Δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας της χώρας και της ανάγκης διατήρησης ικανής αποτρεπτικής ισχύος, το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) προσανατολίζεται σοβαρά στο ενδεχόμενο εγκατάστασης του τρισδιάστατου ραντάρ επιτήρησης αέρα και θάλασσας SMART-S Mk.2 της Thales στις φρεγάτες MEKO-200.

Το ραντάρ εφαρμόζει τη μοναδική τεχνική της πολλαπλής δέσμης (multi-beam). Είναι αξιόπιστο και μπορεί να εντοπίσει στόχους stealth, ακόμα και σε κορεσμένο ή σε παράκτιο περιβάλλον. Το SMART-S Mk2 είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιηθεί σε μόνο δύο πλήρως αυτόματες επιχειρησιακές επιλογές, ενώ έχει εύκολη τοποθέτηση, ενσωμάτωση και συντήρηση.

Η χρήση του SMART-S Mk.2 ενδείκνυται για μια σειρά κρίσιμων αποστολών: τρισδιάστατη επιτήρηση αέρος και θάλασσας, υποστήριξη πυρός στα ναυτικά πυροβόλα, επιτήρηση του συστήματος ηλεκτρονικών παρεμβολών και υποστήριξη του συστήματος IFF.

Η μέγιστη εμβέλεια επιτήρησης είναι τα 250 χιλιόμετρα με μέγιστη κάλυψη 70ο καθ’ ύψος, η ελάχιστη εμβέλεια είναι 150 μέτρα. Μπορεί να ιχνηλατεί, τρισδιάστατα, έως και 500 στόχους αέρος και επιφανείας, ενώ διαθέτει τρία «παράθυρα» ελέγχου πυρός. Μπορεί να εντοπίσει μικρού μεγέθους πύραυλο σε απόσταση έως 50 χιλιόμετρα ή αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας σε απόσταση άνω των 200 χιλιομέτρων, αμφότερα με απόκλιση 20 μέτρων.

Οι δύο πλήρως αυτόματες επιχειρησιακές επιλογές είναι: (α) μέσου βεληνεκούς, έως τα 150 χιλιόμετρα με ρυθμό περιστροφής 27 στροφές το λεπτό και (β) μεγάλου βεληνεκούς έως τα 250 χιλιόμετρα με ρυθμό περιστροφής 13,5 στροφές το λεπτό.