σε 5ωρο ή 6ωρο. Την υπολοιπη μερα απλα εφευρισκονται τροποι καταναλωσης χρονου. Αν υπαρχει τεχνικη δουλεια, φορτωνεται σε 1-2 υπαξιωματικους ή εποπ.

      Οι αξιωματικοι που εργαζονται στα γραφεια του στρατοπεδου, δεν εχουν δουλεψει ποτε σε κανονικη δουλεια και νομιζουν οτι αυτο ειναι κανονικη δουλεια γραφειου. Εμ δεν ειναι. Part time ειναι στην ουσια. Πώς όμως μπορεις να πεισεις το μεσο στελεχος του 1ου γραφειου οτι ο εργαζομενος σε γραφειο στον ιδιωτικο τομεα δεν δουλευει ετσι ? Όποτε προσπαθω να εξηγησω, γινονται αμυντικοι και ελεγαν «γιατι? 8ωρο δουλευω κι εγω καθε μερα οπως ολος ο κοσμος». Σοβαρα, πως το εξηγεις?

     5. phormio

      Πολύ εύστοχη η περιγραφή σου για την μεγάλη φυγή του επαγγελματικού στρατιωτικού προσωπικού όταν φτάσει η ώρα του φαγητού η του ύπνου, ειδικά όταν έχει και ζέστη.

      Η νοοτροπία ΔΥ δεν προήλθε απο το πουθενά, προφανώς μεταδίδεται και καλλιεργείται έτσι στην εκπαίδευση, για να μη χαλάσει και το έθιμο.

      Οι υπερωρίες ήταν και είναι ακόμα πραγματικότητα στον ιδιωτικό τομέα και σε εταιρίες όπως μια Φολκσβάγκεν επιβάλλονται κιόλας όπως έχω πληροφορηθεί απο γνωστούς μου που εργάζονται εκεί, και σε μερικές υπηρεσίες στο εξωτερικό συνηθίζονται επίσης.

      Εμείς έχουμε φτάσει και μερικές εκατοντάδες υπερωρίες σε ένα έτος και ανά άτομο, που πρέπει να είναι άγνωστο πράγμα σε έλληνα μόνιμο στρατιωτικό και ειδικά αξιωματικούς με το ωράριο γραφείου που περιγράφω παραπάνω.

      Προσωπικά έχω φτάσει σε υπέρωρια ΧΧ ωρών σε μια ημέρα σε μερικές περιπτώσεις, και μέχρι Χ σε περισσότερες περιπτώσεις. Παράνομο φυσικά αλλά αναπόφευκτο σε αρκετές περιπτώσεις.

      Πάντως «ωραία» πρακτική να μαντρώνουν άλλους για φυλάνε εγκαταστάσεις και θερμοπύλες και οι κύριοι που παίρνουν τους μισθούς να αράζουν στο σπίτι με τους αγαπημένους τους και με όλες τις ανέσεις.
      Έτσι αντέχεται η «δύσκολη» ζωή του επαγγελματία στο στρατό, όσο χώνει άλλους, δήθεν για να τους εκπαιδεύσει η να τους μάθει 5 χρήσιμα πράγματα για την ζωή, που «μόνο ο στρατός μπορεί» να μάθει στους νέους ανθρώπους.
      Οι νέοι σε άλλες χώρες που δεν έχουν υποχρεωτική θητεία δεν ξέρουν που πάνε τα 5 αφού δεν πέρασαν απο το ελληνικό στρατιωτικό σύστημα για να «μάθουν»…

 17. Ορισμενοι λενε οτι θητεια ανω των 12 μηνων ειναι χασιμο χρονου, οταν στην πραγματικοτητα ειναι το ελαχιστο επιτρεπτο.
  Δεν παμε στρατιωτες μονο και μοβο για να,εκπαιδευτουμε, αλλα και για,να,επανδρωσουμε τις μοναδες αφου εκπαιδευτουμε, ωστε η χωρα να εχει αρκετο ενεργο στρατο. Ολοι οι γεννηθεντες πριν το 1980 εκαναν 18 μηνες, δεν επαθαν τιποτα. Εδω οι Ισραηλινοι υπηρετουν 3 χρονια.

 18. 1.Κατάργηση των Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών σε όλους κλάδους των Ε.Δ, Στην θέση που είναι σήμερα, θα δημιουργηθούν Στρατιωτικά Κολλέγια ΣΞ, ΠΝ, ΠΑ, με Δημοτικό –Γυμνάσιο – Λύκειο και στρατιωτική εκπαίδευση παράλληλη με την κανονική. Στα Κολλέγια αυτά θα μπορούν να εισέρχονται Έλληνες και Αλλοδαποί* που διαμένουν στην χώρα μας, και θα είναι εσωτερικοί, και εξωτερικοί μέχρι το Λύκειο, Στο Λύκειο θα είναι υποχρεωτικά εσωτερικοί. Σε όλο το διάστημα φοίτησης θα είναι έμμισθοι με μισθό ανερχόμενο προοδευτικά κατ’ έτος , οι αλλοδαποί* θα λαμβάνουν Ελληνική Υπηκοότητα όταν επιτυχώς αποφοιτούν. Οι απόφοιτοι θα εξέρχονται με τον βαθμό του Λοχία ή τον αντίστοιχο. Οι αριστούχοι θα μπορούν να εισέρχονται στην ΣΣΕ. ΣΝΔ, ΣΧ. ΙΚΑΡΩΝ, ΕΛ.ΑΣ, ΛΣ-ΕΛΑΚ, ΠΣ χωρίς εξετάσεις.
  *(αλλοδαποί για δημιουργία ιδιωτικού στρατού στα πρότυπα της Αμερικανικής Blackwater και της Ρωσικής Wagner για να μπορεί να πηγαίνει σε οποιαδήποτε χώρα, ακόμη και σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, χωρίς να υπάρχει νομικό κόλλημα, καθώς δεν θα εμπλέκεται ο Εθνικός Στρατός μας).
  2.Κατάργηση της σημερινής μορφής των Σχολών Σωμάτων. Εφεξής προτείνεται θα φοιτούν ΜΟΝΟ Έλληνες πτυχιούχοι ή Διπλωματούχοι Πανεπιστημιακών ή Πολυτεχνικών Σχολών ειδικοτήτων αναλόγως των αναγκών των ΕΔ, και μετά από 18 μηνο συνεχή Στρατιωτική εκπαίδευση στις σημερινές εγκαταστάσεις ΣΧ.ΣΩΜΑΤΩΝ , και θα εξέρχονται με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού ή τον αντίστοιχο ή Υπολοχαγού ή τον αντίστοιχο αν έχουν μεταπτυχιακό τίτλο ή Λοχαγού ή τον αντίστοιχο αν έχουν διδακτορικό δίπλωμα.
  3.Στις παραγωγικές Σχολές ΣΣΕ,ΣΝΔ, ΣΧ. ΙΚΑΡΩΝ, ΕΛ.ΑΣ, ΛΣ-ΕΛΑΚ, ΠΣ, να λειτουργήσουν μεταπτυχιακές σπουδές μόνο για τους αριστούχους με αντίστοιχα διπλώματα εξειδίκευσης και διδακτορικά και κατάργηση των Σχολών πολέμου και Εθνικής Αμύνης που θα καλύπτεται από τους διπλωματούχους μεταπτυχιακών Σπουδών, με το αντίστοιχο διακριτικό, και τον βαθμό του Υπολοχαγού ή τον αντίστοιχο για τους κατέχοντας μεταπτυχιακό δίπλωμα ή του Λοχαγού ή τον αντίστοιχο για τους κατέχοντας διδακτορικό.
  4.Σε Όλο το ΥΕΘΑ, ΓΕΕΘΑ ΑΡΧΗΓΕΙΑ ΓΕΣ ΓΕΝ ΓΕΑ και ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΕΣ θα εφαρμόζεται ISO ΑΠΟΡΡΗΤΟ παρακολουθούμενο από κατάλληλους AUDITORS με την παράλληλη δημιουργία σχετικής ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ στο ΓΕΕΘΑ υπό τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ..
  5.Ίδρυση Ινστιτούτου Πυρηνικής Τεχνολογίας στο Δημόκριτο ΕΚΕΦΕ που θα αρχίσει να ασχολείται με καινοτόμα θέματα πχ θέματα πυρηνικής Τεχνολογίας για κατασκευή αντιδραστήρων παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας υψίστης ασφαλείας και για σεισμογενείς περιοχές. Οι εργασίες του εν λόγω Ινστιτούτου προοδευτικά θα επεκταθούν σε θέματα εμπλουτισμού Ουρανίου ως και σε θέματα στρατιωτικού ενδιαφέροντος.
  6.Η ΕΛ.ΑΣ πρέπει να επανέλθει σε Στρατιωτικό Σώμα, όπως παλαιά ήταν η χωροφυλακή, είναι σήμερα το ΛΣ-ΕΛΑΚ, ως και αρκετές Αστυνομίες σε διάφορα προηγμένα κράτη του κόσμου. Έτσι θα έχει εκπαίδευση και διαρκή ενημέρωση σε βαρέα όπλα και τακτικές ΕΔ, και θα υπάγεται στην Στρατιωτική Δικαιοσύνη, όπως το ΛΣ-ΕΛΑΚ.
  7.Συνεργασία Π.Σ με Γεωπονικές, Δασικές Σχολές και Τοπογράφων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Χημικών, για θέματα πυροανθεκτικής δενδροφύτευσης, Πυρόσβεσης , Πυροπροστασίας Τοπογραφίας και ζωνών ασφαλείας, και Τεχνολογίας Πυριμάχων Υλικών, και Υλικών Πυρόσβεσης. Στην ΕΑΒ, να κατασκευάζονται/συναρμολογούνται με την τελευταία τεχνολογία Ελικόπτερα και Αεροσκάφη Πυρόσβεσης.
  8.Στο ΛΣ-ΕΛΑΚ να λειτουργήσουν ΑΜΙΣΘΑ Προξενικά Λιμεναρχεία** σε όλο τον κόσμο επανδρωμένα από αποστράτους Αξιωματικούς του ΛΣ-ΕΛΑΚ και πλήρη κάλυψη των εξόδων λειτουργίας των από τα τέλη/παράβολα.
  **(αυτά θα συνεισφέρουν, εκτός της μεγάλης αύξησης της Ναυτιλίας μας με τα οικονομικά επακόλουθα υπέρ της χώρας μας, και χωρίς οικονομική επιβάρυνση του προϋπολογισμού, θα βοηθούν στην συμμετοχή Ελλήνων του εξωτερικού σε προσεχείς ψηφοφορίες σε εκλογές, σύμφωνα με τις πρόσφατες τροποποιήσεις του Συντάγματος).
  9.Αναμφισβήτητα η οργάνωση των ΕΔ της χώρας είναι έργο των αρμοδίων Επιτελείων. Όμως φαίνεται μεγάλο λάθος η φιλοσοφία του Β΄ παγκοσμίου πολέμου ότι οι Πεζοναύτες πρέπει να ευρίσκονται κοντά σε χώρους επιβίβασης βραδυκίνητων Ο/Γ και Α/Γ πλοίων. Για υπερταχύπλοα πλωτά Ο/Γ πλοία ιπτάμενα δυναμικώς υποστηριζόμενα που είναι και ευάλωτα βέβαια, λόγω αποστάσεων, μπορεί να έχουμε μια μικρή συμμέτοχη . Μετά τον πόλεμο στο ΒΙΕΤΝΑΜ καθιερώθηκαν οι αποβατικές επιθέσεις να γίνονται με επιθετικά ελικόπτερα (Ε/Π). Έτσι οι παλαιοί επιτελείς κάτι γνώριζαν και τοποθετούσαν μονάδες Πεζοναυτών κοντά σ ελικοδρόμια, πχ ΒΟΛΟ. Έχω την άποψη ότι οι Τούρκοι αν θελήσουν να επιτεθούν στα νησιά μας, θα το πραγματοποιήσουν κυρίως με πεζοναύτες σε επιθετικά Ε/Π!!!Είμαστε προετοιμασμένοι α αντιμετωπίσουμε τις περιπτώσεις αυτές με κατάλληλα αντί Ε/Π μέσα, πυραύλους, νάρκες για Ε/Π, εκτοξευτές κατάρριψης Ε/Π κλπ;;;;;;
  10.Όσον αφορά την θητεία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ίσως μια καλή λύση είναι να έχουμε στρατό σε συνδιασμό με μόνιμο/ημιμόνιμο προσωπικό και εφέδρους,, όπως οι περισσότερες χώρες στην Ε.Ε (που δεν έχουν όμως ταραξία γείτονα όπως εμείς), όμως:
  α.ΟΕΠΟΠ και ΟΒΑ να φεύγουν 40 ετών μέγιστον ετών, και να κατατάσσονται απευθείας
  σε Σ.Α, Λ.Σ, Π.Υ ΕΛ.ΑΣ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗ (σαν έμμισθοι εκπαιδευτές), ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗ χωρίς εξετάσεις .
  β. Αναμφίβολα, μια λογική αύξηση της θητείας δεν θα έχει πολιτικές επιπτώσεις.
  γ. Τις σκοπιές και πάμπολλες Υπηρεσίες στα στρατόπεδα ποιος θα τις κάνει;;, οι ΕΠΟΠ, ΟΒΑ;; φτάνουν μόνο οι κάμερες;;
  δ. Τα στρατόπεδα αδειάζουν και κλείνουν, παρόλο ότι είναι χρησιμότατα όπως σε περιόδους επιστράτευσης, θα τα γεμίσουμε με ΟΒΑ, ΕΠΟΠ;;;
  ε. Οι ΕΠΟΠ, ΟΒΑ θα ζήσουν οικογένειες, πρέπει να έχουν αξιοπρεπείς αποδοχές, έχουμε τέτοιες οικονομικές δυνατότητες;;;;
  στ. Η χώρα μας έχει μεγάλο πρόβλημα με τους γείτονες που σε λίγα χρόνια θα είναι 100 εκατομμύρια, με τους ολιγάριθμους ΕΠΟΠ και ΟΒΑ θα τους αντιμετωπίσουμε;;;
  ζ. Τα παιδιά μας έχουν γίνει μαλθακά, προβληματικά, αγύμναστα, αδύναμα, ευάλωτα, χωρίς πατριωτισμό και ιδανικά, μήπως η σωστή δυνατή εκπαίδευση στις ΕΔ τα ωφελήσει;;;
  η. Στο Ισραήλ, που έχει τα ίδια προβλήματα με τους γείτονες, γιατί δεν καταργούν την θητεία, ;;;
  Μήπως απαιτείται επιπλέον και η στράτευση γυναικών, όπως στο Ισραήλ;;;
  θ, Αν όχι,,, γιατί έχουμε γεμίσει με Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς γυναίκες που τις πληρώνει ο φορολογούμενος, για μη ενεργούς ρόλους;;;
  ι. Μήπως η παράλληλη στράτευση γυναικών βοηθήσει την καταπολέμηση υπογεννητικότητας, με κάποια κίνητρα;;;;
  ια. Είναι δυνατόν με 9-2(άδειες κλπ)=7 μήνες θητείας να έχουμε εκπαιδεύσει τους νέους στα σύγχρονα υπερπολύπλοκα οπλικά συστήματα;;;
  ιβ. Μήπως μια λύση θα ήταν 12 μηνος θητεία βασική στους ηλικίας 18*** ετών μετά τις Πανελλήνιες εξετάσεις και με άδειες για φοίτηση σε φροντιστήρια σε όσους θέλουν και απέτυχαν. Κατόπιν για 2 τρίμηνα ετησίως εκπαίδευση , για όσους σπουδάζουν με σύνολο 18 μηνος στράτευση. Για όσους δεν σπουδάζουν 18 μηνος συνεχής στράτευση.Για τους παντρεμένους με παιδί, 12 μηνος συνολική στράτευση.
  (*** αυτή την άποψη έχουν πολλές φορές εκφράσει και πολλοί βουλευτές μας )
  ιγ.. Η εκπαίδευση των υπηρετούντων στις ειδικές δυνάμεις να γίνεται σύμφωνα με τις Βρετανικές προδιαγραφές 18 μηνος με αυξημένο μισθό και πολλά μόρια σε προσλήψεις στο Δημόσιο, Σ.Α.
  ιδ. Το σημαντικότερο ! Μήπως με τους 9-2(άδειεςκλπ)=7 μήνες θητεία οδηγούνται οι νέοι μας, σε περίπτωση σύρραξης, σε μεγάλες αδικαιολόγητες απώλειες, λόγω ελλιπούς εκπαίδευσης;;;;;;;;;;;

 19. Η θητεία κατ εμέ πρέπει να είναι 18 μήνες και καταξη όλοι στα 18 η το πολύ στα 19 χωρίς αναβολές για κανέναν. Εγω έκανα 18 και πιο παλιά ακούς 24 και κάνεις δεν έπαθε τίποτα και τώρα ένα βήμα πριν τον πόλεμο και με τις μονάδες άδειες συζητάμε αν θα αυξηθεί η θητεία 3 μήνες επιπλέον. Τι νομίζουν ότι θα μας περιμένουν οι Τούρκοι να επιστρατευσουμε κόσμο για να γεμίσουμε τα τάγματα των 30 και 50 ανδρών. Αφήστε το άλλο που μονίμως αναφέρουν οι πολιτικοί την σύνδεση δηλαδή θητείας και του να μάθουν οι κληρωτοι κάτι χρήσιμο για επαγγελματική αποκατάσταση. Τι είναι ο στρατός ΟΑΕΔ; Αυτά βλέπουν οι Τούρκοι και λένε για μισοκατεστραμενες ένοπλες δυνάμεις και έχουν αποθρασυνθει τελείως. Και κάτι τελευταίο όσον αφορά τους αλλοδαπούς που θέλουν να πάρουν ελληνική ταυτότητα θα πρότεινα η θητεία τους στον ελληνικό στρατό να είναι τουλαχιστον 24 μήνες να μην πω παραπάνω και όποιος δεν θέλει οι πόρτες είναι ανοιχτές ας γυρίσει στην πατρίδα του.

   1. Οταν σε λιγο καιρο στειλει τα γεωτρυπανα ο ερντογαν εξω απο την κρητη την ροδο κλπ ποιες θα ειναι οι επιλογες μας;Η κανεις πολεμο η τον αφηνεις και περιμενεις απο το διεθνες δικαιο οπως περιμενει η κυπρος 46 χρονια τωρα.Αν η επιλογη μας ειναι η δευτερη τοτε δεν εχει νοημα να μιλαμε για θητεια,rafale και φρεγατες.Αν επιλεξουμε το πρωτο δηλ.τον πολεμο το ποτε θα γινει ειναι αποκλειστικα στο χερι της τουρκιας και του ερντογαν

    1. Εξαρχής θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής.

