Σύμφωνα με δημοσιεύματα του σουηδικού τύπου, το Αρχηγείο Στόλου της Σουηδίας επαναφέρει την πρακτική απόκρυψης των πολεμικών πλοίων σε καταφύγια, καλά προστατευμένα, ακόμα και από πυρηνική επίθεση. Την τακτική αυτή εφάρμοζε η Σουηδία, στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά στη συνέχεια την είχε εγκαταλείψει (από το 1994). Πλέον, με τη Ρωσία να έχει έντονη ναυτική παρουσία στην περιοχή η Σουηδία αποφάσισε να την επαναφέρει. Τα συγκεκριμένα καταφύγια, σε βραχώδεις περιοχές, διαθέτουν σημεία ελλιμενισμού των πλοίων και εγκαταστάσεις προσωπικού, καθώς και νοσοκομεία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα καταφύγια είναι κατασκευασμένα σε περιοχές με γρανίτη, όπως, για παράδειγμα, η ναυτική βάση Muskö, περίπου 40 χιλιόμετρα από τη Στοκχόλμη. Κατασκευάστηκε το 1969. Εκτός του Ναυτικού, και ο Στρατός, αλλά και η Αεροπορία της Σουηδίας κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή της χρήσης ισχυρά προστατευμένων καταφυγίων για τα μέσα τους. Επίσης αποφασίστηκε και η διασπορά των στρατηγείων, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί στη Στοκχόλμη, για να μην υπάρξει πιθανότητα παράλυσης της άμυνας της χώρας από το πρώτο πλήγμα.
Μια άλλη σημαντική απόφαση είναι η αύξηση των αμυντικών δαπανών. Όπως τα περισσότερα κράτη της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου μείωσαν τις αμυντικές του δαπάνες. Η Σουηδία τις μείωσε από το 2,5% του ΑΕΠ το 1990, στο 1% του ΑΕΠ το 2010. Οπλισμός αποσύρθηκε και βάσεις έκλεισαν. Ωστόσο, η έντονη δραστηριότητα της Ρωσίας και η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, έχουν αλλάξει τα δεδομένα.