Σύμφωνα με το Reuters, θετική και σύμφωνη φέρεται να είναι η αμερικανική κυβέρνηση αναφορικά με τη πώληση νέων μαχητικών F-16 Viper στη Τουρκία καθώς και εκσυγχρονισμό 80 συνολικώς μαχητικών στο επίπεδο F-16 Viper.

Η παραπάνω είδηση προκύπτει από επιστολή του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών προς το Κογκρέσο. Κεντρικός άξονας της επιστολής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι πως ένα τέτοιο πρόγραμμα συμβαδίζει με τα συμφέροντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ καθώς και του ΝΑΤΟ.

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που αναφέρει για πρώτη φορά το Reuters, έχει ημερομηνία 17 Μαρτίου και υπογράφεται από τη σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας Naz Durakoglu.

Μέχρι στιγμής το θέμα δεν έχει τελεσιδικήσει αλλά σε κάθε περίπτωση η εισήγηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποτυπώνει μια διάθεση σύσφιξης των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Σημειω΄νεται πως η Τουρκική κυβέρνηση τον Οκτώβριο είχε αποστείλει στις ΗΠΑ επίσημο αίτημα με αντικείμενο τη προμήθεια 40 νέων F-16 Viper καθώς και των εκσυγχρονισμό 80 μαχητικών από το υφιστάμενο δυναμική της τουρκικής αεροπορίας σε επίπεδο F-16 Viper.