Απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή με θέμα: «Επιχειρησιακή αξιοπλοΐα υποβρυχίων κλάσης 209 (Τύπου Γλαύκος-Ποσειδών», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι στο πλαίσιο της εγκεκριμένη Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο 2020-2034 «προβλέπεται η σταδιακή αντικατάσταση των υποβρυχίων 209» και ότι ήδη έχουν αναληφθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες από τη νομοθεσία και τον Εθνικό Αμυντικό Σχεδιασμό, για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών καθορισμού επιχειρησιακών απαιτήσεων προκειμένου το εξοπλιστικό πρόγραμμα πρόσκτησης κατάλληλων μονάδων να συμπεριληφθεί στον υπό εκπόνηση εξοπλιστικό πρόγραμμα. Για την κατάσταση των υποβρυχίων σήμερα ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η συντήρηση τους γίνεται στους προβλεπόμενους χρόνους και με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ότι «η κατάσταση των υποβρυχίων είναι εξαιρετική». (δείτε ΕΔΩ)

Για την υφιστάμενη κατάσταση και ισορροπία δυνάμεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είχαμε αναφερθεί αναλυτικά στο άρθρο μας: «Υποβρύχια σε Ελλάδα και Τουρκία: Η υφιστάμενη ισορροπία και οι μελλοντικές προκλήσεις για το Πολεμικό Ναυτικό» (19 Νοεμβρίου 2019). Θεωρούμε πολύ θετική την ανακοίνωση του Υπουργείου για την αντικατάσταση των υποβρυχίων T-209, αν και δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με χρονοδιάγραμμα που θα γίνει κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, κατά την άποψη μας, προέχει η υλοποίηση του προγράμματος απόκτησης νέων τορπιλών και αντιμέτρων τορπιλών, ώστε τα πέντε (5) ικανότερα υποβρύχια μας, δηλαδή τα τέσσερα (4) T-214 και το αναβαθμισμένο «Ποσειδών» (S-118 «Ωκεανός»), να έχουν σύγχρονα όπλα προσβολής και μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

Να σημειωθεί επίσης ότι τα ελληνικά T-209 μετρούν σχεδόν 50 χρόνια υπηρεσίας ή 20-25 χρόνια υπηρεσίας ως αναβαθμισμένα (τα «Γλαύκος») και σχεδόν 40 χρόνια υπηρεσίας (τα «Ποσειδών»), αντίστοιχα. Είναι προφανής η ανάγκη αντικατάστασης των τριών (3) αναβαθμισμένων μεν, αλλά μεγάλης ηλικίας «Γλαύκος», και των τριών (3) μη αναβαθμισμένων και μεγάλης ηλικίας «Ποσειδών», αν θέλουμε να διατηρήσουμε την υπεροχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, έναντι της Τουρκίας, στον κρίσιμο τομέα των υποβρυχίων. Και για να γίνει αυτό αφενός θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα των νέων τορπιλών και να προχωρήσει γρήγορα το πρόγραμμα ναυπήγησης νέων υποβρυχίων, είτε με την ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης για τη ναυπήγηση δύο (2) ακόμα T-214 ή με τη ναυπήγηση έξι (6) νέων υποβρυχίων.

Comments

 1. SMX – 31 με 46 όπλα και SUV και με αισθητήρες οπτικούς. Ότι πρέπει. Αμάν πια με τα 214. Το F – 16 είναι. Όλοι έχουν από ένα.

   1. σκορπεν συμφωνώ, 6 σκορπεν μεσομακροπρόθεσμα με κατασκευή στην Ελλάδα ούτε βάρος στον προϋπολογισμό σημαντικό θα φέρουν ούτε ανατροπή στο σχεδιασμό των υπόλοιπων προμηθειών των όπλων

  1. Το smx-31 ηταν concept ship το 20. Αν τελικα αποφασισουν να το βγαλουν στην παραγωγη μπορει να μην ειναι καν σε αυτη τη δεκαετια που θα ξεκινησουν να το κατασκευαζουν. Ειναι επιδειξη τεχνωλογιας για την ωρα. Οπως ήταν και το NEuron

 2. Οπότε πάμε full speed για Sigma! Το σενάριο για 4 Sigma-11515 ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια για την απόκτηση και 2 Type-214 δείχνει να έχει βάση.

  Ναυπήγηση 6 νέων Υ/Β είναι λίγο δύσκολο σε αυτή την φάση. Πολύ πιθανόν να αναζήτηθεί και ενδιάμεση λύση και στην περίπτωση των Υ/Β. Τα 6 Ula της Νορβηγίας θα αργήσουν να γίνουν διαθέσιμα.Το πρόγραμμα αντικατάστασης τους ακόμα δεν ξεκίνησε και από όσο γνωρίζω η σύμβαση δεν έχει ακόμα υπογραφεί.

  Τα 4 Type-209/1400 της Βραζιλίας είναι ρεαλιστικότερος στόχος, μαζί με 2 νέα Type-214 θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα παλιά Type-209 σε αναλογία 1:1.

   1. Τα δύο 214 που έχουμε οψιόν είναι κάπου μονόδρομος στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που έχουν και την εμπειρία ναυπήγησης του τύπου , από εκεί και πέρα διεθνής διαγωνισμός για άλλα τέσσερα χωρίς βιασύνη για την καλύτερη προσφορά!!!

  1. αμα παρεις γερμανικα υποβρυχια οταν σε ξεφτυλιζουν τοσα χρονια οι γερμανοι σε ολα τα επιπεδα και προσφατα με τις τορπιλες εισαι αξιος της μοιρας σου ..

   μονο σκορπεν και με τις καλυτερες τορπιλες εξοσετ και σκαλπ απολα

   τα ιδια και τα ιδια με τους γερμανους φτανει πια ΦΤΑΝΕΙ

   1. ακόμα πληρώνουμε (βασει αποφάσεων δικαστηρίων) τον Σαφα για τα υποβρύχια που ΔΕΝ παρέδωσε , οχι άλλα 214 μετα από τα όσα τραβήξαμε και τραβάμε ακόμη.
    Δίκιο έχει ο Δημητρης Λ, 6 νέα υποβρύχια βασει των αναγκων μας και βασει το ποια παίρνουν τις καλύτερες τορπιλες.
    επίσης ναι μεν στις μεταχειρισμένες φρεγάτες αλλά όχι στα μεταχειρισμένα υποβρυχια.

   2. Τα εξοπλιστικά δεν πάνε έτσι…και οι Αμερικάνοι σε φτηνουν αλλά η ΠΑ δεν αποσύρει τα f16 και τα phantom….
    Τα υποβρύχια Παπανικολής κάνουν «ΠΑΠΆΔΕΣ» στα χέρια του ΠΝ και επιπλέον έχουμε ιδι απαρτία αξίας 100 ΕΚΑΤ στις αποθήκες για την option των +2 επιπλέον Παπανικολής!!!
    Σίγουρα είναι ότι θα επιλεγει να ενεργοποιηθεί η option των 2 type 214
    Tωρα για εάν επιλεγεί να επιλέγει ένας νέος τύπος υποβρυχιων για την παραγωγή 4 υποβρυχιων «ανώτερων » των type 214…. ΜΑΚΆΡΙ

    1. Μιλάμε για νέες αγορες οι οποίες θα πρεπει να γίνονται μόνο απο κρατη που θα μας στηρίξουν την κρίσιμη ώρα (ή τουλαχιστον δεν θα στηρίξουν τον αντίπαλο) . Δεν αποσύρουμε τιποτα πριν της ωρας του.
     Τα απάρτια της option στις αποθήκες μπορουμε να τα δούμε ως την FOS (που δεν υπογράψαμε). Νεα παραγγελία 214 δεν θα έχουμε όσο υπαρχει εκκρεμότητα και εκβιασμός στο καίριο θέμα των τορπιλών.

    2. Το θέτεις σωστά υπάρχει οψιόν και ανταλλακτικά για το 214 , καλό θα ήταν το ναυπηγείο Σκαραμαγκά να περιέλθει στο πολεμικό ναυτικό με το άκρως απαραίτητο προσωπικό για να ξεκολλήσει το πρόβλημα ναυπήγησης φρεγατών κ.τ.λ..

    3. Τι «παπάδες» κάνουν; Κάνουν οτι όλα τα υποβρύχια του τύπου παγκοσμίως με τη διαφορά οτι τα δικά μας έχουν υποβαθμισμένες επιδόσεις λόγω παλαιότητας στις τορπίλες. Τα επόμενα υποβρύχια καλό θα πρέπει να εκτοξεύουν Scalp ώστε να απειλείται η Τουρκία παντού και να βοηθιέται η Κύπρος.

   3. Με αυτες τις νοοτροπιες επιπεδου δημοτικου θα χαθει το Αιγαιο..
    Αρκετα με τον στειρο αντιγερμανισμο ορισμενων.
    Το εχε τον φιλο σου κοντα και τον εχθρο σου κοντυτερα αμφιβαλλω εαν το καταλαβατε ποτε.
    Αν σε φτυνουν απαντησε διπλωματικα οχι στερωντας απο το ΠΝ πολυτιμα σκαφη και αυξανοντας την πολυτυπια κανοντας αποκλεισμους χωρις νοημα.
    Σκασιλα τους των Γερμανων μερικα ψωροδις..
    Το οτι αποκλειοντας τους και απο πανω θα χειροτερεψει την σταση τους ουτε σας περασε απο το μυαλο εννοειται.

    1. Ο εχθρός της χώρας είναι ένας , όλοι οι υπόλοιποι είναι φίλοι.
     Ήμασταν κοντά στον εχθρό και μακρυά από τους φίλους μας, και κάναμε Eπανάσταση διότι δεν μας άρεσε η κατάσταση.

    2. Ρε αδερφέ τι να το κάνω να τον έχω κοντά τον Γερμανό όταν δεν με εξυπηρετεί;
     Είναι τα υποβρύχια του τα καλύτερα αυτήν την στιγμή;;
     ΌΧΙ υπάρχουν ισάξια κ με μεγαλύτερες δυνατότητες.
     Καλύπτουν τα υποβρύχια 214 την ανάγκη του Π.Ν για δυνατότητα στρατηγικής κρούσης κ προβολής ισχύος;;
     ΌΧΙ .
     ΣΤα 218 που έχουν αυτήν την δυνατότητα είναι πρόθυμοι οι Γερμανοί να πιστοποιήσουν τους MdCN;
     ΟΧΙ!
     Δεν βλέπεις τι έχει γίνει με τα 214;;
     Είχαν θέμα με τις κλήσεις από την αρχή;;
     ΝΑΙ!
     Έλυσε το Ελληνικό ΠΝ αυτό το προβλήματα με αύξηση του κόστους, ουσιαστικά πληρώσαμε έξτρα R&D cost;
     Ναι
     Υπήρξε ταυτόχρονα αύξηση των χρόνων παράδοσης των 214;
     ΝΑΙ!
     Πούλησαν οι Γερμανοί τα υποβρύχια για τα οποία η Ελλάδα πλήρωσε R&D cost 2 φορές σε εχθρική χώρα έναντι της Ελλάδας;
     ΝΑΙ!
     Το ότι στην αρχική σύμβαση για την αγορά των 214 υπήρχε δέσμευση των Γερμανών για ενσωμάτωση οποιασδήποτε τορπίλης κ αν επιλέγαμε το ξεχνάς;;;
     Το ότι αρνήθηκαν να πιστοποιήσουν τις ιταλικές blackshark που είχε επιλέξει το ΠΝ αρχικά κ ζητούσαν τον ουρανό με τα άστρα τα ξεχνάς;;
     Το ότι ακόμα κ τώρα μας δουλεύουν ότι δεν υπάρχουν ετοιμοπαραδοτες saehake mod4 ενώ τα 2/4 των 212 που έχουν κ ήταν φορτωμένα με τέτοιες είναι εκτός λειτουργίας λόγο περικοπών αλλά κ ενός ατυχήματος τα ξεχνάς;;
     Το ότι τώρα αύξησαν την τιμή για τις τορπίλες που συμφώνησαν να μας πουλήσουν το ξεχνάς;;;
     1000 φορές ΓΑΛΛΊΑ
     6 scorpene class τώρα κ άλλα 6 SMX31 για αντικατάσταση των 214.

     1. @Eman202
      +1
      Οσοι ακομη δεν καταλαβαν οι Μογγολοι με την υπογεια υποστηριξη των Ναζι θα το πατησουν συντομα το κοκινο Κουμπι για να «καβατζοσουν» Συνεκμεταλευση σε Αιγαιο και Αν.Μεσογειο ισως μεσω Χαγης και μερικα νησακια η κυριαρχικα δικαιωματα. Τοτε τα ευχαριστω στον Πρεσβη δεν θα γλιτωσουν αυτους που ανοιξαν κερκοπορτες.

     2. Μήπως να βλέπαμε και κατα Ιαπωνία μεριά . Τα soryu καλύπτουν τις προδιαγραφές που αναφέρεις και είναι οτι πρέπει για Ανατολική Μεσόγειο .

     3. Πια R&D πληρωσες;
      Αστειευεσαι;
      Μια απλη τοποθετηση ερματος στον πυργο για καλυτερη συμπεριφορα σε οριακες συνθηκες κυματισμου που ουτε καν συναντωνται στο Αιγαιο;
      Την ωρα που οι γελοιοι εγραφαν για υ/β που γερνουν κανοντας μας ρεζιλι;
      Οι αλλες καθυστερησεις εχουν να κανουν με την ελληνικη παθογενεια και λιγοτερο μετην σχεδιαση .Εδω προτεινεις Γαλλικα σχεδια ανυπαρκτα και νομζεις οτι θα παραδοθουν στην ωρα τους;
      Δες τα χαλια των Γαλλικων με τα ψεματα και τις απιθανες υπερκοστολογησεις στον
      Αυστραλιανο τυπο με τα Shortfin Barracuda και μετα δες πως κινουνται με συνεπεια οι Γερμανοι.
      Παιδικες ασθενειες εχουν ολα τα νεα και εξελιγμενα οπλικα συστηματα αλλα μονο στην Ελλαδα οι ασχετοι το εκαναν ζητημα δηθεν σοβαρο .
      Μεχρι και οτι πουλουν στην Τουρκια υ/β κλαιγονται.
      Οχι θα απαγορευσουν εξαγωγες επειδη ο καθε καμμενος νιωθει οτι επειδη το ΠΝ εκανε καποιες παρατηρησεις ησσονος σημασιας τους επανασχεδιασε και το υποβρυχιο δωρεαν αρα μας ‘οφειλουν’.
      Την διαβασαμε και αυτη την μπαρουφα.
      Η πιστοποιηση των Blackshark δεν ηταν καθολου απλη υποθεση οπως εδειξε η αντιστοιχη πιστοποιηση στα Πορτογαλικα χρονια μετα αφου οταν την ζητησαμε εμεις η ικανοτητα επαναπρογραμματισμου του ΙSUS ηταν επισφαλης και φυσικα ειχαν καθε λογο να την χρεωσουν οσο ηθελάν .
      Αυτη την εμμονη με την Γερμανια οτι πρεπει να μας εχουν στα ωπα ωπα η να δεχονται οτι ζηταμε και αλλα περιεργα δεν την καταλαβαινω.
      Εμποριο λεγεται .
      Ζητας απο μια ιδιωτικη εταιρεια να σου πιστοποιησει ανταγωνιστικη τορπιλη και φυσικα αν μπορει μπορει με κοστος υψηλο και για να σε αποθαρρυνει σου λεει τοσα .
      Και φυσικα αρνεισαι.
      Εμπορικη τακτικη απο ιδιωτικη εταιρεια και οχι κυβερνηση.
      Πως οι Γαλλοι αρνουνται να πιστοποιησουν Αμερικανικα οπλα στις προτασεις τους απεναντι μας η CAMM;
      Εκει δεν μας πειραζει αφου Γαλλια συμμαχια και αναλογα αστεια;
      Οταν σας ζητανε τα μαλλιοκεφαλα τους οι Γαλλοι για τις υποεξοπλισμενες φρεγατοκορβετες Belhara και μαλιστα πολλα περισσοτερα τοσα ωστε να μιλαμε για ληστεια ουσιαστικα,μεχρι που ειδαμε και αλλες προτασεις και ξαφνικα μειωσαν τιμουλες, εκει ολα καλα;
      Σας αρεσε η κοροιδια τοσους μηνες ;
      Και τελικες τιμες μαλιστα χωρις τους θεοποιημενους απο ασχετους MdCn με τα τεραστια ποσοστα αποτυχιας σε πληγματα στην Συρια που ειναι δημοσιευμενα στο διαδικτυο;

      Εννοειται πως τα υποβρυχια των Γερμανων ειναι καλυτερα αφου το εχουν αποδειξει στην πραξη με ασκησεις του ΠΝ τις ικανοτητες τους .
      Βλακες οι του ΠΝ που τα επελεξαν και θελουν και αλλα δυο ακομη σημερα και ξεφτερια οι αναλυτες εδω μεσα;
      Θες καλυτερα ακομη υποβρυχια ;
      Παρε παραγωγα Γαλλικων με μεγαλυτερα κοστη αποκτησης και χρησης λογω εισαγωγης νεου τυπου.
      Δωσε ενα δυο δις παραπανω συνολο για να λες οτι εχεις Γαλλικα .
      Και ποιους MdCn φανταζεστε;
      Αυτους που δεν ζηταει καν το ΠΝ πλεον ενω μαλιστα λετε πως ξερετε οτι δεν τους πιστοποιουν και οι Γερμανοι λες και τους ρωτησατε;
      Ποια υ/β ειναι εκτος λειτουργιας και γιατι;
      Και τι σχεση εχει αυτο με την αξια τους;
      Επειδη κανουν περικοπες οι Γερμανοι σκασιλα μας .
      Που κολλαει αυτο ;
      Ατυχηματα εχουν ολα τα
      υ/β .
      Μην γραφετε οτι ναναι.
      Η αυξηση στην τιμη των τορπιλων δεν εγινε τελικα αφου οι Γερμανοι δεχθηκαν την αρχικη τιμη και ζητηθηκε αρχικα μονο λογω ανοδου του κοστους των υλικων και απλα δειχνει οτι το συμβολαιο που υπογραψαμε επιτρεπε τετοιες αναπροσαρμογες .
      Τα SMX31 ειναι απλο paper project αγνωστου κοστους με ανυπαρκτη παραγωγη η καταληξη.
      Η αμυνα μας δεν ειναι πεδιο εκδικησης φανατικων η παρανοικων η γηπεδικων αποψεων του ειδους οι Γερμαναραδες οι Ναζι και αλλα κωμικα.
      Τα Γερμανικα υ/β παραμενουν κορυφαια συνολικα και αυτο μετραει περαν απλης παραθεσης επιδοσεων και αν αμφιβαλει καποιος ας ρωτησει σε μια ναυτικη εβδομαδα εναν αξιωματικο απο το πληρωμα για ολα αυτα.
      Το ΠΝ πρεπει να παρει το καλυτερο υλικο .
      Πολιτικη εξοπλισμων με επιλογες βαση πολιτικων η εθνικων προτιμησεων η ευννοιας κανουν υπαναπτυκτες Αφρικανικες χωρες η προτεκτορατα και η Ελλαδα.
      Και οι ομοιοτητες δεν ειναι καθολου τυχαιες .
      Και γιατι να μας εξυπηρετησουν οι Γερμανοι δεν καταλαβα;
      Οι Γαλλοι σε τι σε εξυπηρετησαν;
      Σε καποιες εξπρες παραδοσεις μαχητικων που σε δελεασαν να επιλεξεις -πληρωσεις ουσιαστικα τα οπλα τους;
      Ποια αμυντικη συνδρομη δεσμευτηκαν να σου παρασχουν;
      Καμια πλην πωλησης καποιων οπλων και παπαλα.
      Μηπως οι Γερμανοι σου αρνουνται πωλησεις οπλων τους;
      Και μαλιστα χωρις να σε γδερνουν μετα την πωληση οπως αποδεδεγμενα κανουν οι Γαλλοι.
      Ολα ειναι εφημερες σχεσεις και εμποριο .
      Ουτε εχθρες ουτε τιποτα ..Πλην φυσικα των γειτονων μας…Δειτε Ρωσια και Τουρκια που οι σχεσεις τους ιστορικα ειναι τρισχειροτερες των Ελληνογερμανικων.
      Εαν μας κατερριπταν οι Γερμανοι αεροσκαφος και σκοτωναν τον πιλοτο του πολιτοφυλακες ελεγχομενων απο αυτους τι θα λεγατε;
      Αυτο ακριβως συνεβη μεταξυ αλλων στους Ρωσους αλλα και στρατηγικα οπλα δινουν στους Τουρκους και πυρηνικη τεχνολογια και αλλα διαφορα..
      Και δεν ανοιξε μυτη ουτε βγηκε ο μεσος Ρωσος να λεει για Μογγολους και αλλα χαριτωμενα.
      Αυτη ειναι η ρευστη φυση των διεθνων σχεσεων αλλα αντε να το γραψεις στον τυπακο που γραφει να μην ξαναπαρουμε τιποτα απο Γερμανια πλευρα .
      Θυμωσε ο καλογερος και εκοψε τα τετοια του δηλαδη .Πανεξυνπνο.
      Μονο απο Γαλλια οπως παλαια κατι πενες εγραφαν μονο απο Ρωσια αλλα τωρα πηραν ποδι λογω καταρρευσης των προφητειων των ψεκασμενων.
      Και εδω στην παιδικη χαρα των Βαλκανιων ακουω ολο αντιγερμανικες και αντιαμερικανικες κορωνες και υβρεις χωρις νοημα και ουσια.
      Και φυσικα οι Γερμανοι και Αμερικανοι σε αντιμετωπιζουν αναλογα και καλα κανουν .

    3. Έτσι ακριβώς, γιατί είμαστε σε φάση αναπροσαρμογής και ανάταξης των Ε.Δ οπότε στην παρούσα φάση χρειάζεται να αγοράσουμε χρόνο και ότι μπαίνει σε υπηρεσία να μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε άμεσα και χωρίς επιπλέον κόστη και ότι άλλο ακολουθεί ένα καινούργιο όπλο η μέσο….

  2. Απορώ με τους φίλους που ελπίζουν ακόμα στην ολλανδική λύση! Αν ήταν να πάρουμε ολλανδική φρεγάτα, δεν υπήρχε λόγος να βγει η ενδιάμεση λύση από το πακέτο! Βγήκε, σε αντίθεση με αυτά που δηλώνει η Πτώση από το Διάστημα, για να βολευτούν τα 2 γεωπολιτικά φαβορί, ΗΠΑ και Γαλλία. Και η καθυστέρηση το φθινόπωρο, είναι για να βολευτεί ο εξής ένας εκ των 2 φαβορί, οι ΗΠΑ. Και γιατί οι δοκιμές του Αστραχάν MMSC με τα νέα ρουλεμάν δεν έχουν ακόμη στεφθεί επίσημα με επιτυχία, οπότε πώς να παραγγείλει το πλοίο η Ελλάδα και γιατί τότε θα διαπραγματευθεί η κυβέρνηση την ανανεωμένη αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια! Αλλιώς ποιος ο λόγος να περιμένει κανείς το φθινόπωρο, όταν υποτίθεται μέσα στο Μάιο θα τελείωνε το θέμα;

 3. Σε μια κανονική χώρα, όπου οι ζωές των ανθρώπων της πρώτης γραμμής αλλά και η εθνική ασφάλεια δεν θυσιάζονται στον βωμό της μίζας, θα ήταν ένα καλό νέο. Για την Ελλάδα στην καλύτερη περίπτωση ένα ακόμα ανούσιο σόου (βλ. φρεγάτες)

 4. @Δημητρης Λ

  Στη θεωρητική περίπτωση απόκτησης 4+2 νέων Υ/Β συμφωνώ να εξετάσουμε κι άλλες λύσεις όπως τα Scorpene ή τα A26. Να γίνει κανονικός διαγωνισμός.

  Αλλά σε ένα σενάριο 2 νέα + 4 μεταχειρισμένα η λογική λέει Type-214 με κάποιες βελτιώσεις όπως μπαταρίες λιθίου.

  1. Τα 214 δεν μας καλύπτουν πλέον.
   Τα υποβρύχια που θα αποκτηθούν πρέπει να έχουν δυνατότητα στρατηγικής κρούσης οπότε πας είτε σε 6 218 από Γερμανία με όρο την πιστοποίηση κ ολοκλήρωση των MdCN είτε πας σε 6 Scorpene class με F21,MdCN k SM39 B2.
   Βέβαια Με τα όσα κάνουν οι Γερμανοί με τις τορπίλες των 214 είναι αυτόματα εκτός οπότε πας Γαλλία κ τέρμα.

   1. Όχι άλλο Γερμανία!!! βλέπουμε όλοι ότι άλλων (Τουρκία) συμφέροντα εξυπηρετούν……….Υπάρχει λύση καλύτερων Υ/Β από τα 214!!! Scorpene με τορπίλες F21 ανώτερες από τις γερμανικές και ΑΓΝΩΣΤΕΣ στους Τούρκους!!! Για να μην κοιμούνται ήσυχοι και να αυξήσουμε τη δύναμη αποτροπής μας!!!

  2. ποιες μπαταριες και λιθιου

   δεν εχεις τορπιλες και αυτες που σου δινουν ειναι ιδιες με των τουρκων

   θα κανουμε επιτελους την επιχειρησιακη διαφορα με τους απεναντι η θα μεινουμε στα ιδια και στα ιδια?

 5. Πας σε 6 Scorpene class με F21, MdCN ,SM39 B2 κ είσοδο στο SMX31 για την μελλοντική αντικατάσταση των 4 214 κ του ΩΚΕΑΝΟΎ.
  Έτσι μπορείς να αποφύγεις τις FDI χωρίς να στραβωσουν πολύ οι Γάλλοι κ να πας σε 4+2 FREMM HN βασισμένες στις FREMM IT ASW των 550-580 εκατ με προσθήκη
  2 επιπλέον Sylver A50 κ
  8 τετραπλους Sylver A35 για 32 MICA με μετασκευή των δύο υποστεγων ώστε να μείνει ένα.
  Θα πάρουν οι Γάλλοι 4-4,5 δις για τα 6 υποβρύχια κ τα όπλα τους θα πάρουν κ ένα αρκετά μεγάλο ποσό από τον οπλισμό κ τα συστήματα των ΙΤΑΛΙΚΏΝ FREMM HN δίνεις κ μια συμπληρωματική παραγγελία για 30 RAFALE με παράδοση μέχρι το 2028 κ είσαι σούπερ.

  1. @ Εman202

   Ωραια ολα αυτα αλλα δεν υπαρχει καμμια τετοια διαθεση απο το
   ανθρωπακι. Απο την αρχη ηταν κανονισμενο η Γερμανια για τα
   υποβρυχια και ο θειος για τις αλουμινοτρατες.
   Τα παντα για να απομακρυνθουμε απο τους Γαλλους,
   ετσι και τα επιπλεον RAFALE δεν προκειται να ερθουν ευκολα.
   Το πιθανοτερο ειναι να ξεφορτωθουν ολα τα Μιραζ χωρις
   να αντικατασταθουν πανω απο 6 RAFALE.

   1. Πρέπει να γίνουμε επιτέλους ΑΝΕΞΆΡΤΗΤΟ ΚΡΆΤΟΣ.
    ΕΊΧΑΜΕ 400 ΧΡΌΝΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΎΡΚΟΥΣ Κ ΤΩΡΑ 200 ΧΡΌΝΙΑ ΈΧΟΥΜΕ ΑΝΑ ΠΕΡΙΌΔΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΙΔΕΣ ΠΆΛΙ
    Να πιέσουν ΌΛΟΙ.
    Ο Απλός κόσμος με νομικούς μαζί, οι επιτελείς του στρατού, στρατιωτικοί Ε.Α , επιστήμονες κ οποίος άλλος έχει την δυνατότητα να ασκήσει έξτρα πίεση (εφοπλιστές, βιομήχανοι)ώστε να γίνουν οι σωστές επιλογές οπλικών συστημάτων .
    Δεν γίνεται η κάθε μαριονέτα να αποφασίζει σύμφωνα με τις εντολές που παίρνει από έξω.
    Ας αλλαχτούν οι νόμοι δεν με ενδιαφέρει.
    Από τα δικά μου λεφτά κόπο κ ιδρώτα πληρώνονται όλα αυτά κ εγώ θα πάω κάποια στιγμή να πολεμήσω με αυτά.
    Σε άλλα κράτη τα εξοπλιστικά περνούν από δημοψήφισμα.
    Σε άλλα κράτη ΌΛΑ όσα στοιχεία χρειάζεται για να υπάρχει διαφάνεια δίνονται στην δημοσιότητα.
    Οι ανάγκες είναι συγκεκριμένες.
    Χρειαζόμαστε ΆΜΕΣΑ 6 νέα υποβρύχια με δυνατότητα στρατηγικής κρούσης ώστε να κάνεις προβολή ισχύος.
    Τα χρειαζόμαστε με τα καλύτερα όπλα που είναι διαθέσιμα.
    ΕΠΙΛΟΓΉ 6 SCORPENE.
    Χρειαζόμαστε multirole αεροσκάφη που θα κλειδώσουν το Αιγαίο κ την Ανατολική Μεσόγειο .
    ΕΠΙΛΟΓΉ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ 3 ΕΝΙΣΧΥΜΈΝΩΝ ΜΟΙΡΏΝ ΜΕ 24 RAFALE Κ ΑΓΟΡΆ 4 ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ Α300MRTT .
    2 μοίρες στην ΤΑΝΆΓΡΑ για Αεροπορική υπεροχή κ κρούση επιφανείας κ
    1 μοίρα στην 117ΠΜ όπου θα αντικαταστήσουν τα αναβαθμισμένα F-4 σε αποστολή βομβαρδισμού ακριβείας αλλά ταυτόχρονα θα έχουν κ δυνατότητα στρατηγικής κρούσης.
    Στο ΠΝ τωρα τα πλοία που έπρεπε να κοιτάμε σήμερα έπρεπε να είναι πλοία που μπορούν να σταθούν απέναντι στις 7 TF2000 των 64 VLS k των 16 βλημάτων επιφανείας που θα ρίξουν οι Τούρκοι στο νερό.
    Απέναντι σε αυτό δεν πας με πλοία 4500 τόνων όπως οι FDI HN κ οι Sigma 11515 HN ακόμα κ αν τα πλοία έχουν 32 VLS .
    Τέτοια πλοία είναι για αντικατάσταση των 10 S(1 νέο ανά 2 S) κ των 4 MEKO200 (1 προς 1).
    Τώρα θα έπρεπε να κοιτάμε για 6 πλοία 6000-7000 τόνων με τουλάχιστον 64 VLS κελιά,2 ciws κ ταυτόχρονα πολύ καλά στο ASW με τουλάχιστον 6 τορπίλες έτοιμες για βολή κ δυνατότητα μιας αναχορηγιας εν πλω κ τουλάχιστον 4-8 βλήματα τύπου MILAS ή ASROC προσωπικά θεωρώ ιδανικά τα MILAS που έχουν οι Ιταλοί στις δικές τους FREMM ASW μια κ είναι σε δικούς τους εκτοξευτές κ δεν πιάνουν θέση στα VLS όπως οι ASROC.
    Πλοία που θα είναι ναυαρχίδες των ομάδων μάχης κ η αιχμή του δόρατος του στόλου του ΠΝ.
    Μην πιάσουμε τον Σ.Ξ αλλά κ τα υπόλοιπα συστήματα κάθε κλάδου.
    Όλες οι παραγγελίες πρέπει να γίνονται με διαφάνεια ,οι αποφάσεις να παίρνονται ΠΆΝΤΑ από τους επιτελείς κ ΌΛΑ τα συμβόλαια που θα υπογράφονται θα πρέπει να περιλαμβάνουν ρήτρες χρόνου παράδοσης, βιομηχανικό έργο για ελληνικές εταιρείες με μεταφορά τεχνολογίας, συμπαραγωγή κρίσιμων συστημάτων ή ακόμα υιοθέτηση κ τοποθέτηση προϊόντων των ελληνικών εταιρειών στα συστήματα που αγοράζονται.

    1. ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΧΙΛΙΑ…..ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΘΕΛΟΥΝ 10 ΔΙΣ ΠΟΥ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ΡΕ ΦΙΛΕ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΝΝΟΩ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΦΑΝΕ….ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΚΑΤΙ ΕΙΝΑΙ……ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ…ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΠΛΑΤΗ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ……..

     1. Ο τσιπρας 30 δις μαζεψε αν θυμασαι, αυτα ενα μερος 10 -15 δις να ΕΠΕΝΔΥΘΟΥΝ στην αμυνα ΟΧΙ ΑΓΟΡΑ ΜΟΝΟ.

     2. Το δεν υπάρχουν λεφτά είναι μια @@@ κ μισή.
      Πόσα δις μοίρασε ο ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια διακυβέρνησης του σε επιδόματα σίτισης, κοινωνικά μερίσματα,13ες συντάξεις κ άλλες τέτοιες μπούρδες που στο 80% των περιπτώσεων τα πήραν αλλοδαποί που δουλεύουν μαύρα εδώ, επαγγελματίες άνεργοι κ επαγγελματίες τεμπέληδες;;;
      Να σού πω εγώ, 6 δις σε 5 χρόνια περίπου έδωσε ο Αλέξης μπας κ προλάβει να φτιάξει κομματικό μηχανισμό που θα τον κρατούσε στην καρέκλα.
      Λες δεν έχεις λεφτά.
      Έχεις δις ευρώ που μπορούν να εξορυχθουν ΑΥΡΙΟ σε Ιόνιο, Πατραϊκό, Γιάννενα κ Αιτωλοακαρνανία αν βέβαια έχεις έναν πρωθυπουργό με @@ κ πάνω από όλα Εθνική συνείδηση.
      Φώναξε την Γαλλία με την TOTAL κ την ΙΤΑΛΊΑ με την ENI κ κλείσε συμφωνίες για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων με τα οπλικά συστήματα να πληρώνονται από εκεί.
      Ούτε οι Γάλλοι ούτε οι Ιταλοί θα πού όχι.
      Άσε που στα περισσότερα από τα σημεία των περιοχών που σου ανέφερα την δουλειά μπορούν να την κάνουν μόνες τους ελληνικές εταιρείες που πλέον έχουν την τεχνογνωσία.
      Επιπρόσθετα αν πάρεις βιομηχανικό έργο, συμπαραγωγή συστημάτων κ συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών στα προγράμματα κολοσσών όπως η Naval Group κ η Fincantieri θα έχεις τεράστια αύξηση του ΑΕΠ.
      Δεν υπάρχουν δικαιολογίες ούτε τα λεφτά είναι ούτε του.
      Η ΈΛΛΕΙΨΗ ΕΘΝΙΚΉΣ ΣΥΝΕΊΔΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΏΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΎΝ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΘΈΜΑ.

     3. @ΠΑ

      όταν λές «μάζεψε» εννοείς δανείστηκε… τα 30 δις είναι το μαξιλάρι που τον υποχρέωσε η ΕΕ να πάρει σε δανεικά γιατί δεν τον εμπιστευόταν, όπως τον υποχρεώσε και να μην τα χαλάσει.

     4. @Thras

      Απ τη λιτοτητα που ειχε επιβαλλε ξερω οτι 30δις μαζευτηκαν, τωρα εαν ειναι ετσι οπως γραφεις ας τους πεισουν να γινουν επενδυσεις στην αμυντικη βιομηχανια απανω σε ευρωπαικα οπλα, δε ξερω αν ειναι ευκολο ή δυσκολο αλλα πρεπει να γινουν επενδυσεις απο απλες και μικρες μεχρι κατασκευη φρεγατων (σιγουρα με συνεργασια) αλλα οχι μονο αγορα οπλικων συστηματων και εν ευθετω χρονο συμπληρωνουμε.

    2. @ Εman202

     + 1000

     Αν και αυτη τη στιγμη οι FDI ειναι ο πιο σιγουρος δρομος για να
     εχουμε υστερα 10 πλοία 6000-7000 τόνων με τον σωστο οπλισμο
     και οχι ληγμενα του θειου.
     Θελουμε οσο το δυνατον περισσοτερη μεταγγιση τεχνογνωσιας
     απο τους Γαλλους και αυτο θα γινει αν μπουμε δυναμικα στις FDI.
     Με 5 FDI μπορουμε να μπουμε ουσιαστικα συνεταιροι και να
     ειμαστε πιο απαιτητικοι στην εξελιξη της ως FDI XL στο μελλον
     οταν λογικα θα ειναι ο αντικαταστατης της FREMM,
     ή μπορουμε να αγορασουμε τωρα τα σχεδια της FREMM ή
     της ΑΗ 140 απο το ΗΒ και να κανουμε οτι εξυπηρετει καλυτερα
     τις μελλοντικες αναγκες μας.
     Θα χρειαστουμε στο μελλον ενα συνολο 20 πλοιων πχ
     10 FDI + 10 FDI XL.
     Λογικα μια που εμεις θα κραταμε περισσοτερο τα πλοια απο
     τους Γαλλους θα μπορουμε να συμπληρωνουμε τους αριθμους
     και με μεταχειρισμενα δικα τους. Κοινα συστηματα μειωση
     κοστους χρησης, για να υπαρχει ο απαραιτητος μεγαλος αριθμος,
     γιατι και οι απεναντι θα ειναι με μεγαλους αριθμους.

     1. @kanenas1
      +1000
      «Λογικα μια που εμεις θα κραταμε περισσοτερο τα πλοια απο
      τους Γαλλους θα μπορουμε να συμπληρωνουμε τους αριθμους
      και με μεταχειρισμενα δικα τους.»
      Αυτή είναι ωραία σκέψη , γι’ αυτό ακομα και μόνο 2 [email protected] να πάρουμε τωρα , μπορούμε να ελπίζουμε σε μεταχειρισμένα πλοία στο μέλλον, πέραν της οικονομίας κλίμακος στην υποστήριξη.
      Το ίδιο εγινε και με τις Ολλανδικές S: δύο αγορασαμε καινούργιες και οι υπόλοιπες ήλθαν μεταχειρισμένες.

   1. Η κοινη λογικη λογο οικονομιας λεει μεχρι 32 Α/Α, υπαρχουν και αλλοι κλαδοι και οπλικα συστηματα που πρεπει να αντικατασταθουν.

    Θα επιμεινω στο καυμο μου, αλλα (αν) υπαρχει ακομα ευκαιρια για στησιμο αμυντικης βιομηχανιας, απ τη στιγμη που ακομα δεν εχει γινει τιποτα ισως ειναι ευκαιρια να προσεγγιστει η Γαλλια στο αεροναυπηγικο κομματι, απ τη στιγμη που εχει βγει πλεον και το θελω για αντικατασταση υποβρυχιων και δεν εχει δοθει κανενα φραγκο ακομα (πλυν rafale), ευχομαι να κατανοηθει το συνολικο του προγραμματος των ΕΔ και να αφησουν τα καραγκιοζιλικια με τις υπα που πολυ απλα δεν εχουν να προσφερουν κατι στον αμυντικο εξοπλισμο της χωρα, διοτι το δογμα τους ειναι αλλο (λογικο) και δεν εχουν τα καταλληλα οπλικα συστηματα για ενα πιο συμβατικο στρατο σαν την χωρα μας. Απλα ΝΤΡΟΠΗ για τους στρατιωτικους με σοβαρες αιχμες που επιμενουν αμερικανικα – για τους πολιτικους το αφηνω ανευ πλεον σχολιασμου – και μενω εδω.

    1. Σύμφωνα με την έκθεση του Κογκρέσου των ΗΠΑ για τα FFG (FREMM) τα +16VLS αυξάνουν λίγο το μήκος (μία μικρή δοκό), το εκτόπισμα +200t, και το κόστος από +$16εκ έως +$24εκ ανά πλοίο οπου συμπεριλαμβάνονται τα πάντα vls, τροποποίση μελέτης κλπ. Δεν νομίζω ότι για 20εκ ανα πλοίο είναι τόσο πολλά σε σχέση με τιε δυνατότητες που δίνουν τα 48vls

    2. Αδερφέ οι ιταλικές FREMM ASW κοστίζουν 550-580εκατ κ έχουν οπλισμό
     1OTO 76 STRALES στην πλώρη
     1 OTO 76 STRALES πάνω στο υπόστεγο κ τα 2 με βλήματα dart κ σε λίγο κ με Vulcano.
     2 Sylver A50 για 16 Aster30
     2 τετραπλους εκτοξευτές βλημάτων επιφανείας.
     2 τηλεχειριζομενους σταθμούς για πυροβόλα των 25-30 mm
     2-4 τηλεχειριζομενους σταθμούς για πυροβόλα των 12,7mm
     2 τριπλούς εκτοξευτές τορπιλών MU-90
     2 διπλούς anti sub rocket launchers με 4 βλήματα MILAS
     Με ένα customisation από το ΠΝ ένα πλοίο με
     1 OTO 76 STRALES στην πλώρη
     1 OTO 76 STRALES πάνω στο υπόστεγο κ τα 2 με βλήματα dart κ σε λίγο κ με Vulcano.
     2 Sylver A50 για 16 Aster30
     2 sylver A70 για 16 Aster 30 αλλά κ με δυνατότητα να πάρουν MdCN
     2 τετραπλους εκτοξευτές βλημάτων επιφανείας.
     2 τηλεχειριζομενους σταθμούς για πυροβόλα των 25-30 mm βάλε το seasnake
     2-4 τηλεχειριζομενους σταθμούς για πυροβόλα των 12,7mm
     2 τριπλούς εκτοξευτές τορπιλών MU-90
     2 διπλούς anti sub rocket launchers με 4 βλήματα MILAS
     8 Sylver A35 για 32 MICA VL NG με μετασκευή των 2 υποστεγων ώστε να μείνει ένα κ να δημιουργήθει ο απαιτούμενος χώρος το κόστος του πλοίο θα πήγαινε βαριά στα 850 εκατομμύρια .
     Όταν κάποιοι ΓΑΛΛΟΙ, ΟΛΛΑΝΔΟΊ ΙΣΠΑΝΟΊ, ΓΕΡΜΑΝΟΊ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΊ μας προσφέρουν σε αυτά τα λεφτά 850 εκατ πλοία με 16-32κελια από προκύπτει ότι η οικονομία μας φέρνει σε 32 κελιά κ όχι 64;

     1. Σωστοτατος!
      Το ενα 76αρι μαλιστα γινεται ανετα 127αρι Vulcano για βολες στα 100+ km κ απλα προσθετεις RAM (που δεν ειναι κ κανα μεγαλο κοστος 20εκ max 25)ως επιπλεον CIWS……Και φυσικα ολα αυτα μπορουν ανετα να γινουν στην τιμη που λες

    3. 2 οκταπλοι A 50(Αster-30/Mica)
     2 οκταπλοι A 70(Αster-30,Scalp κ μελλοντικους Aster -30 NG κ Pegasus)
     4 οκταπλοι A35(32 Μica)

     Μια χαρα ειναι κ ετσι.

