Σε απάντηση σχετικής ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Αθανάσιος Δαβάκης με θέμα την «Πορεία υλοποίησης προγράμματος ΕΜΖ και Αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου Ρ-3», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, έδωσε απαντήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος.

Συγκεκριμένα, ο Πάνος Καμμένος, δήλωσε ότι η ενεργοποίηση της διακρατικής συμφωνίας έγινε τον Νοέμβριο του 2015, με την καταβολή της σχετικής προκαταβολής και με την καταβολή της πρώτης δόσης, μετά την υπογραφή της κατακυρωτικής απόφασης τον Μάρτιο του ιδίου έτους.

Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, το πρώτο αεροσκάφος έπρεπε να είχε παραδοθεί το Νοέμβριο του 2018, αλλά πλέον η παράδοση του αναμένεται το Μάρτιο του 2019. Στη συνέχεια τα τέσσερα (4) αναβαθμισμένα αεροσκάφη του προγράμματος θα παραδοθούν το 2022 (δύο αεροσκάφη, το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο) και το 2023 (δύο αεροσκάφη, το δεύτερο και το τέταρτο τρίμηνο).

Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των εργασιών στο πρωτότυπο αεροσκάφος «οφείλονται σε ευρήματα που προέκυψαν κατά την εξέλιξη των εργασιών και δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν-ως εκ τούτου και να συμπεριληφθούν-στο αρχικό ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα», αναφέρει ο Πάνος Καμμένος.

Ειδικότερα για το πρώτο αεροσκάφος, κατά την διάρκεια των δοκιμών παράδοσης, τον Σεπτέμβριο του 2018, εντοπίστηκε διαρροή εσωτερικής δεξαμενής καυσίμου χρήζουσα επισκευής διάρκειας περίπου τεσσάρων (4) μηνών. Έτσι μετακύλησε ο χρόνος παράδοσης για τον Μάρτιο του 2019. Τέλος, ο Πάνος Καμμένος, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί $ 376.902.277.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *