Σε διαδικασία μεταρρύθμισης βρίσκεται το υπουργείο Άμυνας με σκοπό να καταστεί αποτελεσματικότερη η λειτουργία του. Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», δρομολογούνται μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες αλλαγές:

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ για το ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

  1. Συγχώνευση υπηρεσιών και διευθύνσεων. Σε υπουργείο Άμυνας και ΓΕΕΦ λειτουργούν υπηρεσίες και διευθύνσεις με παρόμοια ή και ίδια καθήκοντα και αρμοδιότητες προκαλώντας σύγχυση. Με τη μετακόμιση του υπουργείου Άμυνας σε νέο κτήριο στον Στρόβολο και τη συστέγαση του με το ΓΕΕΦ, όλες αυτές οι υπηρεσίες και διευθύνσεις με συναφή ή και ίδια καθήκοντα θα συγχωνευθούν, ενώ οι αξιωματικοί που τις στελεχώνουν θα καλύψουν ανάγκες σε άλλες υπηρεσίες.
  2. Πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού. Θα πληρωθούν 18 εξειδικευμένες θέσεις στο υπουργείο Άμυνας που σήμερα καλύπτονται από αξιωματικούς.
  3. Εξορθολογισμός των διαδικασιών των προσφορών σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας. Στόχος, περισσότερη διαφάνεια και ευελιξία καθώς και λιγότερες προσφυγές στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών και στη Δικαιοσύνη που προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις.

Παράλληλα, υπουργείο Άμυνας και ΓΕΕΦ εργάζονται συστηματικά και αθόρυβα για υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος όπως προβλέπεται στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της Ε.Φ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα 15ετίας που υλοποιείται σταδιακά και στη βάση χρονοδιαγραμμάτων. Το Υπουργικό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρία του ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €45 εκατ. για εξοπλιστικά προγράμματα, αυξάνοντας έτσι το συνολικό ποσό που θα δαπανηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου για  αμυντική θωράκιση στα €122 εκατ.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας, για το έτος 2019, τα προβλεπόμενα κονδύλια που προορίζονται να καλύψουν τις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα και τη συντήρησή τους ανέρχονται στα €51.867.129 χωρίς να αποκλείεται να αυξηθούν και πάλι με συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΓΕΕΦ επεξεργάζεται νέο σύστημα αξιολόγησης των αξιωματικών με στόχο να προάγονται οι καλύτεροι και οι ικανότεροι, όπως μας λέχθηκε. Γι’ αυτό και δεν θα έχει, πλέον, βαρύνουσα σημασία ο βαθμός και η θέση που κατέλαβε ένας υποψήφιος για προαγωγή αξιωματικός με την αποφοίτησή του πριν 20 ή και 30 χρόνια από τη στρατιωτική σχολή.

Οι έφεδροι

Από την 1η Ιανουαρίου 2019 τίθενται σε εφαρμογή οι εξαγγελίες του υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, για την αναβάθμιση του θεσμού της εφεδρείας. Οι παρουσιάσεις των εφέδρων περιορίζονται μόλις στις δύο, διάρκειας έξι ωρών και σε μια βολή, όπου θα μπορούν οι έφεδροι να προσέρχονται την ημέρα και την ώρα που τους βολεύει σε πεδίο βολής που θα είναι ανοικτό σε καθορισμένες ώρες της ημέρας, περιορίζοντας έτσι την απώλεια χρόνου.

Με την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων εκτιμάται ότι θα περιοριστεί το φαινόμενο των αλόγιστων απαλλαγών που δημιουργούν αίσθημα αδικίας αλλά και διακρίσεις.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