Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του SEPE, που ελέγχει τα ισπανικά ναυπηγεία Navantia, Vicente Fernández Guerrero, η ναυπήγηση της πρώτης κορβέτας Avante-2200 για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019, ενώ αναμένεται να παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2021.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Απρίλιο η Σαουδική Αραβία προχώρησε στην προμήθεια πέντε κορβετών τύπου Avante-2200, έναντι συνολικού κόστους € 1,8 δις.

Η κορβέτα Avante-2200 έχει μήκος 98,9 μέτρα και εκτόπισμα 2.500 τόνων. Η μέγιστη ταχύτητα είναι της τάξεως των 28 κόμβων την ώρα (52 χιλιόμετρα την ώρα), ενώ οι απαιτήσεις επάνδρωσης είναι της τάξεως των 92 ατόμων.

Μπορεί να φιλοξενήσει ελικόπτερα κλάσεως 10 τόνων και δύο λέμβους μήκους 5,5 μέτρων. Οι Avante-2200 έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν αποστολές επιτήρησης και προστασίας ΑΟΖ, ασφάλειας ναυσιπλοΐας, έρευνας και διάσωση, αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (θαλάσσια μόλυνση κ.ά.) και αστυνόμευσης θαλάσσιων συνόρων (καταπολέμηση λαθρεμπορίου, παράνομης μετανάστευσης κ.ά.).

Ο τυπικός εξοπλισμός μάχης αποτελείται από δύο πυροβόλα των 76 και 35 χιλιοστών, δύο πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών, έναν οκταπλό εκτοξευτή αντιαεροπορικών βλημάτων μικρού βεληνεκούς, δύο τετραπλούς εκτοξευτές βλημάτων κατά πλοίων και δύο τριπλούς εκτοξευτές τορπιλών.