Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμυντικής ιστοσελίδας «DefenseNews», το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ, οι ΗΠΑ έχουν σχεδιάσει ένα πρόγραμμα ύψους $ 190,7 εκατομμυρίων, γνωστό ως ERIP (European Recapitalization Incentive Program), το οποίο έχει στόχο να βοηθήσει την Αλβανία, τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη, την Κροατία, την Ελλάδα, τα Σκόπια και τη Σλοβακία, να αντικαταστήσουν οπλικά συστήματα ρωσικής προέλευσης, που βρίσκονται στο οπλοστάσιο τους.

Με το πρόγραμμα ERIP η Ουάσιγκτον στοχεύει όχι μόνο στον περιορισμό των ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων σε συμμαχικές ή φιλικές χώρες, αλλά και στην ενίσχυση του κύκλου εργασιών της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία αναμένεται να επωφεληθεί από το πρόγραμμα ERIP. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πηγές και πληροφόρηση του αξιόπιστου IISS (International Institute for Strategic Studies) τα ποσά που θα πάνε σε κάθε χώρα είναι:

1/ $ 30 εκατομμύρια στην Αλβανία για την προμήθεια ελικοπτέρων.

2/ $ 30,7 εκατομμύρια στη Βοσνία & Ερζεγοβίνη για την προμήθεια ελικοπτέρων.

3/ $ 25 εκατομμύρια στην Croatia για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων πεζικού.

4/ $ 25 εκατομμύρια για την Ελλάδα για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων πεζικού.

5/ $ 30 εκατομμύρια στα Σκόπια για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων πεζικού, και

6/ $ 50 εκατομμύρια στη Σλοβακία για την προμήθεια ελικοπτέρων.

Ωστόσο για την αποδοχή του ποσού και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ERIP υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή (στην περίπτωση αυτή το προγραμμένο ποσό θα διατεθεί σε άλλες χώρες). Αρχικά τα παραπάνω ποσά είναι εφάπαξ και η όποια αγορά θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και να περιλαμβάνει τα συστήματα, υπηρεσίες εκπαίδευσης και εν συνεχεία υποστήριξης, έτσι ώστε τα όποια συστήματα επιλεγούν να είναι λειτουργικά και υπηρεσιακά.

Μια άλλη προϋπόθεση είναι η χώρα που θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ERIP θα πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν θα αγοράσει ρωσικά οπλικά συστήματα στο μέλλον, εκτός από την περίπτωση ανταλλακτικών για την υποστήριξη όσων ρωσικών συστημάτων διατηρεί σε υπηρεσία. Τέλος, η χώρα που θα συμμετάσχει στο ERIP θα πρέπει να συνδράμει και αυτή στο πρόγραμμα με ένα ποσό περίπου ίσου με το ποσό που θα λάβει.

Comments

 1. Δεν νομίζω ότι τα 25.000.000€ είναι αρκετά για να καλυφθούν οι ανάγκες μας σε ΤΟΜΑ με πιθανή παραλαβή M2 Bradley, όπως πολλοί ελπίζουν. Ίσως για AAV-7 για τους Πεζοναύτες και για Humvee. Βέβαια αν 25.000.000€ καταφέρουν να μας αγοράσουν έστω 100 Bradley, οι φίλοι της Άμυνας θα «γιορτάζουμε»…. Γενικά αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι οικονομικές και τακτικές αγορές, όπως νέα φορτηγά προς αντικατάσταση των Steyr (πχ περισσότερα MTVR ή MAN σαν αυτα της ΕΦ) , Humvee και VBL προς αντικατάσταση των G240 σε ρόλους αναγνώρισης και επιτήρησης, περισσότερα HEMMTT για λογιστική χρήση (βυτιοφόρα, ρυμουλκα, οχήματα μηχανικού κλπ) και έστω κανένα M113A3 με πιο σύγχρονο εξοπλισμό (ασυρμάτους κλπ), για να αντικαταστήσουν αριθμό των Α1. Εκτός του ότι δεν θα εισαχθεί κανένας καινούργιος τύπος οχήματος σε υπηρεσία , θα αυξηθούν σημαντικά και οικονομικά οι μεταφορικές και αναγνωριστηκές ικανότητες του στρατού ξηράς. Σε δεύτερη φάση, τα αποσυρθεντα οχήματα (G240, M113A1 και Steyr) θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε δυνάμεις Εθνοφυλακής υψηλής ετοιμότητας και θα μπορούσε να συγκροτηθεί ακόμα και μηχανοκίνητο τάγμα Εθνοφυλακής. Ωραία στα αυτιά μεν όλα αυτά, αλλά απίθανα στη πράξη δε.

 2. Λογικά τα 25 εκ. είναι το ποσό που θα καλύψουν οι Αμερικάνοι για τα M2 που θα πάρουμε.
  Και για να μην ξεχνιόμαστε!
  Πάρτε τα MLRS! Πάρτε τα MLRS! Πάρτε τα MLRS!

 3. Μα η Ελλάδα, δεν έχει πρόβλημα μόνο από τα παλιά Ρωσικά ΤΟΜΑ που διαθέτει. Έχει πρόβλημα και με τα Ρωσικά α/α συστήματα εγγύς άμυνας, ενώ διαθέτει και τους S-300.
  Αντ’ αυτών, έχουμε 25 εκ. για ΤΟΜΑ (που πρέπει να βάλουμε εμείς άλλα 25) και μέχρι εκεί.
  Δηλαδή πόσα ΤΟΜΑ μας χρειάζονται για 1.350 τανκ? οεο?
  (minimum σε πρώτη φάση για τα 353 Leo 2 θέλουμε σε λόγο 2 προς 1 περί τα 180, λέω εγώ τώρα).
  Αυτό το πρόγραμμα είναι πολύ «λίγο» γενικώς για εμάς.

 4. Μην μετράτε την ονομαστική αξία των οπλικων συστημάτων. Τα KIOWA,κόστιζαν με τα ανταλλακτικά και όλο το λοιπά πάνω από 500 μύρια, αλλά πληρώσαμε το ένα δέκατο… Φτάνει το ποσό (25 από USA συν 25 δικά ΜΑΣ) για αρκετά από αυτά πού μας ΕΠΕΙΓΟΥΝ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *