Το Oerlikon Skynex αποτελεί ένα καινοτόμο σύστημα δικτυοκεντρικής αεράμυνας που κατασκευάζεται από την Rheinmetall, με σκοπό να ανταποκριθεί στις σύνθετες απειλές των σύγχρονων πεδίων μάχης. Θέτει νέα δεδομένα στον τομέα των αντιαεροπορικών επιχειρήσεων μέσω της διάταξης »ανοιχτής αρχιτεκτονικής» επί του γεωγραφικού χώρου στον οποίο τοποθετείται. Το Κέντρο Διοίκησης-Ελέγχου του Oerlikon Skynex αποτελεί τον πυρήνα του συνολικού συστήματος, το οποίο αποτελείται από το τακτικό ραντάρ μεσαίου βεληνεκούς Oerlikon X-TAR3D, το πυροβόλο Oerlikon Revolver Gun Mk3, το Oerlikon Twin Gun GDF009 TREO, το Oerlikon Laser Gun και τέλος τους πυραύλους τύπου Cheetah.

Δομή δικτυοκεντρικής συνεργίας του συστήματος αεράμυνας Skynex για προστασία αεροδρομίου.

Το ραντάρ Oerlikon X-TAR3D

Το X-TAR3D είναι ένα τρισδιάστατο ραντάρ έρευνας αέρος που λειτουργεί σε ζώνη συχνοτήτων X, εκτελώντας λειτουργίες έρευνας, ανίχνευσης, ιχνηλάτησης, ταξινόμησης και ταυτοποίησης απειλών. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια ενσωματώνει τεχνολογία phased-array pulse Doppler και έχει ως μέγιστη εμβέλεια τα 50 χιλιόμετρα. Παρέχει τρισδιάστατη εικόνα κατάστασης μάχης στο Κέντρο Διοίκησης-Ελέγχου, καθώς και δεδομένα γεωγραφικής θέσης των απειλών τα οποία αξιοποιούνται από τα ραντάρ ελέγχου-πυρός των υποσυστημάτων του Skynex.

Το X-TAR3D παρά τις μικρές διαστάσεις του συστήματος, η υψηλή ακρίβεια και η ανάλυση του ραντάρ κυρίως σε κάλυψη αζιμούθιου προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας διάκριση μεταξύ των απειλών

Το X-TAR3D έχει σχεδιαστεί ειδικά για να επιτυγχάνει υψηλές αποδόσεις έναντι εναέριων απειλών που διατηρούν χαμηλό προφίλ πτήσης, αλλά και για στόχους με πολύ μικρό ηλεκτρομαγνητικό/οπτικοακουστικό αποτύπωμα (UAV, βλήματα cruise, περιφερόμενα πυρομαχικά, ρουκέτες).

Η μεταφορά δεδομένων στις επιμέρους μονάδες που συνιστούν το Oerlikon Skynex (IFF, MMI) γίνεται μέσω καναλιού Ethernet.

Ο συμπαγής σχεδιασμός και το μειωμένο βάρος επιτρέπουν την εύκολη εγκατάσταση του X-TAR3D επί ελαφρών οχημάτων αλλά την εύκολη εναλλαγή τοποθεσίας κατά την διάρκεια της μάχης. Η μεταφορά δεδομένων στις επιμέρους μονάδες που συνιστούν το Oerlikon Skynex (IFF, MMI) γίνεται μέσω καναλιού Ethernet. Παρά τις μικρές διαστάσεις του συστήματος, η υψηλή ακρίβεια και η ανάλυση του ραντάρ κυρίως σε κάλυψη αζιμούθιου, προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας διάκριση μεταξύ των απειλών.

Oerlikon Revolver Gun Mk3

Το πυροβόλο Oerlikon Revolver Gun είναι ικανό να λαμβάνει και να επεξεργάζεται δεδομένα από 3D και 2D ραντάρ έρευνας και ιχνηλάτησης απειλών. Το ενσωματωμένο ραντάρ παρακολούθησης επιτρέπει την αυτόνομη λειτουργία αναζήτησης απειλών στον εναέριο χώρο, γεγονός που καθιστά τον προσδιορισμό/εντοπισμό στόχου ως μία απλή και γρήγορη διαδικασία.

Τα πυροβόλα Oerlikon Revolver Gun Mk3 μέσω της κατάλληλης δικτυοκεντρικής συνεργίας είναι ικανά να ανταλλάσσουν δεδομένα μεταξύ τους μέσω του Κέντρου Διοίκησης-Ελέγχου, δίνοντας προτεραιότητα σε καταστροφή απειλών υψίστης επιχειρησιακής σημασίας.

Η παρακολούθηση και το »κλείδωμα» της απειλής υπολογίζονται και εκτελούνται αυτόματα από τον ενσωματωμένο επεξεργαστή ελέγχου-πυρός που βρίσκεται εντός του πυροβόλου, ενώ το σύστημα αεράμυνας έχει την δυνατότητα να προγραμματιστεί έτσι ώστε να λειτουργεί ημι-αυτόνομα. Με αυτόν τον τρόπο δίνει την δυνατότητα στους χειριστές να καθορίσουν την χρονική στιγμή καταστροφής του στόχου.

Στο πάνω μέρος του πυροβόλου φαίνεται η μονάδα αισθητήρων η οποία είναι ικανή να λειτουργήσει αυτόνομα μέχρις ενός σημείου.

Το μη επανδρωμένο Revolver Gun Mk3 συνδυάζει εξαιρετική ακρίβεια με υψηλή ισχύ πυρός όντας ικανό να βάλει μέσω 1.000 γύρων ανά λεπτό σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 4ων χιλιομέτρων. Είναι εφοδιασμένο με τη δική του μονάδα αισθητήρων, που αποτελείται από ένα ραντάρ παρακολούθησης, μία τηλεχειριζόμενη κάμερα ημέρας/νυκτός, καθώς και αποστασιόμετρο λέιζερ. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια το πυροβόλο είναι ικανό να βάλει έναντι μικρών στόχων τύπου drone που εκτελούν χαμηλό προφίλ πτήσης μέσω βλημάτων των 35 χιλιοστών.

Το διπλό πυροβόλο GDF009 TREO

Το Oerlikon Twin Gun GDF009 TREO είναι εξοπλισμένο με δικό του επεξεργαστή ελέγχου-πυρός και έχει την δυνατότητα δικτυοκεντρικής συνεργίας με επί μέρους αισθητήρες που συμμετέχουν επί της πολεμικής διαδικασίας (π.χ. ραντάρ X-TAR3D, ιπτάμενα ραντάρ).

Το διπλό πυροβόλο του Oerlikon χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά επιβιωσιμότητας στο πεδίο της μάχης λόγω της ικανότητάς του να αλλάζει θέσεις βολής κατά την διάρκεια της πολεμικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια είναι ικανό να λειτουργήσει πλήρως αυτόνομα, όντας ικανό να εντοπίσει, να επεξεργαστεί, να αξιολογήσει και να καταστρέψει εχθρικές απειλές χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Όπως και το Oerlikon Revolver Gun εκτελεί αποστολές C-RAM και C-LSS για εγγύς αεράμυνα στρατιωτικών βάσεων, αεροδρομίων και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Οerlikon Laser Gun

H γενικότερη χρήση όπλων lazer σε συστήματα εγγύς αεράμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες από ανοιχτές πηγές, φαίνεται να έχει γίνει μόνο από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά την διάρκεια του λιβυκού εμφυλίου, όπου το σύστημα κατευθυνόμενης ενέργειας ALKA φαίνεται να κατέρριψε ένα κινεζικό UAV MALE Wing Loong II. Σε περιβάλλον ασκήσεων, τα όπλα λέιζερ χρησιμοποιούνται κυρίως από επίγειες μονάδες και μονάδες του πολεμικού ναυτικού, με σκοπό να καταστρέψουν με ακρίβεια εχθρικές απειλές υψίστης σημασίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ενός Wargame που διεξήγαγε το αμερικανικό Think Tank RAND το 2019, τα όπλα λέιζερ στα μελλοντικά πεδία μάχης θα χρησιμοποιηθούν κυρίως έναντι κατευθυνόμενων πυραύλων cruise αλλά και μη επανδρωμένων αεροχημάτων που έχουν καταφέρει να περάσουν τις αρχικές στρώσεις αεράμυνας.

Σε νησιωτικό περιβάλλον του οποίου οι κρίσιμες εγκαταστάσεις θα απειλούνται από βλήματα τύπου J-600T Yildirim, συστήματα εγγύς αεράμυνας ακριβείας όπως το Oerlikon Laser Gun είναι ιδανικά για αντιμετώπιση απειλών που έχουν διαφυγή των αρχικών ζωνών αεράμυνας.

Η στρατηγική σημασία των όπλων λέιζερ εντός του οπλοστασίου των ΗΠΑ έγκειται στο γεγονός ότι χώρες όπως η Κίνα και το Ιράν (αλλά και η Τουρκία) διαμορφώνουν συνεχώς νέα ήδη αντιπλοϊκών πυραύλων (βαλλιστικής τροχιάς, cruise) με σκοπό να εκδιώξουν τις ναυτικές μονάδες μάχης των ΗΠΑ από τα εγγύς ευρασιατικά ύδατα.

Το Oerlikon Laser Gun διαθέτει δική του μονάδα αισθητήρων και λειτουργεί μέσω 2D και 3D ραντάρ έρευνας αέρος, ενώ είναι ικανό να λαμβάνει και να επεξεργάζεται δεδομένα και από τρίτα μέσα που συμμετέχουν στην πολεμική διαδικασία. Μπορεί να λειτουργήσει τηλεχειριζόμενα αλλά και πλήρως αυτόνομα με σκοπό να αμυνθεί έναντι απειλών χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση μέσω κατευθυνόμενης ενέργειας ισχύος 10 kW.

Σύμφωνα με την Rheinmetall η ισχύς σχεδιάζεται να φτάσει μέχρι και 20 kW, ενώ μία πλήρης δομή αεράμυνας Skynex αποτελείται από περίπου 5 όπλα λέιζερ.

Σε νησιωτικό περιβάλλον του οποίου οι κρίσιμες εγκαταστάσεις θα απειλούνται από βλήματα τύπου J-600T Yildirim, συστήματα εγγύς αεράμυνας ακριβείας όπως το Oerlikon Laser Gun είναι ιδανικά για αντιμετώπιση απειλών που έχουν διαφυγή των αρχικών ζωνών αεράμυνας.

Πύραυλος Cheetah

Ο νέος πύραυλος τύπου C-RAM »Cheetah» αναπτύχθηκε από την Γερμανική Rheinmetall με εμβέλεια έως και 6 χιλιόμετρα. Τοποθετείται επί μονάδας κάθετης εκτόξευσης πυραύλων, η οποία είναι ικανή να εκτοξεύσει έως και 60 βλήματα Cheetah το λεπτό. Ο πύραυλος σύμφωνα με την κατασκευάστρια φαίνεται να λαμβάνει δεδομένα τοποθεσίας εχθρικού στόχου από επίγεια ραντάρ (κυρίως από το X-TAR3D) ενώ σχεδιάζεται και έκδοση με ενεργό ραντάρ καθοδήγησης.

Ο πύραυλος Cheetah κατά την διάρκεια αμυντικής έκθεσης το 2020.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια, η σημασία του συστήματος εκτόξευσης των βλημάτων Cheetah έγκειται το γεγονός ότι μπορεί να διενεργεί πάνω από 13 ταυτόχρονες εμπλοκές, ενώ εκτιμάται πως το σύστημα μέχρι το 2026 θα έχει την ικανότητα να διεξάγει έως και 20 ταυτόχρονες εμπλοκές. Συνολικά, ο εκτοξευτής μπορεί να βάλει μέσω 60 πυραύλων Cheetah το λεπτό έναντι εναέριων απειλών.

Skynex Multi Sensor Unit

Προκειμένου να βελτιωθεί το πλέγμα αισθητήρων του Skynex έναντι επιθέσεων κορεσμού αεράμυνας (μέσω τεχνολογιών σμήνους drone) η Rheinmetall ξεκίνησε επίσης την ανάπτυξη μίας νέου τύπου μονάδας αισθητήρων που αναφέρεται ως Skynex Multi Sensor Unit.

Η Skynex Advanced Multi Sensor Unit είναι η επόμενη γενιά αισθητήρων για συστήματα αεράμυνας VSHORAD με σκοπό την ανίχνευση, την ιχνηλάτησης, και την μεταφορά δεδομένων τοποθεσίας του εχθρικού στόχου στα κέντρα Διοίκησης-Ελέγχου. Η αρθρωτή αρχιτεκτονική επιτρέπει ένα συνδυασμό διαφόρων λειτουργικών μονάδων/αισθητήρων τύπου AESA.

Το Oerlikon Skynex αποτελεί ένα καινοτόμο σύστημα δικτυοκεντρικής αεράμυνας που κατασκευάζεται από την Rheinmetall, με σκοπό να ανταποκριθεί στις σύνθετες απειλές των σύγχρονων πεδίων μάχης. Θέτει νέα δεδομένα στον τομέα των αντιαεροπορικών επιχειρήσεων μέσω της διάταξης »ανοιχτής αρχιτεκτονικής» επί του γεωγραφικού χώρου στον οποίο τοποθετείται.

Η σουίτα του ραντάρ AESA συμπληρώνεται με μονάδες ηλεκτροπτικών αισθητήρων (διαθέτοντας μια υπέρυθρη και μια τηλεοπτική κάμερα) καθώς και ένα αποστασιόμετρο λέιζερ. Η προηγμένη μονάδα πολλαπλών αισθητήρων μπορεί να ενσωματωθεί στο σύστημα Skynex και να ελέγχεται εξ αποστάσεως από το Κέντρο Διοίκησης-Ελέγχου. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια, η αδρανοποίηση εχθρικών μη επανδρωμένων δομών τύπου σμήνους drone θα γίνεται μέσω ραντάρ ηλεκτρονικού πολέμου το οποίο θα ενσωματωθεί στο Multi Sensor Unit.