Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου, οι ΗΠΑ έχουν σχεδιάσει ένα πρόγραμμα, ύψους $ 190,7 εκατομμυρίων, γνωστό ως ERIP (European Recapitalization Incentive Program), το οποίο έχει στόχο να βοηθήσει την Αλβανία, τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη, την Κροατία, την Ελλάδα, τα Σκόπια και τη Σλοβακία, να αντικαταστήσουν οπλικά συστήματα ρωσικής προέλευσης, που βρίσκονται στο οπλοστάσιο τους.
Με το πρόγραμμα ERIP η Ουάσιγκτον στοχεύει όχι μόνο στον περιορισμό των ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων σε συμμαχικές ή φιλικές χώρες, αλλά και στην ενίσχυση του κύκλου εργασιών της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία αναμένεται να επωφεληθεί από το πρόγραμμα ERIP. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πηγές και πληροφόρηση του αξιόπιστου ινστιτούτου IISS (International Institute for Strategic Studies) τα ποσά που θα πάνε σε κάθε χώρα είναι:
1/ $ 30 εκατομμύρια στην Αλβανία για την προμήθεια ελικοπτέρων.
2/ $ 30,7 εκατομμύρια στη Βοσνία & Ερζεγοβίνη για την προμήθεια ελικοπτέρων.
3/ $ 25 εκατομμύρια στην Croatia για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων πεζικού.
4/ $ 25 εκατομμύρια για την Ελλάδα για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων πεζικού.
5/ $ 30 εκατομμύρια στα Σκόπια για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων πεζικού, και
6/ $ 50 εκατομμύρια στη Σλοβακία για την προμήθεια ελικοπτέρων.
Ωστόσο για την αποδοχή του ποσού και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ERIP υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή (στην περίπτωση αυτή το προγραμμένο ποσό θα διατεθεί σε άλλες χώρες). Αρχικά τα παραπάνω ποσά είναι εφάπαξ και η όποια αγορά θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και να περιλαμβάνει τα συστήματα, υπηρεσίες εκπαίδευσης και εν συνεχεία υποστήριξης, έτσι ώστε τα όποια συστήματα επιλεγούν να είναι λειτουργικά και υπηρεσιακά.
Μια άλλη προϋπόθεση είναι η χώρα που θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ERIP θα πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν θα αγοράσει ρωσικά οπλικά συστήματα στο μέλλον, εκτός από την περίπτωση ανταλλακτικών για την υποστήριξη όσων ρωσικών συστημάτων διατηρεί σε υπηρεσία. Τέλος, η χώρα που θα συμμετάσχει στο ERIP θα πρέπει να συνδράμει και αυτή στο πρόγραμμα με ένα ποσό περίπου ίσου με το ποσό που θα λάβει.