Την επίσημη προμήθεια των ελικοπτέρων UH-60M Blackhawk ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας, μιλώντας από την έδρα της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού. Όπως χαρακτηρηστικά επισήμανε ο ΥΕΘΑ, το πρόγραμμα πρόσκτησης των ελικοπτέρων UH-60M Blackhawk θα προχωρήσει και σύντομα θα συμβασιοποιηθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τα επόμενα βήματα θα αφορούν την έγκριση του προγράμματος από την επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής των Ελλήνων και ακολούθως από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Ο ΥΕΘΑ τόνισε κατά την επίσημη ομιλία του: Αντιμετωπίζουμε πληθώρα προκλήσεων στο γεωπολιτικό μας περιβάλλον κατά συνέπεια η διατήρηση και η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα μαζί με τα υφιστάμενα ελικόπτερα το πολεμικό ναυτικό αποκτά τα 7 ελικόπτερα και ενισχύει τον στόλο οποίος θα είναι υψηλών δυνατοτήτων και προστίθεται μαζί με τα black hack της αεροπορίας στρατού το πρόγραμμα το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα εγκρίνει η επιτροπή της βουλής και αμέσως μετά το κισσέα της επόμενες ημέρες

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό κόστος ανέρχεται στο 1.1 με 1.2 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ θα χρειαστούν επιπλέον 300 με 400 εκατομμύρια ευρώ για τη σύναψη ολοκληρωμένης σύμβασης τεχνικής υποστήριξης. Να σημειωθεί ότι στη περίπτωση των νέων ελικοπτέρων MH-60R για το Πολεμικό Ναυτικό απαιτούνται επιπρόσθετα 256 εκατομμύρια για τη σύναψη σύμβασης τεχνικής υποστήριξης, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος στα 900 εκατομμύρια δολάρια για 7 ελικόπτερα δίχως το κόστος των όπλων. Το ίδιο θα ισχύσει και στη περίπτωση απόκτησης νέων όπλων (τορπίλες ΜΚ56 και βλήματα κατά στόχων επιφανείας). Εξαίρεση οι νέες κατευθυνόμενες ρουκέτες APKWS II.