Απαντώντας στις αμερικανικές κυρώσεις, κυρίως κατά της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι κυρώσεις αυτές αναδεικνύουν την ανάγκη η αμυντική βιομηχανία της χώρας να γίνει εντελώς ανεξάρτητη. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν σε παραλαβές ή προγράμματα ανάπτυξης οπλικών συστημάτων.

Συγκεκριμένα, το Τουρκικό Ναυτικό παρέλαβε το πρώτο από τα έξι (6) αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ATR-72-600TMPA, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος MELTEM III, με καθυστέρηση 3,5 χρόνων (τα αεροσκάφη ανήκουν στην έκδοση ATR 72-600 και το πρώτο έπρεπε να παραδοθεί το Φεβρουάριο του 2017). Τα ATR-72-600TMPA ενσωματώνουν σύστημα αποστολής AMASCOS της Thales, Link-16, ενώ μπορεί να εκτοξεύσει τορπίλες Mk.54.

Το δεύτερο πρόγραμμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Ερντογάν είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής του πρωτότυπου του ένοπλου μη-επανδρωμένου σκάφους επιφανείας Ulaq, για το οποίο έχουν γράψει σχετικά 29 Οκτωβρίου 2020 (διαβάστε το σχετικό άρθρο ΕΔΩ). Τέλος, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των δοκιμών αποδοχής της βελτιωμένης έκδοσης Hisar-A+ του αντιαεροπορικού συστήματος μικρού βεληνεκούς Hisar-A.