Την απόκτηση ελικοπτέρων AW139 προέκρινε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων δασοπυρόσβεσης, ταχείας μεταφοράς πυροσβεστικών δυνάμεων και εκτέλεσης αποστολών αεροδιακομηδών. Η διαδικασία υλοποιήθηκε μέσω συγκριτικής αξιολόγησης με άλλους τύπους ελικοπτέρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ιταλικό best seller ελικόπτερο κηρύχτηκε προσωρινός ανάδοχος για την Leonardo, ενώ το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται η υπογραφή της σχετικής συμβάσης με την ιταλική αεροδιαστημική εταιρεία. Στόχος του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, είναι η πρόσκτηση τριών νέων ελικοπτέρων για την διενέργεια των παραπάνω αποστολών.

Σημειώνεται ότι το  AW139 αξιοποιείται από πολλές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, διεθνώς για την ανάληψη επιχειρησιακών αποστολών δασοπυρόσβεσης. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται η περίπτωση του Los Angeles Fire Department καθώς και της Ιταλικής Δασικής Υπηρεσίας, η οποία αξιοποιεί επιχειρησιακά AW139 για αποστολές δασοπυρόσβεσης.

Η απόκτηση του AW139 από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, αυξάνει την ομοιοτυπία με τα νέα ελικόπτερα SAR/CSAR της Πολεμικής Αεροπορίας. Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας προέκρινε το ιταλικό ελικόπτερο ως τη καλύτερη λύση από πλευράς κόστους – οφέλους και με βάση τα παραδείγματα διαθεσιμοτήτων που ξεπερνούν το 90% λαμβάνοντας υπόψιν τα παραδείγματα χρηστών του ελικοπτέρου.

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν επιτελείς του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στο DefenceReview.gr, ανάλογες προσπάθειες απόκτησης εξειδικευμένων ελικοπτέρων αεροδιακομηδών, πρέπει να γίνουν και από το Υπουργείο Υγείας. Ήδη το ιταλικό AW139 αξιολογείται στενά από το Υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ για την απόκτηση αριθμού ελικοπτέρου με τις κατάλληλες υγειονομικές συλλογές. Αυτό άλλωστε είναι η πλέον ορθολογική κίνηση αφού με την απόκτηση AW139 αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια, το ΕΚΑΒ μπορεί να αναλάβει το βάρος των αεροδιακομηδών, απαλλάσσοντας τη ΠΑ και γενικότερα τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η απόκτηση AW139 τόσο από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας όσο και από το Υπουργείο Υγείας καθώς και τη ΠΑ, μπορεί να αποτελέσει την ιδανική ομοιοτυπία για ένα ελικόπτερο με πολλούς και διαφορετικούς ρόλους. Επιπροσθέτως, ανάλογες επιχειρησιακές απαιτήσεις ελικοπτέρων έχουν τόσο η ΕΛ.ΑΣ όσο και το Λιμενικό Σώμα, για την μεταφορά ειδικών δυνάμεων.

Aναλυτικά: