Σύμφωνα με ανακοίνωση της Aselsan το πρόγραμμα αναβάθμισης των τεσσάρων φρεγατών MEKO-200 Track.2A/.2B κλάσης «Barbaros» του Τουρκικού Ναυτικού (TDK) θα ολοκληρωθεί το 2025. Η ανακοίνωση έγινε λόγω την υπογραφής της σχετικής σύμβασης, στο κομμάτι που αφορά της Aselsan, συνολικού ύψους € 173,8 εκατομμυρίων.

Υπενθυμίζουμε ότι το συμβόλαιο για την αναβάθμιση μέσης ζωής των «Barbaros», μεταξύ του τουρκικού Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας και της κοινοπραξίας Aselsan-Havelsan υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2017. Το συμβόλαιο που υπογράφηκε με την Aselsan αφορά τα συστήματα και της υπηρεσίες που θα προσφέρει η εταιρία (ανάλογο συμβόλαιο έχει υπογραφεί και με τη Havelsan).

Οι τέσσερις φρεγάτες κλάσης «Barbaros» παραδόθηκαν στο TDK το 1997 (δύο πλοία), το 1998 και το 2000 αντίστοιχα. Τα πλοία θα εφοδιαστούν, μεταξύ άλλων, με το σύστημα διαχείρισης μάχης BI-SYS, εξέλιξη του Genesis, το οποίο εξοπλίζει τις κορβέτες MilGem και τις φρεγάτες Perry. Επίσης θα ενσωματώνουν και νέο σύστημα ελέγχου πυρός για το πυροβόλο Mk.45 των 127 χιλιοστών. Το πρόγραμμα αφορά και στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της συνολικής ηλεκτρονικής υποδομής των πλοίων, έτσι ώστε να παραμείνουν αξιόμαχα μέχρι το 2040 περίπου.

Το νέο σύστημα BI-SYS είναι υπό ανάπτυξη και φυσικά θα δοκιμαστεί πρώτα πριν εγκατασταθεί στα υπό αναβάθμιση πλοία. Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, το πρώτο πλοίο θα πρέπει να παραδοθεί στο TDK το Νοέμβριο του 2020 για δοκιμές, πριν ενταχθεί εκ νέου σε υπηρεσία. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει η αναβάθμιση και των υπόλοιπων τριών φρεγατών με ορίζοντα περάτωσης του προγράμματος το 2025.