Η νορβηγική DSG Technology ανακοίνωσε και παρουσίασε τη νέα οικογένεια φυσιγγίων των 5,56, 7,62 και 12,7 χιλιοστών CAV-X, στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «4th Global Special Operation Forces». Τα φυσίγγια, μέσω του φαινομένου της υπερσπηλαίωσης (super-cavitation) δεν επιβραδύνουν, σταματούν ή αλλάζουν πορεία όταν έρχονται σε επαφή με το νερό. Πρακτικά τα CAV-X μπορούν να «κολυμπήσει» μέσα στο νερό, σε αντίθεση με άλλα πυρομαχικά τα οποία, όταν έρθουν σε επαφή με το νερό, είτε επιβραδύνουν, είτε αλλάζουν πορεία.

Η κεφαλή (μύτη) των CAV-X δημιουργούν το φαινόμενο της υπερσπηλαίωσης με αποτέλεσμα να μην επηρεάζονται από την επαφή τους με το νερό. Αυτό συμβαίνει διότι τα CAV-X, όταν βρίσκονται στο νερό, δημιουργούν μια φυσαλίδα γύρο τους, αρκετά μεγάλη ώστε να περνά από μέσα, μειώνοντας έτσι, σε πολύ μεγάλο βαθμό, το φυσικό φαινόμενο της τριβής. Από κατασκευής του τα φυσίγγια διαθέτουν μεγάλη διατρητική ικανότητα κατά πολλαπλών επιπέδων ελαφράς θωράκισης ή κατά επιφανειών ανθρακονημάτων.

Τα CAV-X προσφέρονται σε δύο διαμορφώσεις. Η διαμόρφωση A2 είναι η ισχυρότερη κατά στόχων στο αέρα ή υποθαλάσσιους, ιδανικό για περιπολικά σκάφη, δυνάμεις παράκτιας άμυνας και ακροβολιστές (Designated Marksman). Η διαμόρφωση X2 είναι η ασθενέστερη και αναπτύχθηκε για χρήση κατά εχθρικών υποβρύχιων δυνάμεων.

Το CAV-X προσφέρει τη δυνατότητα αποτελεσματικών εμπλοκών κάτω από το νερό, αλλά και εκτέλεση βολών κάτω από το νερό προς την επιφάνεια ή την ακτή. Επίσης προσφέρει, στις υποβρύχιες δυνάμεις, τη δυνατότητα άμυνας κάτω από το νερό. Σε ένα άλλο παράδειγμα χρήσης, ένα ελικόπτερο ή ένα σκάφος μπορεί να προσβάλει πλέον υποβρύχιους στόχους.