Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού παρουσίασαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας και ο υφυπουργός Άμυνας Αλ. Στεφανής.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το κλείσιμο των δομών σε Μόρια και Σάμο καθώς και τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.

Συγκεκριμένα ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών στα νησιά ενώ θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια

Παράλληλα, το στρατηγικό σχέδιο περιλαμβάνει τη μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά περισσότερο που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

Ειδικότερα. 5.000 μετανάστες θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και 15.000 θα μεταφερθούν σε ήδη υπάρχουσες δομές ή σε νέες δομές φιλοξενίας.

Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΘΑ κ. Στεφανής στη σχετική ενημέρωση, στόχος οι δράσεις αυτές να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές του 2020.

Αναλυτικά το στρατηγικό σχέδιο προβλέπει:

 • Φύλαξη των συνόρων με τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων,
 • Επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου,
 • Λειτουργία κλειστών κέντρων σε Νησιά και

Άμεσες επιστροφές

Προτεραιότητα στην παρούσα φάση σε επίπεδο διαχείρισης της κρίσης αποτελεί, η αποσυμφόρηση των νησιών.

Γενικότερα, το Σχέδιο προβλέπει δύο φάσεις υλοποίησης.

Βραχυπρόθεσμα επανέρχεται ο έλεγχος και ή ασφάλεια στις περιοχές που επηρεάζονται από την κρίση, ενώ μεσοπρόθεσμα υλοποιείται αριθμός δράσεων με σκοπό, όχι μόνο να επανέλθει η κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής του Ελληνικού λαού, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να θωρακιστεί η χώρα, από παρόμοιες μελλοντικές απειλές, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή.

Σε ό,τι αφορά στην πρώτη φάση και στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, υλοποιείται ήδη, όπως έχει προγραμματιστεί με ταυτόχρονες δυναμικές και ευέλικτες παρεμβάσεις όπου απαιτείται και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε Ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα.

Στόχος, η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020.

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, προγραμματίσθηκαν οι ακόλουθες 5 +1 δράσεις:

1η: Ασυνόδευτα παιδιά

Σήμερα την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, σας ανακοινώνουμε μια ειδική δράση. Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Να αναμένετε ανακοινώσεις από τον ίδιον τον κ. Πρωθυπουργό.

2η: ΜΚΟ
Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.

3η: Άσυλο και Επιστροφές

Η ψήφιση του νέου νόμου, παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.

4η: Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε Νησιά

Ο σχεδιασμός προβλέπει:

Λέσβος :Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Χίος : Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Σάμος: Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή – ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Κως: Στην ΚΩ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+

Λέρος: Στη ΛΕΡΟ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+

Ο κ. Στεφανής παρουσίασε με δύο φωτογραφίες την κατάσταση που επικρατεί τώρα στις δομές και την κατάσταση που θα επικρατεί με τη δημιουργία νέων κέντρων.

Παράταση ΦΠΑ

Αναφορικά με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, η Κυβέρνηση προχωρά στις εξής ενέργειες:

 1. Στην παράταση – έως 31.12.2020 – των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.
 2. Στη βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τις Δομές/ΚΥΤ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση του ζητήματος.
 3. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ.
 4. Τέλος, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Comments

 1. Φυσικά και τα επιτηρει ο Στρατός. Αλλά όχι για εγκληματικά στοιχεία μετανάστες και κάθε είδους εισερχομένων. Δουλειά των σωμάτων ασφαλείας είναι, συνοριοφυλακη αστυνομία λιμενικό υπουργείο εσωτερικών αλλά σίγουρα όχι των ενόπλων δυνάμεων. Η εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων είναι για αλλού είδους αποστολές όπως και ο οπλισμός και εξοπλισμός τους. Ναι μπορούν να συνδράμουν εάν και είναι προτιμότερο και οικονομικοτερο να πάει ένα ταχύπλοο πάρα μια φρεγάτα, εάν καταναλώσουν το προσωπικό τους και τις ώρες λειτουργίας των όπλο μηχανημάτων τους στους μετανάστες τότε στον πόλεμο ποιος θα πάει? Τα περιπολικά και τα ταχύπλοα

 2. Το σχεδιο της Κυβερνησης του Κούλη ειναι ενα γελοιο επικοινωνιακο πυροτεχνημα, και αυτο θα φανει παρα πολυ συντομα.
  Το πλεον εξοργιστικο ειναι η προσπαθεια του Κούλη να εξαγορασει τους δοκιμαζομενους κατοικους με μειωσεις ΦΠΑ, προσληψεις, εργολαβιες, και διαφορες αλλες «παροχες» και ρουσφετια. Κανει λαθος που υποτιμα τοσο πολυ τη νοημοσυνη τους, και αυτο θα το ανακαλυψει λιαν συντομως. Οι παλαιοκομματικες συνταγες δεν πιανουν πια.

  Κούλης=Τσίπρας με γραβάτα
  ΝΔούλα=γαλαζιος ΣΥΡΙΖΑ

 3. Βιαιη απωθηση των σκαφων των λαθρομεταναστων κυριοι.
  Και αν παλι καποιοι καταφερου ννα περασουν, η λυση ειναι ευκολη:

  Κυριοι, στις κατωθι φωτογραφιες βλεπετε αμερικανικα στρατοπεδα Γερμανων αιχμαλωτων, το 1945. Τι στρατοπεδα δηλαδη, υπαιθροι φραχτες με αγκαθωτο συρματοπλεγμα ηταν , μεσα στους οποιους οι Αμερικανοι κρατησαν για μακροτατρο χρονικο διαστημα 2.000.000 Γερμανους, ακομα και γυναικες!
  Γιατι δεν μπορουμε να μαντρωσουμε και εμεις τους λαθρομεταναστες σε κατι τετοιες «δομες» στα ξερονησια;

  Ποιός θα τολμησει να μας καταγγειλει ως «απανθρωπους» οταν οι «φιλανθρωποι δυτικοι Συμμαχοι» , οι «καλοι» του Β Παγκοσμιου Πολεμου, εκαναν ακριβως το ιδιο;

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/23/Remagen_enclosure.jpg

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f0/Sinzig_enclosure.jpg

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bb/WomenCamp1945.gif

  Αν δε θελουμε τοσο σκληρα πραγματα διοτι ειμεθα πονοψυχοι, μπορουμε να το κανουμε οπως στη Μακρονησο το 1947-1951, με σκηνες, με καποιες βασικες υποδομες στρατοπεδευσης και επιβιωσης, και γενικως οργανωμενα πραγματα.

  https://lefterianews.files.wordpress.com/2016/05/cebcceb1cebacf81cebf.jpg

  Σε λιγες μερες ολοι οι λαθρο θα παρακαλανε να τους στειλουμε πισω.

  Με αυτα τα απλα μετρα οι ροες και σταματουν και αντιστρεφονται χωρις να ανοιξει μυτη, οχι με τις γελοιοτητες του Κούλη.

  Επισης, ερωτω και παλι: Θα διαθεσει φρουρα για τη φυλαξη των «κλειστων κεντρων» ο Κούλης; Ειναι ετοιμος να χρησιμοποιησει αστυνομικη βια αν οι ψευτοπροσφυγες εξεγερθουν ή προσπαθησουν να αποδρασουν ; Αν οχι πώς θα τους κρατησει μαντρωμενους; Θα στεκεται μπροστα τους ο θαλαμοφυλακας και ο Αλφαμίτης λεγοντας τους «Απαγορευεται η εξοδος!» ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *