Ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας Sebastien Lecornu από τη Λοριάν στα πλαίσια της τελετής καθέλκυσης της 1ης ελληνικής φρεγάτας FDI HN, ανακοίνωσε ευχάριστες και θετικές ειδήσεις για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την ελληνική αποτροπή συνολικά. Tόσο κατά την ομιλία του όσο και στο περιθώριο της συνάντησης με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκο Δένδια, το μήνυμα που έστειλε το Παρίσι στην Αθήνα είναι σαφές: είμαστε στη θέση να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τη στρατηγική μας συμμαχία.

Η ομιλία του Sebastien Lecornu από το ναυπηγείο της Naval Group υπήρξε ιδιαίτερα στοχευμένη για τον προσεκτικό αναλυτή και παρατηρητή. Την παρακολουθήσαμε δια ζώσης με μεγάλο ενδιαφέρον κρατώντας σημειώσεις αφού τα λεγόμενα του Γάλλου Υπουργού Άμυνας αξίζουν ιδιαίτερης ανάλυσης από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της ελληνικής κυβέρνησης.

Κατά την ομιλία του ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας Sebastien Lecornu εξέπεμψε ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα το οποίο και αντικατοπτρίζει τη γαλλική εξωτερική πολιτική για τη χώρα μας. Μήνυμα το οποίο πρέπει να αξιολογηθεί από την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως επισήμανε ο Sebastien Lecornu, Παρίσι και Αθήνα μοιράζονται το ίδιο στρατηγικό όραμα για την Ανατολική Μεσόγειο. Η πιο άμεση διάσταση του στρατηγικού οράματος και της ελληνογαλλικής συμμαχίας είναι η εξοπλιστική διάσταση. Εκεί άλλωστε φαίνεται και αποδεικνύεται πως βλέπει η μια χώρα την άλλη.

Ο Sebastien Lecornu σημείωσε με έμφαση πως η γαλλική αμυντική βιομηχανία αναπτύσσει σειρά νέων τεχνολογικών συστημάτων επ’ ωφέλειά των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία όπως είπε είναι πλήρως διαθέσιμα για την Ελλάδα και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ειδικότερα.

Στην ομιλία του ο Sebastien Lecornu αναφέρθηκε σε τεχνολογικά άλματα που έχει πραγματοποιήσει η γαλλική αμυντική βιομηχανία και τα οποία το επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιαστούν επισήμως. Οι επόμενοι μήνες αναμένονται να είναι καταλύτης εξελίξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο περιθώριο της συνάντησης του με τον Έλληνα ΥΕΘΑ, αναφέρθηκε πως τα γαλλικά Patroller τα οποία θα αποκτηθούν από τον Ελληνικό Στρατό θα είναι οπλισμένα ενώ εκτός των Patroller εξετάζονται και άλλα συστήματα UAV. Μολονότι, το Patroller δεν είναι ένα UAV κατηγορίας UCAV εντούτοις θα διαθέτει δυνατότητες να φέρει οπλισμό. Η σχετική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας έχει ήδη υπογραφεί. Το ανέφερε άλλωστε και ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας Sebastien Lecornu στην ομιλία του με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα μετά τη Γαλλία η οποία θα αποκτήσει οπλισμένα γαλλικά drone».

Όλα τα παραπάνω αποτελούν εξελίξεις οι οποίες οφείλουν να αξιολογηθούν από την πολιτική ηγεσία της χώρας μας και την ελληνική κυβέρνηση. Τα όσα δήλωσε επισήμως ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας μόνον τυχαία δεν ήταν.

Το Παρίσι έστειλε μήνυμα. Η Αθήνα οφείλει να το κατανοήσει και να πράξει τα δέοντα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η Αθήνα και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε γαλλική υψηλή τεχνολογία για μια σειρά από οπλικά συστήματα τα οποία εξασφαλίζουν την ποιοτική υπεροχή στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έναντι της δυνητικής απειλής. Παράλληλα, η ίδια γαλλική υψηλή τεχνολογία θα μπορεί να δώσει βιομηχανικό έργο και σε πολλές ελληνικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας.

Και αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έστω και από συγκυρίες επιβεβαίωσε την ελληνική αμυντική πολιτική που θέλει τη χώρα μας και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να διατηρούν δυο ξεχωριστές πηγές αμυντικών προμηθειών.