Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε το νέο δόγμα, το οποίο καθορίζει τα βασικά στοιχεία πολιτική του Ρωσικού Ναυτικού. Η υπογραφή του νέου δόγματος έγινε στη διάρκεια ναυτικής παρέλασης στην Αγία Πετρούπολη με αφορμή την Ημέρα του Ρωσικού Ναυτικού. Περισσότερα από 40 πλοία και υποβρύχια, 42 πολεμικά αεροσκάφη και περισσότεροι από 3.500 ναύτες παρευρέθηκαν στην τελετή, στην οποία συμμετείχαν ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο Ανώτατος Διοικητής του Ρωσικού Ναυτικού Νικολάι Εβμένοφ και πολλοί στρατιωτικοί.

Στην ομιλία του, ο Πούτιν σημείωσε ότι τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας καθορίζουν τα σύνορα και τις περιοχές και είπε: «Μεταξύ αυτών, κυρίως τα αρκτικά ύδατά μας, η Μαύρη Θάλασσα, η Θάλασσα του Οχότσκ και η Θάλασσα του Βερίγγειου, η Βαλτική και τα στενά των Κουρίλων Νήσων. Θα τους προστατεύσουμε με κάθε μέσο». Επισημαίνοντας ότι τα υπερηχητικά πυραυλικά συστήματα Zircon θα ενταχθούν στο Ρωσικό Ναυτικό τον προσεχή Σεπτέμβριο, ο Πούτιν είπε ότι θα συνεχιστεί η ναυπήγηση νέων πλοίων.

Το νέο δόγμα που υπέγραψε ο Πούτιν προβλέπει επίσης τη διαφοροποίηση των θαλάσσιων δραστηριοτήτων του Ρωσικού Ναυτικού. Αναφέρει επίσης ότι δεν υπάρχουν αρκετές βάσης στο εξωτερικό, που να επιτρέπουν τη λειτουργία ρωσικών πλοίων σε απομακρυσμένες περιοχές, εκτός Ρωσίας, και ότι η πολιτική των ΗΠΑ για την κυριαρχία στους ωκεανούς και η ενίσχυση της υποδομής του ΝΑΤΟ προς τα ρωσικά σύνορα συνιστούν απειλή για τη Ρωσία.

Το νέο δόγμα προβλέπει την ίδρυση κέντρων επιμελητείας του Ρωσικού Ναυτικού στις χώρες του ασιατικού Ειρηνικού Ωκεανού και υπογραμμίζει ότι η μαχητική ικανότητα του Ρωσικού Ναυτικού θα αυξηθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια της χώρας και να προστατευθούν τα συμφέροντά της στους ωκεανούς. Τέλος, το νέο δόγμα επισημαίνει ότι οι ξαφνικές και απρόβλεπτες επιδημίες αποτελούν κίνδυνο για τις θαλάσσιες δραστηριότητες της χώρας.