     Η λέξη πόλεμος λέγεται συχνά εύκολα απο ανθρώπους που δεν έχουν ζήσει ποτέ πόλεμο.
     Οι μαρτυρίες όσων είχαν την ατυχία να ζήσουν πόλεμο όμως θα έπρεπε να μας διδάσκουν ότι είναι προτιμότερο να μην φτάνουμε ποτέ σε αυτό το σημείο ώστε να μην υπάρχει άλλη επιλογή.

     Επειδή ανέφερες την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, θέλω να σημειώσω ότι αυτή είχε τις ευχές των μεγάλων δυνάμεων της δύσης, αλλιώς δεν θα μπορούσε να αποβιβαστεί ο τούρκος στο νησί, αφού ήταν 100% εξαρτώμενος από τα αμερικάνικα όπλα και την ανάλογη υποστήριξη απο την Αμερική.
     Η κατάλληλη πάσα για τους Τούρκους προήλθε όμως απο την ίδια την Κύπρο αφού είχαν ξεσπάσει εσωτερικές διαμάχες και φαγομάρες για την εξουσία στο νησί, χωρίς τις οποίες η Τουρκία δεν θα είχε πραγματικό πάτημα για να επέμβει. Δεν θα θα επεκταθώ όμως περισσότερο στο θέμα, επειδή είναι άλλη συζήτηση στην οποία δεν βγαίνει άκρη, αλλιώς θα είχε λυθεί και το ζήτημα της παράνομης εισβολης με αποτέλεσμα που θα ικανοποιούσε όλες τις πλευρές.

     Όσον αφορά τα σημερινά ελληνοτουρκικά στις επίμαχες περιοχές, υπάρχει νομίζω παρά την πολεμική ρητορική και προπαγάνδα στα μέσα ενημέρωσης ομόφωνη απόφαση στο παρασκήνιο απο όλες τις πλευρές ότι ένας πόλεμος δεν πρέπει μα επιτραπεί ούτε και να γίνει, αφού θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα με συνέπεια να τιναχτεί και όλο το ΝΑΤΟ στον αέρα, που δεν μπορεί να επιτρέψει ούτε η Ευρώπη ούτε η Αμερική, αλλά δεν θα σύμφερε ούτε την ίδια την Τουρκία, αφού θα ήταν εκτός ΝΑΤΟ και Ευρώπης ενώ χρειάζεται αυτές τις σχέσεις.

     Ένας πόλεμος με μια χώρα που έχει ακόμα και οικονομικά αποδυναμωμένη έναν αρκετά ισχυρό στρατό, θα αποδυνάμωνε την Τουρκία στρατιωτικά με συνέπεια να είναι ευάλωτη απέναντι στις γειτονικές χώρες απο όλες τις πλευρές, και αυτό δεν θα το ρίσκαρε ούτε ένας θυμωμένος Ερντογάν και σίγουρα δεν θα το ρίσκαραν οι Τούρκοι ανώτατοι στρατιωτικοί αρχηγοί.

     Η συζήτηση για θητείες είναι πολιτική επικοινωνιακή μπούρδα του Μητσοτάκη για να ψαρέψει ψήφους απο ανυποψίαστους στους οποίους προσπαθεί να δημιουργήσει την αντίληψη ότι αυτός ο πρωθυπουργός θωράκισε την χώρα άρα είναι ο σωστός, όπως έκανε και ένας αμερικανός Μπους όταν προέκυψε μια ευκαιρία να παιξει με τα στρατιωτικά θέματα σε μια περίοδο που η δημοτικότητα του ήταν πολύ χαμηλή στην Αμερική.

     Ο εκσυγχρονισμός στα αμυντικά συστήματα -σε λογικά πλαίσια- επιβάλλεται γιατί δεν θα είχε και πολύ νόημα να συντηρούνται συστήματα που εξαιτίας της ηλικίας είναι για μουσεία, αλλά και για την ασφάλεια των ανθρώπων που τα λειτουργούν, όπως είναι σε ένα εργοστάσιο η σε άλλες περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται μηχανήματα. Αφού το υλικό με τα χρόνια και την συνεχής χρήση φθείρεται και χρειάζεται αντικατάσταση, αλλά και γενικά για μην μείνεις πίσω απο τις εξελίξεις στην τεχνολογία, διότι όσο περιμένεις αυτή προχωράει και όταν μείνεις πολύ πίσω θα σου στοιχίσει περισσότερα χρήματα να φτάσεις ένα up to Date επίπεδο.
     Ο εκσυγχρονισμός όπλων επιβάλλεται όμως και απο προδιαγραφές που θέτει το ΝΑΤΟ στα μέλη της συμμαχίας, για αυτό όλες οι πρώην χώρες τις ΕΣΣΔ που είναι σήμερα στο ΝΑΤΟ επενδύουν σε σύγχρονο υλικό χωρίς να αντιμετωπίζουν μια πραγματικά και πρακτικά υπαρκτή απειλή.

     Όπλα αγοράζεις για να μην χρειαστεί να πολεμήσεις, όχι για το αντθιθετο, όταν δεν έχεις όπως οι αμερικάνοι μια επιθετική και επεκτατική πολιτική που δεν ισχύει για την Ελλάδα.

     Η Τουρκία αν ήθελε πόλεμο είχε πολλές ευκαιρίες να τον ξεκινήσει με μια απόβαση σε ένα ελληνικό νησί όπως το έκανε στην Συρία η στο Ιράκ, περιορίστηκε όμως σε ένα γκριζάρισμα, όπως περιορίζεται σε εμβολισμό σκαφών του ΛΣ η στον αέρα με στο γνωστό περιστατικό με τα μαχητικά.

     Οπότε αφού έχουμε δηλώσει και επανειλλημένα ότι δεσμευόμαστε, προσανατολιζόμαστε και συμμορφωνόμαστε με το διεθνές δίκαιο η επίλυση προβλημάτων μέσο του διαλόγου και αν χρειαστεί με αποφάσεις των αρμοδίων δικαστηρίων και μηχανισμών είναι επιβεβλημένη.

     Οι εκσυγχρονισμός και η αναβαθμίσεις στο υλικό χρειάζονται, αλλά οι συζητήσεις για θητείες είναι πολιτικές μπούρδες σε αντίθεση με την πρόσληψη επαγγελματιών για την άμυνα και ασφάλεια που έχει νόημα.

 20. @Ndgi
  @NF
  @c.p.

  Προσωπικα πιστευω την ιστορια με τις 15 μερες χωρις νερο.
  Δεν χρειαζεται κανεις να ειναι ομοιδεατης του Σπαρτακου για να μη πιστευει πραγματα που συμβαινουν καθημερινα.

  Στη μοναδα που υπηρετησα, περασαμε χειμωνα με θαλαμο οπου δεν εκλεινε τελειως κανενα παραθυρο. Εμεις τα φτιαχναμε οπως οπως. Ουτε η πορτα εκλεινε. Ο θαλαμοφυλακας καθισμενος σε μια καρεκλα, φορουσε ο,τι ειχε και δεν ειχε για να ζεσταθει. Εχω δει στανες να ειναι καλυτερες και πιο ζεστες απο εκει που μας ειχαν.

  Το βραδυ, ξεχυνονταν στην στρατωνα οι φιλοι μας τα ποντικια. Εκαναν παρτυ. Τουλαχιστον μια ντουζινα φορες ειχαμε αιτηθει μυοκτονια, και μας εγραφαν εκει που δεν πιανει ηλιος.

  Περασαμε 18 μερες το χειμωνα χωρις ζεστο νερο. 18 μερες. Επι , 17 μερες δεν νοιαστηκε κανεις να καλεσει μαστορα. Εαν βαλεις μαζι και τα παραθυρα/πορτες που δεν εκλειναν, καταλαβαινεις γιατι ειχαμε στειλει 3 φανταρους με βρογχιτιδα στο ΣΤΕΠ. ΜΟΛΙΣ επεσαν τα πρωτα τηλεφωνηματα απο γονεις που εκραζαν και πηραν τηλ τον ταξιαρχο, την επομενη μερα ηρθε μαστορας και εφτιαξε το νερο. Τη μεθεπομενη μερα μας εβαλαν κι ενα κλιματιστικο για ζεστασια. Παραθυρα και πορτες δεν εφτιαξαν φυσικα. Μετα απο 2 χρονια ρωτησα καποιον που υπηρετουσε στην παλια μου μοναδα, εαν τους εφτιαξαν τα κουφωματα … Μετα απο 2 χρονια τα ιδια χαλια ηταν.

  Καλοκαιρι, κανεις δεν νοιαστηκε να εχουμε μη εμφιαλωμενο ποσιμο νερο. Νερο καθε μερα η καναδεζα φορτωνε μονο για τα μαγειρια. Οταν εκλεινε το ΚΨΜ, νερο μπορουσες να παρεις μονο απο το μηχανημα που ειχε εγκαταστησει ιδιωτης και χρεωνε το νερο σε τριπλασια τιμη απο το ΚΨΜ. Όλα για το κέρδος του ιδιωτη που τα ειχε μιλημενα με το στρατοπεδαρχη.

  Επισης, καθως ειμαι απο νησι της παραμεθοριου, ειναι κοινο μυστικο οτι γινεται λαθρεμποριο των τροφιμων του στρατου. Λαδια, κοτοπουλα, μακαρονια και ο,τι φανταστεις τα πουλανε σε μπακαληδες ή απλα ολοκληρες οικογενειες στελεχων δεν πανε ποτε σουπερ μαρκετ καθως παιρνουν το φαι των φανταρων. Αυτο δεν εχει συμβει μια ή δυο φορες. Συμβαινει πολυ συχνα δυστυχως. Εχω ακουσει για δεκαδες τετοια περιστατικα και εχω δει 2 φορες στελεχος να ξεφορτωνει ντενεκεδες φετα και λαδι σε ιδιωτικη αποθηκη.

  Για λαθρεμποριο καυσιμων, θα τα πουμε επομενη φορα, καθως τουλαχιστον σε τετοιες περιπτωσεις θυμα ειναι μονο το κρατος και οχι ο φανταρος.

  Αυτα δεν σας στα λεει πασιφιστης χιπης αλλα ενας που νοιαζεται και ποναει για την αμυνα της χωρας .

  1. Για να μη μιλήσουμε για την πολιτική στην χορήγηση ενδυμασίας που αν συνεχίζεται έτσι όπως ήταν είναι παραπάνω απο απαράδεκτη, και θέλουν και περισσότερο προσωπικό οι αθεόφοβοι.

   Ένα μεγάλο Εύγε απο εμένα αγαπητέ phormio που δεν διαστάζεις να λες τα πράγματα με το όνομα τους και όπως τα έζησες και ο ίδιος.

   Αν τα διάβαζαν αυτά εκείνοι που ασχολούνται με τις αποκαλύψεις σκανδάλων θα γινόταν νομίζω σεισμός στα μέσα ενημέρωσης -σε εκείνα που δεν τα παίρνουν απο την πολιτική για σιωπούν- και στην συζήτηση για το θέμα.

   Όσοι γκρινιάζουν για την κατάσταση μου φαίνεται πως δεν συνυπολογίζουν και την εξέλιξη στο δημογραφικό μέρος στην Ελλάδα.
   Ξεχνώντας και ότι οι Ελληνίδες δεν γεννοβολούν σαν τις Κουνέλες ούτε κάν Παντρεύονται εύκολα σήμερα, και γι’αυτό ευθύνεται κυριώς η πολιτική που δεν φρόντισε ποτέ για οικονομική ανάπτυξη της χώρας ώστε να υπάρχει μια προοπτική η ένα κίνητρο για έναν άνθρωπο να κάνει οικογένεια, αφού δεν έχει εξασφαλίσει το οικονομικό ως προυπόθεση.

   Πετάνε ένα «όλοι όσοι είναι αντίθετοι είναι φλουφληδες η φοβητσιάρηδες» έχοντας και την απαίτηση να ισχύει, λες και ξέρουν τι σκέφτονται όσοι διαφωνούν με τους στρατηγούς στο θέμα, οι οποίοι θέλουν να υπάρχουν αρκετές θέσεις για καριέρες στρατιωτικών η και τροφή για τα κανόνια αν χρειαστεί, αφού σήμερα οι μεγάλοι «πολεμούν» -διατάζοντας άλλους να σκοτώνονται- μέσα απο τα οχυρομένα καταφύγια και στρατηγεία εξ αποστάσεως εννοείται, αφού πρέπει κάποιος να επιζήσει για να συνθηκολογήσει με τον νικητή, όπως έγινε και παλαιότερα…ονόματα δεν λέμε μη θίξουμε και ευαισθησίες και αγαπημένα πρόσωπα μερικών.

   1. «Για να μη μιλήσουμε για την πολιτική στην χορήγηση ενδυμασίας που αν συνεχίζεται έτσι όπως ήταν είναι παραπάνω απο απαράδεκτη, και θέλουν και περισσότερο προσωπικό οι αθεόφοβοι.»

    Εχω την εντυπωση οτι εχει χειροτερεψει η κατασταση. Γενικα ο φανταρος πρεπει να επενδυσει ενα ποσο για να αγορασει απο πριν ρουχα.

    Το μεγαλο προβλημα ειναι τα μαυρα αρβυλα το καλοκαιρι …

    1. Η τσιγκουνιά τους δεν έχει όρια, αλλά ξέρουν να ζητάνε περισσότερη επάνδρωση, σε λίγο θα ζητήσουν και να πληρώνει ο φαντάρος 400€ το μήνα για σίτιση και νερό για μπάνιο η ξύρισμα.
     Ντροπή απλά ντροπή και αίσχος.

     Έχω ακούσει παρόμοια πράγματα για εκείνους που πηγαίνουν για αστυνομία, όπου πρέπει να επενδύσουν σε υποχρεωτικό εξοπλισμό προστασίας. Απο ανιψιό μου που επέλεξε άλλο επάγγελμα δεν είχε τα χρήματα να αγοράσει τα απαραίτητα για να ξεκινήσει.

     Για τα αρβύλα μερικοί μιλάνε για το πρότυπο στην Κύπρο για το μοντέλο στράτευσης, αλλά τα άρβυλα που χορηγούν εκεί σήμερα είναι απο άλλο πλανήτη αν τα συγκρίνεις με το μοντέλο PLA στην Ελλάδα. Αλλά σου λέει για αγγαρίες και φιλοξενία η ξεσκάτομα λαθρομεταναστών αρκούν και τα ελληνικά άρβυλα «πάντως καιρού» για έχουν απασχόληση και οι ένστολοι εκεί στο 700 ΣΕ μην τους πιάσει μελαγχολία.

     Ούτε κάν το μοντέλο για ζούγκλα των αμερικανών δεν έφτασε στην Ελλάδα αλλα λι στρατιωτικοί ονειρεύονται όπλα Μ4 και οχήματα Guardian από Αμερική.

     Ονόματα όπως LOWA η Haix και Altama για στρατιωτικά υποδήματα είναι μόνο για επαγγελματίες και δεν στέκουν να τα φοράει ο απλός οπλίτης, μην χαλάσει και η εικόνα.

  2. Αγαπητέ μου φίλε Q,
   Προσωπικά ο,τι γράφεις ειδικά εσύ και ο Φορμιωνας δεν τα αμφισβητώ.αν συμβαίνουν τέτοια σημεία και τέρατα,που γραφεις(για να είμαστε ειλικρινείς εγώ υπηρέτησα το 1993 στην 50εμα τίποτε τέτοιο δεν συνέβαινε)ειδικά για τις περιπτώσεις κλοπής πρέπει να απευθυνθείς στη δικαιοσύνη.ειναι εξοργιστικό να συνεχίσουν να συμβαίνουν.
   Τώρα αναφορικά με τα όσα έγραψε ο φίλος Ndgi,για τους αστυνομικούς, με έκανε και γέλασα.ολη τη μέρα τους βλέπω ένστολους αραχτους στις καφετερίες να πινουν καφεδες εν ωρα υπηρεσιας.καμμια φορά σκέφτομαι να ανοίξω καφετέρια. Η πλήρης αδιαφορία.

   1. C.p.

    Επειδή δεν το ξεκαθάρισα αυτό με τους αστυνομικούς φίλε C.p, διευκρινίζω ότι δεν εννοώ στελέχη στην ΕΛ ΑΣ αλλά τους ξένους συναδέλφους στο εξωτερικό.

    Όσοι έχουν πληροφόρηση γι’αυτά δεν γελάνε πάντως, επειδή εντελώς διαφορετικά απο αυτά που περιγράφεις για την ελληνικη περίπτωση,που δεν αμφισβητώ για μερικές η αρκετές περιπτώσεις, αλλά όχι για όλους και παντού στην Ελλάδα.

 21. Επισης αν νομιζει κανεις οτι με 12 ή 18 μηνες θα αυξηθει η επανδρωση στα συνορα, πλαναται πλανη οικτραν.

  Στα Ιμια, δεν ειχαμε αρκετο στρατο στα νησια. Οι δικοι μου, ελεγαν παντα οτι με το Σισμικ/Χορα, ειχαμε περισσοτερο στρατο.

  Φυσικα, θα μπορει καποιος να μου πει οτι λεω χαζομαρες.

  Ερευνητης εδω, γραφει οτι στα Ιμια οι μοναδες της ΑΣΔΕΝ ειχαν 30% επανδρωση. Ολα αυτα μετα απο μηνες κλιμακουμενων ενεργειων με μεγαλη θητεια.
  http://www.eliamep.gr/wp-content/uploads/2018/03/87_2017_-WORKING-PAPER-_%CE%A0%CE%B1%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%98.-%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF%82.pdf

  ή μηπως παλαιοτερα ειχαν ΚΑΝΟΝΙΚΗ εκπαιδευση σε αντιδιαστολη με σημερα που ειμαστε «μαλθακοι και κακομαθημενοι»; Μπορει να μην ειχαν τα σημερινα χαλια, αλλα και παλι κανονικη εκπαιδευση δεν ειχαν. Συγγενης μου που υπηρετησε στα αντιαβακικα το 91, ειχε κανει 4 βολες με το ΠΑΟ. Μεγαλωνοντας, δεν εβλεπα συχνα πορειες ή σκηνακια, καθως στο χωριο υπηρχε ταγμα πεζικου. Τωρα δεν γινονται καθολου πορειες, το 2000 γινονταν 2-3 το χρονο.

  Στο στρατοπεδο που υπηρετησα, υπαρχουν 11 σκοπιες. Σημερα επανδρωνεται η μια μονο στην πυλη. Κατι μου λεει, οτι τις παλαιοτερες εποχες, εφτιαχναν σκοπιες απλα για να υπαρχουν και να γεμιζουν με υπηρεσιες τη θητεια των φανταρων. Αλλιως, μια χαρα ασφαλεια ειχε η μοναδα με 4 σκοπιες, 1 σε καθε γωνια.

  1. Είχαν εκπαίδευση για να λένε ότι γίνεται εκπαίδευση, στις ασκήσεις ακρίβειας ήταν πάντως πολύ συνεπείς, για ξέρουν όλοι πως βαράνε προσοχή και πως γίνεται η σωστή μεταβολή, εκατοντάδες μεταβολές τα βράδια για να μάθει ο στρατιώτης να περπατάει, αφού «μόνο οι στρατιωτικοί ξέρουν» να περπατάνε σωστά οι άλλοι είναι όλοι «ζώα» και δεν έχουν ιδέα.

   Στρατόπεδα χωρίς περίφραξη σε ευαίσθητες περιοχές -ονόματα δεν λέμε ούτε χρειάζεται αφού ο göktürk παρακολουθεί από ψηλά και ξέρει πια είναι αυτά- όπου περνούσαν τσοπάνοι με τα γίδια και τα πρόβατα απο μέσα. Εκπαίδευση το σκ στην «ναρκαλιεία» 💩 ενθυμίων που άφηναν σε ρεματιές και άλλαχσημεί στην πετίμετρο στρατοπέδων όσοι σιχαίνονταν να πάνε στα αποχωρητήρια επειδή βρομωκοπούσαν επειδή οι στρατηγοί είχαν ξεχάσει να προσλάβουν η να στρατεύσουν και ειδικούς που είχαν εκπαιδευτεί για τον σωστό καθαρισμό αυτών των εγκαταστάσεων, είχαν φροντίσει να υπάρχουν όμως ελαιοχρωματιστές και κηπουροί για να είναι όμορφο το προαύλιο γύρο απο το διοικητήριο, όπως και λαμαρινάδες και μηχανικοί για συντήρηση και επισκευές των οχημάτων μην τα δουν οι στρατηγοί τα παμπάλαια Ρεο με γρατσουνιές και τους δημιουργήσουν ψυχολογικά προβλήματα.

   Ολόκληρες 10 σφαίρες σε 4 ώρες εκπαίδευση στα όπλα και όχι κάθε μέρα εννοείται αφού έπρεπε να κάνουμε και οικονομία -μετρούσαμε και κάλυκες, αφού οι φαντάροι είχαν όλοι θέματα με την κλεπτομανία κατά την γνώμη των μόνιμων στρατιωτικών- στα πυρομαχικά, παιδιά που δεν έκανε να έχουν όπλα σε μονάδες σε ευαίσθητες περιοχές επειδή με ολόκληρη θητεία «συμπλήρωναν» τα άτομα όπως θέλουν να πιστεύουν μερικοί που γράφουν ότι πέρασαν όμορφα και ωραία σε παλαιότερες «ένδοξες» εποχές.

   Οπλουργοί που εμφανιζόταν σπάνια για έλεγχο των όπλων, αλλά στην φρουρά ο αξιωματικός υπηρεσίας συνεπής κάθε μέρα τα ίδια μια ώρα κήρυγμα για την πυρασφάλεια χωρίς να υπάρχει όμως και ο εξοπλισμός η ένα ρούχο με πυρίμαχες ιδιότητες -αφού έπρεπε να αρκεί η βρεγμένη πετσέτα- που είναι ακόμα και σήμερα άγνωστες λέξεις στους στρατηγούς.

   Εκπαίδευση για ελεύθερους σκοπευτές και ΡΔΒΧ πολέμου απο ένα άτομο εκπαίδευση στα αντιαρματικά μόνο θεωριτική για τους περισσότερους αφού είναι και ακριβά και δεν πρέπει να σπαταλούνται για τα «στραβάδια» που πήγαιναν δήθεν να εκπαιδευτούν για πόλεμο.

   Ένα γνωστό μου πρόσωπο μου έλεγες για εκπαίδευση στα όπλα σε εποχή που η θητεία ήταν 2 χρόνια, βολές μούφα με φωνητική «γκιουμπουρ γκιουμπουρ» για βολή Double tap σε έναν στόχο.

   Ξύρισμα με πορτοκαλάδα η Coca Cola όταν δεν είχε νερό αφού ζούσαμε στο μεσαίωνα της λογικής του στρατού, απο τα αγαπημένα μου σπαστικά, αφού είναι και χουβαρντάδες εκεί στον στρατό όσο αναλαμβάνει ο φαντάρος τα έξοδα για αυτά τα γούστα και τις πολυτέλειες για να «σκληραγωγηθεί», αφού όλοι στον πόλεμο ξυρίζονται με αναψυκτικά όπως οι Έλληνες πολεμιστές…

 22. Επίσης λέμε για τους κακομαθημενους φανταρους που δεν θελουν να υπηρετησουν στα συνορα.

  Ποτε θα πουμε για τα κακομαθημενα στελεχη που δεν θελουν να υπηρετουν στα συνορα, αλλα αντιμετωπιζουν το στρατο ως μια ησυχη και ευκολη δουλεια στις ιδιαιτερες πατριδες τους ;

  Σοβαρα, δεν εχει δει κανενας ποσα στελεχη βαζουν βυσμα για να μενουν χρονια σε μοναδες εσωτερικου; Ποσοι Αγρινιωτες , ποσοι Κρητικοι κανουν χρονια να δουν συνορα; Ποσα στελεχη εχει η στρατια στη Λαρισα;

  Θελω να δω δημοσιογραφικη ερευνα που να βγαλει στατιστικα για το ποσα στελεχη των μοναδων του εσωτερικου ειναι ντοπιοι και ποσα χρονια μενουν στον τοπο τους.

  Παραδειγμα: Ποσοι Λαρισαιοι υπηρετουν στην 1η Στρατια; Ποσα χρονια υπηρετουν στη Θεσσαλια χωρις μεταθεση στο Δ ΣΣ ή στην ΑΣΔΕΝ; Τι αλισβερισια γινονται για να επιτευχθει κατι τετοιο;

  Γιατί δεν συζητάμε ποτέ για τα βύσματα στο σωμα των αξιωματικων και υπαξιωματικων;

  Ας πιάσουμε πρώτα για τα βύσματα με σαρδέλες, αστέρια και φλόγες και μετά πάμε και στους φαντάρους.

  Ο ΕΣ ειναι οργανισμος που νοσει κυριοι. Η νόσος ξεκινάει από το κεφάλι και όχι απο τα ακροδάκτυλα που λέγονται στρατιώτες.

  1. phormio

   Πολύ εύστοχες παρατηρήσεις και επισημάνσεις φίλε phormio, για ένα σύστημα που είναι εξαρχής σκάρτο η εξελίχθηκε σε ένα μπίζνες ρουσφετιών για να καλοπερνάνε μερικοί πονηροί σε βάρος της πλειοψηφίας που δεν έχει φωνή για να ακουστεί όπως το ισχυρό στρατιωτικό λόμπυ που εξελίχθηκε σε ένα σύστημα που θυμίζει και λίγο παρασιτική συμπεριφορά και πρακτική.

   Έκαναν τι έκαναν αλλά οι μεγάλοι υπεύθυνοι που τα γνώριζαν και τα γνωρίζουν δεν είχαν ούτε έχουν το φιλότιμο να προσφέρουν και στους απλούς φαντάρους τα ίδια προνόμια να υπηρετούν στα μέρη καταγωγής τους λες και αυτά τα παιδιά δεν έχουν ψυχή.

   Πραγματικά όσο περισσότερο τα σκέφτομαι αυτά τα πράγματα μου γυρνάει το μάτι, τόση αχαριστία, απάτη και πονηριά δεν αντέχεται, απο ΠΑ ω έχουν και το θράσος να ζητάνε περισσότερα, με αντάλλαγμα ένα σύστημα μπάχαλο.

   Ο «σπουδαίος» μας προθυπουργος που θέλει και μεταρρυθμίσεις, αυτά δεν τα γνωρίζει η παριστάνει τον ανήξερο επειδή έτσι τον συμφέρει;

   1. Αφενος πιστευω ειλικρινα οτι ο πρωθυπουργος δεν τα γνωριζει. Γιος πρωθυπουργου, που υπηρετησε στην 111 ΠΜ οταν ο πατερας του ηταν πρωθυπουργος. Οι σμηναρχοι θα του χτυπουσαν προσοχη. Πως να ξερει τι γινεται στα Ριζια Εβρου ή στο Ρωμανου Λημνου;

    Αφετερου, οταν υπαρχει ολοκληρο συστημα που εχει δομησει τα κακως κειμενα στον ΕΣ και επωφελειται, τοτε δεν κουνιεται ευκολα ειτε νοιαζεται ενας πρωθυπουργος ειτε οχι. Πρακτικα δεεν νοιαζεται κανεις. Αλλα και να νοιαζοταν θα επρεπε να ξοδεψει ολο το πολιτικο του κεφαλαιο για αλλαγη. Αυτα που κραζουμε, αλλαζουν μονο μετα απο εθνικη καταστροφη. Οχι Ιμια, αλλα απωλεια Καστελοριζου.

    1. Όλα δεν μπορεί να τα ξέρει ο πρωθυπουργός, αλλά αυτό δεν τον απαλλάσσει απο τις ευθύνες, επειδή έχει έναν υπουργό άμυνας που είναι αρμόδιος που θα έπρεπε να γνωρίζει και να τον ενημερώνει.
     Αν ήθελε να μαθαίνει γι’αυτά έχει και έναν σύμβουλο ασφαλείας που ξέρει γι’αυτά αφού είναι στρατιωτικός. Αν θέλει να μάθει έχει πηγές αρκεί να ρωτήσει. Δεν μπορεί ούτε πρέπει να μιλάει για μεταρρυθμίσεις και εξοπλισμούς χωρίς να ξέρει τι γίνεται στο τομέα που θέλει να μεταρρυθμίσει, αλλιώς θα είναι αποφάσεις στα κουτουρού που τον χαρακτηρίζουν και ως άσχετο και αδιάφορο που δεν θα έπρεπε να είναι σε αυτή την θέση.

     Ασφαλώς θα γινόταν μεγάλος ντόρος αν άρχιζε ντο ξεπάτωμα του συστήματος που έχουν φτιάξει οι στρατιωτικοί, αλλά αυτά πρέπει να τα σκεφτούν πρίν αρχίσουν να γκρινιάζουν για ελλείψεις στο προσωπικό.
     Αν υπήρχε ένας σωστός άνθρωπος σε αυτή την θέση θα τα ξεπάτωνε πρώτα όλα για να τα χτίσει απο την αρχή με νέους μηχανισμούς ελέγχου ένα αποδοτικό σύστημα, αλλά και ο σημερινός αδιαφορεί προφανώς και προτιμάει να χώσει πάλι αυτούς που θεωρούν όλοι τους ότι είναι τελευταία τρύπα του ζουρνά που πρέπει να πληρώνει τα γ@μισι@τικ@ για τους απατεώνες με νοοτροπία παράσιτου.

     Έχω όμως μερικές αμφιβολίες ότι μετά απο μια απώλεια εδάφους θα άλλαζαν ριζικά αυτά που πηγαίνουν συστηματικά στραβά.
     Όσο δεν έφερε η μικρασιατική καταστροφή αλλαγές στην νοοτροπία των στρατιωτικών δεν θα φέρει και κια μελλοντική απώλεια την αλλαγή που θα έπρεπε στο σύστημα.

 23. Καλά όλα αυτά, αλλά αν δεν χτίσουμε ελληνόπουλα με πατριωτική συνείδηση απ’τα σχολικά χρόνια, όσους μήνες κι θητεύσουν, Έλληνες στρατιώτες δεν θα είναι. Λυπάμαι που είμαι σκληρός στην τοποθέτησή μου, αλλά στρατιώτη δεν σε κάνει η υποχρεωτική θητεία. Το γνωρίζουμε όλοι. Και αλλοδαποί που γεννήθηκαν εδώ κι έλαβαν ιθαγένεια αντί υπηκοότητας (!) «υπηρετούν» στο στράτευμα αλλά… όπως και να’χει, ελπίζω στη χούφτα των Ελλήνων που θα βγάλουμε τα κάστανα απ’τη φωτιά για μία ακόμη φορά σε αυτό που έρχεται.

  1. Πολύ σωστές παρατηρήσεις, αρκετοί όμως υιοθετούν χωρίς πρόβλημα τις θέσεις των στρατιωτικών καριέρας και των πολιτικών που κάνουν πολιτική επάνω στις πλάτες των παιδιών, λέγοντας παραμύθια για υποχρεώσεις των πολιτών ενώ δεν μιλάνε για υποχρεώσεις εκείνων που επέλεξαν ελεύθερα να αναλάβουν ευθύνες για την χώρα.

    1. Είναι όμως χρήσιμο να τα επαναλαμβάνουμε σε μερικές περιπτώσεις αγαπητέ Ιωάννη, για να μην ξεχνιούνται. Επειδή σήμερα τα περισσότερα πράγματα είναι στο πνεύμα των «μπίζνες ες γιούζουαλ» όπως συνηθίζουν να λένε οι φίλοι αμερικάνοι, και σε αυτό τα στρατιωτικά δυστυχώς συμμετέχουν και είναι και μέρος του συστήματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *