Μετά από μήνες πολιτικής αστάθειας και αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ αναμένεται να λάβει αποφάσεις για κρίσιμα εξοπλιστικά προγράμματα των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την προμήθεια άλλων 25 μαχητικών αεροσκαφών F-35 (ήδη έχει παραγγείλει 50 αεροσκάφη του τύπου), 25 μαχητικών αεροσκαφών F-15X και 12 αεροσκαφών μεταβλητής έλικας V-22 Osprey. Το συνολικό κόστος των παραπάνω εξοπλιστικών προγραμμάτων προσδιορίζεται περί τα $ 11 δισεκατομμύρια και θα καλυφθούν από τη δωρεάν στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς τη χώρα.

Υπενθυμίζουμε ότι για την περίοδο 2019-2028 το Ισραήλ θα παραλάβει $ 38 δισεκατομμύρια ή $ 3,8 δισεκατομμύρια το έτος δωρεάν στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ. Η επιλογή και του F-35, αλλά και του  F-15 έχει να κάνει με την επιχειρησιακή αντίληψη της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας σχετικά με τον συνδυασμό πληγμάτων ακριβείας και την ανάγκη προβολής αεροπορικής ισχύος σε μεγάλες αποστάσεις με αεροσκάφη μεγάλης μεταφορικής ικανότητας. Τα V-22 Osprey, μαζί με 12 νέα CH-47 Chinook, θα αντικαταστήσουν τα 23 εν υπηρεσία CH-53 Sea Stallion.

Comments

  1. Οι δίπλα έχουν πει ότι εάν οι ουσαίοι αποδεσμεύσουν F-15 για Ελλάδα, θα πρέπει να κάνουν το ίδιο και γι’ αυτούς.

   1. Πραγματικά απαραίτητο δεν τους είναι πάντως, αφού και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού έχουν και όπλα μακράς εμβέλειας, ενώ οι περισσότεροι στόχοι στρατηγικής σημασίας στην Ελλάδα είναι μέσα στην εμβέλεια των όπλων που έχουν. Για να φτάνουν και την Κέρκυρα έχουν και έναν Ναύσταθμο Πασάλιμάνι στον κόλπο του Αυλώνα της Αλβανίας.
    Αν προχωρήσει η εγχώρια τους ανάπτυξη των συστημάτων του πυραυλικού πυροβολικού δεν θα χρειάζονται ούτε τα μαχητικά για προσβολές στόχων στα γειτονικά εδάφη.

 1. Αν μας εδινε εμας η αμερικη 3.8δισ $ το χρονο (στο ισραηλ ειναι το 20με25% των ετησιων αμυντικων δαπανων ) οι δικοι μας δεν θα ξοδευαν ουτε δολαριο παραπανω αππ τα εθνικα κονδυλια και με αυτα τα λεφτα που θα γλυτωναν θα διοριζαν καμια 100000 δημοσιους υπαλληλους παραπανω και θα το ονομαζαν αναπτυξη μεσω «επενδυσεων στον αμυντικο τομεα» χαχαχχαχ

  1. Μάλλον όχι όσον αφορά το ερώτημα με τα V-22 σε φρεγάτες.
   Φρεγάτες δεν έχουν ούτε θα αποκτήσουν στο ορατό μέλλον,ούτε θα χωρούσαν σε πλοία μεγέθους φρεγάτας τα Osprey. Ενώ το νέο CH-53 είναι πανάκριβο και ίσως δεν χρηματοδοτείται, η και ίσως επειδή οι Μπέλλ- Μπόινγκ χρειάζονται ένα συμβόλαιο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

   Χωρίς χρηματοδότηση δεν θα έπαιρναν ούτε τα V-22 αφού δεν έχουν χρήματα να τα πληρώσουν.

   https://m.jpost.com/israel-news/its-official-israel-wont-be-purchasing-boeings-v-22-617510

 2. Συνεχίζουν να επενδύουν Τεράστια ποσά στην εναέρια επικράτηση του ισραηλινού στρατού. Δείχνει πόσο σημαντικά βλέπουν αυτό το κομμάτι η συγκεκριμένη χώρα. Βέβαια πρέπει να τονίσουμε ότι έχουν και περίπου 4 δισεκατομμύρια $ ως αμερικανική βοήθεια καθε χρόνο.
  Ισως αυτο το παραδείγμα ….χρειαζεται να ακολουθήσουμε. Αφού προσφέρουμε βάσεις & διευκολύνσεις θα πρεπει να έχει καποιο οικονομικό αντάλλαγμα & στρατιωτικό καθε χρόνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *