Το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ υπέγραψαν σειρά συμβολαίων τον περασμένο μήνα που αφορούσαν την κατασκευή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Το πρόγραμμα εστιάζει στην ανάπτυξη νέων συστημάτων καθοδήγησης αντιπλοϊκών πυραύλων επί του στόχου.

Ο εκπρόσωπος της Lockheed Martin, Joe Monaghen, δήλωσε πως η συμφωνία των 414 εκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει την αγορά 137 LRASM (Long Range Anti Ship Missile), εξοπλισμό υποστήριξης και εκπαίδευση προσωπικού. Καθώς η Κίνα επεκτείνει τις παραλαβές ναυτικών πλατφορμών μάχης, οι ΗΠΑ έχουν προβεί σε σειρά ανάπτυξης αντιπλοϊκών βλημάτων, υπολογίζοντας μέχρι το 2025 να διαθέτουν περίπου πέντε πυραύλους για κάθε κινεζικό πολεμικό πλοίο.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο αμερικανικός στρατός συμπεριέλαβε περίπου 850 αντιπλοϊκούς πυραύλους στις πενταετείς ανάγκες αμυντικών δαπανών. Σε ένα δελτίο τύπου η Lockheed Martin δήλωσε πως δίνεται «αυξανόμενη σημασία στους LRASM για τις αποστολές των πελατών μας».

Στην ανακοίνωση, η εταιρεία δήλωσε ότι ο πύραυλος «μειώνει την εξάρτηση από τις πλατφόρμες σε θέματα πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης στόχου, αλλά ανεξαρτητοποιείται και σε ζητήματα data-link και πλοήγησης μέσω GPS σε περιβάλλον ηλεκτρομαγνητικού κορεσμού. Το LRASM θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της στρατιωτικής υπεροχής του Ναυτικού σε περιβάλλον ανοιχτού ωκεανού, λόγω της αυξημένης ικανότητάς του να εντοπίζει απειλές και να διεξάγει τακτικές εμπλοκές από απομακρυσμένες περιοχές».