Το πέμπτο επιθετικό ελικόπτερο T-129 παρέλαβε η Τουρκική Χωροφυλακή και μάλιστα με το νέο χρωματισμό που θα έχουν τα συγκεκριμένα ελικόπτερα. Ο νέος χρωματισμός, που είναι σε απόχρωση χακί και ενιαίος, αντικαθιστά τον προηγούμενο χρωματισμό, που ήταν παραλλαγή τριών χρωμάτων (μαύρου, κίτρινου και χακί). Ωστόσο αποδείχτηκε ότι ο χρωματισμός της παραλλαγής ήταν περισσότερο έντονος απ’ ότι έπρεπε, ιδιαίτερα το κίτρινο χρώμα, με αποτέλεσμα να επιλεγεί ο ενιαίος χρωματισμός απόχρωσης χακί, πιθανότατα ιδανικότερος για χρήση στους ορεινούς όγκους της Νοτιοανατολικής Τουρκίας (Κουρδιστάν).

Το ελικόπτερο που παραδόθηκε είναι το πέμπτο για την Τουρκική Χωροφυλακή και 47ο συνολικά των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Από τα 47 ελικόπτερα τα 42 έχει παραλάβει ο Τουρκικός Στρατός, εκ των οποίων έχει απολέσει ένα, το Φεβρουάριο του 2018, και πέντε έχει παραλάβει η Τουρκική Χωροφυλακή. Τα υπόλοιπα 12 T-129 αναμένεται να παραδοθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2020 με ρυθμό ένα ελικόπτερο το μήνα.

Ο παλαιός χρωματισμός παραλλαγής των τουρκικών T-129.

Σύμφωνα με τη νέα τακτική της Τουρκικής Χωροφυλακής, δηλαδή να ονοματίζει τα ελικόπτερα T-129 που παραλαμβάνει με ημερομηνίες και ονόματα ιστορικής σημασίας για την Τουρκία, το πέμπτο ελικόπτερο φέρει τον αριθμό J-1526 και το όνομα «Kanuni» που σημαίνει «νομοθέτης».

Ο αριθμός 1526 είναι το έτος της νικηφόρας, για τους Οθωμανούς, υπό του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, Μάχης του Μόχατς κατά τα Ουγγαρίας και των συμμάχων της (Κροατίας, Βοημίας, Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Βαυαρίας, Παπικού Κράτους και Πολωνίας). Η νίκη των Τούρκων σήμανε τον διαμελισμό της μεσαιωνικής Ουγγαρίας και τέλος των πολέμων μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Ουγγαρίας (1366-1526) και την έναρξη των πολέμων μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των Αψβούργων (1526-1791). Το όνομα «νομοθέτης» παραπέμπει στο έτερο προσωνύμιο του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή.

Υπενθυμίζουμε ότι τα τέσσερα προηγούμενα T-129 της Τουρκικής Χωροφυλακής ονομάζονται J-1071 «Arp Aslan» (Σελτζούκους Τούρκος Σουλτάνος, νικητής της Μάχης του Ματζικέρτ), J-1299 «Osman Gazi» (Σουλτάνος Οσμάν Α’, ιδρυτής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, J-1453 «Fatih» (Σουλτάνος Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής της Κωνσταντινούπολης) και J-1512 «Sultan Selim I» (όνομα του Σουλτάνου Σελίμ Α’, ο οποίος βασίλεψε την περίοδο 1512-1510 και ήταν πατέρα του Σουλεϊμάν Α’ του Μεγαλοπρεπή).