Με ανάρτηση της στο «Twitter» η τουρκική Baykar ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την πρώτη πτήση του Akinci-B, καθώς και την ανάπτυξη του Akinci-C. Η διάφορα των τριών εκδόσεων (Akinci-A είναι η τρέχουσα έκδοση, έξι έχουν ήδη παραδοθεί στην Τουρκία) βρίσκεται στην ισχύ των κινητήρων. Έτσι, το Akinci-A ενσωματώνει δύο κινητήρες μέγιστης ισχύος 450 ίππων έκαστος, το Akinci-B δοκιμάζεται με δύο κινητήρες μέγιστης ισχύος 750 ίππων έκαστος, ενώ το Akinci-C θα ενσωματώνει δύο κινητήρες μέγιστης ισχύος 950 ίππων έκαστος.

Η ανάπτυξη των Akinci-B/C γίνεται σε συνεργασία με την Προεδρίας Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στη διάρκεια της πρώτης δοκιμής το Akinci-B πέταξε για 1 ώρα και 16 λεπτά και δοκιμάστηκαν οι αεροδυναμικοί παράμετροι του σκάφους. Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο Akinci-A εντάχθηκε στο οπλοστάσιο της Τουρκίας στις 29 Αυγούστου του 2021, ενώ ήδη δύο μη-κατονομαζόμενες χώρες το έχουν επιλέξει με τις πρώτες παραδόσεις να πραγματοποιούνται το 2023.

Το Akinci-Α μπορεί να λειτουργήσει ως σύστημα συλλογής πληροφοριών, αναγνώρισης και επιτήρησης και παράλληλα σε αποστολές προσβολής στόχων εδάφους, καθώς έχει πιστοποιηθεί για μεταφορά: Κατευθυνόμενων μικρό-πυρομαχικών της οικογένειας MAM και Bozok, κατευθυνόμενες ρουκέτες Cirit, αντιαρματικά βλήματα L-UMTAS, βόμβες της Mk.81/82/83 με τουρκικής σχεδίασης συλλογές τροποποίησης σε κατευθυνόμενες, βλήματα αέρος-αέρος Gokdogan και Bozdogan, βλήματα προσβολής από απόσταση SOM-A.

Συνολικά το Akinci-A μπορεί να μεταφέρει φορτίο βάρους 1.500 κιλών, ενώ το μέγιστο βάρος απογείωσης είναι τα 6.000 κιλά. Ο κύριος αισθητήρας του Akinci-A είναι ένα ραντάρ τεχνολογίας AESA. Μπορεί να πετά επί 24 ώρες συνέχεια σε μέγιστο ύψος 40.000 ποδών (12.192 μέτρα), με το τυπικό επιχειρησιακό ύψος να είναι τα 30.000 πόδια (9.144 μέτρα). Το μήκος του είναι 12,2 μέτρα, το ύψος του 4,1 μέτρα και το άνοιγμα των φτερών είναι 20 μέτρα. Επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 361 χιλιόμετρα, ενώ η τυπική ταχύτητα πλεύσης είναι τα 278 χιλιόμετρα.