Το Αμερικανικό Ναυτικό εξετάζει εναλλακτικές επιλογές για την αντικατάσταση των ραντάρ AN/SPY-3 στα τρία (3) αντιτορπιλικά κλάσης «Zumwalt», το τρίτο εκ των οποίων δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο στόλο. Μια από τις επιλογές είναι το AN/SPY-6(V)3 EASR (Enterprise Air Surveillance Radar, της Raytheon, το οποίο διαθέτει και ικανότητες ηλεκτρονικού πολέμου, με δυνατότητα υποκλοπών και παρεμβολών. Είναι το ίδιο ραντάρ που έχει επιλεγεί και για τις FFG(X). Υπενθυμίζουμε ότι αρχικά τα «Zumwalt» θα διέθεταν τα ραντάρ AN/SPY-3 και AN/SPY-4, της Lockheed Martin. Ωστόσο, το 2010 αποφασίστηκε να μην εγκατασταθεί το AN/SPY-4, για να μειωθεί το κόστος. Εναλλακτικά, αποφασίστηκε η ανάπτυξη λογισμικού που να επιτρέπει στο AN/SPY-3 να εκτελεί και τις λειτουργίες του AN/SPY-4.

Μια δεύτερη εναλλακτική που εξετάζει το Αμερικανικό Ναυτικό είναι και το AN/SPY-6(V)4, το οποίο προέρχεται από το AN/SPY-6(V)1, αλλά με 24 RMA, αντί των 37 των AN/SPY-6(V)1, και προορίζεται για τα Arleigh Burke Flight IIA. Επίσης, εξετάζει και το ραντάρ AN/SPY-7(V)1 LRDR (Long Range Discrimination Radar). Η αλλαγή του ραντάρ είναι όμως ένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα «Zumwalt». Ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα για το Αμερικανικό Ναυτικό είναι το ότι τα πλοία δεν ενσωματώνουν το σύστημα διαχείρισης μάχης AEGIS, αλλά το TSCEI (Total Ship Computing Environment Infrastructure), το οποίο λειτουργεί σε περιβάλλον λογισμικού Linux. Η αντικατάσταση του, με το AEGIS, είναι μια επιλογή που θα ήθελε το Αμερικανικό Ναυτικό, για λόγους ομοιοτυπίας συστημάτων.

Comments

 1. Κλάση Zumwalt: Ακόμα μια καυτή πατάτα του συστήματος αμυντικών προμηθειών των ΗΠΑ.

  Η «πρωτοποριακή» κλάση ξεκίνησε αρχικά με σχέδια για 32 μονάδες, που μετά έγιναν 24, μετά 7, και τελικά μόλις… 3 με κόστος $26 δισεκατομμύρια, σχεδόν $9 δισ. το ένα.

  Το «πρωτοποριακό» πυροβόλο των 155mm με τα βλήματα LRLAP (Long Range Land Attack Projectile) τελικά δεν μπήκε σε χρήση λόγω κόστους, γιατί βλήματα ήταν… πολύ ακριβά. Τα Zumwalt θα είχαν και δύο πυροβόλα των 57mm αλλά λόγω κόστους έγιναν… 30mm, και αποτελούν το μόνο όπλο ως τώρα με το οποίο έχει βάλει η πανάκριβη κλάση των τριών μόλις πλοίων.

  Τα «πρωτοπορικά» Zumwalt θα είχαν stealth χαρακτηριστικά αλλά λόγω κόστους τώρα βάζουν… εξωτερικούς αισθητήρες που χαλάνε το προβλεπόμενο χαμηλό RCS, και όχι μόνο. Π.χ το υπόστεγο για το ελικόπτερο θα ήταν από συνθετικά υλικά αλλά (μαντέψτε) λόγω κόστους είναι πλέον μεταλλικό.

  Τα «πρωτοποριακά» Zumwalt θα είχαν επίσης διπλό ραντάρ με το όνομα DBR (Dual Band Radar), ένα AN/SPY-3 (X-band) και ένα AN/SPY-4 (S-band) που θα λειτουργούσαν με fusion ως ένα, αλλά τελικά λόγω τεχνικών προβλημάτων και φυσικά κόστους μπήκε μόνο το AN/SPY-3. Τώρα βλέπουμε πριν καν κατασκευαστούν και τα τρία σκάφη της κλάσης ενδέχεται να αλλάξει και αυτό!

  Τα τελευταία νέα είναι πως ετοιμάζεται νέα κλάση (μετά τα $26 δισ. που ξοδεύτηκαν!) με το προωστικό σύστημα των Zumwalt και κάποια από τα χαρακτηριστικά του αλλά μικρότερη σε εκτόπισμα. Κλάση Zumwalt, αεροπλανοφόρα κλάσης Ford και F-35 δίνουν το παράδειγμα πως να ΜΗΝ αναπτύσσεις οπλικά συστήματα και ότι γενικά όπως έχουμε πει το σύστημα αμυντικών προμηθειών στις ΗΠΑ είναι το ίδιο σοβαρά προβληματικό ή «broken» όπως λέγεται. Τα αστρονομικά ποσά που δίνονται από το Πεντάγωνο έχουν δημιουργήσει και μια αστρονομική διαφθορά, αλλά κυρίως μια τραγική αναποτελεσματικότητα που κρύβεται μόνο από τους τυφλούς.

  1. Υπο κανονικες συνθηκες οι μισοι Αμερικανοι επρεπε να ειναι φυλακισμενοι…
   Αμετρητα αποτυχημενα προγραμματα με τεραστιο κοστος.
   Για διαφθορα ουτε λογος… Παρτυ ατελειωτα… Μεγα φαγοποτι.
   Αυτο να μας προβληματιζει που κατηγορουμε συνεχως τους δικους μας για αστοχιες , αρπαχτες κτλ
   Καποια στιγμη πρεπει να γραψουμε για την ιδιοσυγκρασια των Αμερικανων….
   Η λατρεια στο μεγεθος φανερωνει την πολιτιστικη τους ανεπαρκεια.

   1. Πράγματι φαίνεται πολύ άσχημη η κατάσταση στις ΗΠΑ φίλε Αμφικτύονα. Δυστυχώς η εντύπωση που έχω σχηματίσει διαβάζοντας διάφορα βιβλία και άρθρα Αμερικανών αξιωματικών που είναι πραγματικοί πατριώτες χωρίς ιδιοτέλεια και έχουν καταγγείλει δημόσια τι έχει δει ο καθένας από το πόστο του, είναι πως αποτελούν μια μειονότητα που φιμώνεται, διαβάλλεται και δέχεται απειλές για την καριέρα τους.

    Είναι δε πολύ χαρακτηριστική η «ορολογία» που πολύ συχνά χρησιμοποιούν όσοι είναι στο κόλπο, αυτοαποκαλούνται ως «η ομάδα» ή «the team» όπως λένε, ενώ όσοι έχουν ήθος και ακεραιότητα κατηγορούνται ότι δεν είναι «team-players», ότι δηλαδή δεν θέλουν να παίξουν με τους κανόνες του παιχνιδιού που οι περισσότεροι έχουν αποδεχτεί και η… εμμονή τους στην νομιμοφροσύνη και την διαφάνεια είναι προϊόν… προσωπικής φιλοδοξίας! Η απόλυτη αντιστροφή, μια συνήθης τακτική νοσηρών μυαλών και νοσηρών καταστάσεων.

    Πιστεύω θα πάει κόσμος στην φυλακή μόνο όταν η στρατιωτική μηχανή των ΗΠΑ ταπεινωθεί διεθνώς λόγω της ανεπάρκειάς της να ανταποκριθεί έναντι ενός ισότιμου αντιπάλου (peer) όπως η π.χ η ραγδαία ανερχόμενη Κίνα. Τότε θα κάνουν «ταμείο» για τόσα χρόνια σπατάλης και κακοδιαχείρισης, όταν κληθούν να πληρώσουν τις συνέπειες. Το παράδοξο είναι ότι το βαθύ κράτος των αμυντικών βιομηχανιών των ΗΠΑ φαίνεται το ίδιο να προκαλεί αυτό το σενάριο! Εξηγείται όμως, γιατί όπως τα παράσιτα που έχουν προσβάλει έναν οργανισμό, αγνοούν ότι σκοτώνοντας σιγά-σιγά τον ξενιστή τους οδηγούνται και στον δικό τους θάνατο.

 2. Το Zumwalt, όπως και το LCS, είχαν σαν μεγαλύτερο πρόβλημα ότι η σύλληψη και η ιδέα για την ανάγκη για αυτά τα πλοία ήταν κάτι σαν wishful thinking και μάλιστα μάλλον από κάποιους που ούτε ήξεραν από πόλεμο, ούτε είχαν όραμα στο πως θα μοιάζουν τα πολεμικά πλοία του 2030.

  Και τα δύο αποδείχτηκαν καταστροφές.

  Τα LCS και καλά πλασαριζόταν σαν πολύ γρήγορα και ικανά για κάθε αποστολή με το και καλά modular approach (που δεν μοιάζει να λειτούργησε ποτέ) όπου θα μπορούσε να είναι όταν έπρεπε ASW, όποτε έπρεπε AAW και ότι άλλο θες και τελικά αντί να είναι όλα από αυτά, έγινε κανένα από αυτά. Το R&D και η σπατάλη ήταν τεράστια, που όταν μετά έπρεπε να επιμερισθεί σε πολύ μικρότερο αριθμό πλοίων από τα αρχικά παραγγελθέντα, ανέβασε το κατά μονάδα κόστος πολύ.

  Σχεδόν ίδια ιστορία και χειρότερη τα Zumwalt, και εκεί το τεράστιο R&D και σπατάλη αναμενόταν να επιμερισθεί σε ένα σωρό πλοία, και όταν τελικά επιμερίσθηκε μόνο σε 3, τα έκανε να φαίνονται να έχουν το κόστος αστρόπλοιου (θεωρητικά θα έβγαιναν υπερπανάκριβα, αλλά όταν έσκασε και το RD 20+ πλοίων να μοιράζεται σε 3, το θέμα πέρασε τα όρια του υπερπανάκριβου και έγιναν διαγαλαξιακά τα πιο ακριβά ever.
  Η ιστορία αυτών είχε και ένα απίθανο ντεσού, ότι ένα πλοίο σχεδόν 2 δις ανά κομμάτι (στο κανονικό κόστος που ελπίζανε) χτίστηκε γύρω από το concept του πυροβόλου, που είχε υποσχεθεί μια εταιρεία, και όταν χτίσθηκε το πλοίο, η εταιρεία τους είπε ότι τελικά το βλήμα θα κοστίζει τα 10πλάσια και παραπάνω από ότι τους είχε υποσχεθεί αρχικά. Πραγματικά, εγώ στην θέση τους θα έβαζα τον κατασκευαστή του βλήματος να πληρώσει ότι ξόδεψαν στα πλοία μέχρι τότε. Και φυσικά το άλλο πιο γελοίο είναι ότι εκεί που ξόδεψαν στην ουσία 9 δις ανά κομμάτι, πάνε να γλυτώσουν μερικά εκατομμύρια βάζοντάς του υποδεέστερα ραντάρ, είναι αυτό που λένε καταπίνουν την καμήλα και διυλίζουν το κουνούπι.

  Οι περιπτώσεις αυτές θα έπρεπε να διδάσκονται στις σχολές του πως να μην κάνεις κάτι

  1. Καλησπέρα φίλε Spiral

   Έχουν αρκετές πατάτες αυτού του είδους στο σακί οι φίλοι αμερικάνοι, αφού ο σκοπος είναι να ξοδεύονται απλά χρήματα για υπάρχουν θέσεις απασχόλησης στις εταιρίες, γι’αυτό εμφανίζεται σειρά Τιτανικών που φεύγουν όλοι στον πατώ πρίν προλάβουν να φύγουν απο τα ναυπηγεία.

 3. Εάν δεν τα θέλουν τα ραντάρ να τα βάλουμε στις αλουμινοτρατες ως μεταχειρισμένα σχεδόν τζάμπα μπας και πέσει το κόστος χαμηλά, δεν πειράζει μετα τα παπατζες 3 μια ταμ τα κος φρεγάτα δένει όμορφα στο πολεμικό ναυτικό που ήθελε και αεροπορία ναυτικού ….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *