Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ πέρασε την εκδοχή της του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό , ύψους 716 δισ., την Πέμπτη, που περιλαμβάνει ένα μέτρο για την αποτροπή της αγοράς μαχητικών F-35 από την Τουρκία.

Η τροπολογία στο National Defense Autorization Act (NDAA) από τη γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ζιν Σαχίν και τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τομ Τίλις, θα βγάλει την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της κράτησης του Άντριου Μπρούνσον, Αμερικανού πολίτη, σύμφωνα με το γραφείο της Σαχίν.

Ο Μπρούνσον, χριστιανός πάστορας που μπορεί να φυλακιστεί για μέχρι και 35 χρόνια, αρνήθηκε τις τουρκικές κατηγορίες για κατασκοπεία και τρομοκρατία σε τουρκικό δικαστήριο αυτόν τον μήνα. Ο ίδιος είναι σε κράτηση από το 2016.

Επίσης ασκείται κριτική στην Τουρκία, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, για τη συμφωνία με τη Ρωσία τον Δεκέμβριο περί αγοράς αντιαεροπορικών πυραύλων S-400. Σύμφωνα με το γραφείο της Σαχίν, η απόφαση αγοράς του ρωσικού συστήματος επισύρει κυρώσεις στο πλαίσιο της αμερικανικής νομοθεσίας.

«Υπάρχει φοβερή διστακτικότητα για τη μεταφορά αεροσκαφών F-35 και ευαίσθητης τεχνολογίας σε ένα έθνος που έχει αγοράσει ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας σχεδιασμένο να καταρρίπτει αυτά τα ίδια αεροσκάφη» δήλωσε η Σαχίν.

Οι εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον έχουν κλιμακωθεί για ένα εύρος ζητημάτων τους τελευταίους μήνες, περιλαμβανομένης της αμερικανικής πολιτικής στη Συρία και μιας σειράς υποθέσεων με Τούρκους και Αμερικανούς υπήκοους που κρατούνται στις δύο χώρες.

Η Τουρκία έχει πει ότι θα προβεί σε αντίποινα εάν οι ΗΠΑ περάσουν έναν νόμο που σταματά τις πωλήσεις όπλων σε αυτήν. Η γείτονας σχεδιάζει να αγοράσει πάνω από 100 F-35 και είναι σε συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για την αγορά πυραύλων Patriot.

Σημειώνεται ότι το NDAA έχει ακόμα βήματα για να γίνει νόμος. Η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε τη δική της εκδοχή του νομοσχεδίου νωρίτερα την Πέμπτη. Η Γερουσία πρέπει να περάσει τη δική της και πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο εκδοχές πριν παρουσιαστεί ένα τελικό, συμβιβαστικό νομοσχέδιο, προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία αργότερα μέσα στο έτος.