Το περιστατικό του Λονδίνου σήμερα πρέπει να μας προβληματίσει. Σοβαρά πολύ σοβαρά όμως. Κι αυτό γιατί η άμεση και ταχεία επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων γλύτωσε από τα χειρότερα. Σε τέτοιου είδους συμβάντα απαιτείται άμεση επέμβαση. Ταχεία αντίδραση από ειδικά εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους αστυνομικούς ώστε άμεσα να λάβει χώρα σύλληψη ή εξουδετέρωση του τρομοκράτη ελαχιστοποιώντας και περιορίζοντας τις όποιες απώλειες.
Η Αστυνομία του Λονδίνου διαθέτει τις ομάδες CSO19 και τα armed response vehicle (ARV) κάτι αντίστοιχες των ΟΠΚΕ. Η CSO19 επεμβαίνει και αυτή ταχύτητατα αφού διαθέτει δίκυκλα και βαρύ οπλισμό μαζί με ανάλογα σκοπευτικά βοηθήματα και πυρομαχικά για χρήση εντός αστικού ιστού.
Στην Ελλάδα αρκούμαστε σε επικοινωνιακές φιέστες όπως οι Μαύροι Πάνθηρες. Η ουσία θα ήταν οι ΟΠΚΕ να λάβουν εκπαίδευση, δόγμα, επιχειρησιακό προσανατολισμό και υλικοτεχνική υποδομή για τέτοια περιστατικά.
Η ΕΚΑΜ έχει μέσο χρόνο απόκρισης τα 45 λεπτά. Ειδάλλως πρέπει να διαθέτει ομάδες σε κίνηση ή σε επικίνδυνα σημεία (πολυσύχναστα μέρη) τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως υψηλού ρίσκου με βάση εκτιμήσεις και αναλύσεις από την Αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Για παράδειγμα να έχει μια ομάδα ετοιμότητας στο κέντρο της Αθήνας γιατί από το Μαρκόπουλο θέλει πάνω από 45 λεπτά. Ή στο Γουδί αλλά και πάλι με κίνηση υπάρχει πρόβλημα.
Άλλη λύση είναι η άφιξη των δυνάμεων με ελικόπτερο και καταρρίχηση αυτών σε ταράτσα εγγύς του σημείου που ενεργούν οι τρομοκράτες ώστε να αναπτυχθούν άμεσα. Βέβαια αν ήμασταν σοβαρό κράτος θα έπρεπε η ΕΚΑΜ να είναι μαζί με τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ ώστε να κινούνται ταχύτατα.
Τις περισσότερους φορές πρώτος φτάνει ο αστυνομικός του δρόμου που άμεσα θα βρεθεί πλησίον του συμβάντος. Με άλλα λόγια η Άμεση Δράση (ομάδες Ζ και ΔΙΑΣ ή περιπολικά) ή οι ΟΠΚΕ. Αυτοί δυστυχώς είναι παραμελημένοι αφού αλλιώς πουλάει επικοινωνιακά η συγκρότηση μιας νέας υπηρεσίες όπως οι Πάνθηρες και αλλιώς η αναδιοργάνωση μιας παλαιάς υπηρεσίες πχ ΟΠΚΕ. Αλλά εδώ οι ΟΠΚΕ αντιμετωπίζονται ως μια υπηρεσία για πάσα νόσο (τη συνέχεια τη ξέρετε) ικανές για μέτρα στα γήπεδα, φρούρηση στόχων μέχρι και μέτρα τροχαίας.
Ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι τα σκοπευτικά που δυστυχώς δεν προβλέπονται ή ο βαρύς οπλισμός (καραμπίνες και τυφέκια 5,56). Ένα άλλο σκέλος είναι τα μη θανατηφόρα όπλα. Αδιανόητο ειδικές ομάδες όπως οι ΟΠΚΕ να μην φέρουν όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης (Tazer). Σε όλο τον άλλο φυσιολογικό κόσμο τα φέρει ο αστυνομικός της γειτονιάς.
Η εποχή του αστυνομικού με το πουκάμισο και τη battle dress τελείωσε. Χρειάζονται ταχυκίνητες tactical ομάδες να επεμβαίνουν σε τόπο και χρόνο.
Αυτά τα λίγα με αφορμή το συμβάν στο Λονδίνο. Και το κερασάκι στη τούρτα είναι η παρακάτω φωτογραφία από τη Πρεσβεία των ΗΠΑ: