Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, τα οποία επικαλούνται πηγές από την Αμερική, οι Τούρκοι πιλότοι, οι οποίοι βρίσκονται στις ΗΠΑ και εκπαιδεύονται στα μαχητικά αεροσκάφη F-35 Lightning II, λαμβάνουν εκπαίδευση και για την έκδοση κάθετης απογείωσης και προσγείωσης F-35B Lightning II.

Τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου συνδέουν τη δράση αυτή με την εκπεφρασμένη ανάγκη της Τουρκίας για την προμήθεια 32 F-35B, πέραν των 100 F-35A. Σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, τα 32 F-35B θα ενταχθούν, ανά 16, οργανικά σε κάθε πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων κλάσης «Anadolu» (το «Anadolu», το οποίο ναυπηγείται και το «Trakya», δεν έχει ξεκινήσει η ναυπήγηση του, ούτε έχει υπογραφεί σχετικό συμβόλαιο).

Υπενθυμίζουμε ότι η Ουάσιγκτον έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι η προμήθεια των S-400 θα έχει ως συνέπεια τη μη παράδοση των F-35A στην Τουρκία και την αποβολή της χώρας από το πρόγραμμα βιομηχανικής παραγωγής του αεροσκάφους.

Comments

  1. «…οι Τούρκοι πιλότοι, οι οποίοι βρίσκονται στις ΗΠΑ και εκπαιδεύονται στα μαχητικά αεροσκάφη F-35 Lightning II, λαμβάνουν εκπαίδευση και για την έκδοση κάθετης απογείωσης και προσγείωσης F-35B Lightning II»
    Κάτι δεν ταιριάζει. Οκ, είναι το ίδιο ΣΧΕΔΟΝ αεροσκάφος. Αυτό το «ΣΧΕΔΟΝ» μεταφράζεται σε διαφορετική πτητική συμπεριφορά λόγω εσωτερικού μηχανισμού κάθετης απο-/προσ-νήωσης/-γείωσης, χειρισμούς, ενδείξεις στο πιλοτήριο κλπ.
    Επειδή δεν πρόκειται για κανένα εκπαιδευτικό αεροσκάφος για αρχάριους, αλλά για το F-35, δηλαδή ένα νέο τύπο και υπερσύγχρονο αεροσκάφος όπου όλοι πάνε από το μηδέν σε αυτό, πόσο εφικτό είναι να «παίζει σε δύο ταμπλό» ο πιλότος στην εκπαίδευση;

    1. Ίσως το πρόγραμμα εκπαίδευσης, για όλους τους χρήστες του F-35, να αφορά σε εκπαίδευση σε όλες τις εκδόσεις του F-35 (δηλαδή A/B/C), ανεξάρτητα αν η επιλογή αφορά σε μια μόνο έκδοση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *