Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας ενέκρινε αίτημα να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, ανέφερε την Πέμπτη ο αρθρογράφος Abdulkadir Selvi. Το δικαστήριο θα δημοσιεύσει την απόφασή του την Παρασκευή μόλις ολοκληρωθούν όλες οι υπογραφές, δήλωσε ο Selvi, ο οποίος είναι γνωστός για τους στενούς δεσμούς του με την κυβέρνηση, σε μια στήλη στην εφημερίδα Hürriyet, μία από τις κορυφαίες εφημερίδες της Τουρκίας.

Το ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενέτεινε τις κινήσεις για να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τακτικός λατρευτικός χώρος μετά και το σόου στα τέλη Μαΐου, όταν κατά την επέτειο Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, διαβάστηκε εδάφιο από το Κοράνι, μέσα στον ναό.

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αποφανθεί επί του θέματος εντός 15 ημερών. Ο Selvi είπε ότι η απόφαση έχει ιστορικές συνέπειες, αλλά έχει την ευρεία έγκριση του τουρκικού κοινού. Μερικοί άνθρωποι θα δουν το άνοιγμα του μνημείου στη μουσουλμανική λατρεία ως κίνηση με πολιτικά κίνητρα, αλλά έρχεται πολύ πριν από τις εθνικές εκλογές στην Τουρκία, που έχουν προγραμματιστεί για το 2023, είπε ο φιλο-ερντογανικός συντάκτης.

Οι εκκλήσεις του Ερντογάν να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί έχουν τύχει σφοδρών αντιδράσεων και εκκλήσεων υπέρ του αντιθέτου από χριστιανικές προσωπικότητες, ορθόδοξες χώρες σε όλο τον κόσμο, καθώς και κορυφαίους πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, οι οποίοι λένε ότι η κίνηση θα προκαλέσει θρησκευτικές εντάσεις.

Η εν λόγω απόφαση είναι και για άλλον έναν λόγο σημαντική, καθώς για να γίνει η μετατροπή, πρέπει να ακυρωθεί το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ, του οποίου η υπογραφή μετέτρεψε το νυν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, σε μουσείο, το 1934 ως μέρος των κοσμικών μεταρρυθμίσεων της χώρας. Μία τέτοια ακύρωση θα επισφραγίσει την προσπάθεια ισλαμιστικής μετατροπής της Τουρκίας, που είχε δειλά δειλά ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1950 και με τον εκλεκτό του Ερμπακάν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τείνει να καταστήσει την Τουρκία του Κεμάλ μία «κοσμική παρένθεση» στην ισλαμική οθωμανική ιστορία.

Πηγή: https://www.capital.gr/