     Δες τι σπουδαια διαμορφωση περιγραφει ο Eman202 πιο κατω.Πλοιο ΒΑΡΒΑΤΟ κ εντος προυπολογισμου.

   2. @ Κοινή Λογική

    Το ξερουμε 15 χρονια και ακομα ψαχνουμε.
    Σε λιγο φτανουμε στην Ιθακη μας τις αλουμινοτρατες.
    Γιατι ειναι κατι παραπανω απο μεταλλο για τον ζητιανο
    Οδυσσεα. Ειναι η αλλαγη της ιστοριας με τους μνηστηρες
    να τα παιρνουν ολα.

  2. Καλο θα ειναι να αποβαλεις τη νοοτροπια ΡΑΓΙΑ που σε διεπει.

   Δηλαδη απο εκει που πληρωναμε φορο υποτελειας στους Τουρκους, τωρα θα πληρωνουμε φορο υποτελειας στους Γαλλους. Aυτο μας λες. Να κανουμε αγορες ωστε να μην «στραβωσουν» οι Γαλλοι, ασχετων αν μας ταιριαζουν.

   Αντι να αγοραστουν οπλα και τεχνολογια ωστε να αυξησουμε τη μαχητικη ισχυ της χωρας, εσυ μας λες οτι θα πρεπει να αγορασουμε οπλα ωστε να «λαδωσουμε» τους Γαλλους για να κανουν δηλωσεις στηριξης στα ΜΜΕ.

   Eνας σοβαρος ανθρωπος ειπε:
   «Το «γεωπολιτικό κριτήριο» (έχει ονοματεπώνυμα: ΗΠΑ ή/και Γαλλία), δυστυχώς οδηγεί σε τραγικές επιλογές πλοίων (και κυρίων και «ενδιαμέσων»), οι οποίες υπονομεύουν το ίδιο το «γεωπολιτικό κριτήριο» (γιατί αν το ΠΝ είναι για τα μπάζα, δεν σε παίρνουν σοβαρά ούτε ΗΠΑ ούτε Γαλλία).»

  3. @Eman202.
   Πάντως πιστεύω ότι στο τέλος αυτό θα γίνει. Για το αν πρέπει να γίνει αυτό δεν ξέρω, γιατί έχω συμπαθήσει πολύ τις Sigma. Αλλά, για να μην έβγαλαν έξω τους Ιταλούς σε αντίθεση με Ισπανούς που έχουν ίδια τονάζ , κάτι σημαίνει. Επίσης, να υπενθυμίσω ότι τις έρευνες για υδρογονάνθρακες κάτω από την Κρήτη και στο Ιόνιο τις έχουμε δώσει σε Αμερικανικές, Γαλλικές και Ιταλικές εταιρείες. Λογικά, όλοι αυτοί κάτι πρέπει να πάρουν…., και οι Ιταλοί ακόμη δεν πήραν τπτ, οπότε μπορεί να γίνει η έκπληξη με Fremm. Και κάτι τελευταίο. Οι μόνες προτάσεις που έχουν απομείνει με ηλεκτροκινητήρες, μετά την ακύρωση των Ισπανών είναι των Ολλανδών και των Ιταλών.

   1. Η ιταλικη προσφορα δεν υπαρχει πρακτικα..
    Το ιταλικο ναυπηγειο ειναι ο συνεταιρος της LM.. η πρωτη απο τις προσφερομενες αμερικανικες φρεγατες θα κατασκευαστει στην ιταλια αν προκριθει αυτη η επιλογη.
    Συμφωνω για τις ολλανδικες.
    η ισπανικη προταση ηταν καλυτερη απο την υποτιθεμενη ιταλικη.
    αγορες αξοπλισμου που γινονται με βαση αοριστες υποσχεσεις συμπαραστασης ειναι κακιστες κινησεις.

 6. Τα καινούργια σουηδικά υποβρύχια A26, stealth, AIP, με δυνατότητα βαλλιστικών πυραύλων. Τα παλαιότερα Α19 , ακόμα το ψάχνουν οι Αμερικάνοι……το HMS Gotland!!!!

  1. Ο πρώτος άθρωπος εδώ που σκέφτηκε τα σουηδικά υποβρύχια. Απίστευτο – όλοι κόλλησαν με τα Scorpene…
   Γράφουμε οι απελπισμένοι με αφορμή την απάντηση σε ερώτηση στη Βουλή = αξία μηδέν

  2. Τα Α26 δε φέρουν βαλλιστικούς πυραύλους αλλά πλεύσης τόμαχωκ. Η αποδέσμευση τους εξαρτάται από τις ΗΠΑ, κάτι για το οποίο με τις παρούσες συνθήκες αμφιβάλλω ιδιαίτερα. Αλλιώς όντως με δυνατότητα να φέρουν έως 18 πυραύλους πλεύσης είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό όπλο.

  3. Πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα Και πράγματι οι αμερικανοί ακόμα ψάχνουν το σουηδικό υποβρύχιο που είχε φτάσει στις ακτές τους … Είναι όπλο που ο αντίπαλός μας δεν θα το έχει και δεν θα το ξέρει ! Είναι ισως καλύτερο από τα 214 και θα ήταν μια πολύ έξυπνη και αποτελεσματική λύση :-))

 7. Ελπίζω να προχωρήσουμε με τα τελείως απαραίτητα προγράμματα όπως των νέων φρεγατών, επιπλέον Rafale αλλά και των υποβρυχίων που αναφέρει το άρθρο. Τις τελευταίες μέρες διαφαίνεται μια νέα τάση «ορθολογισμού» (βλέπε μεθοδευμένης αυτοκτονικής υποχωρητικότητας) με υπόνοιες για μεγαλύτερη αναβολή ή ακύρωση των φρεγατών, που μαζί με την «επίθεση φιλίας» (με λόγια πάντα και… $25 εκατομμύρια δολάρια) του Θείου Σαμ μέσω του Γερουσιαστή Μενέντεζ είναι δυστυχώς περισσότερο ανησυχητική και ύποπτη, παρά καθησυχαστική και ουσιαστική. Δεν θέλει και πολύ για την πολιτική ηγεσία της χώρας να πεισθεί ή να πιεστεί να επαναπαυθεί και πάλι από την «φιλία» και την «προστασία» των ΗΠΑ. Εύχομαι να κάνω λάθος, αλλά το στενό και κοντό κουστούμι που μας έχουν ραμμένο δεν θα μας χωράει πλέον αν τελεσφορήσουν τα προγράμματα αυτά και «ψηλώσουμε».

  Οι ΜΜSC που θα ικανοποιούσαν και την φαινομενική αγορά νέων πλοίων και την… διατήρηση των υφιστάμενων (αν)ισορροπιών φαίνεται δεν τραβάει. Τώρα μπήκαν σφήνα και τα πανάκριβα, προβληματικά και ακατάλληλα F-35 στην συζήτηση, πιθανώς να ανταγωνιστούν την απόλυτα λογική και αναγκαία προμήθεια επιπλέον Rafale τα επόμενα χρόνια. Οι φιλίες και συμμαχίες με άλλα κράτη είναι θεμιτές αλλά πρέπει να γίνονται με αμοιβαιότητα και από θέση ισχύος από την Ελλάδα, όχι ως «beggers» που «cannot be chosers». Για να μην κρεμόμαστε στα τηλέφωνα άμα χρειαστεί, αλλά στο αξιόμαχο των Ελληνικών ΕΔ.

  1. Αν θες καταλαβαινεις αν δε θες απλα συνεχιζεις να λειτουργεις σα βλακας, τωρα αν δε φτανει ενα χαρβαντ για την απλη λογικη οσα πανεπιστημια και να τελιωσεις αν εισαι βλακας εισαι βλακας απλα. Θελουν να επιμεινουν με τις υπα ας επιμεινουν, ειναι που ειναι η κατασταση μη καλη κοινωνικα – οικονομικα θαδουμε κατασταση τυπου αργεντινης και χειροτερα καποια στιγμη.

 8. Μόνο μακριά απο Γερμανικά υποβρύχια πλέον. Μόνο καθυστερήσεις σε όπλα και μέσα έχουμε να αναμένουμε απο δ αυτους. Επίσης ρήτρα σε κάθε σύμβαση για μη πώληση στους Τούρκους του όποιου σχεδίου επιλεγεί !

  1. «Επίσης ρήτρα σε κάθε σύμβαση για μη πώληση στους Τούρκους του όποιου σχεδίου επιλεγεί»
   Το βασικότερο απ’όλα!!!

 9. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να προχωρήσει η ενεργοποίηση της προαίρεσης για +2 ή έστω ένα Τ214.

  Απο εκεί και πέρα ελπίζω σε επιπλέον 4+2 Scorpene για σύνολο 12 υ/β.

 10. οι νυφιτσες οι γερμανοι ουτε κιχ δεν ακουγεται αλλα συμβολαιο αυτοι θα παρουν σιγουρα ….μιας το προγραμμα φρεγατων θα σπασει σε 1000 κομματια …τα 2 υποβρυχια τα εχουν στο τσεπακι οι γερμανοι ….ε οι ολλανδοι καμια Μ γαλλοι fdi αμερικανοι ελικοπτερα …να δουμε οι υπολοιποι….

 11. Με τους ρυθμούς που πάμε, εάν ξεκινήσουμε τώρα τα υ/β, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να έχουμε το πρώτο νέο στο νερό το 2040. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση, θα μετρήσει πέραν του χρόνου αυτού.

 12. Εγώ τα γράφω εδώ και πολλούς μήνες.
  4 σίγμα 3μιση δις, 4 σκορπινες 2μιση δις.
  Τελικές τιμές.
  Και οι Γάλλοι και η ναβαλ ικανοποιημένοι και οι Γερμανοί δεν θα μπορούν να πουν κουβεντα αφού τα λεφτά θα μείνουν στην ΕΕ και αν τολμήσουν. Και πουν τα ξαδέρφια τους ολλανδοι θα τους πουν βούλωστε το εμείς πηραμε καλό συμβόλαιο.

  1. Kαι εσυ τι εισαι, αντιπροσωπος της Naval Group στην Ελλαδα?

   Και για τα υποβρυχια διαγωνισμος και αξιολογηση χαρακτηριστικων πρεπει να γινει.

   Ολες οι τεχνικες λεπτομερειες των υποβρυχιων Scorpene, και δεκαδες χιλιαδες σελιδες απο τα σχεδια τους διερρευσαν στο ιντερνετ πριν μερικα χρονια και υπαρχουν λεπτομερεις αναφορες για το ακουστικο ιχνος τους.

   Αυτο το γνωριζες?

 13. Για υποβρυχια υπαρχουν και οι Γαλλοι.

  Επισης, οι Ολλανδοι συνεργαζονται με τους Σουηδους για την κατασκευη υποβρυχιων νεας γενιας με πολυ χαμηλο ηχητικο ιχνος.

  Καλο θα ηταν να το δουμε και αυτο, ωστε να αποκτησουμε προσβαση στην τεχνολογια, και να μπορουμε να πιστοποιησουμε απο την αρχη διαφορα ειδη τορπιλων, αντι να την πατησουμε οπως με τα Τ214, οπου μαλλον μονο δεχονται μονο Γερμανικες τορπιλες στο ΣΕΠ.

 14. Δύο τινά συμβαίνουν:
  -είτε παίρνουμε φτηνές φρεγάτες και περισσεύουν λεφτά για υποβρύχια
  -είτε στο Ναυτικό θα στραγγίξουν όλο το αμυντικό budget όλων των κλάδων, ελπίζω να αντιλαμβάνονται ότι τα λεφτά που ζητάνε είναι περίπου τα διπλά από όσα ξοδεύτηκαν και θα ξοδευτούν για όλα τα άλλα σώματα μαζί κάτι το οποίο είναι άδικο για τα άλλα σώματα

  1. συμμετείχε η βελτιωμένη έκδοση της 10514 η οποία (10514) έχει 105 μήκος ,14 πλάτος βύθισμα 3,7 και 2365 τόνους , βελτιωμένη είναι φυσικά η 115 15 η οποία έχει 115 μήκος ,15 πλάτος και 3065 τόνους σύμφωνα με την marineschepen.nl σύμφωνα όμως με την πτήση που μιλάει με την damen ,έχει 119 μήκος 15,5 πλάτος και 4400τόνους και έχει και apar2 με Sea master200 και ίσως έπαιρνε και 4 mk41 αλλά έπειτα σκέφτηκαν ότι το χόντρυναν πολύ κα τα μείωσαν σε 2mk41.

  2. Το πρόγραμμα ξεκίνησε για 6 SIGMA 10514 και σταμάτησε στις 2. Έγινε επαναξιολόγηση ανάμεσα σε 1)SIGMA 10514, 2)30FFM Japan, 3)Bergamini (FREMM), 4)Arrowhead 140(Babcock) και διάλεξαν 6 FREMM.
   https://www.janes.com/defence-news/news-detail/indonesia-shortlists-four-options-in-follow-on-to-sigma-10514-frigates
   Αναρωτιέμαι αν όλοι αυτοί οι φανατικοί εγχώριοι υποστηρικτές της SIGMA που μας έχουν ζαλίσει τελευταία με τις υπερβολικές δηλώσεις λατρείας στην μικρή κορβέτα που την φαντάζονται φρεγάτα, αν θα βάλουν τώρα λίγο νερό στο κρασί τους.

   1. Και από άλλες πηγές προκύπτει ότι πρόκειται για την 11515 χωρίς να κατανομάζεται ακριβώς αλλά αναφέρεται ως βελτιωμένη έκδοση της 10514, στη συνέντευξη εκπροσώπου της Damen αναφέρθηκε ότι έχει προταθεί και σε άλλα ναυτικά ,το ένα είναι σίγουρα της Ολλανδίας και το άλλο είναι της Ινδονησίας.

 15. Επειδή υποτίθεται ότι έχουμε ήδη το know-how από το χτίσιμο των 214, γιατί δεν μπορούμε να χτίσουμε μερικά ακόμη με μικρή συμμετοχή στο συνολικό κόστος των Γερμανών? Υποτίθεται τα σχέδια τα έχουμε, πρακτική εξάσκηση στο χτίσιμό τους έχουμε, ΟΚ αρκετά μηχανικά μέρη απαιτείται να είναι από τους Γερμανούς άρα θα πάρουν σημαντικό ποσό, αλλά θεωρητικά θα έπρεπε να μας βγουν φτηνότερα αφού δεν θα πληρώνουμε για σχέδια, R&D κτλ

 16. @Δημήτρης,
  η Ιταλία παίρνει FREMM και 2 Maestralle που θα εκσυγχρονιστούν. Είναι οι 2 της ενδιάμεσης λύσης που θα μας πρότειναν οι Ιταλοί.
  Ευτυχώς που προλάβαμε και αποσυνδέσαμε την αγορά κύριας από την ενδιάμεση….και οι Ιταλοί συνεχίζουν….σε μια διαδικασία που ούτε και οι ίδιοι πιστεύουν και αναμένουν..ούτε εμείς.

 17. @G_P
  Eδω ο ανθρωπος δε καταλαβαινει οτι η βελτιστη λυση ειναι να σπασει η προμηθεια του πν σε 3 μερη ..οπως το ειπε και ο Παναγιωτοπουλος »δεν ειναι απαραιτητο να τα παρουμε ολα απο 1 προμηθευτη» τι συζητατε μαζι του..και με κατηγορισε για στοκο συριζαιο! ..ενας κομπλεξικος ειναι

 18. Αν πάμε σε αγορά 2 υποβρυχίων τότε πρέπει να πάρουμε 214,αν πάμε σε μεγαλύτερο αριθμό τότε σουηδικά τα οποία λογικά θα είναι φθηνότερα η διαγωνισμό για να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή τιμή.
  Όπως αρκετοί έτσι και εγώ δεν γουστάρω τους Γερμανούς, αλλά τα 214 τα έχουμε και δεν χρειάζονται νέα έξοδα για εισαγωγή τους σε υπηρεσία.

 19. Το σνεκδοτο με τον Τοτο και τα νεα υποβρυχια ….μακαρι αλλά….με 380 δισ δημοσιο χρεος αυξανόμενο…είμαστε αλυσοδεμένοι για τα επόμενα ΧΧΧ χρόνια…οποτε καλός ο σχεδιασμός,ας υπάρχει…αλλά ας ξεκινησουμε με τις τορπίλες που θυμιζουν ως προς την καθυστερηση σποκτησης κατι απο …Αμυντικό Δόγμα που δεν υλοποιηθηκε ποτε…Αεροσκαφη Εναέριου Ανεφοδιασμου που δεν τα χρειαζομαστε..και άλλα τινα.

 20. Α26.

  Δεν υπαρχει αντιπαλος.Ισως ΤΟ κορυφαιο συμβατικο υποβρυχιο στον κοσμο σημερα και για τα επομενα πολλα χρονια.

  Τα 214 ειναι ξεπερασμενα.Οι Τουρκοι τα εχουν μαθει απεξω αφου τα χτιζουν,τα δικα τους ειναι πιο συγχρονα απο τα δικα μας οποτε το να εξασκησουμε την option δεν μας προσφερει κατι και φυσικα θα εχουμε να κανουμε με τους Γερμανους και τις «παραξενιες» τους οπως το σιριαλ με τις τορπιλες ξανα-επιβεβαιωσε.

  Η αποφαση για αγορα FREMM απο τους Ινδονησιους(αν επιβεβαιωθει) μεσα σε ευλογο χρονικο διαστημα δειχνει ποσο «λιγοι» ειμαστε σε συγκριση ακομα και με χωρες που θεωρουμε τριτοκοσμικες.Μην απορειτε αν η υποθεση αντικαταστασης των υποβρυχιων τραβηξει οσο και η αγορα νεων φρεγατων.Ο μονος τροπος να επιταχυνθει θα ειναι ενα απευκταιο Ελληνικο Kursk σε καμμια γελοια και παρακινδυνευμενη βολη παναρχαιας τορπιλας σαν και αυτη που με διθυραμβικα αρθρα παρουσιαζε η Πτωση και εμοιαζε περισσοτερο με καρτουν παρα με αληθινη ασκηση.Υπερωριες βαρεσε εκεινη την μερα ο Αη Νικολας.Τοτε ευτυχως ακομα δεν ειχε Χατζηδακη.Τωρα ισως το σκεφτει δευτερη φορα να ξαναγραψει τετοιες υπερωριες.Οποτε λογικη χρηση και αμεση αντικατασταση στις παλιατζουρες.

  Στο θεμα των drones.Οι Αμερικανοι παρουσιασαν το THOR.Δεν ειναι τιποτα περισσοτερο απο ενα EMP emitter.Ισως θα αξιζε μια παρουσιαση απο το ιστολογιο.

 21. Από λόγια άλλο τίποτα. Στις πράξεις μένουμε μεταξεταστεοι. Λύθηκε το πρόβλημα με τις τορπίλες; Με 38 καινούργιες και 18 αναβαθμισμένες όταν ένα 214 φέρει 9; Δηλαδή ένα φόρτο για τα 6 υποβρύχια. Πως το κατάλαβαν αυτό στο Ναυτικό; Τα έξι παλιότερα θα τα έχουμε για στόχους άοπλα; Και τα 214/209 σε περίπτωση πολέμου με το που κάνουν χρήση του αποθέματος στις πρώτες μερες τις συρράξεις τους ποιος θα είναι ο ρόλος τους μετά; Θα πέσουν κρυφτούλι;
  Η ίδια γελοία κατάσταση στο ΣΞ με τα ΛΕΟ αναδεικνύετε και στο ναυτικό. Αγορές αιώνα χωρίς όπλα όταν οι απέναντι αγόρασαν την τεχνολογία από τη Γερμανία για βαριες τορπίλες και φυσικά θα έχουν απόθεμα για να είναι υπηρεσιακά τα υποβρύχια τους καθόλη τη διάρκεια μιας συρράξεις.
  Το δικό μας σχέδιο ποιο είναι; Να τσακίζουμε το κούτελο στο δάπεδο και να φιλάμε παπούτσια μπας και μας σώσει κάποιος;

  1. Βήμα ,βήμα φτιάχνονται τα οπλικά αποθέματα

   Εάν σκευτεις ότι 30 χρόνια ολάκερα έχεις τορπίλες του 1970!!!!!(δηλαδή τορπίλες της δικτατορίας!!!)
   Εγώ είμαι ικανοποιημένος με με αυτές τις 56!!!
   Με 56 τορπίλες βυθίζεις σχεδόν το μισό ναυτικό της ΤΟΥΡΚΊΑΣ !!!!

 22. ωραια αμα βρει κ λεφτα για τα υ/β καλως
  δεν υπαρχει σαλιο κ παρακαλαμε τα αμερικανα να παρουν ναυπηγεια κ να μας δωκουν τρατες κ σαπιοντερογκα κ μερικοι θελλουν κ σκορπεν που εχουν ηδη αρχισει να κλαιν κατι αυστραλοι, ασε που θα σε χρεωσουν κ την προπελα εξτρα, 2 214 κ παπαλα συνολο 6 υ/β κ 1 για παγκο.

 23. Οταν κατατίθεται μια ερώτηση στην Βουλή,ο αρμοδιος Υπουργός την προωθεί στο Γραφείο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του Υπουργείου του το οποίο ακολούθως την προωθεί στην αρμόδια Υπηρεσία-εν προκειμένω Αρχηγείο Στόλου/Διοίκηση Υποβρυχίων-προκειμένου τοποθετηθεί επί του περιεχομένου,Εν συνεχεία ακολουθείται η αντίστροφη διαδικασία αφου παρέμβουν διάφοροι ώστε η τελική απάντηση να ωραιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό.
  Αν λοιπόν,άπαντες οι συμμετέχοντες στην σύνταξη της απάντησης θεωρουν ότι τα 209 είναι σε εξαιρετική κατάσταση,΄τοτε γιατί να αντικατασταθούν?Ας τα κρατήσουμε καμμιά 25αριά χρόνια ακόμα αφού οι συντηρήσεις γίνονται στην ώρα τους και τότε γύρω στο 2050 θα έχουν γίνει και πραγματικά stealth αφού θα έχουν λιώσει οι λαμαρίνες τους.

 24. Αρκετά προβλήματα αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε με τους Γερμανούς.

  Μήπως θα ήταν σοφό να μπούμε στο πρόγραμμα των Σουηδικών A26 που έχουν και καλύτερη τιμή και θα υπάρχει και σοβαρή μεταφορά τεχνολογίας;

  Η Damen συμμετέχει στο πρόγραμμα του A26 άρα τυχόν επιλογή των Sigma 11515 θα μπορούσε να έχει και προέκταση στα υποβρύχια.

  Τα Α26 είναι 100-150 εκατ ευρώ φθηνότερα από ότι τα U214.

  Οι Γερμανοί κοπανάνε στις τιμές είναι γνωστό όπως επίσης γνωστό είναι πως είναι οι πλέον φιλότουρκοι χώρα.

  Διαβάζω πως το συμβόλαιο για τις νέες τορπίλες ακόμα δεν έχει υπογραφεί και πως τώρα οι Γερμανοί ζητάνε περισσότερα χρήματα.

  Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι διαρροές στα φιλοκυβερνητικά παπαγαλάκια έλεγαν πως το συμβόλαιο για τις νέες τορπίλες υπογράφτηκε.

  Τελικά δεν υπογράφτηκε!

  Αγοράζουν με τα λόγια.

  Ανακοινώνουν προγράμματα και στην ουσία παραμύθια της χαλιμάς.

  Το ψέμα και το πλιάτσικο πάει σύννεφο.

  Άσχετο αλλά σχετικό.

  Το δημόσιο χρέος έφτασε στα 380 δις.

  Δηλαδή 238% του ΑΕΠ.

  Και 128 εκατ. επιπλέον χρέος στο κόμμα της ΝΔ από τότε που ανέλαβε ο Μητσοτάκης.

  Ευτυχώς που οι πέτρες δεν έχουν αξία θα τις είχαν ξεπουλήσει και αυτές.

  ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρωστάνε 600 εκατ.

  Όσο κοστίζει μια ολοκαίνουργια φρεγάτα.

  Τα ποιο χρεοκοπημένα κόμματα στην Ευρώπη πρώτοι και με διαφορά.

  Από αυτούς περιμένει ο νεοέλληνας να σώσουν την Ελλάδα.

  Το ΠΝ πορεύεται με 40χρονες φρεγάτες και 50χρονα υποβρύχια με τους όποιους κινδύνους για τα πληρώματα αλλά δεν είδα ποτέ όλους αυτούς τους εθνοσωτήρες πολιτικούς να κυκλοφορούν με 40χρονα και 50χρονα αυτοκίνητα ή να μένουν σε γραφεία 50 ετών.

  Τα δικά τους όλα στην πένα και τα προνόμια τους όλα απείραχτα.

  Τα συμπεράσματα έχουν βγει.

 25. Προγραμμα για 6 νεα και γερμανικα , Ναι γερμανικα .Είναι καλά υποβρύχια και έχουμε υποδομή .Οποτε κανουμε οικονομια κλιμακας και συντήρηση .Σύνολο 10 και μέχρι να κατασκευαστούν θα αποσυρθεί και το ωκεανός

  1. Ετοιμάσου όμως να πάρουμε 17+ χιλιάδες λαθρό… (Τώρα που θα γίνουν κυβέρνηση) Οι Πράσινοι θα κάνουν κουμάντο όσον αφορά την προστασία συνόρων στην Ελλάδα και εάν δεν είμαστε καλά παιδιά, θα παγώσει το πρόγραμμα υποβρυχίων.

   Τα εξοπλιστικά με τη Γερμανία θα πρέπει να είναι τα minimum απαραίτητα και μόνο.

   1. Άλλο το ένα άλλο το άλλο .Ισα ισα οι πράσινοι θα επιταχύνουν τις εξελίξεις στο μεταναστευτικο και το πιθανότερο θα φερουν το τελος των ανοιχτών συνόρων ……

    1. Γελάνε οι ΜΚΟ τους με το σχόλιο σου περί «τέλους ανοιχτών συνόρων» …

     Και δεν είναι άλλο το ένα άλλο το άλλο. Καλό θα ήταν να το ψάξεις.

 26. Απ’ τα παραπάνω σχόλια βλέπω πως πολλοί επιλέγουν για νέα υ/β τα scorpene.Κατά τη γνώμη μου τα scorpene είναι ίδιας κατηγορίας και επιχειρησιακής ικανότητας με τα 214 οπότε αφού έχουμε επενδύσει στα 214 δεν έχουμε λόγο να πάμε σε ίδιας κατηγορίας γαλλικά. Πιο συνετό θα ήταν να κατασκευάσουμε(σε όποιο ελληνικό ναυπηγείο μπορεί αυτή τη στιγμή να ολοκληρώσει το έργο) 2 νέα 214 με τη προϋπόθεση ότι οι Γερμανοί θα δεχτούν την πιστοποίηση και στα 6 214 των Mdcn και των f21(ας ξεχάσουμε τις γερμανικές αφού μας τις αργούν επίτηδες οι Γερμανοί και θα μας τις δώσουν όταν οι απέναντι ναυπηγήσουν όλα τα δικά τους) και αργότερα αν θέλουμε νέα γαλλικά υ/β πάμε σε smx3.1 ή στην diesel έκδοση του barracuda που είχαν σχεδιάσει για τους Αυστραλούς αν το αντέχουμε οικονομικά.

 27. Βήμα ,βήμα φτιάχνονται τα οπλικά αποθέματα

  Εάν σκευτεις ότι 30 χρόνια ολάκερα έχεις τορπίλες του 1970!!!!!(δηλαδή τορπίλες της δικτατορίας!!!)
  Εγώ είμαι ικανοποιημένος με με αυτές τις 56!!!
  Με 56 τορπίλες βυθίζεις σχεδόν το μισό ναυτικό της ΤΟΥΡΚΊΑΣ !!!!

  1. μπραβο βαλε και 3 μικρες σιγμα στο ενα δις συνολο

   και καπακι παμε για 4 φρεγαταρες απο τις 3 υποφηφιες Γαλλια Ιταλια Βρετανια

    1. @ Κοινή Λογική

     Αμα τα λεει ο ναυαρχος του καναπε, ο θαλασσολυκος του καφενειου, σιγουρα θα ξερει.

     Εχει αποκλειστικη πληροφορηση απο τους Βρετανους, τους Ολλανδους κτλ επειδη ειναι μεγαλος και τρανος ναυτικος αναλυτης.
     Σιγουρα ειναι ναυπηγος, μηχανικος, πρωην στελεχος του ΠΝ κτλ.

     Τι, οχι? Δηλαδη ειναι απλα καποιος που εφτιαξε λογαριασμο στο τουιτερ και στο blogspot τζαμπα και παριστανει τον ειδικο επι ναυτικων θεματων? Σε φρεγατα εχει μπει ποτε του?

     Να μας ενημερωσει τι ακριβως τον καθιστα ΕΙΔΙΚΟ σε ναυτικα θεματα, και οχι απλα καποιον ασχετο σχολιαστη της πλακας που ζηλεψε 5 λεπτα δημοσιοτητας.

     Στην Ελλαδα οτι δηλωσεις εισαι.

     Σαν εκεινη την Ελληνιδα που υποτιθεται ειχε προσλαβει η ΝΑΣΑ και ηθελαν να βγαλουν και κουκλα αστροναυτη, αλλα στο τελος αποδειχθηκε οτι πηγε μονο για μια μερα για επισκεψη και εβγαλε μερικες φωτογραφιες.

   1. Μπορουμε να κανουμε πολλά .Οι αγγλικες ειναι φθηνες σχετικα …Αντι 3 μικες Sigma που λες να παμε σε 2 αγγλικες και 4 ολλανδικες μεγαλυτερων δυνατοτητων .Ολα tacticos θα εχουν πανω και ρανταρ Thales NL …Συμβατοτητα υπαρχει … Και βαζουμε προαιρεση για ακομα 2 αγγλικες …

 28. Μια καλή και οικονομική περίπτωση για την αντικατάσταση των 50χρονων «Γλαύκος», θα ήταν να εξεταστεί το ενδεχόμενο των Andrasta (Littoral submarines) που αποτελούν downsize της Scorpène-class. Θα είναι βέβαια μόνο για περιβάλλον Αιγαίου, έτσι κι αλλιώς υπάρχουν τα Τ-214 για παραπέρα.
  Μπορούν να αποκτηθούν 3 με ένα συνολικό κόστος μάλλον 700-800 εκ. €.
  Το μειονέκτημα είναι ότι δεν έχουν παραγγελθεί και κατασκευαστεί ποτέ, αλλά από την άλλη βασίζονται κατά 70% στη σχεδίαση των Scorpène. Ενδεχομένως λόγω μεγέθους και χαρακτηριστικών, στο Αιγαίο, να ήταν πραγματικά «αόρατα».

   1. Όσον αφορά στο μέγεθος: Πριν την παραλαβή των BALAO/GUPPY στο Αιγαίο δρούσαν πολύ μικρότερα υποβρύχια έχοντας μάλιστα και σημαντικές επιτυχίες. Τα νορβηγικά ULA δεν είναι και τραγικά μεγαλύτερα κι έχουν «γράψει μίλια» σε Βαλτική, Ατλαντικό, Βόρεια θάλασσα αλλά και σε αποστολές στη Μεσόγειο.

 29. Όλα από Γαλλία στο ΠΝ να έχουν κοινά συστήματα και κοινή γραμμή FOS.
  4 Μπελάρες +3 Γκο Γουΐντ (κορβέτες) + 2Μ Ολανδικές = Αντικατάσταση 9s
  Επάκτιοι aster30 για να καλύψουμε τα λίγα κελιά των Μπελάρα και να έχουμε διασπορά των αμυντικών συστημάτων ώστε πιο δύσκολα να τα βγάλει εκτός με χτύπημα 4 στόχων ο εχθρός (αν τα έχεις όλα στα πλοία)
  4 Σκορπίνες
  Αν αντέχουμε το συνολικό κόστος η παραγγελία να γίνει σύντομα.

 30. PROPOSAL
  SMALLER=STRONGER 1O1
  LESS IS MORE:
  CASE 1:LEO 2 A6/7 VS MERKAVA MK4 M/R (100=50)
  CASE 2: AH64E VS AH2 ROIVALK (100=75)
  CASE 3:PZH 2000 VS G6/52 ER (100=60)
  CASE4:AH140 VS KDX3(4=1) OR AB F2A VS KDX3(1.3=1)
  CASE 5:SCORPENE VS KSSX (4=2) OR T 214 VS KSSX(4=1)
  CASE 6: F16V VS RAFALE F4(2.5=1)
  ….

 31. Για αρχή ας φτιάξουμε τα επιπλέον 2 214.
  Μετα ας παμε στα 26, αλλα δν μας βλπεω να κάνουμε κατι πρωτοποριακό κ να εγκαταλείψουμε τους γκεσταπακιδες. Οποτε ας παμε στα 218…που προκειται για νέο σχέδιο.

  Πρεπει να εχουμε τουλάχιστον 12 υποβρύχια

  1. @ Βασίλης

   Καθε συνεργασια μας με τους Γερμανους ειναι σαν τον Πυργο της Πιζας.
   Επειδη καθε πλεονεκτημα του 214 σε σχεση με τους απεναντι εχει
   γινει καπνος, παμε αλλου.
   Οι Γερμανοι το εχουν σιγουρο οτι θα κλεισουν για 2 ακομα υποβρυχια
   με εμας, τα οποια δεν προκειται να ολοκληρωθουν με τον ευκολο τροπο.
   Με γερμανοδουλο ανθρωπακι στο τιμονι αυτη τη στιγμη, καλυτερα να μην
   πεσει υπογραφη για υποβρυχια,
   Επομενος ας επιλεξει αλλο τυπο υποβρυχιου για 6 υποβρυχια και τελος.

 32. Αν το έχουμε προγραμματίσει, να γίνει από τώρα προκήρυξη για διεθνή διαγωνισμό και να μην έχουμε το 2ο sequel του έπους της «φρεγατίτιδας». Θα γίνει πάλι κανένα «τσάφ» με τους απέναντι, θα βγούμε γιούργια με κανέναν διαγωνισμό 4 υποβρύχια + ενδιάμεση λύση + εκσυγχρονισμός Τ-214 και θα αρχίσουν τα ίδια. Θα γράφει η «Πτώση» έρχονται τα Los Angeles Class με Tomahawk και ίσως Trident για ενδιάμεση και το LOR θα είναι Guppy III με μπαταρία απο το «Πλαίσιο», θα μπλεχτούν όλοι και εμείς ακόμα θα τσακωνόμαστε για την διαμόρφωση.
  Ας είμαστε λίγο σοβαρό κράτος, να έχουμε μια στρατηγική, να έχουμε ένα νέο νόμο περί προμηθειών και τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.

 33. Θελω να πιστευω πως αν επιλεγει η Ολλανδικη προταση στο ολο πακετο εχει προβλεφθει να συμπεριλαμβανονται ΚΑΙ τα 6 Ναρκοθηρευτικα τους ΚΑΙ τα 4 Αναβαθμισμενα Υποβρυχια τους ΚΑΙ το πλοιο αποβασεων…

 34. Ασχέτως ποιο υποβρύχιο επιθυμεί το ΠΝ θα πρέπει να κάνει διαγωνισμό με ξεκάθαρες προδιαγραφές, π.χ. αν θέλει πυραύλους πλεύσης, ώστε όταν κατατεθούν οι προσφορές να μπορούν να αξιολογηθούν με βάση αυτές τις προδιαγραφές στα πλαίσια της διαφάνειας. Και να μην έχουμε τα παιχνιδάκια που βλέπουμε με τις φρεγάτες από δύο διαδοχικές κυβερνήσεις. Αν θέλουμε να μας παίρνουν σοβαρά θα πρέπει να λειτουργούμε με αρχές και ανοικτά χαρτιά. Και να μην κάνουμε τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις λάστιχο κάθε τρεις και λίγο.

 35. Καλησπέρα σας. Πρέπει να γίνει ένα forum εδώ στο defencereview με το όνομα ΦΡΕΓΑΤΙΑΔΑ. Να πούμε όλοι μας τους προβληματισμούς μας.
  Απορώ γιατί δεν πήγαμε με διαγωνισμό, αφού το συζητάει η ελληνική κυβέρνηση εδώ και χρόνια για το ποιες φρεγάτες θα πάρουμε κι ακόμα τίποτα. Έχουμε προσφορές από κορβέτες με 3500 τόνους μέχρι 6500 τόνους. Δεν μπορώ να καταλάβω….., Όλο αυτό με θλίβει. Όλα μια ζωή εδώ σε αυτό το κράτος χωρίς προγραμματισμό, ΟΛΑ μα ΟΛΑ! Έχουν μπερδευτεί και οι εταιρείες μάλλον. Λέτε αν υπήρχαν προδιαγραφές για μεγάλη φρεγάτα αντιαεροπορικού αγώνα και διοίκησης να κατέβαιναν οι Ολλανδοί με τις Sigma? Μια χαρά έχουν στο σάιτ τους την LCF , φρεγαταρα με το ραντάρ το απαιχτο, κελιά με το τσουβαλι κλπ κλπ. Το ίδιο θα έκαναν και οι Γάλλοι, αφού έχουν κι αυτοί τις Fremm στην Γαλλική αντιεροππρικη διαμόρφωση. Από την άλλη θα ήθελε η Ελλάδα ASW φρεγάτες και θα κατέβαιναν κάποιοι με θορυβώδη πλοία μόνο με πετρελαιοκινηση? Η χωρίς σοναρ γάστρας? Από ότι έχω καταλάβει το ΠΝ ήθελε πριν χρόνια φρεγάτες αντιαεροπορικού αγώνα για αυτό και συζητούσαν για Fremm παλιά, ή τις Belharra αρχικά και νόμιζαν ότι θα συμπληρωθούν με άλλες πολλαπλού ρόλου γύρω τους ή κορβέτες πολλαπλού ρόλου και ξαφνικά τους είπαν οι πολιτικοί δεν έχει άλλα και έχει γίνει αυτό το μπέρδεμα. Και οι πολιτικοί τόσο ηλίθιοι που στην αρχή ήθελαν και να τα παρέχει όλα οι νέος προμηθευτή ς, νέες φρεγάτες, ενδιάμεση λύση και ναυπηγεία. Είναι δυνατόν? Και ένα παιδί του δημοτικού από την αρχή θα είχε καταλάβει ότι δεν γίνεται αυτό. Τώρα άντε να πεις στις εταιρείες που έχουν προκριθεί ότι θέλω και ηλεκτροκινητήρες , όπως ζητήθηκε στην συνέντευξη με τον υπεύθυνο της Babcock που είπε ίσως μπορεί να γίνει…, Τραβάνε τα βυζιά τους οι ξένοι…., Τέλος, από ότι έχω καταλάβει , τα πάντα που ζητάμε έχουν μόνο οι Ιταλικές Fremm, αλλά αυτά που διαβάζω βλέπω ότι υστερούν στο σύστημα μάχης. Δεν είναι ειδικός αλλά αν πάρουμε τις Fremm ελπίζω με άλλο σύστημα μάχης. Επίσης, αν πάρουμε τις Αγγλικές , ελπίζω να μπορούν να βάλουν ηλεκτροκινητήρες…, Τέλος τέλος , από τις προσφορές νομίζω η πιο ολοκληρωμένη είναι η Ολλανδική πρόταση, για πολλαπλού ρόλου, όπως την ζητήσαμε, σύμφωνα με τον Παναγιωτόπουλο. Μικρές δεν είναι, γιατί έχουν μεγαλύτερο τονάζ από τις S και τις MEKO αφού αυτές είναι των 3000 τόνων. Μην μπερδευομασρε με το μήκος. Οι παλιές φρεγατες από ότι βλέπω έχουν μεγαλύτερο μήκος, αλλά στο ύψος του καταστρώματος είναι πολύ χαμηλές. Βλ. Cassard ή S . (Ας μας εξηγήσει και κάποιος ναυπηγός για αυτό). Βέβαια από την άλλη δεν μπορούν να γίνει αντιαεροπορικού αγώνα όπως ονειρευόμαστε. Για αυτό υπάρχουν οι LCF. Ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *