Το Αμερικανικό Ναυτικό δημοσίευσε λεπτομέρειες για το μαχητικό αεροσκάφος F/A-XX το οποίο θα αντικαταστήσει το F/A-18 Super Hornet. Εν συντομία, το Αμερικανικό Ναυτικό θέλει το F/A-XX να είναι ταχύτερο, να έχει μεγαλύτερη εμβέλεια και να μεταφέρει μεγαλύτερο όγκο πυρός σε σχέση με το F/A-18 Super Hornet και να μπορεί να ελέγχει έως και τέσσερα UAV. Το F/A-XX αναμένεται να αντικαταστήσει τα F/A-18 Super Hornet τη δεκαετία του 2030. Οι λεπτομέρειες δημοσιεύτηκαν στο έγγραφο με τίτλο «Navy Aviation Vision, 2030-2035» (δείτε ΕΔΩ). Το πρόγραμμα F/A-XX πρωτοαναφέρθηκε, ως επιχειρησιακή ανάγκη, το 2012 και πλέον είναι τμήμα του προγράμματος νέου μαχητικού NGAD (Next Generation Air Dominance).

Στο έγγραφό, στη φωτογραφία που εμφανίζεται το F/A-XX να ελέγχει τέσσερα UAV, φαίνονται δύο σε ρόλο αέρος-αέρος, ένα σε ρόλο ηλεκτρονικού πολέμου, με το υπό ανάπτυξη σύστημα NEMESIS (Netted Emulation of Multi-Element Signature against Integrated Sensors) και ένα σε ρόλο διοίκησης και ελέγχου, με συστήματα επικοινωνιών. Επιπλέον, το F/A-XX θα πρέπει να είναι σε θέση να ανεφοδιάζει από το μη-επανδρωμένα ιπτάμενο τάνκερ MQ-25 ή ελέγχει τέσσερα εξ αυτών σε ρόλο ανεφοδιασμού. Κατά τα άλλα, και για να μην επιβαρυνθεί το συνολικό κόστος του προγράμματος NGAD, το F/A-XX θα μοιράζεται βασικές επιχειρησιακές και τεχνικές αρχές με το αεροσκάφος που θέλει η Αμερικανική Αεροπορία που θα αντικαταστήσει τα F-22 Raptor.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι καλλιτεχνική απεικόνιση, ενώ η φωτογραφία εσωτερικού προέρχεται από το έγγραφό «Navy Aviation Vision, 2030-2035»