Σε δύο εκδηλώσεις που τιμούν την Ιστορία του συμμετείχε το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ): Στις εκδηλώσει της 191ης επετείου από τη Ναυμαχία της Αγκάλης και στις εκδηλώσεις της 76ης επετείου από τη βύθιση του αντιτορπιλικού «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ».

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, ο Α/ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ιτέα για την επέτειο της Ναυμαχίας της Αγκάλης. Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε συναυλία και αποδόθηκαν τιμές από την Μπάντα του ΠΝ.

Η Ναυμαχία της Αγκάλης έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες της 17 Σεπτεμβρίου 1827 στη δυτική πλευρά του Κόλπου της Αγκάλης, στην περιοχή της Ιτέας. Στη ναυμαχία συγκρούστηκαν εννέα (9) οθωμανικά πλοία και έξι (6) πλοία μιας ελληνοβρετανικής μοίρας, υπό την ηγεσία του Άγγλου ναυάρχου Frank Abney Hastings. Οι ελληνοβρετανικές δυνάμεις πέτυχαν να κατατροπώσουν τον αντίπαλο τουρκοαιγυπτιακό στόλο και να αποκτήσουν έτσι τον απόλυτο έλεγχο στη θαλάσσια περιοχή, με δυνατότητα πλήρους έκτοτε επικοινωνίας των επαναστατικών τμημάτων Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας. Επιπρόσθετα, ο Ιμπραήμ αναγκάσθηκε να στραφεί προς το Ναβαρίνο καταπατώντας την ανακωχή που ίσχυε, πράξη η οποία υπήρξε η απαρχή της οριστικής του αποτυχίας να καταστείλει την ελληνική στάση. Οι απώλειες των τούρκων στην Αγκάλη έφτασαν στο μισό της έμψυχης δύναμής τους, ενώ στον αντίποδα, ελάχιστες ήταν εκείνες της ελληνικής πλευράς.

Νωρίτερα, στις 26 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις, στη Λέρο, για την 76η επέτειο από τη βύθιση του αντιτορπιλικού «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ».  Στις εκδηλώσεις, παρέστη, ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχου Ε. Αποστολάκη και του Α/ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Ν. Τσούνη,  ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Γ. Παυλόπουλος. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων παρευρέθηκε ο επιζών από το πλήρωμα του  A/Τ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ», κ. Β. Μαγκασιάνος που υπηρετούσε στο πλοίο την ημέρα της βύθισης του, καθώς και συγγενείς των απολεσθέντων. Στη Λέρο κατέπλευσαν, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» και η κανονιοφόρος «ΚΡΑΤΑΙΟΣ».

Το αντιτορπιλικό «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» (D-15) ναυπηγήθηκε στη Γλασκώβη το 1936-1938. Το πλοίο έλαβε μέρος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά την κατάληψη της Ελλάδας διέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου ανέλαβε καθήκοντα συνοδείας βρετανικών νηοπομπών. Μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας, το 1943, επέστρεψε στο Αιγαίο. Στην τελευταία του περιπολία κατέπλευσε το πρωί της 26 Σεπτεμβρίου στον όρμο Λακκί της Λέρου. Λίγη ώρα μετά δέχτηκε γερμανική αεροπορική επιδρομή και βυθίστηκε, με θύματα τον κυβερνήτη και 72 μέλη του πληρώματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *