Η Φιλανδία ανακοίνωσε ότι η σουηδική Saab κέρδισε το διαγωνισμό για το σύστημα μάχης που θα ενσωματωθεί στις τέσσερις (4) νέες, υπό ναυπήγηση, κορβέτες κλάσης «Pohjanmaa» (πρόγραμμα «Squadron 2020») της Φιλανδίας. Το σχετικό συμβόλαιο, το οποίο είναι κόστους € 412 εκατομμυρίων, αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες μέρες. Η διάρκεια του συμβολαίου είναι μέχρι το 2027.

Οι κορβέτες κλάσης «Pohjanmaa» (η πρώτη ξεκίνησε να ναυπηγείται το 2019, ενώ η τελευταία αναμένεται να παραδοθεί το 2028) είναι γενικών καθηκόντων και σε υπηρεσία θα αντικαταστήσουν επτά (7) παλαιότερα πλοία: Το πλοίο ναρκοπολέμου «Pohjanmaa», δύο (2) πλοία ναρκοπολέμου κλάσης «Hämeenmaa» και τέσσερα (4) περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων κλάσης «Rauma».

Το εκτόπισμα των πλοίων είναι 3.900 τόνοι, έχουν μήκος 114 μέτρα, πλάτος 16 μέτρα και βύθισμα πέντε (5) μέτρα. Επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα 26 κόμβους (48 χιλιόμετρα την ώρα) και εμβέλεια 6.500 χιλιομέτρων. Οι απαιτήσεις επάνδρωσης είναι 70 άτομα, αν και μπορούν να φιλοξενήσουν έως 120 άτομα πλήρωμα. Ο οπλισμός τους αποτελείται από ένα (1) πυροβόλο Bofors των 57 χιλιοστών, βλήματα αεράμυνας ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile), ισραηλινά βλήματα κατά πλοίων Gabriel, μέγιστου βεληνεκούς 190 χιλιομέτρων περίπου, θαλάσσιες νάρκες και τορπίλες. Επίσης μπορεί να φιλοξενήσει και ελικόπτερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *