Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ιστοσελίδας «protothema.gr» και του δημοσιογράφου Μάκη Πολλάτου, την ερχόμενη εβδομάδα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα μεταβούν στη Σαουδική Αραβία και θα υπογράψουν τη συμφωνία μεταφοράς-δανεισμού αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Σαουδική Αραβία θα καλύψει το κόστος της μεταφορά και λειτουργία των συστημάτων και θα χρηματοδότηση της αναβάθμισης των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων στο επίπεδο PAC-3. Περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα μπορείτε να διαβάσετε στο δημοσίευμα ΕΔΩ

Comments

 1. Καλή αρχή, εύχομαι και επιθυμώ η εξωτερική πολιτική της χώρας να ανοιχτεί ακόμη περισσότερο.
  Όταν θέλεις να λέγεσαι σύμμαχος οφείλεις να είσαι και παρόν….
  Όχι μόνο ευχολόγια και ανακοινώσεις, αλλά πράξεις γιατί αυτές σε κάνουν υπολογίσιμο.

   1. Από ποια μονάδα θα αποσπαστεί το Patriot; Καβάλα (θα μείνεις χωρίς Α/Α); Σκύρο; Πάλι χωρίς Α/Α.

    Μη λέτε ότι θέτε γιατί η πολιτική δεν γίνεται έτσι, πχ πιάστηκα και για να ξεπιαστεί η εξωτερική μου πολιτική ας στείλω ένα Patriot στη σύμμαχο (;) Σ. Αραβία.

    1. Δηλαδή πώς γίνεται η πολιτική; Έχετε κάποια εμπειρία να μοιραστείτε μαζί μας;
     Δηλαδή, να κλείσουμε τις μονάδες στους στρατώνες, να σταματήσουμε τις ασκήσεις επειδή υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος και να τους πάρουμε και τα όπλα επειδή ο διάολος έχει πολλά ποδάρια και μπορεί να γίνει και κανένα ατύχημα;

     * Τους Πάτριοτ δεν τους στείλνεις στην Σ. Αραβία για να ξεπιαστούν, αλλά για να δημιουργήσεις σύμμαχο που θα σε στηρίξει κι αυτός. Αν δεν θέλεις να μείνεις μόνος δηλαδή.
     Και μην μειώνουμε την συμμαχία με την Σ. Αραβία γιατί τα ίδια έλεγαν κάποιοι για τα ΗΑΕ και ήδη σήμερα έχουμε συμφωνία συνδρομής με αυτούς για πολεμικό υλικό.

  1. Φίλε Fylax1970
   Έχει ειπωθεί, οτι το ανταποδοτικό όφελος της χρήση της πυροβολαρχίας μας στα εδάφη της Σ.Α , θα είναι η αναβάθμιση (PAC3 ) όλων των μοιρών που διαθέτουμε.

   Επίσης έχει δημοσιευθεί στο παρελθόν ότι:

   »Το κόστος για τη μετάβαση και διαμονή-διαβίωση του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετεί τα συστήματα (δεν αναφέρονται αριθμοί για ευνόητους λόγους), καθώς επίσης και η δύναμη ασφαλείας που θα το συνοδεύει, θα καλυφθεί από τη σαουδαραβική πλευρά, ακόμα και τα “εκτός έδρας”. Μεγάλο όφελος της ελληνικής πλευράς θα είναι η απόκτηση τεράστιας επιχειρησιακής εμπειρίας του προσωπικού από τη χρήση του συστήματος σε αντιβαλλιστικό ρόλο σε επιχειρησιακές συνθήκες.»

   »Η ευκαιρία αυτή, μάλιστα, θα δοθεί σε όλους, καθότι το ΓΕΑ φέρεται να σχεδιάζει εναλλαγή ανά τακτά χρονικά διαστήματα του προσωπικού που θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία, ώστε όλοι οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στις μοίρες Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας να αποκτήσουν τη σχετική εμπειρία.»

 2. Φίλε Spartan
  Αυτονόητο το επειχηριασιακο κέρδος μιας και θα λειτουργούν κάτω από συνθήκες πολέμου.Οσο για τα εκτός έδρας κτλ τα ξέρω ταχω διαβάσει…
  Αυτό που ρώτησα είναι αν όντως υπογράφτηκε η αναβάθμιση των συστημάτων και δεν είχε πέσει στην αντίληψη μου.
  Ισως την υπογράψουν ο ΥΕΘΑ στην επίσκεψη που θα κάνει στην ΣΑ αλλιώς ήταν φούμαρα τα περί αναβάθμισης ως αντισταθμιστικό στην παρουσία της συστοιχίας και του προσωπικου μας ,που θα εκπαιδεύσουν κιόλας τους Σαουδάραβες στο σύστημα.
  Το σίγουρο αγαπητέ Spartan είναι ότι πρεπει να βγούμε από το καβούκι μας και να αρχίσουμε να στέλνουμε κόσμο να αποκτά πραγματική πολεμική εμπειρία (βλ. Μάλι πχ) μιας και ο τούρκος έχει αναμφισβήτητα προβάδισμα σαυτο.
  Με εκτίμηση

  1. @Fylax1970

   Θα σου λυσω εγω την απορια. Φούμαρα ειναι.

   Κατα τα αλλα αν στειλουμε καμια μοναδα σε πολεμικη αποστολη στο Μαλί, το μονο αποτελεσμα θα ειναι να παραιτηθουν ή να λιποτακτησουν σχεδον άπαντες.

   Φιλε Fax1970, να υποθεσω οτι αν η Κυβερνηση αποφασισει να συγκροτησει Εκστρατευτικο Σωμα που θα παει να πολεμησει υπερ των Γαλλων συμμαχων στην Αφρικη, και εκδώσει προσκληση ενδιαφεροντος για εθελοντες, θα σπευσεις να καταταγεις; Επετρεψε μου να εχω βαρύτατες αμφιβολιες περί αυτου. 😁

 3. Είναι εξακριβωμένο ότι η αναβάθμιση θα αφορά όλα τα συστήματα και όχι μόνο αυτό που θα δανείσουμε? Γιατί αν αφορά όλα, θα πρόκειται για συμφέρουσα για την Ελλάδα συμφωνία.

 4. Εκτός από τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Πάτριοτ θα πρέπει να προγραμματίσουμε και την προμήθεια χερσαίων αντιαεροπορικών συστημάτων Αστέρ 30, που θα μπορούν να λειτουργούν συνεργατικά με τις φρεγάτες Μπελλαρά,αν τελικά τις αγοράσουμε.

 5. Απαράδεκτη απόφαση. Λες και έχουμε πλειάδα α/α συστημάτων και μας παίρνει να δανείζουμε. Έλεος αντί να ζητήσουμε τα αεροσκάφη από τη Σαουδική Αραβία δίνουμε εμείς. Το ξεπούλημα συνεχίζεται από την δεξιά κυβέρνηση. Τώρα φρεγάτες admiral gorshkof με calibr zircon, 2 μοίρες mig35 και μαζί παραγγελία το Sputnik. Πάλι η Ρωσία ήρθε να βάλει τα γυαλιά στους δυτικούς ούτε ένα εμβόλιο δε μπορούν να παράγουν. Πολλά έτη μπροστά οι αδερφοί Ρώσοι. Όσο και αμερικανοδουλοι και αν είναι οι Έλληνες θα αναγκαστούν να αγοράσουν από Ρωσία.

 6. «η Σαουδική Αραβία θα καλύψει το κόστος της μεταφορά και λειτουργία των συστημάτων και θα χρηματοδότηση της αναβάθμισης των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων στο επίπεδο PAC-3»

  Όπως φαίνεται και από τα σχόλια, η απορία των περισσότερων είναι αν η αναβάθμιση που θα αναλάβει η ΣΑ θα αφορά το σύνολο των συστημάτων ή μόνο αυτό που θα πάει. Επίσης γιατί νομίζω ότι έτσι και αλλιώς κάποια συστήματά μας είναι ήδη PAC3?

  Η αναβάθμιση θα είναι η «πληρωμή» για το ενοίκιο των συστημάτων?

  Πάντως όντως νομίζω θα είναι κέρδος για εμάς, αφού και θα μας αναβαθμίσουν τα συστήματα (ελπίζω) και από το προσωπικό όσοι θα πάνε υποψιάζομαι ότι θα πάρουν Σαουδαραβικό μισθό (για κανα χρυσό ρολεξάκι δεν ξέρω), θα κερδίζουν εμπειρία σε live περιβάλλον απειλών, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις φαίνεται ότι τα συστήματα Patriot κτλ δεν κινδυνεύουν, καθώς οι επιθέσεις γενικώς δεν είναι έναντι τέτοιων συστημάτων (δεν είναι στόχοι), οπότε αν και υπάρχει ένας κίνδυνος, αυτός ίσως εκτιμάται ως ελεγχόμενος.

  Από την άλλη το θέμα αυτό συζητιέται εδώ και 1,5 χρόνο ίσως και παραπάνω, νιώθω ότι ήδη έχουμε καθυστερήσει πολύ, θα μπορούσε να είχε τελειώσει η αναβάθμιση των άλλων.

  Και μια που μιλάμε για τα Patriot, μου κάνει εντύπωση που δεν έχει υπάρξει αναβάθμιση που να αυξανει το βεληνεκές του πυραύλου, με συνέπεια τα S-400 να τα τρώνε για πρωινό (πιθανά και τα S-300). Για αναβάθμση του ραντάρ κάτι διάβαζα τις προάλλες, αλλά μέχρι να την βγάλουν θα έχει έρθει ο αντικαταστάτης του Patriot.

 7. Και μια άσχετη ιδέα…

  Αφού
  -πολλοί λένε να μην μειωθεί η αμυντική μας ικανότητα με το να στείλουμε Patriot
  -άλλοι λένε ότι οι S-300 σκουριάζουν (τρόπος του λέγειν) αποθηκευμένοι, είναι μειωμένης αποτελεσματικότητας γιατί δεν διασυνδέονται κτλ

  Γιατί να μην κάνουμε το άλλο? Αντί να τους «νοικιάσουμε» Patriot και προσωπικό, να τους πουλήσουμε τους S-300 και με τα λεφτά από την πώληση να τους αναβαθμίσουμε και να παίρναμε και καμιά έξτρα συστοιχία?

 8. Με το ίδιο σκεπτικο δε πρέπει να στέλναμε στρατο στο Κόσοβο στο Αφγανιστάν, παρατηρητες σε διάφορα μέρη κλπ κλπ.
  Ένας λόγος που δεν σε υπολογίζουν οι συμμαχοι είναι γιατι ακριβως δεν παίρνεις μέρος πιο ενεργα σε τέτοιες αποστολές.
  Θα μου πεις «δικός μας είναι ο τάδε πόλεμος?»
  Οχι.
  Αλλα με το ιδιο σκεπτικο κάποιοι πανηγύριζαν την παρουσια των ΗΑΕ το καλοκαιρι στην Κρήτη με το ίδιο σκεπτικο θεωρούν κάποιοι αυτονόητη την παρουσια των γαλλων στην ανατολική μεσογειο (ας πήραμε τα ραφαλ που θα πούνε καποιοι) κλπ κλπ κλπ.δεν μας χρωστάνε ολοι εσαει.
  Για μενα σε ένα κόσμο παγκοσμιοποιημενο δεν σημαίνει καθόλου κλεινομαι στα συνορα μου στο καβούκι μου για δε με νοιάζει το ένα ή το αλλο.
  Το θέμα είναι να είσαι εκεί που επιβάλλουν τα συμφέροντα σου.
  Ειτε είναι Σαουδική Αραβία ειτε για την καταπολέμηση της πειρατειας στην Σομαλία .
  Τον μεγαλύτερο ιδιοκτητο στολο στον κόσμο εχουμε..εμείς θα πρεπε να χουμε μονιμη παρουσια εκει εστω και συμβολικα με καποιο σκαφος του λιμενικού με ελικοδρόμιο και ελικόπτερο.
  (ναι το ξέρω δεν έχουμε τετοια πλοία αλλα θα έπρεπε για να μην δεσμεύσεις πολεμικά για πειρατές).
  Επίσης ειναι σημαντική η εμπειρία που αποκτάς.η επιχειρησιακη.για αυτό πρέπει να στείλουμε στρατο και στο μαγκρεμπ διπλα στους Γάλλους
  Και τους αλλους Ευρωπαίους.
  Φαντάζομαι να έχετε στο μυαλό σας την πολεμική εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι Τούρκοι ολα αυτα τα χρονια.
  Είδαμε επισης τα αποτελέσματα των Ευελπίδων πριν 2 χρονια στον διαγωνισμο. Ολα αυτα είναι αποτελέσματα της αυτοαπομονωσης ειτε από έλλειψη κονδυλίων ειτε από έλλειψη εμπειρίας ειτε από φόβο του στυλ τι θα πουνε οι «κουφοντινιστες» και οι πολιτικά ψηλά προισταμενοι τους..
  Ο νοών νοειτω

   1. Σπάμε τον άξονα της Τουρκίας για αρχή που προσπαθεί να το παίξει προστάτης όλων των μουσουλμάνων.Ήδη η Σαουδική Αραβία για διάφορους λόγους κάνει εμπάργκο στην Τουρκία και στηρίζει τις Ελληνικές θέσεις.

    1. Υπάρχουν και ιστορικά προηγούμενα, αν θυμάμαι σωστά οι Άραβες δεν συμπαθούσαν ποτέ του Οθωμανούς που θα ισχύει μεχρο σήμερα με εξαίρεση το εμιράτο Κατάρ που τα έχει σπασμένα με την ΣΑ και τα ΗΑΕ.

   2. Όσο και να σου φαίνεται περιεργο… έχουμε.
    Περα από την μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγο χώρα στον κόσμο που δεν περνάει πουθενά απαρατήρητο αυτό.. .εχει κανει απο τα πιο αυστηρά εμπάργκο στην Τουρκία.
    Το ξέρεις ότι αντικατεστησε όπου ήταν δυνατόν προϊόντα τουρκικα με δικά μας??
    Εστω και συμβολική κινηση… ξερεις το αντίκτυπο από τα f15 στην Κρήτη για ασκήσεις διεθνως?
    Ξερεις ότι μέχρι και το Ισραήλ που ήταν αιωνιοι εχθροί σχεδον.. εχει διαυλους με την Σαουδική Αραβία για ανάσχεση του Ιράν?
    Εμείς δηλαδη να μην εκμεταλλευτουμε εστω αυτή την ψυχρανση των σχέσεων που εχει με την Τουρκία??
    Ξερεις ότι αυτοί οι 40 αξιωματικοί θα αποκτήσουν εμπειρία συνεχούς λειτουργίας του συστηματος αντιμετώπισης πιθανόν
    Αντιβαλλιστικων πυραύλων από χουτι ή από ντρουον??
    Να γράψω και άλλα??

 9. @G-164g
  Το να είναι φιλική και συμμαχική οικονομική δύναμη σαν την ΣΑ είναι μεγάλη υπόθεση.
  Δες την Τουρκία ,ένα Καταρ έχει και την ξελασπώνει συνέχεια.
  Γράφτηκε ότι όποτε βγήκαμε για δανεισμό τώρα τελευταία οι Άραβες καθάρισαν….
  Προσωπικά τους θέλω δίπλα και όχι απέναντι η αδιάφορους…
  Με εκτίμηση

 10. Ποια είναι τα άμεσα συμφέροντα που έχει η Ελλάδα στη Σ. Αραβία;

  Ντάξει οι άξονες και τα γρανάζια, τζάμπα είναι να τα λένε κάτι στρατιωτικοί αναλυτές για να δικαιολογούν την ύπαρξή τους. Οκ.

  Έχουμε λιμανια εκεί; Αεροδρόμια; Πετρελαιοπηγές; Βιομηχανίες; Ελληνική μειονότητα;

  Στη μόνη χώρα που έχουμε κάθε συμφέρον να έχουμε στρατό είναι στην Αλβανία που υπάρχει ελληνικότατος πληθυσμός. Δεν στέλνουμε τίποτα εκεί, αίρουμε και το εμπόλεμο. Τους μπαζουμε και στην ΕΕ χωρίς κανένα πρακτικό αντάλλαγμα.

  Εγώ βλέπω ότι μια «χριστιανική» πυροβολαρχία με αμερικάνικης κατασκευής υλικό θα τραβήξει την προσοχή πολλών ενδιαφερόμενων. Εύχομαι να διαψευστώ. Υπάρχει και δράση της ΜΙΤ στην Υεμένη η οποία θα βρει ευκαιρία να δαπανήσει αρκετούς πόρους.

  1. Δλδ πρεπει να εχεις κατι ελληνικο στη ΣΑ για να πας?

   Δυστυχως για εσενα και ευτυχως για την ελληνικη διπλωματια εισαι λαθος και μακρυα απο γεωπολιτικη.

   Συμμαχους δεν κανεις γιατι εχεις αμεσα συμφεροντα καπου αλλα γιατι εχεις ενα και μονο μακροχρονο και διαρκες συμφερον παντα, παντου και στον αιωνα τον απαντα, να σε στηριζουν οι συμμαχοι και οι φιλοι σου εναντι των εχθρων σου γιατι και εσυ τους ετεινες χειρα βοηθειας οταν την χρειαστηκαν.

   Οπως αναφεραν και αλλοι στις μερες μας παιζεται ενα τεραστιο γεωπολιτικο παιχνιδι στον αξονα Ευρωπη – Μεση Ανατολη – Ινδια και μαντεψε ποιος ειναι σε αυτο το διαδρομο επανω, η Ελλαδα με το Ισραηλ. Εξ ου και γιατι πρεπει χθες η Ελλαδα να συνεργαστει πιο ενεργα με τους Γαλλους, να αποκτησει διαρκη συνεργασια με το Ισραηλ, να συνεργαστει με τη ΣΑ και να ανοιξει γεφυρες με την Ινδια που επισης ειναι φιλα προσκειμενη στη Γαλλια.

   Αυτες οι χωρες λειτουργουν ως αντισταθμισμα και αντιπαλο δεος στην Τουρκια και τους υποστηρικτες της.

   Και εννοειται επειδη ολες οι συμμαχιες και οι σχεσεις ειναι δινω και παιρνω εννοειται πρεπει να λαμβανουμε αντισταθμιστικα οφελη (πχ αναβαθμιση Patriot) εκτος απο την εμπειρια των στελεχων των ΕΔ σε πραγματικες συνθηκες που ειναι priceless.

   1. Το κεφάλαιο Ινδία θα πρέπει να ανοίξει άμεσα. Μιλάμε για φιλική χώρα που στο άμεσο μέλλον θα είναι στις τρεις πρώτες οικονομίες του κόσμου. Επίσης πρέπει να δούμε γενικότερα το θέμα Αφρική και ως κράτη. Και ως χριστιανικά κράτη. Και ως Αφρικανική Ένωση. Τέλος μια νέα προσπάθεια πολιτικής προσέγγισης κρατών της άπω Ανατολής όπως είναι η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα, η Ταϊβάν ακόμη και η Κίνα θα πρέπει να μας απασχολεί.

   2. @ΑΠ

    Μιας και αναφέρεσαι στη γεωπολιτική, θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι όλη η γεωπολιτική θεώρηση των σχέσεων μεταξύ των κρατών στηρίζεται στην εξίσωση του «Μηδενικού Αθροίσματος».

    Περιμένω να δω μετά τα τόσα πολλά θετικά που απαρίθμησες που θα βρεις τα ισοδύναμα αρνητικά για να βγεί μηδενική η συνάρτηση.

    Κατά τα άλλα τι κερδίσαμε στο Κόσσοβο ή το Αφγανιστάν; Μήπως μερικές χιλιάδες λαθρομεταναστών; Μήπως αποτρέψαμε την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου ή τη μεγάλη Αλβανία;

 11. G-164g
  Φίλε μου πρεπει να καταλάβεις ότι όταν κάποιος επιλέγει να είναι στρατιωτικός το ρίσκο και ο θάνατος πάνε παρέα.
  Εδώ εγώ και τα αδέρφια μου Εθνοφυλακες την έχουμε αγκαλιάσει και αγαπήσει την ιδέα.
  Πρεπει να το χωνέψουν όλοι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι δημόσιο!
  είναι Αγάπη,Ευθύνη,Χρέος,Τιμή !

  1. @Fylax1970
   Είχα πει (έχοντας φίλο σε μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων) πριν από καιρό , οτι όταν συζητήθηκε πριν από μήνες η συνδρομή μας στην δύναμη TAKUBA στο Μάλι, έστω και σε εκπαιδευτικό ρόλο εντός στρατοπέδου, υπήρξε αυθόρμητο εθελοντικό ενδιαφέρον από αρκετά μέλη των ειδικών μας Δυνάμεων, γιατί όπως είπες έχουν επιλέξει να είναι στρατιωτικοί και θα υπηρετήσουν όπου τους ζητηθεί και οχι όπου τους βολεύει να κάνουν μια ήσυχη καριέρα με το ελάχιστο των δυνατοτήτων τους

 12. Ο Στρατιωτικός όμως Κύριοι ορκίστηκε να φυλάει την πατρίδα και όχι συμφέροντα άλλων με μεγάλο ρίσκο της ζωής του, και αν γίνει κατι επικίνδυνο θα γίνει σε εδάφη ξένα και οχι Ελληνικά!Δεν είναι δημόσιο ο στρατός συμφωνώ και αν χρειαστεί ποτέ να πολεμήσουν οι στρατιωτικοί το γνωρίζουν όλοι τους ότι ρίσκο και θάνατος πάνε παρέα αλλά για υπεράσπιση της Ελλάδας με Αγάπη, Ευθύνη,Χρέος και τιμή όπως πολύ σωστά λέτε……

 13. Φίλε Tony
  Εδώ μιλάμε για γεωπολιτική ,συμμαχίες και συμφέροντα της Ελλάδας.
  Συμφέροντα της χώρας που εγώ και εσυ δεν ξέρουμε ακριβως μέχρι που φτάνουν απλα υποθέσεις κάνουμε.
  Όπως λοιπόν οι παπουδες μας πήγαν στην Νορμανδία,Κορέα μετά στείλαμε στρατό στο Κόσοβο στο Αφγανιστάν ,καράβια στον κόλπο του Αντέν ετσι τώρα στην ΣΑ.
  Οι συμμαχίες έχουν και υποχρεώσεις οι οποίες όταν άπτονται της άμυνας φυσικά έχουν κίνδυνο και κανένας δεν είπε το αντίθετο.
  Οι διαταγές είναι διαταγές και όταν δεν σου αρέσουν εν καιρό ειρήνης παραιτείσαι εν καιρό πολέμου σε εκτελούν.
  Με εκτίμηση

 14. Εγω θα προτινα να παρκαρουν ΜΟΝΙΜΑ καμια 24αδα Σαουντικα Φου15 -απο αυτα που σκεφτονται να αποσυρουν- στην 115, ετσι για να νιωθουμε ασφαλεις…

 15. Ειναι τοσο σημαντικοι οι Patriot για τους Σαουδαραβες «συμμαχους», ωστε να προσδοκουμε τιποτε σπουδαια ανταλλαγματα ;

  Οχι βεβαια.
  Η Σαουδικη Αραβια εχει ήδη Patriot, σν και προφανως θα ηθελε πεειδσοτερους.
  Η περυσινη αιφνιδιαστικη επιθεση στα διυλιστηρια της Σαουδικης Αραβιας εγινε με απλα, μικρα, φθηνα, χαμηλα ιπταμενα drones- καμικαζι των 10.000 $$. Δε ριχνεις τετοιους στοχους με πυραυλο του 1.000.000 $$, ειναι σαν να προσπαθεις μα σκοτωσεις μυγα με ενα πολυβολο.
  Η Πολεμικη Αεροπορια της Σαουδικης Αραβιας ειναι κλασεις ανωτερη εκεινης του Ιραν.

  Οι Patriot εχουν αντιπυραυλικες δυνατοτητες, αν και οχι πολυ μεγαλες. Ομως το ιρανικο πυραυλικο αποθεμα ειναι μεγαλο. Και σε καθε περιπτωση, δεν επικειται και δεν αναμενεται αμεσα πυραυλικη επιθεση του Ιραν κατα της Σαουδικης Αραβιας.

  Μια ψωροσυστοιχια Patriot, την οποια καλλιστα οι Σαουδαραβες μπορουν να ενοικιασουν απο αλλου, δεν αλλαζει και πολλα.

  Αν γινει τιποτα με τους Τουρκους, δεν ειναι και τοσο απλη ουτε ευκολη η ταχεια επιστροφη της.
  Σε περιπτωση κρισης, οι πρωτες μοναδες που τιθενται σε συναγερμο ειναι οι μοιρες αεραμυνας. Αυτο λεει πολλα. Δεν ειναι οπως η φρεγατα που ειχε στειλει ο Κώστας Μητσοτακης στην Ερυθρα Θαλασσα το 1990, στα πλαισια του Πολεμου στον Κολπο. Η τρυπα στην αμυνα της χωρας απο την αποστολη της συστοιχιας τωρα ειναι μεγαλη και σοβαρη. Ιδιως αν ληφθει υπ’ οψιν οτι δεν εχει λυθει ακομα το προβλημα των χαμηλων διαθεσιμοτητων ουτε στην αεραμυνα ουτε στα μαχητικα.

  Προκειται λοιπον για μια ανοητη αποφαση ενος χαζοχαρουμενου, διεφθαρμενου, ανευθυνου και ανερμάτιστου πολιτικου.

 16. Οι συμμαχιες επιβαλλονται και επιδιωκονται με χωρες οπου υπαρχει συγγκλιση συμφεροντων( εννοειται η αμοιβαια συνδρομη). Δεν εννοειται ομως εσυ να δινεις τα παντα( πχ βασεις σε ολη τη χωρα) και ο αλλος να μην σου αποδεσμευει ενα εξελιγμενο οπλο η τεχνογνωσια, εαν βεβαια σε ακρωτηριαζει( πχ Ιμια, παρεπιπτοντως εκιε υπαρχουν εκτος απο τσιπουρες τεραστια αποθεματα «Οσμιου» χρησιμου στα πυρηνικα) τοτε δεν μιλαμε για συμμαχια αλλα για Αυτοχειριασμο.
  Εχουμε μεγαλο και ενδοξο παρελθον στις συμμαχιες, οπως οταν δωσαμε ποταμους αιματος εναντιον των Φασιστων-Ναζιστων(αληθεια ποσες απωλειες ειχαν οι αλλοι Ευρωπαιοι;) τα καθικια που ονομαζουμε συμμαχους διαπραγματευονταν κρυφα να δωσουν στους Μογγολους τα Δωδεκαννησα και βεβαιως ειδαμε και την συμπεριφορα για την Β. Ηπειρο.
  Αργοτερα ενω δωσαμε ολο το οικονομικο αιμα μας στα ιδια λαμογια(Α/Φ, Υ/Β, Φρεγατες, Αρματα, Πυροβολλα κλπ) τι πηραμε; Μηπως τεχνογνωσια, Παραγωγικες Επενδυσεις ; γι» αυτο ψαχνουμε σημερα Εθνικο Οπλο??? Εθνικο Πλοιο???

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *