Η αμερικανική ερευνητική υπηρεσία DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) ανακοίνωσε ότι η πρώτη δοκιμή του προγράμματος «Gremlins» αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2019.

Το πρόγραμμα «Gremlins» αφορά στην ικανότητα εκτόξευσης και περισυλλογής από αεροσκάφος πολλαπλών μη-επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV) χαμηλού κόστους κατά τρόπο ασφαλή, αξιόπιστο και οικονομικό.

Για τις δοκιμές αναμένεται να χρησιμοποιηθεί αεροσκάφος τύπου C-130. Μετά την εκτόξευση και την περισυλλογή των UAV, το C-130 θα επιστρέψει στη βάση του και οι τεχνικοί εδάφους θα πρέπει να ετοιμάσουν, τόσο το C-130 όσο και τα UAV για την επόμενη αποστολή, εντός 24 ωρών. Αυτό θα είναι το κύριο σενάριο των δοκιμών.

Οι προκαταρκτικές δοκιμές έδειξαν ότι είναι εφικτή η περισυλλογή τεσσάρων UAV εντός 30 λεπτών, ενώ η διάρκεια ζωής ενός «Gremlin» θα πρέπει να είναι της τάξεως των 20 χρήσεων.

Σε περίπτωση επιτυχίας του προγράμματος, τα «Gremlin», με ικανότητα μεταφοράς αισθητήρων μέγιστου βάρους 150 κιλών, θα λειτουργούν ως προπομπός της δράσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και F-22. Θα «χαρτογραφούν» την περιοχή ενδιαφέροντος, θα εντοπίζουν απειλές και στόχους και θα στέλνουν στα F-35 και F-22 μια πλήρη εικόνα του πεδίου μάχης, επίγειου, θαλάσσιου και εναέριου. Έτσι τα επερχόμενα F-35 και F-22 θα εισέρχονται στο πεδίο της μάχης, γνωρίζοντας ακριβώς τι πρέπει να κάνουν.

Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί ο χρόνος έκθεσης των F-35 και F-22 στο πεδίο της μάχης, άρα θα αυξηθεί η επιβιωσιμότητα τους. Επίσης, η «χειρουργική» χρήση των αεροσκαφών αυτών θα επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση δαπανών αφού θα μειωθούν οι απαιτήσεις συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης, απόρροια της μείωσης της χρήσης τους.