Η Ουκρανία παρέλαβε κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, στο διάστημα δηλαδή που προετοιμαζόταν για να πολεμήσει και πολεμούσε εναντίον της ρωσικής εισβολής, σχεδόν 30 φορές περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό από την Τουρκία απ’ ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Η Τουρκία εξήγαγε κατά την περίοδο αυτή στρατιωτικά προϊόντα αξίας 59,1 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, σε σύγκριση με 1,9 εκατομμύριο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από την Ένωση Τούρκων Εξαγωγέων. Η Ένωση δεν έκανε γνωστό από τι συγκεκριμένα αποτελούνταν αυτός ο εξοπλισμός.

Η Ουκρανία έχει αγοράσει τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 20 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 με οπλισμό και στις 27 Ιανουαρίου είχε παραγγείλει άλλα 16. Η παρτίδα αυτή παραδόθηκε στις αρχές Μαρτίου. Η Άγκυρα και το Κίεβο έχουν μακροχρόνιες σχέσεις αμυντικής συνεργασίας.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία. Ενώ συνέχισε να προμηθεύει την Ουκρανία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έχει επίσης αποφύγει να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Οι συνολικές αμυντικές εξαγωγές της Άγκυρας κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο ήταν αυξημένες κατά 48,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα δεδομένα του τομέα. Το 2021 η Τουρκία εξήγαγε αμυντικά προϊόντα ύψους 3,224 τρισεκατομμυρίων δολαρίων — καταγράφοντας αύξηση κατά 41,5% σε σχέση με το 2020.