Η γερμανική Hensoldt κατέθεσε την πρόταση της για το κοινό γαλλογερμανικό πρόγραμμα ανάπτυξης ενός νέου άρματος μάχης (MGCS : Main Ground Combat System) για την αντικατάσταση των Leopard-2 και Leclerc μετά το 2035. Η πρόταση της Hensoldt εστιάζει στα ηλεκτρονικά και τους αισθητήρες του MGCS, τα οποία χαρακτηρίζει «Game Changer» για την επίγεια μάχης υπό την έννοια ότι θα μπορούν να συλλέξουν και να αναλύσουν ετερογενείς πληροφορίες παράγοντας μια ενιαία και αξιόπιστη εικόνα της τακτικής κατάστασης σε πραγματικό χρόνο. Βάση της πρότασης της Hensoldt είναι η γενικευμένη χρήση τεχνητής νοημοσύνης η οποία θα προσδώσει στα συστήματα, πέρα της ικανότητας ανάλυσης, και ικανότητα προβολής συγκεκριμένου τρόπου δράσης-χρήσης του άρματος.

Το πρόγραμμα MGCS βασίζεται σε πέντε (5) κύριες φάσεις: (α) Ανάλυση των επιχειρησιακών αναγκών (β) Μελέτη και ανάπτυξη της αντίληψης (γ) Ανάπτυξη και επίδειξη της τεχνολογικής ικανότητας (δ) Ολοκλήρωση των υποσυστημάτων και επίδειξη-δοκιμή του συστήματος και (3) Παραγωγή και ένταξη σε υπηρεσία. Οι δύο (2) πρώτες φάσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Γαλλία και Γερμανία μοιράζονται το πρόγραμμα σε ποσοστό 50%. Το πρόγραμμα MGCS ξεκίνησε το 2012, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα έχουν τα νέα άρματα μάχης. Σε κάθε περίπτωση τα άρματα μάχης που θα προκύψουν στο πλαίσιο του προγράμματος MGCS θα ενσωματώνουν βελτιώσεις σε όλους τους τομείς, σε σχέση πάντα με τα σημερινά Leopard-2 και Leclerc.

Comments

  1. Εάν υποθέσουμε ότι η επόμενη γενιά αρμάτων θα είναι όντως επανδρωμένη αυτό θα γίνει κυρίως για λόγους νομικούς-ανθρωπθστικους. Δεν νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε την αφαίρεση ανθρωπίνων ζώων από υπολογιστές.

    Σε αυτή την περίπτωση όταν άρματα θα έχουν ένα άτομο ως πλήρωμα: τον αρχηγό.
    Ο γεμιστής έχει αντικατασταθεί από μηχανή εδώ και δεκαετίες σε πολλές σχεδιάσεις.
    Ο σκοπευτής μπορεί να αντικατασταθεί σχετικά εύκολα από λογισμικό αναγνώρισης στόχων και ο αρχηγός θα «τραβά απλά την σκανδάλη»
    Ο οδηγός θα αντικατασταθεί από λογισμικό βασισμένο σε computer vision, τεχνολογια αναλογη αυτης που εχουμε σημερα στα Τεσλα.

  2. Το πιθανότερο είναι τα άρματα της επόμενης γενιάς να αποτελούνται από εκδόσεις επανδρωμένες και μη, όπου θα αναπτύσσονται ταυτόχρονα στο πεδίο της μάχης. Η ΤΝ θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε όλο το φάσμα των στρατιωτικών εφαρμογών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *