Στις νότιες ακτές της, απέναντι από την Κύπρο, εξετάζει να αναπτύξει τους S-400 η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται τέσσερις πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Οπως αναφέρεται, οι S-400, οι οποίοι ενδέχεται να παραδοθούν στην Αγκυρα εντός των επόμενων εβδομάδων, «είναι ικανοί να αυξήσουν δραματικά τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου βρίσκεται σε διαμάχη με την Κύπρο – μέλος της Ε.Ε. για εξορύξεις υδρογονανθράκων».

«Η Τουρκία θεωρεί τους S-400 παράγοντα για την υπεράσπιση των ενεργειακών συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι εντάσεις απειλούν με ρήγμα τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ», αναφέρει στο πρακτορείο ο Μεχμέτ Σεϊφετίν Ερόλ, επικεφαλής ερευνητικού ινστιτούτου με έδρα την Αγκυρα, προσθέτοντας ότι η Τουρκία αισθάνεται «μια αυξανόμενη απειλή στη Μεσόγειο, από την αμερικανική και την ισραηλινή υποστήριξη προς την Κύπρο»

Πάντως, όπως τονίζεται, η συγκεκριμένη τοποθεσία δεν αποτελεί το μοναδικό πιθανό σημείο ανάπτυξης τoυ πυραυλικού συστήματος, καθώς εξετάζονται και άλλες επιλογές.

Το ζήτημα των S-400 εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο «αγκάθι» στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, που έχουν απειλήσει την Αγκυρα με κυρώσεις αν προχωρήσουν στην παραλαβή τους.

Κρίσιμο, σε αυτή την κατεύθυνση, θεωρείται το τετ α τετ του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη G20 της Ιαπωνίας, στα τέλη Ιουνίου.

Πηγή:http://www.kathimerini.gr