Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι δεδομένη, δεσμεύει την Ελλάδα και μάλιστα η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε να εγκλωβίσει την χώρα καθώς η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας και το κουτσουρεμένο erga omnes τουλάχιστον στα επίσημα έγγραφα θα ολοκληρωθεί μόλις ολοκληρωθεί και η ευρωπαϊκή πορεία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, στο απώτερο μέλλον..

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ για το LIBERAL

Οι συνέπειες της χαλαρότητας που επέδειξε η προηγούμενη κυβέρνηση είναι τώρα εμφανείς καθώς πολλά ζητήματα που έπρεπε να είχαν τεθεί ως προϋπόθεση για την υπογραφή της Συμφωνίας παραπέμφθηκαν στις ελληνικές καλένδες…

Η κυβέρνηση πρέπει να δραστηριοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα ώστε να μην χαθεί το μομέντουμ ,πολύ περισσότερο μάλιστα όταν η κυβέρνηση Ζάεφ δεν στέκεται και τόσο σταθερά στα πόδια της λόγω των σκανδάλων που αποκαλύπτονται..

Εφόσον μάλιστα γίνει στη Νέα Υόρκη η συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη και Ζ. Ζάεφ θα πρέπει να καταστεί σαφές στον βορειομακεδόνα πρωθυπουργό ότι η συναίνεση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. προϋποθέτει την πλήρη και πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι βλαπτικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί να αμβλυνθούν (και πάντως όχι να εξουδετερωθούν) εφόσον υπάρχει πιεστικός έλεγχος εφαρμογής των υποχρεώσεων της άλλης πλευράς και συγχρόνως αποκατάσταση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα ώστε να αφαιρεθεί κάθε είδους καχυποψία που μπορεί να υπάρχει για τις προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και δημιουργία νέων μοχλών πίεσης.

Η κυβέρνηση από τη στιγμή που η Συμφωνία των Πρεσπών τέθηκε σε ισχύ είναι πρακτικά δεσμευμένη να υποστηρίξει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων [αρθρο2(4βi)] καθώς μάλιστα η ίδια η Συμφωνία έχει εγκλωβίσει τη Ελλάδα συνδέοντας την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας με την σχεδόν ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων…

Η κυβέρνηση όφειλε να έχει ήδη προειδοποιήσει την άλλη πλευρά ότι η εκπλήρωση της υποχρέωσης για στήριξη της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνδέεται ευθέως με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η βορειομακεδονική πλευρά και ακόμη μένουν στα χαρτιά. Και εφόσον τελικώς δοθεί το πράσινο φως από την Αθήνα θα πρέπει έστω και τώρα να δηλωθεί και στην Ε.Ε. ότι για το άνοιγμα του πρώτου Κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα απαιτηθεί η πλήρης τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την άλλη πλευρά.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την Συμφωνία των Πρεσπών αντί να θέσει ως προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» με την Ε.Ε. την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα αυτή, εγκλώβισε την Ελλάδα, βάζοντας την εφαρμογή της Συμφωνίας υπό την ομηρεία της… απρόσκοπτης συνέχισης της ενταξιακής πορείας της γειτονικής χώρας.

Με το άρθρο 1(10 β) θεσπίζεται η λεγόμενη «πολιτική μεταβατική περίοδος». Σύμφωνα με το άρθρο «η μεταβατική περίοδος θα αφορά όλα τα έγγραφα και υλικό αποκλειστικά για εσωτερική χρήση στο Δεύτερο Μέρος. Η έκδοση των εγγράφων και υλικού που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία σύμφωνα με το Άρθρο 1(3) θα ξεκινά στο άνοιγμα κάθε διαπραγματευτικού κεφαλαίου της Ε.Ε. στο συναφές πεδίο και θα ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών από τότε».

Πολύ απλά, όλα τα επίσημα έγγραφα που χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας θα συνεχίσουν να αναφέρουν «Δημοκρατία της Μακεδονίας», «Μακεδόνας» κλπ μέχρις ότου ανοίξει το αντίστοιχο διαπραγματευτικό κεφάλαιο στις συνομιλίες με την Ε.Ε., οπότε και θα αρχίσει να μετρά η… πενταετής προθεσμία.

Έτσι η Ελλάδα θα βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση να είναι αυτή που όταν αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες θα πιέζει τους εταίρους για άνοιγμα κεφαλαίων ώστε να επισπευσθεί η έναρξη υπολογισμού της μεταβατικής περιόδου.

Αυτή όμως είναι μια διαδικασία η οποία δεν εξαρτάται από την Ελλάδα και έτσι η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας εναποτίθεται στις καλές διαθέσεις και τα συμφέροντα των Ευρωπαίων εταίρων.

Όμως υπάρχουν ακόμη σοβαρές εκκρεμότητες που παρά τις «καλές προθέσεις» της κυβέρνησης Ζάεφ ( που διαπιστώνονται από ελληνικής πλευράς), αφήνουν σοβαρές γκρίζες ζώνες:

-Το άρθρο 1(12) προβλέπει ότι κατ εφαρμογή της τροποποίησης του Συντάγματος «το όνομα και ορολογίες θα αλλάξουν αντιστοίχως σε όλα τα άρθρα του Συντάγματος». Με το Σύνταγμα, η κυβέρνηση Ζάεφ συνεχίζει την κοροϊδία καθώς προφανώς είχε εξασφαλίσει την συναίνεση της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης και έτσι η τροπολογία του Συντάγματος που ήταν ήδη προβληματική έχει επισυναφθεί στο τέλος του μακροσκελούς κειμένου του παλιού Συντάγματος που αφορά την «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και περιλαμβάνει όλο το πλαίσιο των αλυτρωτικών αναφορών.

Η υποχρέωση η οποία αναφέρεται για αλλαγή της ονομασίας και των ορολογιών σε όλα τα άρθρα του Συντάγματος, παραβιάζεται κατάφωρα και με την ανοχή μέχρι τώρα της Αθήνας.

Τα άρθρα της Συμφωνίας ουσιαστικά απαγορεύουν εχθρικές ενέργειες, και μη φιλικές ενέργειες τόσο από κρατικές ή σχετιζόμενες με το κράτος υπηρεσίες αλλά και από οποιοδήποτε άτομο ή ομάδα.

Το άρθρο 3 (4) δεσμεύει τα Δύο Μέρη «να μην επιχειρούν, υποκινούν, υποστηρίζουν και/η ανέχονται οιεσδήποτε πράξεις ή δραστηριότητες μη φιλικού χαρακτήρα κατά του άλλου Μέρους. Κανένα από Μέρη δεν θα επιτρέπει να χρησιμοποιείται η επικράτεια του κατά του άλλου Μέρους από οποιοδήποτε τρίτο κράτος, Οργανισμό, ομάδα ή άτομο που προβαίνει η αποπειράται να προβεί σε ανατρεπτικές αποσχιστικές δράσεις ή δράσεις ή δραστηριότητες που απειλούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ειρήνη, την σταθερότητα ή την ασφάλεια του άλλου Μέρους…».

Αλλά και το άρθρο 6 (1) υποχρεώνει τα Δύο Μέρη να «λάβουν αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να απαγορεύσει εχθρικές δραστηριότητες, ενέργειες ή προπαγάνδα από κρατικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες αμέσως η εμμέσως ελεγχόμενες από το κράτος για την πρόληψη δραστηριοτήτων που πιθανόν υποδαυλίζουν τον σωβινισμό, την εχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό εναντίον του άλλου Μέρους».

Αλυτρωτικές εκδηλώσεις από την Διασπορά, εκδηλώσεις Πανεπιστημιακών που συντηρούν τον αναθεωρητισμό ,δεν εμποδίστηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες και μήνες, ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE Κ. Μίτσκοσκι συμμετείχε σε εκδήλωση ανεμίζοντας ο ίδιος την σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας, ενώ στα γήπεδα συνεχίζουν ακόμη να φιγουράρουν οι ίδιες σημαίες…

Όμως εξαιρετικά σημαντικό είναι το άρθρο 8 (5) που προβλέπει την αλλαγή των βιβλίων της Ιστορίας καθώς για τον λόγο αυτό έχει συσταθεί πριν ακόμη τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία, η Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Το ίδιο άρθρο όμως υποχρεώνει την Επιτροπή να θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα «ώστε να διασφαλισθεί ότι σε έκαστο από τα μέρη κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό υλικό σε χρήση την χρονιά μετά την υπογραφή της παρούσης Συμφωνίας δεν περιέχει αλυτρωτικές /αναθεωρητικές αναφορές».

Παρά τις συνεδριάσεις που έγιναν δεν υπήρξε η οποιαδήποτε ανακοίνωση για το που κατέληξε η Κοινή Επιτροπή, εάν συμφωνήθηκαν αλλαγές στα βιβλία και κυρίως εάν θα τηρηθεί η δέσμευση να μην υπάρχουν στην σχολική χρονιά που ξεκινά σε λίγες ημέρες βιβλία με αλυτρωτικές αναφορές..

Επίσης σοβαρή εκκρεμότητα παραμένει η προσπάθεια συμφωνίας για τις εμπορικές ονομασίες, τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες καθώς ήδη τρέχει η προθεσμία των τριών ετών και η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει πρόβλεψη για το τι θα συμβεί εάν δεν υπάρξει συμφωνία , ένα ακόμη δείγμα της προβληματικής διαπραγμάτευσης καθώς το σοβαρό αυτό θέμα έπρεπε να είχε ρυθμιστεί οριστικά με την Συμφωνία των Πρεσπών και να μην παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Και φυσικά θα πρέπει να ζητηθεί από την βορειομακεδονική πλευρά επιτέλους να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της σε ότι αφορά τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού που συνεχίζει να διαφημίζει τις ομορφιές ,τα μοναστήρια, την κουζίνα της «Μακεδονίας».

ΠΗΓΗ: LIBERAL

Comments

 1. ‘Οι συνέπειες της χαλαρότητας που επέδειξε η προηγούμενη κυβέρνηση είναι τώρα εμφανείς καθώς …’

  Ναι μεν ΑΛΛΑ τι έκανε τότε η τωρινή κυβέρνηση (ως τότε αξ.αντιπολίτευση) για να εμποδίσει αυτό το τεράστιο λάθος (συμφωνία Πρεσπών);Αυτό το φταίνε οι άλλοι/προηγούμενοι πότε θα σταματήσει; Και ξαναλάεω για να είμαι ξεκάθαρος. Κατάπτυστη η προηγούμενη κυβέρνηση-τσίρκο που επέλεξε ο…σοφός ψηφοφόρος.Η τωρινή κυβέρνηση που ήταν και τι έκανε τότε;

  Στην ουσία ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις που είχαμε κάναν το ίδιο πράγμα.Πουλούσαν την χώρα και τον λαό της ξανά και ξανά αρκεί να έμεναν στην εξουσία και να είχαν την καρέκλα και την κουτάλα! Και με την δικαιολογία ‘είμαστε μικρή χώρα,τι θέλετε να κάνουμε, μας πιέζουν από έξω κτλ’!!!

  Μην ξεχάσετε να συνεχίσετε την διαιώνιση του συστήματος που καταστρέφει (αποδεδειγμένα) την χώρα και τον λαό της, τρέχοντας ΚΑΙ την επόμενη φορά στις κάλπες. Και πριν βιαστεί κάποιος να μου την πει,ας βουτήξει την γλώσσα στο μυαλό πριν πληκτρολογήσει.

  1. Έκανε πρόταση μομφής και δήλωσε από τότε και εξ’αρχής (κάτι που πολλοί αντιπολιτευόμενοι κυρίως από τα δεξιά τώρα δείχνουν να ξεχνούν) ότι εφόσον κυρωθεί η συμφωνία δεν θα μπορεί να ακυρωθεί μονομερώς. Πολύ απλά δώσανε την ευκαιρία στους ΑΝΕΛ να σταματήσουν την συμφωνία και αυτοί δεν έκαναν τίποτα…

 2. Ελπίζω όλοι σας να καταλάβετε πως το παιχνίδι είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο που λέει και το τραγούδι.
  Η τωρινή κυβέρνηση δεν έκανε αυτά που μπορούσε και έπρεπε για να σώσει την χώρα από μια καταστρεπτική συμφωνία. Αυτά που έκανε ήταν για το θεαθήναι/για τα μάτια του κόσμου.

  Και όπως λένε ποτέ δεν σταματάς τον εχθρό σου όταν κάνει μια λάθος κίνηση! Την τωρινή κυβέρνηση την συνέφερε για πολλούς λόγους να ξεμπερδεύει με το σκοπιανό ζήτημα. Μην ξεχνάμε επίσης πως ΟΛΟΙ (αποδεδειγμένα) υπακούουν σε εντολές από έξω χωρίς να τους νοιάζει το συμφέρον της πατρίδας ή του λαού της!

  Σταματήστε κάποιοι να νομίζετε πως υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στις πολιτικές παρατάξεις.
  You mean nothing to them and they don’t care about you!
  http://2.bp.blogspot.com/-Jc5sI64XzN8/TZ8MHrW0cOI/AAAAAAAADws/pQtGQof0JXM/s1600/261220102045762293.jpg

 3. Τίποτα δεν έχει χαθεί σε σχέση με τα Σκόπια όσες συμφωνίες κάνουν οι διάφοροι κο(μιτα)τζιάδες. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί ένας Έλληνας ηγέτης να αναλάβει τα ηνία της χώρας και με βάση το εθνικό συμφέρον να σχεδιάσει τα βήματα της χώρας σε κάθε πρόβλημα. Τα Σκόπια ότι και να τους δώσεις πάντα θα αποτελούν πρόβλημα και μόνη λύση είναι η αθόρυβη διάλυσή τους. Οι ανοησίες που μας πλασάρουν οτι η ύπαρξη αυτού του τεχνητού κρατιδίου ειναι προς όφελος της Ελλάδος είναι σαν τα εγκλήματα που έπραξαν με την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

  1. Μέσες – άκρες συμφωνώ για την διάλυση του κρατιδίου, αλλά αυτό που λες περί εγκλήματος για την ένταξη της τουρκίας στο ΝΑΤΟ πως το εννοείς?
   Ελλάδα και τουρκία είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ από το 1952, και φυσικά δεν μας ρωτήσανε, ούτε μπορούσανε, για να την βάλουν στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα οι τούρκοι θα μπορούσαν να αρνηθούν την επανένταξή μας το 1980, αφού είχαμε φύγει το 1974 από το στρατιωτικό σκέλος.

   1. Η Ελλάδα δυστυχώς συνέβαλε στο να μπει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ και ακολούθησαν τα Σεπτεμβριανά και ο Αττίλας. Και σήμερα σχεδόν καμία χώρα στην Ε.Ε. δεν την θέλει στην Ένωση και όμως η Ελλάδα επιμένει μανιωδώς. Η Τουρκία έγινε περιφερειακή δύναμη απο τους διαδρόμους που της άνοιξε η Ελλάδα προς την Δύση. Γενικά η εξωτερική πολιτική της χώρας μας είναι ανεξήγητα φιλοτουρκική ιδιαίτερα απο το 1996 και μετά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *