Το Oerlikon Skynex αποτελεί ένα καινοτόμο σύστημα δικτυοκεντρικής αεράμυνας που κατασκευάζεται από την Rheinmetall, με σκοπό να ανταποκριθεί στις σύνθετες απειλές των σύγχρονων πεδίων μάχης. Θέτει νέα δεδομένα στον τομέα των αντιαεροπορικών επιχειρήσεων μέσω της διάταξης »ανοιχτής αρχιτεκτονικής» επί του γεωγραφικού χώρου στον οποίο τοποθετείται. Το Κέντρο Διοίκησης-Ελέγχου του Oerlikon Skynex αποτελεί τον πυρήνα του συνολικού συστήματος, το οποίο αποτελείται από το τακτικό ραντάρ μεσαίου βεληνεκούς Oerlikon X-TAR3D, το πυροβόλο Oerlikon Revolver Gun Mk3, το Oerlikon Twin Gun GDF009 TREO, το Oerlikon Laser Gun και τέλος τους πυραύλους τύπου Cheetah.

Δομή δικτυοκεντρικής συνεργίας του συστήματος αεράμυνας Skynex για προστασία αεροδρομίου.

Το ραντάρ Oerlikon X-TAR3D

Το X-TAR3D είναι ένα τρισδιάστατο ραντάρ έρευνας αέρος που λειτουργεί σε ζώνη συχνοτήτων X, εκτελώντας λειτουργίες έρευνας, ανίχνευσης, ιχνηλάτησης, ταξινόμησης και ταυτοποίησης απειλών. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια ενσωματώνει τεχνολογία phased-array pulse Doppler και έχει ως μέγιστη εμβέλεια τα 50 χιλιόμετρα. Παρέχει τρισδιάστατη εικόνα κατάστασης μάχης στο Κέντρο Διοίκησης-Ελέγχου, καθώς και δεδομένα γεωγραφικής θέσης των απειλών τα οποία αξιοποιούνται από τα ραντάρ ελέγχου-πυρός των υποσυστημάτων του Skynex.

Το X-TAR3D παρά τις μικρές διαστάσεις του συστήματος, η υψηλή ακρίβεια και η ανάλυση του ραντάρ κυρίως σε κάλυψη αζιμούθιου προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας διάκριση μεταξύ των απειλών

Το X-TAR3D έχει σχεδιαστεί ειδικά για να επιτυγχάνει υψηλές αποδόσεις έναντι εναέριων απειλών που διατηρούν χαμηλό προφίλ πτήσης, αλλά και για στόχους με πολύ μικρό ηλεκτρομαγνητικό/οπτικοακουστικό αποτύπωμα (UAV, βλήματα cruise, περιφερόμενα πυρομαχικά, ρουκέτες).

Η μεταφορά δεδομένων στις επιμέρους μονάδες που συνιστούν το Oerlikon Skynex (IFF, MMI) γίνεται μέσω καναλιού Ethernet.

Ο συμπαγής σχεδιασμός και το μειωμένο βάρος επιτρέπουν την εύκολη εγκατάσταση του X-TAR3D επί ελαφρών οχημάτων αλλά την εύκολη εναλλαγή τοποθεσίας κατά την διάρκεια της μάχης. Η μεταφορά δεδομένων στις επιμέρους μονάδες που συνιστούν το Oerlikon Skynex (IFF, MMI) γίνεται μέσω καναλιού Ethernet. Παρά τις μικρές διαστάσεις του συστήματος, η υψηλή ακρίβεια και η ανάλυση του ραντάρ κυρίως σε κάλυψη αζιμούθιου, προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας διάκριση μεταξύ των απειλών.

Oerlikon Revolver Gun Mk3

Το πυροβόλο Oerlikon Revolver Gun είναι ικανό να λαμβάνει και να επεξεργάζεται δεδομένα από 3D και 2D ραντάρ έρευνας και ιχνηλάτησης απειλών. Το ενσωματωμένο ραντάρ παρακολούθησης επιτρέπει την αυτόνομη λειτουργία αναζήτησης απειλών στον εναέριο χώρο, γεγονός που καθιστά τον προσδιορισμό/εντοπισμό στόχου ως μία απλή και γρήγορη διαδικασία.

Τα πυροβόλα Oerlikon Revolver Gun Mk3 μέσω της κατάλληλης δικτυοκεντρικής συνεργίας είναι ικανά να ανταλλάσσουν δεδομένα μεταξύ τους μέσω του Κέντρου Διοίκησης-Ελέγχου, δίνοντας προτεραιότητα σε καταστροφή απειλών υψίστης επιχειρησιακής σημασίας.

Η παρακολούθηση και το »κλείδωμα» της απειλής υπολογίζονται και εκτελούνται αυτόματα από τον ενσωματωμένο επεξεργαστή ελέγχου-πυρός που βρίσκεται εντός του πυροβόλου, ενώ το σύστημα αεράμυνας έχει την δυνατότητα να προγραμματιστεί έτσι ώστε να λειτουργεί ημι-αυτόνομα. Με αυτόν τον τρόπο δίνει την δυνατότητα στους χειριστές να καθορίσουν την χρονική στιγμή καταστροφής του στόχου.

Στο πάνω μέρος του πυροβόλου φαίνεται η μονάδα αισθητήρων η οποία είναι ικανή να λειτουργήσει αυτόνομα μέχρις ενός σημείου.

Το μη επανδρωμένο Revolver Gun Mk3 συνδυάζει εξαιρετική ακρίβεια με υψηλή ισχύ πυρός όντας ικανό να βάλει μέσω 1.000 γύρων ανά λεπτό σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 4ων χιλιομέτρων. Είναι εφοδιασμένο με τη δική του μονάδα αισθητήρων, που αποτελείται από ένα ραντάρ παρακολούθησης, μία τηλεχειριζόμενη κάμερα ημέρας/νυκτός, καθώς και αποστασιόμετρο λέιζερ. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια το πυροβόλο είναι ικανό να βάλει έναντι μικρών στόχων τύπου drone που εκτελούν χαμηλό προφίλ πτήσης μέσω βλημάτων των 35 χιλιοστών.

Το διπλό πυροβόλο GDF009 TREO

Το Oerlikon Twin Gun GDF009 TREO είναι εξοπλισμένο με δικό του επεξεργαστή ελέγχου-πυρός και έχει την δυνατότητα δικτυοκεντρικής συνεργίας με επί μέρους αισθητήρες που συμμετέχουν επί της πολεμικής διαδικασίας (π.χ. ραντάρ X-TAR3D, ιπτάμενα ραντάρ).

Το διπλό πυροβόλο του Oerlikon χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά επιβιωσιμότητας στο πεδίο της μάχης λόγω της ικανότητάς του να αλλάζει θέσεις βολής κατά την διάρκεια της πολεμικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια είναι ικανό να λειτουργήσει πλήρως αυτόνομα, όντας ικανό να εντοπίσει, να επεξεργαστεί, να αξιολογήσει και να καταστρέψει εχθρικές απειλές χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Όπως και το Oerlikon Revolver Gun εκτελεί αποστολές C-RAM και C-LSS για εγγύς αεράμυνα στρατιωτικών βάσεων, αεροδρομίων και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Οerlikon Laser Gun

H γενικότερη χρήση όπλων lazer σε συστήματα εγγύς αεράμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες από ανοιχτές πηγές, φαίνεται να έχει γίνει μόνο από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά την διάρκεια του λιβυκού εμφυλίου, όπου το σύστημα κατευθυνόμενης ενέργειας ALKA φαίνεται να κατέρριψε ένα κινεζικό UAV MALE Wing Loong II. Σε περιβάλλον ασκήσεων, τα όπλα λέιζερ χρησιμοποιούνται κυρίως από επίγειες μονάδες και μονάδες του πολεμικού ναυτικού, με σκοπό να καταστρέψουν με ακρίβεια εχθρικές απειλές υψίστης σημασίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ενός Wargame που διεξήγαγε το αμερικανικό Think Tank RAND το 2019, τα όπλα λέιζερ στα μελλοντικά πεδία μάχης θα χρησιμοποιηθούν κυρίως έναντι κατευθυνόμενων πυραύλων cruise αλλά και μη επανδρωμένων αεροχημάτων που έχουν καταφέρει να περάσουν τις αρχικές στρώσεις αεράμυνας.

Σε νησιωτικό περιβάλλον του οποίου οι κρίσιμες εγκαταστάσεις θα απειλούνται από βλήματα τύπου J-600T Yildirim, συστήματα εγγύς αεράμυνας ακριβείας όπως το Oerlikon Laser Gun είναι ιδανικά για αντιμετώπιση απειλών που έχουν διαφυγή των αρχικών ζωνών αεράμυνας.

Η στρατηγική σημασία των όπλων λέιζερ εντός του οπλοστασίου των ΗΠΑ έγκειται στο γεγονός ότι χώρες όπως η Κίνα και το Ιράν (αλλά και η Τουρκία) διαμορφώνουν συνεχώς νέα ήδη αντιπλοϊκών πυραύλων (βαλλιστικής τροχιάς, cruise) με σκοπό να εκδιώξουν τις ναυτικές μονάδες μάχης των ΗΠΑ από τα εγγύς ευρασιατικά ύδατα.

Το Oerlikon Laser Gun διαθέτει δική του μονάδα αισθητήρων και λειτουργεί μέσω 2D και 3D ραντάρ έρευνας αέρος, ενώ είναι ικανό να λαμβάνει και να επεξεργάζεται δεδομένα και από τρίτα μέσα που συμμετέχουν στην πολεμική διαδικασία. Μπορεί να λειτουργήσει τηλεχειριζόμενα αλλά και πλήρως αυτόνομα με σκοπό να αμυνθεί έναντι απειλών χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση μέσω κατευθυνόμενης ενέργειας ισχύος 10 kW.

Σύμφωνα με την Rheinmetall η ισχύς σχεδιάζεται να φτάσει μέχρι και 20 kW, ενώ μία πλήρης δομή αεράμυνας Skynex αποτελείται από περίπου 5 όπλα λέιζερ.

Σε νησιωτικό περιβάλλον του οποίου οι κρίσιμες εγκαταστάσεις θα απειλούνται από βλήματα τύπου J-600T Yildirim, συστήματα εγγύς αεράμυνας ακριβείας όπως το Oerlikon Laser Gun είναι ιδανικά για αντιμετώπιση απειλών που έχουν διαφυγή των αρχικών ζωνών αεράμυνας.

Πύραυλος Cheetah

Ο νέος πύραυλος τύπου C-RAM »Cheetah» αναπτύχθηκε από την Γερμανική Rheinmetall με εμβέλεια έως και 6 χιλιόμετρα. Τοποθετείται επί μονάδας κάθετης εκτόξευσης πυραύλων, η οποία είναι ικανή να εκτοξεύσει έως και 60 βλήματα Cheetah το λεπτό. Ο πύραυλος σύμφωνα με την κατασκευάστρια φαίνεται να λαμβάνει δεδομένα τοποθεσίας εχθρικού στόχου από επίγεια ραντάρ (κυρίως από το X-TAR3D) ενώ σχεδιάζεται και έκδοση με ενεργό ραντάρ καθοδήγησης.

Ο πύραυλος Cheetah κατά την διάρκεια αμυντικής έκθεσης το 2020.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια, η σημασία του συστήματος εκτόξευσης των βλημάτων Cheetah έγκειται το γεγονός ότι μπορεί να διενεργεί πάνω από 13 ταυτόχρονες εμπλοκές, ενώ εκτιμάται πως το σύστημα μέχρι το 2026 θα έχει την ικανότητα να διεξάγει έως και 20 ταυτόχρονες εμπλοκές. Συνολικά, ο εκτοξευτής μπορεί να βάλει μέσω 60 πυραύλων Cheetah το λεπτό έναντι εναέριων απειλών.

Skynex Multi Sensor Unit

Προκειμένου να βελτιωθεί το πλέγμα αισθητήρων του Skynex έναντι επιθέσεων κορεσμού αεράμυνας (μέσω τεχνολογιών σμήνους drone) η Rheinmetall ξεκίνησε επίσης την ανάπτυξη μίας νέου τύπου μονάδας αισθητήρων που αναφέρεται ως Skynex Multi Sensor Unit.

Η Skynex Advanced Multi Sensor Unit είναι η επόμενη γενιά αισθητήρων για συστήματα αεράμυνας VSHORAD με σκοπό την ανίχνευση, την ιχνηλάτησης, και την μεταφορά δεδομένων τοποθεσίας του εχθρικού στόχου στα κέντρα Διοίκησης-Ελέγχου. Η αρθρωτή αρχιτεκτονική επιτρέπει ένα συνδυασμό διαφόρων λειτουργικών μονάδων/αισθητήρων τύπου AESA.

Το Oerlikon Skynex αποτελεί ένα καινοτόμο σύστημα δικτυοκεντρικής αεράμυνας που κατασκευάζεται από την Rheinmetall, με σκοπό να ανταποκριθεί στις σύνθετες απειλές των σύγχρονων πεδίων μάχης. Θέτει νέα δεδομένα στον τομέα των αντιαεροπορικών επιχειρήσεων μέσω της διάταξης »ανοιχτής αρχιτεκτονικής» επί του γεωγραφικού χώρου στον οποίο τοποθετείται.

Η σουίτα του ραντάρ AESA συμπληρώνεται με μονάδες ηλεκτροπτικών αισθητήρων (διαθέτοντας μια υπέρυθρη και μια τηλεοπτική κάμερα) καθώς και ένα αποστασιόμετρο λέιζερ. Η προηγμένη μονάδα πολλαπλών αισθητήρων μπορεί να ενσωματωθεί στο σύστημα Skynex και να ελέγχεται εξ αποστάσεως από το Κέντρο Διοίκησης-Ελέγχου. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια, η αδρανοποίηση εχθρικών μη επανδρωμένων δομών τύπου σμήνους drone θα γίνεται μέσω ραντάρ ηλεκτρονικού πολέμου το οποίο θα ενσωματωθεί στο Multi Sensor Unit.

Comments

 1. Καταπληκτικο αρθρο.

  Θα σταθω στο εξης σημειο.

  «H γενικότερη χρήση όπλων lazer σε συστήματα εγγύς αεράμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες από ανοιχτές πηγές, φαίνεται να έχει γίνει μόνο από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά την διάρκεια του λιβυκού εμφυλίου, όπου το σύστημα κατευθυνόμενης ενέργειας ALKA φαίνεται να κατέρριψε ένα κινεζικό UAV MALE Wing Loong II.»

  Μαθαμε και κατι εντελως καινουριο, οτι οι Τουρκοι εχουν λειτουργικα συστηματα λειζερ που τα δοκιμασαν επιτυχως στη Λιβυη εναντια σε Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη των ΗΑΕ. Yπαρχει αναλυτικο αρθρο στο Army Recongition.

  https://www.armyrecognition.com/weapons_defence_industry_military_technology_uk/turkey_uses_laser_weapon_technology_to_shoot_down_chinese_uav_wing_loong_ii_in_libya.html

  Πρεπει να επενδυσουμε σε εγχωριες τεχνολογιες και Ερευνα & Αναπτυξη διαφορετικα θα μεινουμε πολυ πισω. Ας παρουμε για παραδειγμα χωρες με παραπλησιο μεγεθος οπως εμεις , π.χ. Ισραηλ και Σουηδια και ας προσπαθησουμε να τους αντιγραψουμε.

  1. Kαλησπέρα ευχαριστούμε για το σχόλιο…Καταρχήν δεν ξέρω κατά πόσον θεωρείται καινούρια η είδηση. Με κάθε επιφύλαξη, είχα διαβάσει εκείνη την περίοδο στην ιστοσελίδα XihuanNet ότι το σύστημα lazer δεν ήταν τουρκικό αλλά αμερικανικό με αμερικανούς χειριστές απλώς το γεγονός παρουσιάστηκε ως τουρκική εχθρική πράξη για να μην δημιουργηθεί κλίμα έντασης από την Κίνα. Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει απλά παραθέτω την είδηση καθώς εκείνη την περίοδο έκανε την πρωτη του εμφάνιση σε μάχη το κινεζικό Wing Loong ΙΙ που είχε φτάσει στα στρατεύματα του haftar μέσω ΗΑΕ. όπως και να έχει να είστε καλά για την τοποθέτηση.

 2. 1. Πάντως εμφανισιακά για κάποιο λόγο το σύστημα μου θυμίζει το millenim, σαν ένα Millenium για την ξηρά.

  2. Είναι χρήσιμη η περιγραφή των ραγδαίων εξελίξεων και στα RAM συστήματα και στα lazer και παντού, νομίζω είναι ενδεικτική του γεγονότος ότι κάποια πράγματα αν ασχοληθείς με ολόκληρη την γκάμα είναι παιχνίδι για μεγάλα παιδιά, καλώς είμαστε απέξω και η Τουρκία απλά δεν θα το αντέξει.

  1. Oλα τα παραπανω συστηματα, αλλα και το γνωστο Millenium ανηκουν στην ιδια οικογενεια συστηματων της Rheinmetal-Oerlikon και χρησιμοποιουν τα ιδια πυρομαχικα προσεγγισης AHEAD Air Burst.

   Υπαρχει και εκδοση πανω σε οχηματα (π.χ. Boxer) με ονομασια Skyranger

   https://rheinmetall-defence.com/en/rheinmetall_defence/systems_and_products/air_defence_systems/mobile_air_defence/index.php

 3. Ουσιαστικά είναι το MANTIS σε έκδοση που μεταφέρεται εύκολα χρησημοποιόντας ένα swap body system(interchangeable flatbed) πχ απο ένα όχημα HX 8×8 RMMF, σε αντίθεση με το στατικό MANTIS(που είναι σταθερή εγκατάσταση) που χρησημοποιεί το ίδιο πυροβόλο Millenium.

  https://m.youtube.com/watch?v=SgUf9bSRXzs

 4. τι μου θυμιζει, τι μου θυμιζει…..

  βρε, μα τι να μου θυμιζει…..

  Αααα το βρηκα. Μια ανεπτυγεμη – μερικων γενεων – τεχνολογικη αποψη του Ελληνικου ΑΑ συστηματος βλεπε ΑΡΤΕΜHΣ !!!!

  artemis 30 – παραγωγη 1982
  https://www.youtube.com/watch?v=KOEDJmfhqeg
  https://www.youtube.com/watch?v=REqXm1NVVrw
  https://www.youtube.com/watch?v=lC9q1xbZIoo

  Κατα τα αλλα δεν πρεπει να εχουμε εγχωρια παραγωγη, καλυτερα να μεινουμε μονιμοι πελατες σε παρασιτικες εταιριες , ετσι δεν ειναι ;;

  1. Όλα τα εξαρτήματα του Artemis ήταν γερμανικά ο κιλλίβαντας (Gun Mount/frame and mount) της KUKA,πυροβόλα της Mauser και το ΣΕΠ απο την ολλανδική Philips. Χωρίς αυτά τα εξαρτήματα δεν θα υπήρξε το συγκεκριμένο σύστημα.
   Όταν προέλθουν όλα αυτά απο ελληνικές εταιρίες θα μπορούμε να μιλάμε για σύστημα ελληνικής προέλευσης/προαγωγής.

   1. @ FiveEyes

    Η ΕΑΣ (τοτε ΕΒΟ) ειχε αγορασει την αδεια κατασκευης των πυροβολων Mauser και τα κατασκευαζαμε στην Ελλαδα, μαζι με τα πυρομαχικα και εκανε και εξαγωγες κιολας. Eλλειπαν τα ηλεκτροοπτικα, ρανταρ ΣΕΠ κτλ και η Ελλαδα ηταν στην εποχη των πρασινοφρουρων οπου στο δημοσιο αν εκανες δουλεια σε θεωρουσαν και κοροιδο απο πανω.

    Πλεον τα απαραιτητα κομματια (π.χ. ηλεκτροοπτικα, ΣΕΠ κτλ) κατασκευαζονται και μπορουν να κατασκευαστουν στην Ελλαδα σε πολυ μεγαλο βαθμο. Θα μπορουσαμε επισης να αγορασουμε τεχνολογια για ρανταρ απο καποια εταιρια και να κατασκευασουμε και ρανταρ εδω. Το μονο που θα ελλειπε θα ηταν η ολοκληρωση του συστηματος απο καποια εταιρια κατασκευης λογισμικου (π.χ. skytalis) ενω θα μπορουσε να γινει προσθηκη και πυραυλων Stinger η ακομη και IRIS-T στο συστημα. Αυτα για να γινουν χρειαζεται κεντρικος σχεδιασμος απο καποιον (π.χ. Υπουργειο, δημοσιο φορεα εξοπλισμων, η καποια ιδιωτικη εταιρια).

    Ετσι και αλλιως δεν χρειαζεται να παραγουμε τα παντα εδω 100% για να εχουμε ενα αποτελεσματικο συστημα. Δες για παραδειγμα τα Τουρκικα Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη οπου τα ηλεκτροοπτικα, κινητηρες κτλ ειναι εισαγωμενα.

    1. Με τα εισαγώμενα δεν έχω πρόβλημα, έχω πρόβλημα με ενοχλεί όμως η παρουσίαση συστημάτων ως ελληνικά παρόλο που είναι γνωστό ότι στηρίζονται εξ ολοκλήρου σε ξένη τεχνολογία που αγοράζεται απο ξένες εταιρίες.

     1. @ FiveEyes

      Το ρανταρ ευρεσης μαζι κι το ΣΕΠ ηταν απο Σουηδια, BOFORS ενω το ΚΔΕ ηταν απο την siemens.

      Με προβληματιζει η αναφορα σου, στο ισραηλινο KUKA-30, που ηταν ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΟ – ανω της πενταετιας – απο την αξιολογηση (Πεδιο Βολης Κρητης) κατασκευης του ΑΡΤΕΜΙΣ-30 ?!?!
      Γιατι αραγε το ανεφερες, χμμμ;;;;;;

      Εκτος απο τα γερμανικα πολυβολα, της MAUSER, ολα τα αλλα ηταν σχεδιαση κι κατασκευη αποκλειστικα Ελληνικη!
      Το συστημα παροχης ηλεκτρικου, με μηχανικη κινηση του 80-85 ιππων η τροφοδοτηση φυσιγγιων, οι αισθητηρες ανιχνευσης τηλεμετρο, οπτικα ημερας κι νυκτος !

      Επιδοσεις:
      βεληνεκες ανω των 8 χιλιομετρων
      κινηση/σκοπευση του οπλου στο οριζοντιο -5 με 85 μοιρες
      μεχρι 1000 φυσιγγια ανα καννη κι ανα λεπτο.

      υ.γ.
      » έχω πρόβλημα με ενοχλεί όμως η παρουσίαση συστημάτων ως ελληνικά παρόλο που είναι γνωστό ότι στηρίζονται εξ ολοκλήρου σε ξένη τεχνολογία που αγοράζεται απο ξένες εταιρίες. «

      Ξερεις που εχω προβλημα κι τι με ενοχλει;;

      Ατομα που ειναι τελειως ΑΔΙΑΒΑΣΤΑ, παρουσιαζουν μυθους – για να μην πω την αλλη λεξη – κι παραπλανουν.
      Επισης με ενοχλει οταν καποιοι ειναι περα του φυσιολογικου κιυνκοι κι χλευαζουν οτι Εθνικο προιον.
      Με ενοχλει ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ !

      Ευθυς ερωτησεις αποκλειστικα για εσενα, FiveEyes:
      Πως κι πὸτε πουληθηκαν τα δικαιωματα του Ελληνικου ΑΑ ΑΡΤΕΜΙΣ, στο ισραηλ καιι σε ποια εταιρια ΒΙΤΡΙΝΑ;;;

     2. Διορθωση:
      Στο καθετο η κινηση του ΑΑ ΑΡΤΕΜΙΣ, ειχε αποκλειση -5 μεχρι 85 μοιρες – βεβαια στο οριζοντιο ηκινηση ηταν 360 μοιρες.

     3. @eksothen
      Πρώτα απο όλα σου επιστρέφω τον χαρακτηρισμό «αδιάβαστος» επειδή είναι προφανές ότι δεν έχεις ούτε στοιχειώδεις γνώσεις για το ποιός έφτιαχνε πιο εξάρτημα για το Artemis 30,η εταιρία KUKA είναι ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ και όχι ισραηλινή όπως ισχυρίζεσαι παραπάνω.

      https://el.m.wikipedia.org/wiki/KUKA

      Γενικά έχω την εντύπωση ότι τα έχεις μπερδέψει αρκετά τα πράγματα στο θέμα που συζητάμε,για αυτό θα σε συμβούλευα να ενημερωθείς πρώτα σωστά για το who is who και ποιές εταιρίες κατασκεύαζαν τα κυρία εξαρτήματα του συστήματος, και μετά να συνεχίσεις να συζητάς (αν μπορείς) πολιτισμένα και χωρίς να βγάζεις κόμπλεξ επάνω στους συνομιλητές σου επειδή θεωρείς ότι σου θίξανε το εκλεκτό έθνος.

      Ο σχεδιασμός ενός συστήματος στο χαρτί, χωρίς να έχεις το Know how για την παραγωγή των απαραίτητων εξαρτημάτων για το Hardware δεν σε κάνει παραγωγό αμυντικού συστήματος, εμπέδωσε το αυτό και ας μη σου αρέσει.

    2. @ G_P

     » Το μονο που θα ελλειπε θα ηταν η ολοκληρωση του συστηματος απο καποια εταιρια κατασκευης λογισμικου (π.χ. skytalis) ενω θα μπορουσε να γινει προσθηκη και πυραυλων Stinger η ακομη και IRIS-T στο συστημα. «

     Αγαπητε, ενδεχομενος εννοεις το αντιαεροπορικο πυραυλικο συστημα ΑΡΗΣ:

     https://web.archive.org/web/20140809205426/http://www.lefed.gr/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=2&id=494&Itemid=25

     Δες φωτογραφιες του συστηματος ΑΡΤΕΜΙΣ, με SAM !!!!
     https://web.archive.org/web/20140810110408if_/http://img.photobucket.com/albums/v308/Alepou340MB/ART-MIS1.jpg

     Δες φτογραφιες με το αντιαεροπορικο πυραλικο συστημα ARIS:
     https://web.archive.org/web/20140810102945if_/http://img.photobucket.com/albums/v308/Alepou340MB/ARIS.jpg

     » Το αντιαεροπορικό έβαλε… μυαλό
     Δημάκας Λουκάς 4 Νοεμβρίου 2000 | 00:00 «

     https://www.tanea.gr/2000/11/04/greece/to-antiaeroporiko-ebale-myalo/

     1. @ eksothen

      Το προιον ηταν καλο σαν ιδεα, ειδικα πανω σε αυτοκινουμενο οχημα. Δυστυχως δεν υλοποιηθηκε.

      Την ιδια ιδεα υλοποιησαν οι ΝοτιοΚορεατες ως K30 Biho και εκαναν εξαγωγες αξιας 3 δισεκατομμυριων δολλαριων στην Ινδια.

   2. Η ιδέα και η υλοποίηση ήταν ελληνική παρόλαυτα! Οι Τούρκοι το ίδιο κάνουν!; Με πολλές προσπάθειες να ανεξαρτητοποιηθούν. Πρέπει κάποια στιγμή να μπούμε δυνατά . Έχουμε και τους επιστήμονες και την φαντασία. Μένει να γίνει η αρχή της απελευθέρωσης της δημιουργίας και η προσέγγιση του ελληνικού κράτους στον τομέα αυτόν με θετική εξέλιξη !!!

    1. Η ιδέα δεν αρκεί για να φτιάξεις ένα αμάξι,ποδήλατο,πλοίο η αμυντικό σύστημα. Ιδέες υπάρχουν πολλές,σημασία έχει τι μπορείς να υλοποιήσεις στην πράξη και όχι τι θα ήθελες να φτιάξεις αν είχες τα προσόντα. Σε αυτή την περίπτωση έχει σημασία ότι όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα προήλθαν απο το εξωτερικό έτοιμα,χωρίς τα οποία δεν θα μπορούσε να υπάρξει «ελληνικό» αντιαεροπορικό πυροβόλο.

   1. Οπως το ειπατε, δυστυχως, κι ομως τον ιδιο μονοπατι ακολουθουμε κι σημερα.

    υ.γ.
    Πραγματι, καλο το αρθρο, η παρουσιαση της θεματολογιας !

   2. Πραγματι δυστυχως.

    Δυστυχως ομως, συνεχιζουμε το ιδιο μονοπατι…..

    υ.γ.
    Αριστη παρουσιαση, το ποσο σπουδαιος κρικος στην Αμυντικη ΚΑΙ επιθετικη δικτυωση ειναι το ανταεροπορικο οπλο.

  2. Το Άρτεμις ήταν από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα και χαμένα λεφτά στην ιστορία των εξοπλιστικών όπως έχει πολλάκις γραφτεί στον αμυντικό τύπο. Μου φαίνεται αστείο που ακόμη υπάρχουν αναγνώστες και το αναφέρουν σαν παράδειγμα κτλ

   1. Σκάνδαλο λες ενώ δεν ξέρεις τι έγινε και πως έγινε;
    Μάλιστα τα χαμένα λεφτά ενώ δεν ξέρεις γιατί πήγαν χαμένα τα λεφτά;
    Μην είσαστε και είμαστε κορόιδα τα έχω γράψει πολλές φορές μην τσιμπάτε.
    Ότι έκοβε την μίζες το έκοψαν για να φάνε οι από πάνω.
    Το έκαναν με απλό τρόπο.

 5. Η υπαρξη μιας ισχυρης εγγυς α/α αμυνας ειναι ιδιαιτερα σημαντικη αφου αυτη θα κληθει να αντιμετωπισει οτι περασει απο τα υπολοιπα στοιχεια αεραμυνας..ουσιαστικα ειναι η τελευταια γραμμη αμυνας ενος κρισιμου στρατιωτικου σχηματισμου..ετσι λοιπον ολες οι κρισιμες υποδομες των ΕΔ θα πρεπει να διαθετουν συστηματα ικανα να μπορουν να αντιμετωπισουν και τις πλεον δυσκολες εναεριες απειλες συμπεριλαμβανομενων και των επιθεσεων κορεσμου..

 6. Τα 35αρια Oerlikon που εχουμε αν δεν απατωμαι μπορουν να εκσυγχρονιστουν βληματα AHEAD και να αποκτησουν αντιβληματικη προστασια. Η προαρμογη laser στο Βελος πιθανοτατα μπορει να γινει και απομενει η αντικατασταση RIM-7 που πλεον ειναι απαρχαιωμενα. Εδω υπαρχει μια ευκαιρια καθως και τα OSA πρεπει να αντικατασταθουν οποτε μπορει να υπαρξει συνδυασμενη αγορα για ομοιοτυπια αλλα και ενδεχομενως με ενα κοινο βλημα για τα πλοια του ΠΝ.

  Aληθεια με τα ARTEMIS 30 τι γινεται; ειναι σε υπηρεσια; Ποιος ο λογος της απαξιωσης τους; Ειχαν καποιο προβλημα; Και αυτα δεν εκσυγχρονιζονται αν δεν κανω λαθος με βληματα AHEAd; Οπως και τα Zu -23;

  Μηπως ηρθε η ωρα να δουμε που εχουμε ηδη επενδυσει σε τεχνολογιες και να τις βγαλουμε απο το συρταρι;

  1. Φίλε JorgosF
   Τα Αρτεμης διάβασα πριν μέρες στον βετεράνο που είχε δηλώσεις του ΥΕΘΑ στα ΕΑΣ ότι θα επισκευαστούν και θα δωθουν σε βαλκανική χώρα.
   Όσων αφορά τα zu23 και τα reimendal τα χρησιμοποιούμε στην μονάδα κυρίως κατά ελικοπτέρων επι/μεταφ και αντί αποβατικά κυρίως,με δευτερεύον το φράγμα πυρός.
   Είναι γεγονός ότι πρεπει να γίνουν σοβαρές κινήσεις προς την αντιαεροπορική κάλυψη.

   1. Υπαρχει βαση εκκινησης. Ο ΕΣ διαθετει πληθωρα πυροβολων rheinmetall και zu 23. Εκτιμω οτι τα RH θα μπορουσαν να τυχουν εκμεταλλευσης για τη δημιουργια πλεγματος παρομοιου με αυτο που περιγραφει το αρθρο, με τη συνδρομη των ελληνικων βιομηχανιων στα συστηματα ελεγχου πυρος/κατευθυνσης/σταθμου δκσης & ελεγχου και με την προσθηκη ρανταρ (π.χ. giraffe και αλλα). Παραλληλα ειναι δυνατη και η ολοκληρωση σε αυτα μιας θερμικης καμερας σε επομενο σταδιο. Οι Πολωνοι το εχουν ηδη κανει με zu 23. Τα πυροβολα και τα πυρομαχικα ηδη υπαρχουν, γραμμη συντηρησης λειτουργει ηδη, προσωπικο εκπαιδευμενο υφισταται. Με βαση ολα τα παραπανω δεν νομιζω οτι δικαιολογειται μια αγορα νεων πυροβολων και συστηματων, χωρις να εκμεταλλευτουμε αυτα που ηδη εχουμε, η εστω να δοκιμασουμε αυτη την εναλλακτικη. Απο την αλλη, οι εγχωριες εταιρειες θα μπορουσαν στο πλαισιο του R&D τους να αναπτυξουν τα συστηματα διασυνδεσης/κατευθυνσης/ελεγχου και να κανουν μια αξιοπρεπη προταση στον ΕΣ. Οι εταιριες στο εξωτερικο κοιτουν μπροστα και προτεινουν λυσεις – δεν περιμενουν υποχρεωτικα αναθεσεις… Τελος, ακομη και εαν γινουν ολα αυτα, η ολη προσπαθεια θα ηταν ευχη να ολοκληρωθει με συστηματα τυπου iron dome. Το Αιγαιο πρεπει να «κλεισει» και οι πολιτιμες δυναμεις μας να προφυλαχθουν.

 7. Γνωμη μου ειναι οτι αρκει να παρεις μια πληρη πυροβολαρχια Iron Dome κι εχεις καΘαρισει μια και καλη μετην προστασια ευαισθητων στοχων με μεγαλη ακριβεια.

  Ολα τα υοολοιπα ειναι μεν λυσεις αλλα αν ψαχνεις την απολυτη τοτε ο δρομος οδηγει στο Iron Dome για τι οποιο ξερουμε οτι θα εχουμε μονιμη υποστηριξη τοσο τεχνικη οσο και γεωπολιτικηη οποια ειναι εξοχως σημαντικη τη δεδομενη χδονικη συγκυρια

  1. Εκείνο χρησημοποιεί το ίδιο πολυβόλο της Oerlikon(Each weapon platform carries a twin 2×35 mm Oerlikon KDC-02 cannon, manufactured under licence by MKEK),αφού δεν μπορεί να φτιάξει οποίος θέλει ένα αξιόλογο και ποιοτικό πολυβόλο,επειδή δεν αρκεί η θέληση χρειάζονται και τα προσόντα.

 8. Αν θελουμε να λυσουμε το προβλημα των επιθεσεων κορεσμου η λυση ειναι μια και μονο μια και λεγεται Iron Dome

  Ολα τα υπολοιπα ειναι καλες λυσεις αλλα οχι η απολυτη λυση η οποια μας εξασφαλιζει σιγουρηκαι μακροχρονια συντηρηση και γεωπολιτικη υποστηριξη.

  Στη φαση που ειμαστε δεν μπορουμε να επιλεγουμε ημιμετρα αλλα μονιμες λυσεις που εξασφαλιζουν σιγουρη επιτυχια και τεχνολογικη υπεροχη εναντι του αντιπαλου

  1. Ως σύστημα C-RAM το ισραηλινό σύστημα με πυραύλους είναι πιο ακριβό(γύρο στα 20.000$ ανά πύραυλο) απο μια λύση με πολυβόλα που χρησημοποιούν πυρομαχικό KETF/AHEAD και για αντιμετώπιση οβίδων του πυροβολικού η απο όλμους.

 9. Ο θεός της ελλάδας έδωσε τα ξεκάθαρα σημάδια του.
  Το USS Sioux City (LCS-11) ετοίμαζονταν να έρθει στην ελλάδα για να ενταχθεί στη δύναμη του αεροπλανοφόρου
  έμεινε απο «λάδια, φίλτρο, μπουζί» .

  https://www.defence-point.gr/news/den-toys-thelei-quot-nok-aoyt-quot-kai-to-klasis-quot-freedom-quot-uss-sioux-city-lcs-11-erchotan-ellada

  1. Το ωραιο ξερεις πιο ειναι;;;

   Ο αντιπροεδρος – mr de piedro – της εταιριας LM (ΛουΜου), ειναι στην Ελλαδα αυτον τον καιρο κι δινει συνεντευξεις οπως και επισκεπτεται μερικα γραφεια για να πεισει τους παντες για την «ορθη» επιλογη……….

   Θεικη η ειρωνεια – σκετη ΑΠΟΛΑΥΣΗ !!!

 10. Και επειδή ασχολούμαστε με άρθρα σχετικά με το τι να πουληθεί προσεχώς στην Ελλάδα, χρήσιμο θα ήταν να κάνει το σαιτ μια ανασκόπηση και του που είμαστε σε σχέση με αυτά που αγοράστηκαν (ή τουλάχιστον έτσι λένε).

  Οπότε:
  -τι έχει γίνει με τις τορπίλλες, έχει δοθεί το project πότε τελειώνει η αναβάθμιση των υφιστάμενων και πότε παίρνουμε τις καινούργιες?
  -την FOS για τα Μιράζ την πληρώσαμε και θυμάμαι έλεγαν ότι παραλήφθηκαν ανταλλακτικά κτλ και θα μπαίνουν 2-3 κάθε μήνα σε υπηρεσία, άρα σήμερα που μιλάμε πετάνε σχεδόν όλα? Πόσα φτιάχτηκαν?
  -Αυτό με την αναβάθμιση των F-16 Που δεν μπήκαν στο πρόγραμμα Viper τελικά τι γίνεται και με ποιους ρυθμούς?
  -Τα P3 τι γίνεται?
  -Τα C-130 έχουν πάει Ισραήλ?

  Έχουν πει 100 προγράμματα ότι τελείωσαν (τελευταίο που γράφτηκε είναι ότι τελικά παραγγείλαμε και τις Spice) αλλά ακόμη δεν βλέπω τίποτα ή έστω μια αναφορ΄στο ότι πρακτικά προοδεύουν και ότι σε λίγο θα τα έχουμε.

  Θα ήταν χρήσιμο ένα άρθρο να μας ενημερώσετε.

 11. Αγαπητοί φίλοι.
  Το μεγαλύτερο θέμα του ελληνικού στρατού δεν είναι οι εξοπλισμοί!Πανω απόλα είναι ολόκληρη η δομή του.Απο τον προσανατολισμο ως συμπλήρωμα του ΝΑΤΟ,από τον τρόπο σκέψης την νοοτροπία,την εκπαίδευση,διάταξη και διανομή δυνάμεων.Ασθαιμοντας προσπαθεί να συντήρηση ένα μοντέλο που δεν μπορεί και δεν πρεπει!Αποτελεσμα η εικόνα να έχει κολλήσει στον στρατιώτη Ryan.Βλεπω ότι ο Φλωρος ξεκίνησε μια αναμόρφωση της ΔΕΕ σε ένα ενοποιημένο σχήμα κάτω από μια διεύθυνση για ναχουν φαντάζομαι γρήγορα και σοβαρά αποτελέσματα μιας και αντιλαμβάνεται ότι ο κατακερματισμός η μη αλληλοσυνδεση και διαδραστική λειτουργία τους δεν παράγει.Πρεπει όμως αυτό να τρέξει σε όλα τα σώματα που είναι ο κυρίως όγκος δυνάμεων και στην εφεδρεία.Δεν είναι δυνατών η κυρία σου δεξαμενή δυνάμεων να βρίσκεται σε 5πολεις και εσυ να πετάς χαρταετό!Δεν θέλεις να τους δώσεις καλάμια και δολώματα για χίλιους δυο λόγους ,τίποτα όμως δεν δικαιολογεί ότι δεν τους μαθαίνεις να ψαρεύουν!Εμεις σαν εθνοφύλακες δίνουμε άνισο αγώνα να κερδίσουμε την αδιαφορία,το fredo espresso και το πάπλωμα τις Κυριακής για να φέρουμε κόσμο,μιας και δεν στέλνουν ΦΑΠ ούτε δίνουν κίνητρα.Η αγωνία μας δεν είναι για τον εαυτό μας μιας και έχουμε αγκαλιάσει και αγαπήσει την μοίρα μας.Η αγωνία μας είναι μόνο για την απόλυτη,μόνιμη,παλικαρίσια ΝΙΚΗ.!
  Δεν θαρθει κανείς!Ο φύλακας είσαι εσυ.Εσυ που αγωνίας για την πατρίδα τραβά και εκπαιδευσου.
  Με εκτίμηση

  1. Αλλο τεραστιο θεμα αυτο.
   Οι ΕΔ εχουν μεινει στο ’60 και στο μεταξυ απωλεσαν και την οποια σοβαροτητα ειχαν στο θεμα της οργανωσης και του πργραμματισμου, μπολιασμενες πλεον με τον ευρεως κυριαρχο στην Ελληνικη κοινωνια δημοσιουπαλληλισμο.
   Μηδεν σχεδιασμος, μηδεν προγραμματισμος.

   Αναρωτιεμαι και το εχω γραψει και εδω, για ποιο λογο μια δεκαετια τωρα το ΠΝ δεν ειχε καταρτησει ενα σχεδιο για την αντικατασταση του στολου, αξιολογησει επιλογες, καταστρωσει απαιτησεις, και επιλεξει πιθανα σκαρια προς αντικατασταση των πλοιων του.

   Οι Βρεταννοι που κανουν ακριβως το ιδιο εδω και 15 χρονια ειχαν καποιο προυπολογισμο; Οχι.
   Αυτο δεν τους εμποδισε να εντοπισουν το καταλληλοτερο σε σχεση κοστους αποδοσης σκαρι και οταν βρεθηκαν τα χρηματα να εκκινησουν το προγραμμα τους.
   Μια σχετικη αναζητηση στο διαδικτυο επιβεβαιωνει του λογου το αληθες.

   Αλλα στην Ελλαδα βλογαμε τα γενια μας και επαναπαυομαστε στις δαφνες μας. Μεχρι να φαμε τη σφαλιαρα.

 12. Απίστευτο άρθρο.Το μέλλον φαίνεται μόνο από το όνομα του… Ακόμα κ swarm drone δεν έχουν μεγάλη επιτυχία. ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ αλλά μας στεναχωρησατε , για το πόσο γυμνή είναι η ελληνική άμυνα .

 13. Το χειρότερο είναι πως δεν σε θέλουν να πολεμήσεις!
  Δεν θέλουν να αγοράσεις ραβδωτά κυνηγητικά όπλα ούτε να έχεις καραμπίνες με μεγάλη αποθήκη.
  Καλά για τα άλλα δεν το συζητώ που δεν υπάρχουν νοσοκόμοι πουθενά!
  Ακόμα και η βαλλίστρα χρειάζεται στην ομάδα.

  Για να κάνω μια προσέγγιση του θέματος δεν θέλουν να πας και να εκπαιδευτείς.
  Τι να πω που απαγορεύουν να αγοράζουν οι σκοπευτικές λέσχες και τα σκοπευτήρια σφαίρες
  από την ΕΒΟ! Μόνο από το εξωτερικό μπορείς να αγοράσεις.

  Για να δούμε τι θα πρόσφερα εγώ που είμαι 59 ετών σε έναν πόλεμο;
  Τίποτα; Απολύτως τίποτα;
  Οπλισμένος με ότι ήθελα αλλά εντάξει όχι με αυτόματο και ημιαυτόματο όπλο.

  Θα πήγαινα με τρία σακίδια με φαρμακευτικό υλικό γιατί τρία; Γιατί θα είχαν μέσα και φυσίγγια της καραμπίνας
  εκτός από φαρμακευτικό υλικό.
  Τι όπλο θα διάλεγα;

  TROY PUMP ACTION RIFLE 308 WINCHESTER
  €1.850,00
  Σύντομη Περιγραφή:
  Σκοπευτικό τυφέκιο TROY PUMP ACTION RIFLE .308 WINCHESTER μετά διόπτρας TASCO TARGET/VARMINT 2.5-10×42. Model TROY Pump Action Rifle – .308 Optic Ready Caliber .308 Winchester/7.62mm Type… με δίποδο όμως.

  Είτε το παρακάτω:
  ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΤΥΦΕΚΙΟ MOSSBERG MVP LC MEOPTA MEOPRO 6-18X50
  €2.200,00
  Σύντομη Περιγραφή:
  Σκοπευτικό τυφέκιο υψηλών προδιαγραφών Mossberg MVP LC, μετά διόπτρας υψηλών προδιαγραφών MEOPTA MEOPRO 6-18X50. Specifications: Caliber: 7.62x51mm / .308 Winchester® Action: Bolt Capacity: 11 Barrel length: 18.5″ Barrel style: Fluted, suppressor-ready, threaded bull… Με δίποδο πάντα.

  Και μια καραμπίνα μαζί μου φτηνή και καλή δηλαδή δυο όπλα γιατί η καραμπίνα μπαίνει μέσα σε
  θήκη στο σακίδιο.

  Αν μας άφηναν να το κάνουμε γιατί η σκοποβολή στοιχίζει ακριβά, ενώ αν το αγοράσεις σαν ραβδωτό κυνηγητικό
  είναι πιο εύκολο αλλά δεν σε αφήνουν γιατί;

  Θα πω ότι δεν σου χρειάζεται κάτι παραπάνω από την εξάρτηση ναι την κλασική του ΕΣ εγώ την βάζω ψηλά
  και κάτω βάζω στην ΑΤ όλα τα υπόλοιπα. Τι μπορείς να βάλεις; Τα πάντα και δεν ανάβεις από την ζέστη.
  Προσοχή στην εξάρτηση στους ιμάντες ψηλά στο στήθος μπορείς να βάλεις δυο επιπλέον θήκες θα στης ράψει
  ο τσαγκάρης με χρατς για να βάλεις τα δυο μικρά φαρμακεία.
  6 εμπρός στην ΑΤ, 6+2 στην εξάρτηση μπορείς να βάλεις 14 θήκες και πίσω στην ΑΤ τα δυο παγούρια και την ξιφολόγχη.

  Το κλασικό κράνος Μ1 αλλά καινούργιο αν γίνετε γιατί; Γιατί ξέρεις ότι όσοι το φοράνε είναι δικοί σου.
  Αλλιώς πρέπει να κοιτάζεις τους τούρκους προσεκτικά αν δεν έχουν οπλοπολυβόλα και έχουν G-3 με εκτοξευτή βομβίδων κλπ για να βεβαιωθείς ότι δεν κάνεις λάθος.

  Για το πως θα κουβαλήσεις το επιπλέον βάρος θα γελάσετε αλλά δεν κοστίζει.
  Διαλέγεις καρότσια λαικής να είναι ψηλά όμως το χερούλι και μεγάλης χωρητικότητας και τους αλλάζεις
  της ρόδες με μεγαλύτερες και πιο φαρδιές.
  Ναι σηκώνουν 30 κιλά ναι πρέπει να τα τραβάς με το χέρι σου, εκτός και το δέσεις με δυο σίδερα ή αλουμίνιο
  που θα βάλεις από το χερούλι του καροτσιού για να μπουν μέσα στην εξάρτηση και να γατζωθούν που με
  μια κίνηση τα βγάζεις και δεν το κουβαλάς. Στην περίπτωση αυτή μπορείς να κουβαλήσεις άνετα 15 κιλά.
  Προσοχή τα δυο σίδερα να κινούνται να περιστρέφονται στο χερούλι του καροτσιού εμένα μου τα έφτιαξε
  αλουμινάς.

   1. Απαγορεύεται δυστυχώς αγαπητέ το λένε και οι ίδιοι οι καθηγητές.
    Μπορείς να κάνεις ότι δικτακτορικό θέλεις εκτός για αμυντικά θέματα.

  1. Πιστευω πως εθιξες ενα σπουδαιο θεμα για τις Αμυντικες μας βιομηχανιες με οφελος το Σωμα της Εθνοφυλακης ΚΑΙ την ομαδα των κυνηγων.

   » Τι να πω που απαγορεύουν να αγοράζουν οι σκοπευτικές λέσχες και τα σκοπευτήρια σφαίρες
   από την ΕΒΟ! Μόνο από το εξωτερικό μπορείς να αγοράσεις. «

   Δηλαδη, κατι που θα ειχε οφελος για τις ΕΑΣ οπως και στα παιδια στην Εθνοφυλακης μαζι κι στον κυνηγο, να προμυθευονται υλικο, φυσιγγια, εξαρτηματα κλπ, απο την ΕΓΧΩΡΙΑ αγορα με χαμηλοτερη τιμη
   οπου θα εδινε στις αμυντικες εταιριες – κρατικες ΚΑΙ ιδιωτικες – ενα σταθερο εισοδημα, απο εγχωρια καταναλωση κι μονο.

   Ετσι, φυσιολογικα, αναρωτιομαστε ΓΙΑΤΙ αυτη η απλη σκεψη δεν εχει γινει απο πολιτικους αντιπροσωπους;;;

   Αφελεια ή κατι αλλο;;;;

   1. To ίδιο θα μπορούσε να γίνει με τα όπλα επιτρέπω την αγορά
    ραβδωτού κυνηγητικού μόνο αν έχει κατασκευαστεί στην Ελλάδα.
    Το ίδιο για συγκεκριμένη καραμπίνα με μεγάλη αποθήκη.

    Σας έβαλα τα δυο καλύτερα όπλα.
    Υπάρχουν και καλύτερα για τους νέους και ακριβότερα αλλά
    πρέπει να περάσεις από σχολή ελεύθερου σκοπευτή.

    Για την καραμπίνα θέλει να το εξηγήσω το γιατί να την πάρεις μαζί σου.
    Αν σε χτυπήσει το πυροβολικό θα τρέμεις μετά, με την καραμπίνα με τα
    οκτάβολα, ενιάβολα δεν θα αστοχήσεις.

    Με την καραμπίνα με τα ενιάβολα μπορείς να χτυπήσεις έναν που φορά
    αλεξίσφαιρο γιλέκο και αντιβαλλιστικό κράνος στο κεφάλι.

    Με την καραμπίνα αν ρίξεις από κοντά θα κάνεις μεγάλη ζημιά
    γιατί είναι 7Χ9=63 σαν να ρίξεις 63 σφαίρες.
    Ιδανική για ενέδρα και για κατοικημένες περιοχές.

    1. Αγαπητε η καραμπινα, γενικως, η πιο εμπορικα απλη, χωρις τα πολλα φρου φρου – λοιπον η καραμπινα ή πιο ορθα το λειοκανο , ειναι το οπλο πασπαρτου.
     Για χιλιες κι μια χρησεις, σε χιλιες κι μια αναγκες, ιδιωτικες κι επιχειρησιακες.

     Δινεται η ευκαιρια να χρησιμοποιεις πολλαπλα διαμετρηματα φυσιγγιων, αναλογα με την αναγκη ή το οποιο ανσκ.

     Συμφωνω, απολυτα, πως ακομα κι ατομικος οπλισμος, ακομα κι σε πιστολια (περιστροφα και ημι-αυτοματα), θα ηταν μια αριστη οικονομικη προοπτικη για τις εγχωριες βιομηχανιες.

     βεβαια, παλι με την εφαρμογη νεας νομθεσιας κι αλλαγης του νομικου δικαιου περι οπλοφοριας/οπλοκατοχης.

     υ.γ.
     προσωπικως, ειμαι της γνωμης/πιστευω – ΕΙΔΙΚΑ τετοιες εποχες που βιωνουμε – η Ελλαδα επιβαλλεται να εχει αναλογη νομοθεσια με τις ΗΠΑ στο θεμα της οπλοκατοχης.

     1. Μόνο σε αυτούς που είναι στην εφεδρεία και όχι στον κάθε ένα.

      Δυστυχώς αν γράψω για της καραμπίνες της Τουρκίας θα με
      παρεξηγήσετε.
      Έχουν όμως βελτιωθεί αισθητά οι Τούρκοι.
      Προσφέρουν λειόκανο με 400 ευρώ με δυνατότητα:
      χειρολαβής που γίνετε δίποδο
      έξτρα εξάρτημα κάνης που την μεγαλώνει κατά 10 εκατοστά
      παίρνει φακό, ξιφολόγχη και δίποδο.
      Οπτικό σκοπευτικό κλπ.
      Αυτά δεν μπαίνουν στην πανάκριβη μπενέλι ΜΚ-4.
      Τώρα όποιος έχει γεμίσει λειόκανο κάτω στο έδαφος
      ξέρει την αξία του δίποδου.
      Όπως ξέρει την αξία της χειρολαβής.

      Αλλά εδώ δεν ξέρουμε τι άξια έχει ένα δίποδο στο G-3
      Η χειρολαβή και η μεγάλη γεμιστήρα.
      Δεν θα γράψω για το οπτικό σκοπευτικό πόσο καλό είναι.

 14. Όσο για τα υπόλοιπα του άρθρου έχω αναφερθεί για πυραύλους AIM-9L που έχουν
  οι αμερικάνοι χιλιάδες για τα πυροβόλα 6Χ20 των αεροσκαφών και εκτοξευτές ρουκετών
  των 2,75 ιντσών για να ρίχνεις με κατευθυνόμενες ρουκέτες ελικόπτερα και ντρονς.
  Σιγά να μην τους ενδιαφέρει τους από πάνω να κάνουν κάτι!
  Τα βάζω σε ένα ημιφορτηγό που θα το κάνω από 4Χ4 σε 6Χ6 ραντάρ μπορώ να βρω
  φτιάχνει η ΕΑΒ θα το βελτιώσουμε και είμαστε μια χαρά.
  Υπόψιν όλα αυτά υπάρχουν και δεν κοστίζουν πολύ/.

 15. Προς niko κ ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ
  Φίλε niko ούτε στεναχώρια ούτε απογοήτευση,μόνο αγώνα.Το βουνό σε κουράζει όταν το ανέβεις μέχρι την κορυφή όχι όταν το κοιτάς.Ειναι πράγματα που θέλω να μοιραστώ μαζί σας αλλά δεσμεύομαι,αλλά λόγω διαβάθμισης και αλλά γιατί θα αποκαλύψω θέσεις κτλ.
  Φίλε ΜΙΚΡΕ ΗΡΩΑ που ήσουν μαζί με άλλους ένας από τους λόγους που ήμουν στο πεδίο πριν τρεις μέρες για να μηδενίζω όπλα ναναι έτοιμα ώστε αν ποτε χρειαστεί να τα πιάσετε ναναι έτοιμα.
  Ραβδωτό μπορεις να έχεις εάν και εφόσον γραφτείς σε σκοπευτικο.Τον MVP το λιγουρευομαι καιγω.Οσων αφορά την ηλικία σου θα σου πω ότι στην μονάδα έχουμε πολλούς αρκετά μεγαλύτερους από εσένα οι οποίοι αρνούνται να παραδώσουν όπλο βάσει νόμου και γυμνάζονται για να μπορούν να μπουν πρώτοι γιατί δεν δέχονται να γίνει οτιδήποτε και αυτοί να απουσιάζουν.
  Ο φόρτος μάχης είναι ολόκληρη επιστήμη για τον όποιον επενδύονται εκατομμύρια για έρευνα από εταιρείες και στρατούς για πέφτει έστω και γραμμάρια υλικό που είναι απαραίτητο.
  Ο λόγος που αποφάσισα να σχολιάζω στο defencereview χωρίς να ξέρω κάποιον, είναι πρώτον ότι είναι σοβαρό με ανθρώπους που νιαζονται για το καλο της πατρίδας από όσο έχω διαπίστωσει και τιμαν τα εαυτό τους.
  Ο δεύτερος είναι ακριβώς επειδή είναι ελληνικά τα νερα βγήκα να ψαρεψω Έλληνες.
  Έχει λοιπόν συνδέσμους εφέδρων που θα αγκαλιάσουμε και θα εκπαιδεύσουν όσους έχουν όρεξη και θα έχουν την ευκαιρία να διοχετεύσουν την ενέργεια και αγάπη τους και στο πεδίο.
  Προχθές έκανα έναν εγγραφή έναν ακόμα.
  Ο Εθνοφυλακας είναι από το έθνος για το έθνος.Δεν είναι κρατικός ,πραιτωριανος υπάλληλος.Θελει πρόσθεση όχι διαίρεση.
  Έναν ακόμη να πάρω από όσους διαβάζουν έκανα πρόσθεση και ταυτόχρονα αφαίρεση εχθρού.
  Καλή Σαρακοστή.
  Με εκτίμηση

 16. Φίλε ΜΙΚΡΕ ΗΡΩΑ
  1)Το βάρος είναι εχθρός σου.
  2)Την καραμπίνα την χρησιμοποιούμε μόνο στο breaching και πουθενά άλλου κιαυτο με πυρομαχικά από πάστα ρυτινης με σκόνη αλουμινίου η ψιλά ρινίσματα.Αν δεν έχουμε τέτοια με ψιλά σκάγια μολυβένια,όχι επιχαλκομενα γιατί όταν χτυπάνε μεντεσε η κλειδαριά έχουμε επιστροφή θραυσμάτων.
  3)Τα σακίδια που χρειάζεσαι είναι 2.Το μακράς διημέρευσης και το εφόδου που με αυτό μάχεσαι .Αν χρειάζεσαι καρότσι όπως γράφεις έχεις μαζέψει περιττά πράγματα.
  4)Αφαίρεσε ότι έγραψες στους ώμους της εξάρτησης μιας και ετσι δεν θα γίνεται σωστή γρήγορη και σωστή τοποθέτηση του κοντακιου
  όποτε χρειάζεται να αλλάζεις ανάλογος τις τακτικής σου θέσης πλευρά σκόπευσης.
  5)Ο τυποσ του κράνους ως χαρακτηριστικό αναγνώρισης φιλιου η εχθρού δεν παίζει ρόλο γιατί πρεπει να γίνεται διανομή χρωματικής κορδέλας και να τοποθετείται στο ίδιο σημείο σε όλο το τάγμα.Αντιστοιχα την νύχτα με ειδική φωτοσυμανση κατά την διάρκεια τακτικού ελιγμού.
  6)Διαμόρφωσε την εξάρτυση ανάλογος την ειδικότητα σου.Απλος τφ μπορεί να κάνει το εξής.Τις δυο γεμιστηριοθηκες στην αδύναμη πλευρά την αντίθετη του όπλου.Μετα οπωσδήποτε πρεπει να αγοράσεις μια θήκη απόρριψης κενών γεμιστήρων η αν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα ένα γιουτινο τσουβαλακι το κοντενεις λίγο και με παρακορντ το προσαρμόσεις στην ΑΤ.Ουτως η άλλος πρεπει να έχεις το λιγότερο 5στο μεγάλο σακιδιο για να φτιάξεις θέση μάχης,για παραλλαγή για μεταφορά αιχμαλώτου κτλ.Τα 2παγουρια δεν φτάνουν.θελει και υδροδοχειο πλάτης που μπαίνει στο εφόδου.Αυτο είναι και η ντουζιέρα σου.στο κέντρο πίσω μπαίνει το φαρμακείο να το φτάνουν κ τα δυο χέρια.στην αριστερή πλευρά το σακιδιακι μεζεμενο όσο γίνεται για θήκη γενικής χρήσης.Απεφυγε οτιδήποτε μπροστά στα λαγονιεα οστά γιατί εμποδίζουν την πτώση και το έρπειν.
  7)Συγχωρα με αλλά έπρεπε να σου γράψω δυο πράγματα για αρχή.
  Με εκτίμηση

 17. Τα ξέρω αυτά αλλά τα γράφω γιατί κάποιοι νομίζουν πως δεν κάνει η εξάρτηση ενώ δεν
  ξέρουν να την φορέσουν και την βάζουν χαμηλά.
  Για το βάρος το ξέρω έχω όμως αντίθετη άποψη από εσάς.
  Η καραμπίνα είναι πολύτιμη πρέπει να υπάρχει στην ομάδα μια.
  Το ίδιο θα πω για την βαλλίστρα μια σε κάθε ομάδα.
  Τα σακίδια αυτό είναι μεγάλο θέμα όχι δεν φορτώνομαι με άχρηστα πράγματα.

  Οι δυο θήκες ψηλά στην εξάρτηση μπαίνουν αλλά με ειδικό τρόπο.
  Για τα δυο παγούρια το ξέρω βάζω και τρίτο στο σακίδιο των 1,9 λίτρων.
  Το ίδιο για αυτά που βάζεις μπροστά και σε εμποδίζουν.

  Τώρα για το καρότσι της λαικής συγνώμη αλλά θα πολεμήσεις με ότι έχεις.
  Λάδωσε τον αποθηκάριο και πάρε όσα περισσότερα μπορείς!
  Μετά δεν θα βρεις τίποτα εκτός αν είσαι τυχερός ή αρπάξεις από νεκρούς.

  Δεν μας είπες την περιοχή σου την γεωγραφική εννοείται.

  Όσο για της στρώσεις διαφωνώ.
  1) όσα έχω στην ΑΤ.
  2) όσα έχω στην εξάρτηση.
  3) όσα έχω στο μικρό σακίδιο προτιμώ το μικρό ALICE 20 ευρώ έχει γιατί
  μπαίνει ψηλά στην πλάτη.
  4) όσα κουβαλώ στο κανονικό σακίδιο που είναι μέσα στο καρότσι.
  Βάζεις το κανονικό σακίδιο πίσω το μικρό μπροστά στην ανάγκη.
  5) μια δεύτερη στολή κλπ στο λουκάνικο ή μεγάλο σακίδιο.

  Δεν λέω για υπνόσακους, επιστρώματα κλπ.
  Βάζω τον υπνόσακο ανάγκης το σάκο επιβίωσης κλπ μαζί μου σε θήκη.
  Το ίδιο εσώρουχα κλπ.
  Αν είναι χειμώνας με την αδιάβροχη στολή και με το αδιάβροχο πόντσο
  μπορείς να επιβιώσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.
  Με εκτίμηση.

  ΥΣ όχι υδροδοχείο παγούρια, γιατί; Γιατί δεν μπορείς να βάλεις αμφιβόλου αξίας νερό
  και να ρίξεις παστίλιες καθαρισμού. Δεν καθαρίζει μετά το υδροδοχείο.
  Προσοχή ένα ειδικό παγούρι που καθαρίζει το νερό αλλά ακόμα και τα ούρα
  να γίνονται πόσιμα. Χωρίς νερό πεθένεις.

 18. Φίλε ΜΙΚΡΕ ΗΡΩΑ
  Δεν είπα εγώ ότι δεν χρειάζεται η καραμπίνα στην ομάδα μάχης.Το ανέφερα για σένα ως παράγοντα επιπλέον βάρους μιας και είπες ότι εσυ 59 δεν κανείς για τίποτα κτλ.Γιαυτο και σουγραψα με τι φυσίγγια την χρησιμοποιούμε.
  Είσαι ενημερωμένος και μόνο χαρά μου δίνεις.
  Οποιος δεν έχει δυνατότητα να πάρει φίλτρο νερού.Τα χοντρά τα περνάμε πρώτα από μερικά φίλτρα του καφέ ,υφάσματα,μερικές φορές και μετά χαπάκι.Τα παγούρια και το υδροδοχειο τα καθαρίζουμε με μαγειρική σόδα.
  Με εκτίμηση

 19. Πως θα καθαρίσεις και με τι το υδροδοχείο;
  Δεν λέμε για μετά την μάχη αλλά κατά την διάρκεια της.
  Θα έχεις σόδα και ξύδι επάνω σου;
  Και το ειδικό βουρτσάκι.

  Για τα γιλέκα διαφωνώ ριζικά γιατί; Γιατί έχω κάτσει σε χαράκωμα καλοκαίρι να σε χτυπά
  ο ήλιος και ψήθηκα μια ολόκληρη μέρα.
  Ο Bren 0.303 λέει πολλά και αυτός λέει για εξάρτηση.
  Γεωγραφική περιοχή νησί ή κοντά στον Έβρο είσαι.

  Για να μην τα πολυλογούμε εδώ δεν ξέρουμε να φτιάχνουμε ορύγματα.
  Πολυβολεία και θέσεις μάχης.

  1. Νησί .
   Την ώρα της μάχης όπως λες και εσυ εννοείται
   ούτε καθαρίζεις ούτε τίποτα.Την σόδα την βάζω στα πλαστικά καπάκια από depon αναβράζον όπως και το αλάτι η την ζάχαρη .Βουρτσακι ειδικό όχι με ένα πανάκι από τα καθαριστικά του όπλου πάνω σε ένα κλαρί που κόβω.
   Τα γιλέκα ειδικά με πλάκες ταχουμε πάρει όλα.
   Είναι μεγάλο βάρος και τρομερή εφίδρωση όπως λες και συ.Πιο καλά στα κτίρια.
   Αν σας δείχνουν τον αμερικανικό τρόπο εισόδου και κίνησης στα κτίρια πείτε η βρείτε η δείτε τον ισραηλινό που γίνεται από την πόρτα εκκαθάριση πριν την είσοδο στο δωμάτιο.Βολευει καλυτερα για πολλούς λόγους.
   Για πολυβολεια και ορύγματα μπες στο globalsecurity.org θα δεις διάφορες λύσεις.
   Εμείς αποφασίσαμε όσο και να μας βάζουν τρικλοποδιές όσο και να μην βοηθανε να μην σταματήσουμε ποτε.
   Χαιρετω

 20. Καλησπέρα, γράφεται πως το σύστημα laser μπορεί να αναχαιτήσει βαλλιστικούς πυραύλους τύπου yildrim και bora αν κατάλαβα καλά… δεδομένης της ταχύτητας και του υψόμετρου μιάς τέτοιας απειλής όμως, πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι ένα laser μόνο 20kw; Πιστεύω πως ο πύραυλος θα έχει χτυπήσει το στόχο του πρωτού προλάβει το laser να το αναχαιτήσει μιάς και υπολογίζω πως θα χρειαστεί πολύς χρόνος βολής για να καταρρίψει σκληρότερους στόχους όπως έναν βαλλιστικό πύραυλο. Επίσης πιστεύω πως τα πολυβόλα και ο πύραυλος λόγω ταχύτητας του πυραύλου δεν θα μπορούν επίσης να ανταπεξέλθουν στην απειλή. Έχετε κάποιο πληροφορία επί του θέματος;

  1. Kαλησπέρα, να ξεκινήσω λέγοντας πως το το σύστημα ε΄ναι υπεύθυνο για την αναχαίτηση του πυραύλου εφόσον αυτός έχει καταφέρει να περάσει τις αρχικές στρώσεις αεράμυνας. Το κομμάτι εντοπισμού του πυραύλου κατά την γνώμη μου δεν είναι θέμα καθως το όλο σύστημα συνεργάζεται και με εναέρια ραντάρ και με πολύ ευαίσθητους αισθητήρες όπως ο τελευταίος της ανάλυσης. Όσον αφορά την ισχύ, η καταστροφή του βλήματος εξαρτάται και από το υλικό κατασκευής του. Τα 20 kW δεν είναι δεσμευτικά καθώς σχεδιάζεται να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη ισχύ. Το πρόγραμμα έχει χρονικό ορίζοντα το 2026 όπου θα φανεί η τελική ισχύς του λέιζερ. Γενικότερα τα λέιζερ σε στρώσεις αεράμυνας είναι πολύ αποτλεεσματικά ως προς τα καταστρεπτικά αποτελέσματά τους σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής δοκιμές τους

   1. Η εταιρία αναφέρει ότι στο Oerlikon Laser Gun® πρόκειται για ένα σύστημα με Scalable lethality που προς το παρόν έχει φτάσει σε ισχύ 30 KW εγκατεστημένο σε Πύργο Skyshield.

    In addition, a 30 kW laser was installed on a Skyshield gun turret.

    https://www.rheinmetall.com/en/rheinmetall_ag/press/themen_im_fokus/zukunftswaffe_hel/index.php

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *